Last news in Fakti

11 Ноември, 2020 16:26 3 084 46

Инджова: Главният воин срещу вируса е Борисов, а не експертите

  • ренета инджова-
  • пандемия-
  • експерти

България е най-съоръжената откъм болници и болнични легла - 430 болници на 5 млн. души, подчерта бившият служебен премиер

Инджова: Главният воин срещу вируса е Борисов, а не експертите - 1
Снимка: БГНЕС

Главният воин срещу коронавируса е министър-председателят, вместо това да са експертите и специалистите. Това каза пред БНР Ренета Инджова, служебен премиер на България в периода от октомври 1994 до януари 1995 година, бивш председател на Националния статистически институт (2012-2014 г.).

"Нито щабовете са създадени от експерти, нито тези, които трябва да водят борбата в лечебния процес", добави тя.

По думите ѝ първо е трябвало да се признае, че борбата с епидемията е война:

"Ако е война, кой ще плаща оръжията, с които ще се стреля - дали населението, или публичната здравна система трябва да плаща за всички тестове, които прави и всички процедури за карантина. Как населението ще си плаща дори и маските. Това е защото Борисов гледаше на маските като на бизнес, който трябва да направи, а не като съоръжаване на населението с предпазни средства. Не е направено и при лекарите, как да си обясним високата заболеваемост сред тях".

Инджова посочи, че битката с COVID-19 се води политически, като е била дадена възможност на хората да си изберат на коя страна да застанат - про или анти Covid, за да може Борисов да си избере на коя страна да застане:

"Ако побеждават тези, които се борят с вируса с маските, ще каже, че това е правилната позиция, ако побеждават тези, които казват, че го няма вируса, ще каже, че позицията му е била правилна. Това е позиция, която Борисов заема като сапьор. Във всеки един момент е изненадан".

Според нея всичко се прави така, че премиерът да може да маневрира - директори на училища и кметове да решават, "така беше и когато се прие лежерната позиция на Мангъров".

"Това прави кампанията да е политическа, а медицината да е принудителна", каза Инджова.

Тя подчерта, че България е най-съоръжената откъм болници и болнични легла - 430 болници на 5 млн. души.

"Когато отмине тази напаст, ще се види, че не е водена статистика за придружаващи заболявания. Всичко това нещо стои в насипно състояние. Няма единен национален протокол за това какво да се прави при проява на симптоми", заяви Инджова.

"Кризата води до психясване на населението, защото съзнателно и нарочно не е подготвяна системата да приема там, където е необходима, нито подготвят системата на личните лекари да са постоянно във връзка с пациентите, а само се говори за едни 1000 лева", коментира още тя и обобщи, че хората не могат да живеят в страх, че като се заразят - няма кой да ги приеме никъде.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 долу опг герб

    24 8 Отговор
    ГЕРБ подарява на избрани скъпи швейцарски ножчета, тип "чekийки" многофункционални. Дали някоя идиoтkа от пиар отдела на Румито Бъчварова го е измислила? Или пък подаръкът е типичен намек за нарязване на заграбения cyджук за новогодишната трапеза? Или цинично послание към част от удостоената с швейцарския скъп артикул тълпа: време е да се само заколите. Иначе ще дойде лично Цв. Цв. Да ви пожелае ЧНГ!
  • 4 Жоро

    24 43 Отговор
    Тая като беше на власт какво направи та сега акъл дава.

    Коментиран от #9, #18, #41, #42

  • 5 Ахахаха

    9 6 Отговор
    Байта в журналиста няма дума воин има воЙн

    Коментиран от #25, #35

  • 6 Последния Софиянец

    37 17 Отговор
    Снощи на Протеста Инджова изнесе страхотна реч за 10 ноември и подмяната на идеите.Гледайте я във Фрог.Който може да дойде на Славейков в пет и половина в защита на телевизия Алфа.Затвориха я заради това че само те дават пряко Протеста.

    Коментиран от #10

  • 7 ОСТАВКА

    24 14 Отговор
    НА БАЦЕ ТИКВУНИЙ ВЪЛНАТА МУ ПРЕЧИ

    Коментиран от #8

  • 8 Последния Софиянец

    25 15 Отговор

    До коментар #7 от "ОСТАВКА":

    Тиквуний спря телевизия Алфа.Позор!
  • 9 Спри се

    17 8 Отговор

    До коментар #4 от "Жоро":

    да преживяш и да досаждаш , бе !

    Коментиран от #11

  • 10 Жоро

    17 32 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Протест от 30 старци 20 жени и 50 човека протест ли е.Циганските сватби в Столипиново събират повече хора.

    Коментиран от #13

  • 11 Жоро

    4 11 Отговор

    До коментар #9 от "Спри се":

    Напиши си името бе Хасане кво се криеш
  • 12 Само СДС

    21 17 Отговор
    Как да се справя добре като вие нео-комунистите до миналата седмица твърдяхте, че няма такова нещо коронавирус, горяхте маски на протестите и бесихте чучела на Мутафчийски и Борисов заради твърдите мерки, и сега от какво точно се оплаквате, и къде точно ви сърби за да ви почешат жандармите пак? Инaчe ce cпрaвя блecтящo в икoнoмичecкo oтнoшeниe и щe гo нaзнaчимe пaк зa ШEФЪТ нa Бългaрия!Аллооуу протестиращите! Какво стана със свалянето на властта нали щяхте да ги свалите преди 5 месеца или прословутото ‘’Българско лято’’ всъщност ще се състои на мукавей в понеделник рано сутринта през 2048-ма година? Психично болни 30 глупака-неграмотници, водени от 3-мата глупаци ли сте или сте 30 селски тариката, водени от 3-мата арменски хитреци на които Кралят Слънце-Бойко плати да имитирате протести за да се откажат заради вас истинските протестиращи?? ЗАЩО НЕ ВИ СЕ ПОЛУЧАВА ВЕЧЕ 5 МЕСЕЦA? ДАЙТЕ ПИСМЕНИ ОБЯСНЕНИЯ ЗА ПРИЧИНИТЕ?!
  • 13 Последния Софиянец

    19 13 Отговор

    До коментар #10 от "Жоро":

    Циганските провокатори на Тиквата снощи останаха без зъби.Ела и ти!

    Коментиран от #14, #16

  • 14 Жоро

    10 9 Отговор

    До коментар #13 от "Последния Софиянец":

    Чудя се само чадър или дъждобран да си взема щото ще вали.

    Коментиран от #17

  • 15 БСП Стара Загора

    12 15 Отговор
    Какъв воин е Тиквата ма Инджова. Мислих те за по-интелигентна. Баце е смешник
  • 16 Манафа

    7 11 Отговор

    До коментар #13 от "Последния Софиянец":

    Да дойда и аз да останете и без халки

    Коментиран от #19

  • 17 Последния Софиянец

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "Жоро":

    Няма да вали.Споко.
  • 18 Май

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "Жоро":

    Може би не си бил роден 94-95 или си бил детска ясла щом пигаш

    Коментиран от #22

  • 19 Последния Софиянец

    14 6 Отговор

    До коментар #16 от "Манафа":

    Ти ще останеш без зъби!Не си ли взехте поука снощи подлогите на Тиквата?
  • 20 Alex

    5 3 Отговор
    Има правописна грешка в заглавието.
    Защо сте неграмотни?
  • 21 Хан Кубрат

    23 0 Отговор
    Защо болният пациент,да обикаля България,за да бъде приет в ,,някоя" болница!-ако не го приемат-УМИРА! Знаете ли в Турция как процедират/знам го от приятели,вече излекувани/.Когато имаш симптоми,след обаждане към здравните служби,идват с линейка,закарват те до болницата,преглед и ако не си за приемане-изписват ти безплатно лекарства и се лекуваш в домашни условия! Ако се влоши състоянието,те хоспитализират и там те лекуват!!! Без да обикаляш страната и да ,,молиш" да те приемат! Ето затова е тази психоза,насаждане на страх,психически тормоз-унищожават ни умишлено!Здравната система НЕ работи и парите потъват! Браво госпожо Инджова,все още има кой да им го каже! Но какво от това?
  • 22 Жоро

    0 3 Отговор

    До коментар #18 от "Май":

    Щом казваш
  • 23 Баце вирусолог

    1 5 Отговор
    Да ти умре коньо от гъдел
  • 24 Тази

    8 20 Отговор
    злобарка алкохолизирана ли намерихте бе, да дава оценки за каквото и да било. Как един "експерт" не излезе да каже какво точно ТРЯБВА да се направи, а всички дават акъл, какво не трябва да се прави. Е Корнелка вчера слушам: -Медицината трябвало да стигне до хората!?-дрън,дрън. Та сега и таз куха лейка:- "Нито щабовете са създадени от експерти, нито тези, които трябва да водят борбата в лечебния процес". Егати дебелоочието!

    Коментиран от #27

  • 25 ЕБдо

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Ахахаха":

    Ингилизова се казва байта.
  • 26 НЕШО

    13 4 Отговор
    Парите потъват ,а сестрите сами си купуват от най-скапаните маски.Вижте лекарите и сестрите в другите държави с какви маски са?????Нашите не са защитени.Спекула за маските тестовете.КЪДЕ СА СЕГА КОНТРОЛНИТЕ НАП,МВР,МИТНИЦИ да ударят фирмите доставчици.Бухалката е само за тези,които не са от ГЕРБ.Държавата не трябва да финансира частни болници,както е по света.Лапачите нямат край-цели орди.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Няма по

    10 6 Отговор
    Мразен и долен индивид от лицето бойко методиев борисов. Този алчен псевдочовек съсипа РОДИНАТА И НАРОДА. ПРОКЛЕТ ДАЕ ЗАЕДНО С НЕГОВИТЕ ПОДЛОГИ И ПРИБЛИЖЕНИ МУТРИ И КРАДЦИ ОТ ЦЕЛИЯ ПРЕХОД НАСАМ.
  • 29 Анархия

    12 2 Отговор
    Изхарчиха милиарди за изтребители, за въоръжение, защото за тях им дават комисионни и си пълнят чекмеджетата с пачки и то в момент на пандемия.
  • 30 !!!?

    5 5 Отговор
    Не се разбра, лошо ли е да има достатъчно болници и болнични легла по време на Пандемия или не е ?
    Коронаскептиците се опитват да правят шпагат между Мангъров и няма COVID !!!?
  • 31 Матей

    10 3 Отговор
    Никаква управия под вещото ръководство на герберите--най-долните отрепки,некадърници,алчни,прости,дървеняшки мутраджии,усилено затлъстяващи хедонисти,разплути в своята циничност безобразници.Ккаво обществено здравеопазване,лечение има само от средна ръка нагоре,другите на самолечение.Затова са забранени антибиотиците без рецепта,като геноцидна мярка,хората не са тъпи,за да ги купуват,знаят ,че в някои случаи е животоспасяващо,ако нямаш един антибиотик ще умреш в страшни мъки от банална инфекция,подут с и тотален сепсис.Та каче ,не се правете на халтави и отменете идиотската инструкция.
  • 32 Име

    12 2 Отговор
    12 милиарда от Европа. Парите потъват в дълбоки джобове. Последиците от управлението на Б.Бaбyина тепърва ще се появяват. Много кръчмари и кoнтpaбaндисти ca предоволни от управлението на Бабyин ||.
  • 33 тъп но нагъл

    3 3 Отговор
    Повелителят на шкафчето си праи шменти-капели с народонаселението.

    Коментиран от #39

  • 34 ТОЧКАТА

    10 3 Отговор
    Невероятна ЛИЧНОСТ!!!Радвам че е в България и още и* се чува гласът...Гласът на ДЪРЖАВНИКА,администратора,компетентният и ОТГОВОРЕН ЧОВЕК!!!!Браво Инджова!!!!!
  • 35 минувач

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ахахаха":

    Напротив, пише се воин, а не войн. Проверявай в речника, за да не се излагаш пак.

    Коментиран от #36

  • 36 оня с коня

    5 2 Отговор

    До коментар #35 от "минувач":

    С ОСОБЕНО ПРИТЕСНЕНИЕ ще си позволя да изразя Противно Мнение на Вашето и ще поясна,че НЯМА ЗНАЧЕНИЕ какво пише във ВАШИЯ Речник- След като се пише Думата "ВоЙна" с "Й",то ВСИЧКИ нейни производни се пишат с "Й"/Война,Войнствен и д. подобни/.

    Коментиран от #46

  • 37 анонимен

    8 7 Отговор
    Пълно куку.
  • 38 Скрий се

    4 6 Отговор
    Инджова хайде спри се вече Тебе хората с нищо няма да те запомнят освен че си стигнала до чистачка на входове

    Коментиран от #43

  • 39 99999

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "тъп но нагъл":

    Пич,тотално си изперкал. Я по-добре си пий хапчетата редовно че иначе сънуваш пълни шкафчета .
  • 40 Тази

    3 4 Отговор
    Проверява ли я някой за алкохол, тя по телефона ще на удоши
  • 41 Русенец

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Жоро":

    Прочети какво е направила. Нейното служебно правителство се счита за най-доброто през целия преход на България. Информация има. Поне я потърсете.

    Коментиран от #45

  • 42 Запомни

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Жоро":

    най-после - и нека всички гербарии да запомнят - служебното правителство НЕ Е ВЛАСТ, а преход. Ренета Инджова направи максимума на служебен министър-председател. Опитите да се оплюва всеки, който не ни хвали е реминисценция на 4Който не е с нас, е против нас" - поне знаете ли чий е този девиз? Прекалено некадърни сте , за да го следвате.
  • 43 За сметка

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "Скрий се":

    на това пък една проста кърджалийска пут-а стигна до председател на Народното събрание. Може би това е по-достойно?
  • 44 Здфтклрв

    1 4 Отговор
    Жената се упражнява в празнословие и показва единствено колко е куха.Е как да няма експерти,има екип от епидемиолози към д- р Кунчев които правят прогнози и дават съвети В щаба също има вирусололози епидемиолози,следят се световните тенденци.И какво , искат хората да са отговорни към себе си и останалите ,но това е много лошо," диктат", срещу това работят бригади тролове и други като Мангър Съчката канен след всяка нова мярка..Най малко ги интересува здравето на обществото или медиците,а да се разболеят повече
    ,за да обвинят управляващите.Тая лято,есен се блъска в тълпата без маска имитирайки протестърка,без да е грижа за зарази ,нито дават пример ,дори " умните " гориха маски,а сега " наивно" питат защо медиците се заразявали.А защо сега пита,когато болниците са препълнени,то разпространението става постепенно,защо не се вслушаха ,когато медиците бяха възмутени от тяхното нехайство и приканваха хората към отговорност,ама не.Нагло поведение,тълпи без дистанция,търкаляне по земята ,вандалщини,е що?Противници на всичко,нямало пандемия,а било да ги спрат,изобщо да дестабилизират,ще сваляли правителство,",диктатура имало",баламурници ловяха,че Черепа чака реванш.Да угодиш на Черепа ,за сметка на медиците и обществото е доста недостойно.
  • 45 Брендолета

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Русенец":

    И повече може да направи г-жа Инджова. Тя е жената Премиер, за която някога спомена Ванга
  • 46 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "оня с коня":

    Пълен неграмотник си.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове