Last news in Fakti

11 Ноември, 2020 14:09 2 699 34

Здравните власти: Не се лекувайте сами и не се презапасявайте с лекарства!

  • проф. костадин ангелов-
  • проф. асена сербезова-
  • медикаменти-
  • лекарства-
  • презапасяване-
  • антибиотици-
  • самолечение

Изявлението на здравния министър, председателя на УС на Български фармацевтичен съюз и представители на търговците на лекарства е по повод разпространявани в социалните мрежи протоколи за лечение при симптоми на коронавирусна инфекция и силното търсене на антибиотици в аптечната мрежа

Здравните власти: Не се лекувайте сами и не се презапасявайте с лекарства! - 1
Снимка: БГНЕС

На територията на България имаме достатъчно количество медикаменти и презапасяването с лекарства е причината за проблема, който наблюдаваме в момента. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг пред здравното министерство, цитиран от БГНЕС.

Изявлението на здравния министър, председателя на УС на Български фармацевтичен съюз и представители на търговците на лекарства е по повод разпространявани в социалните мрежи протоколи за лечение при симптоми на коронавирусна инфекция и силното търсене на антибиотици в аптечната мрежа.

Проф. Ангелов заяви, че приемането на антибиотици без предписание от лекуващ лекар в началото на заболяването е изключително опасно за здравето на хората, тъй като това намалява имунитета в момент, в който започва борбата на организма с коронавирусната инфекция.

Самолечението и презапасяването е абсолютно вредно. Всяка свръхупотреба на антибиотици води до резистентност. Струпване в аптеките в условия на пандемията не е необходимо. Хората да бъдат спокойни и да не се самолекуват, призова проф. Асена Стоименова, председател на УС на Български фармацевтичен съюз.

Цитирана от БГНЕС, тя посочи, че е недопустимо пациенти да бъдат лекувани по телефона и в аптеките да се продават антибиотици без изписана рецепта от лекар.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    16 6 Отговор
    Гейчето Ангелов си призна че не ми затварят заведенията от страх от увеличаване на протеста.Значи ходенето ми по протести се отплаща.Продължавам.

    Коментиран от #17, #26

  • 2 Българка

    30 2 Отговор
    Изроди, като хората нямат достъп до медицинска помощ кой да ги лекува? Да опъват килимчета и да се молят на господ ли? Вземете адекватни мерки спешно! Здравната система е в колапс. Хора умират не само от ковид! Вие сте българоубийци
    Правя предложение за връщане на смъртно наказани при измяна/ предателство към Републиката, геноцид
    ОСТАВКИ, СЪД и ЗАТВОР!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #29

  • 3 След като

    8 3 Отговор
    по телевизиите постоянно ни агитират какво да си купуваме, това са последствията.
  • 4 Малък народ

    8 2 Отговор
    но за сметка на това много прост.
  • 5 Боже опази

    17 3 Отговор
    Личната не си вдига тел. Вече 1 седмица!? Аз бях с civid, наложи се да ме лекува друг лекар по телефона... За моя радост успешно

    Коментиран от #27

  • 6 hmhmhm

    30 2 Отговор
    Тъпаци! Кой ще ми помогне после ! С ковид съм от 8 дни - никой не се обади да ме пита карантина ли съм какво ли съм. Никой - ни полиция , ни РЗИ. Купих си сам лекарствата и пия без да ми мигне окото! И после чакайте да си внасям медицински и социални осгуровки! Циганска държава !

    Коментиран от #8, #9

  • 7 ПСР

    16 1 Отговор
    Нека Г-н Министърът,да каже-раздадоха ли защитно облекло и дезинфектанти на "личните"лекари?!И да обясни,технологично,как ОПЛ отива на адрес на болен с КВ 19.С какво отива-със свой автомобил?!После,кой обработва колата?С какви предпазни средства/облекло отива?Прави 2-3 Ковид адреса,прибира се в кабинета и се захваща да имунизира здрави бебета....или да изписва рецепти на хронично болни....КАК ДА СЕ СЛУЧВАТ НЕЩАТА,така щото,джипките да не се заразят и да разнасят заразата,като не"лекуват"по телефона?!От 13 март досега,нито едно софийско джипи,НЕ Е ПОЛУЧИЛО ГРАМ защитна дреха,маска,шлем от МЗ.Гарантирано от ГЕПП.
  • 8 И АЗ ПО СЪЩИЯТ НАЧИН

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "hmhmhm":

    НО ПРЕМИНА ВЕЧЕ. .ОСТАНА МАЛЪК ЗАДУХ. ...НО ЩЕ СЕ ПРЕОДОЛЕЕ С СПОРТ. .ДИХАТЕЛНИ УПРАЖНЕНИЯ. ..ЗДРАВНАТА КАСА ДА МУ ЯДЕ ГЛАВАТА! !!
  • 9 ДО ГРИПАДЖИЯТА

    3 6 Отговор

    До коментар #6 от "hmhmhm":

    ДА ВА И ПЛЕМЕТО СЕКТАНТСКО ОТ ДЕ РАЗБРА ЧЕ СИ С КОРОНА БЕ ?ГРИПАДЖИЯ СИМПТОМИ НА ГРИП И НАСТИНКА ИДЕНТИЧНИ С КОРОНКА СКРИЙ СЕ СЕКТАНТ!

    Коментиран от #31

  • 10 farmaindustri

    5 1 Отговор
    аааа.....не може така ….минимум три антибиотика и още 6 хранителни добавки и три пробиотикa за да не спираме бизнеса на фирмите
  • 11 beast

    8 0 Отговор
    У дома сме 4 човека с ковид , доказан ... даже рзи то не дойде (нито са званяли), изписаха ни някакъв антибиотик дистанционно , гола вода е цялата тази система ...
  • 12 Боко Боков

    10 1 Отговор
    В цял свят са прости и въвеждат мерки, но аз съм по-хитър и нищо няма да затварям нищо.Докато не измрат достатъчно пенсионери, че да си избия 50 лв. подаяние които им дадох. Все пак им обещах предстоящото увеличение на пенисите от март и трябва да им редуцирам доста броя инак ще ме увътрят много. А аз имам доста докато напълня хубаво шкафчето. Сега докато не можех да обикалям с джипа разчистих гардероба и него смятам а да напълня с пачки и кюлчета.
    Затова не гледам какво правят в Европа аз ще чакам. На мен ми се размина, а другите са без значение да умират не ми трябват . На пролет се страхувах за себе си сега съм си спокоен.

    Коментиран от #24

  • 13 Циганин

    14 2 Отговор
    Хора, не се лекувайте сами... оставете лекарите да ви довършат.

    Коментиран от #19

  • 14 Активист на БСП

    6 0 Отговор
    На територията може да имате,ама в аптеките няма обикновен Занакс например !!! НЕКАДЪРНИ СТЕ !!!
  • 15 Рошко

    4 0 Отговор
    А кога да ходим до тоалетна ще ни трябва ли разрешение
  • 16 Просто

    13 0 Отговор
    Защо да се лекуват, да умират направо.
    Преобладаващите дирени жертви на болестта са възрасни хора с съпътстващи заболявания За управляващите това е идеално от колкото пенсионери и болни се отърват това са публични разходи които те ще си пренасочат за правилното усвояване тоест за кражба. Защо да искат да спрат епидемията? Напротив искат тя да може да засегне колкото се може повече хора и да убие много които са разходи за бюджета. Ако това не форма на законен геноцид какво е?

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Един

    4 1 Отговор
    "Ядох" го от здравните власти! Търгуват със здравето ни!!! И се правят на почтени!
  • 21 Оня с чувалите

    6 0 Отговор
    Правете всичко наопаки на това което ви съветват карикатурите от горната снимка и аз ви гарантирам дълъг живот !
  • 22 Парадокс

    4 1 Отговор
    Изкарах ковида началото на март и отговорно заявявам ! Всеки изкарал грипен вирус ,ще забележи ,че нямат нищо общо по отношение на симптомите !Ковида при мен се разви в пъти по леко от грипищата които съм карал , а съм на 67 с три хронични заболявания , включително и на белите дробове ! Може да ви прозвучи като хумореска , но след ковида задуха който ме мъчеше от години ИЗЧЕЗНА !
  • 23 Безсрамници

    1 0 Отговор
    Дада..побъркахте хората,ся за бога не купувайте..дай...и тъпанарите.И за вас паслвили се отнася!!
  • 24 Да ама не

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Боко Боков":

    Не е цял свят, а част от ЕС, и откакто затвориха всичко чупят всеки ден рекорди по заразени и умрели
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ха-Хо

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    То пък като ти е отворена кръчмата, все едно някой стъпва в нея. Ти на коя планета си бе софиянче?
  • 27 Сериозно ли

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Боже опази":

    заради една настинка занимаваш джипито, досега грип не си ли карал? Почваш с парацетамол и ако се влоши пиеш антибиотик 3 дни и си като нов, здравните власти не ги слушай - целта им е всеки кихащ да припка към болницата, че едни пари от КП трябва да се вземат.

    Коментиран от #33

  • 28 Истината

    6 0 Отговор
    Здравните власти: Не се лекувайте сами, елате при нас да ви уморим набързо
  • 29 Нафъфорий

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Чадо мое,няма да се плашиш!Всеки гушнал букета от Ковида на изборите ще възкръсне като гласоподавател на ГЕРБ!
  • 30 гневна

    5 1 Отговор
    ха-ха-ха....Ще си правя каквото аз си реша! Защото става въпрос за моето тяло, за моето здраве, за моя живот! Точно тоя със свинската физиономия /дето не му стигат чувалите/, както и плешивия Годжи /якото мрене/ не искам да ги виждам ! За мен това изобщо не са лекари, нито почтени хора!
    Така раздухаха тая НЕБИВАЛИЦА с тая ФАЛШИВА "пЛандемия", че по - наивните и страхливите /и немислещи самостоятелно/ хора, им се вързаха и като НАХЛУПИХА до веждичките парцалите още от март, та не са ги сваляли! Дишат си "изгорелите газове" /отровния въглероден двуокис/, а сега: "Леле кво стана!" /Е, кво да стане?!/....Става си една класическа бактериална пневмония, а за хората със сърдечни проблеми и инсулт, инфаркт, сърдечна недостатъчност и т.н.
    ОЩЕ СИ НОСЕТЕ БЕЗПОЛЕЗНИТЕ "МАСКИ" !
    ОБЕЩАВАМ ВИ ДА ВИ ВПИШАТ В СТАТИСТИКАТА НА "СТРАШНИЯ" ВИРУС ! НЕИЗБЕЖНО Е !!!

    Коментиран от #32

  • 31 hmhmhm

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "ДО ГРИПАДЖИЯТА":

    Просто си направих тест, защото бях контактен и беше положителен! Сега разбра ли , разбирачев?
  • 32 пророк Исай

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "гневна":

    Кoвид19 e oбeкт нa cтрaх и пaникa , пoрaди cвoятa мъглявocт и нeoпрeдeлeнocт . Именно - мъглявостта и неопределенността го правят разтеглив , като ластик , и му се преписват необикновенни прояви . Препиcвaт му се всякакъв вид свойства , именно защото е мъгляв и неустановен ! Което води до изводът - СЪЩЕСТВУВА ЛИ КОВИД19 ? Умишлeннo вcят cтрaх и пaникa или неустановена рeaлнocт ???
  • 33 ПРАВИЛНО ПЪРВО

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Сериозно ли":

    СМЪКВАШ ТЕМПЕРАТУРАТА С ПАРАЦЕТАМОЛ. .ИНАЧЕ БАКТЕРИИТЕ И ВИРУСИТЕ СЕ РАЗМНОЖАВАТ МНОГО БЪРЗО. ..НО АКО СЕ СЪМНЯВАМ ЗА ВИРУСНО ЗАБОЛЯВАНЕ ЯМ ЧЕСЪН СУТРИН ОБЕД И ВЕЧЕР. .
  • 34 Васил

    0 0 Отговор
    Не се лекувайте сами ние ще ви убием безплатно
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове