Last news in Fakti

12 Ноември, 2020 14:12 2 174 28

Йончева: Борисов не коментира по същество корупцията

  • елена йончева-
  • корупция-
  • бойко борисов

Тревожните констатации за състоянието на демокрацията, свободата на медиите и борбата с корупция по високите етажи на властта досега не са коментирани по същество от министър-председателя Бойко Борисов, заявява евродепутатът

Йончева: Борисов не коментира по същество корупцията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Елена Йончева, фейсбук:

Българските власти избягаха от европейския дебат за върховенството на закона“, това заявих след участието ми в интерпарламентарна дискусия по темата, организирана от европейската Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE). Целта на срещата беше да се обсъдят годишните доклади за върховенството на закона, които Европейската комисия представи в края на септември и ролята на парламентите в механизма за наблюдение.

В дебатите се включиха представители на националните парламенти на държавите-членки, в това число - на Гърция, Кипър, Малта, Португалия, Германия, Франция, Белгия и др., както и еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс / Didier Reynders и министърът по европейските въпроси на Германия Михаел Рот / Michael Roth. Въпреки че имаха покани, нито един български народен представител не участва в дискусията.

На въпроса какви незабавни мерки ще бъдат взети за България относно върховенството на закона, който лично отправих към еврокомисаря Рейндерс, той напомни за процедурите по чл. 7 от Договора за ЕС, които вече са задействани срещу Унгария и Полша.

Бих искала да отбележа, че дни след доклада за България, Европейският парламент прие и специална резолюция за ситуацията в страната, а инициативата за документа, подкрепен от мнозинството в ЕП бе моя. Тревожните констатации за състоянието на демокрацията, свободата на медиите и борбата с корупция по високите етажи на властта досега не са коментирани по същество от министър-председателя Бойко Борисов.

“Журналистите в България дори нямат възможност да му зададат тези въпроси. Представяте ли си това да се случи в друга държава-членка?”, заявих пред международния форум.

Притеснени сме от системните проблеми, посочи още Дидие Рейндерс, който припомни, че възможността да се задействат процедурите по чл. 7 съществува за всички държави в ЕС.

Еврокомисарят планира до юни 2021 г. да посети всеки национален парламент, за да обсъди годишните доклади за върховенството на закона. Може би трябва да започне разискване на ситуацията държава по държава в европейската комисия LIBE, предложи той. Рейндерс подчерта и постигнатата договореност европейските средства за държавите-членки да зависят от спазването на върховенството на закона.

Пасивното поведение на българските власти, бягството им от дискусиите, ще има сериозни последствия за България. Обръщам внимание на факта, че еврокомисарят Дидие Рейндерс, в отговор на въпрос, зададен от мен, направи връзка между ситуацията в България и започналите процедури срещу Унгария и Полша по чл. 7 от Договора за ЕС. В резултат двете държави могат да бъдат лишени от правото на глас в Съвета на ЕС и Европейския съвет.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демек

    17 10 Отговор
    Не коментира по същество СЕБЕ СИ !
  • 2 Псевдоним

    18 9 Отговор
    Той Баце не я коментира, а директно я практикува. Не си губи времето с приказки :)
  • 3 Гошо

    11 8 Отговор
    Как ще коментира сам себе си

    Коментиран от #14

  • 4 ТаУмВзе

    21 10 Отговор
    И тая е част от Корупцията. Нали станишката е пробута на Хранилката. Яж бе! И Псувам!
  • 5 Ха ха ха

    21 13 Отговор
    това сАвеЦко чучело от коя дупка изпълзя и започна да цвили !? Хващай шАфИорО на самолета, вдигайте ЮмрУчета и бегом да думнете някоя мандра шумкарииии ! : )))))
  • 6 демократ

    12 16 Отговор
    Как да коментират българските власти, като те действат точно обратно -против свободата на медиите, против върховенство на закона.
    Какъв закон , какви пет лева, като в последните дни се приемат закони от нелигитимен парламент без кворум. Днес регистрират болни в разрез с Конституцията, утре може и починали да включат.

    Коментиран от #12

  • 7 щого тя е убава

    23 10 Отговор
    Елена Йончева по-добре да каже за източването и прането на пари от нея през КТБ, за което я разследват. Или май крадеца вика дръжте крадеца
  • 8 Чтгжа

    9 5 Отговор
    Унгария и Полша щели да бъдат лишени от глас..... Да ти пишшкам на "съюза" и "Демокрацията".
    На глас няма да имат право но да си плащат вноските дори ще имат задържение
    Сега някой разбира ли най сетне че и този (европейски съюз) е измама?
  • 9 Еленка

    21 4 Отговор
    Добре, че Нинова те отървава от затвора
  • 10 Очаквайте скоро

    6 9 Отговор
    А ООН каква резолюция са подготвили срещу БГ за медиите,съд. ситема и човешки права,критикуват ни от цял свят,сравняват ни с африканци!

    Коментиран от #13

  • 11 Lilly

    14 4 Отговор
    Тихо ма джендърке
  • 12 Тулуп

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "демократ":

    намери си друга държава, никой не те спира!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 В ЕДНО

    11 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гошо":

    ТАЗИ НА СНИМКАТА ЛИ?! ТЯ Е КАТО ПЛЪХ! НЕ СЕ СПИРА ПРЕД НИЩО С ПРОСТОТИИТЕ СИ, ЗА ДА БЪДЕ В УСЛУГА НА КОРНЕЛИЯ НИНОВА. НАЛИ СА ДРУЖКИ, В ЕДНО ГЪРНЕ ПЪРДЯТ!
  • 15 !!!?

    13 2 Отговор
    Ако Йончева зададе същите сугестивни въпроси на Дидие Райндерс за друга държава от ЕС ще получи същите отговори. С други думи - имитира дейност, която цели само вреда за България !
  • 16 нова

    11 2 Отговор
    Корупцията в държавата не е започнала с Борисов, а с членовете на партията, чиито член е уважаемата госпожа!
  • 17 Не разбирам

    13 3 Отговор
    Защо всички дърти комунисти се набутахте у Брюксел,а не в Москва??? И оттам може да плюете България...Нали било много Убаво в Рассията...

    Коментиран от #25

  • 18 БРЕЙ

    14 2 Отговор
    Комунистически боклук...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 МММ

    13 1 Отговор
    И защо ли трябва да ти се вярва, Елена?
  • 21 !!!?

    9 1 Отговор
    Тази защо си мисли, че тя е тази коята задава темите по които Борисов трябва да коментира. Пример за патологичен случай за аномалия на климактериума при фригидни жени.
  • 22 Някоя

    8 1 Отговор
    Елена трябва да се обърне към Фигуранта да види как той тълкува корупцията на неговите съветници за лобирането им за този или онзи. Едно време се наричаше да ,,имаш връзки." А, че и съветник на Фигуранта се разследва за шпионаж? Той не е ли взимал пари? Или е донасял за ,,бог да прости. "
  • 23 ГЕШЕВ

    8 0 Отговор
    Е. Й......е със СВАЛЕН евродепутатски имунитет ( по искане на Цацаров ) .....ЧАКАМ да минат изборите ( да не ме обвинят политически ) ...И Я ПОЧВАМ !!!!!!!!! ОБВИНЯВАМ я в ПРАНЕ на ПАРИ от КТБ ...чрез купуване на земеделска земя в ..БИСТРИЦА....ЖЕЛЕЗНИЦА ...САМОКОВ...... в КРАЖБА на ЕВРОФОНДОВЕ ( строеж на 3 т.н. КЪЩИ за ГОСТИ " до СОЗОПОЛ ).....за взети 2 мил. от ТВ по поръчки за филми със ИДИЛ ..уредени от тогава мин.-предс. - серГЕЯ ...с-у ЛИГИТИМИРАНЕТО му като мъж !!!!!!!!! НЯМА ПРОШКА....НЯМА ДАВНОСТ за крадците на НАРОДА !!!!!!
  • 24 ПЕНКО

    3 1 Отговор
    НАЙ -ТЕЖКО ИМ Е НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ НИ ИДЬОТИ - КОГАТО ОТ ТУК КАЖЕМ : " ПРЕЗ ОНАЯ РАБОТА НИ Е-ДЕБАТЪТ ВИ " !?!?!?!?
  • 25 СКОРПИОН

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Не разбирам":

    ДО НЕ РАЗБИРАМ - 17! По им са сладки доларите и еврото, отколкото рублите. Най-големите крадци и разбойници са нашите шумкари-комунисти. Крадеца вика: дръжте крадеца. В миналото наричаха западните държави : " ЗАГНИВАЩИЯ КАПИТАЛИЗЪМ !". През нашите граници не можеше птиче да премине, и ако Ти и Аз тогава се опитаме да пресечем граничната бразда, ще ритнем камбаната и ще гушнем букета! С една дума: ще бъдем застреляни! Днешното поколение не е застрашено от лагерите в Белене и може да пътува свободно по света, и да види с очите си как живее "ЗАГНИВАЩИЯ КАПИТАЛИЗЪМ". Комунизма беше прът, забит в колелото на развитието на България, цели 45 години! Причина за изоставането ни от развитите общества: и това е факт! Трябва ни сплотеност, разум и много способни и знаещи-можещи хора, за да ги догоним! БКП-БСП не е алтернатива, тя е изхабена столетница с много престъпления, нито Трифонов; Мая Манолова; Т.Дончева;Хр.Иванов; Р.Радев;Ел.Йончева и не знам кое си отровно трио! Но да спрем до тук и да продължим. Сега нашите " другари", загрижени доброжелатели за народа, тичат задъхани в надпревара да харчат откраднатите народни пари, и да ползват благата на този тъй наречен от тях "загниващ капитализъм"! ДЕБЕЛООЧИЕ и ЛИЦЕМЕРИЕ! Народе мой!!! СКОРПИОН!
  • 26 анонимен

    5 1 Отговор
    По нагъл и долен човек няма от Ленчето, която работи за себе си но не и за България.
  • 27 Скрий се че си

    2 0 Отговор
    Грозна и противна.
  • 28 Кой68

    0 0 Отговор
    Сливенския затвор място има .......Защо все забравяте себе си!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове