Last news in Fakti

13 Ноември, 2020 07:34 3 758 24

Поставят седмокласник под карантина трети път за един месец

  • седмокласник-
  • карантина-
  • ученици-
  • заразени-
  • образование-
  • училище

Първият път беше заради сестра си, след това заради себе си, защото той се разболя, след това се върна на училище за два дни и след това пак го поставиха под карантина заради болен съученик, което според мен е някакво чиновническо безумие. Защото никой не се интересува как това дете ще изкара 30 дни затворено вкъщи, гневи се майката на момчето

Поставят седмокласник под карантина трети път за един месец - 1
Снимка: БГНЕС

13-годишен седмокласник три пъти за месец бе поставен под карантина. За абсурдния случай разказва майката на момчето пред БНТ.

Детето преболедувало коронавирус и дни след като си изтърпяло карантината, му се налага отново да си остане вкъщи - този път заради заразен съученик. От РЗИ обясняват, че нищо не могат да направят, защото такава е заповедта на здравното министерство. Министърът също е информиран за случая.

"Първият път беше заради сестра си, след това заради себе си, защото той се разболя, след това се върна на училище за два дни и след това пак го поставиха под карантина заради болен съученик, което според мен е някакво чиновническо безумие. Защото никой не се интересува как това дете ще изкара 30 дни затворено вкъщи", разказа Бояна Ушева, майка на момчето.

Според г-жа Ушева Министерството на здравеопазването трябва да преосмисли заповедта си и деца, които вече са изкарали вируса, да не бъдат поставяни отново под карантина. В противен случай рискът да останат затворени по домовете си цяла година е голям.

Детето е подадено като контактно от директора на училището, в което учи и карантината важи за целия клас, без изключения.

"Трябва институциите да започнат да мислят за тези деца като за личности, а не да ги слагат целия клас анблок и до ги карантинират накуп, защото така им е по-лесно", коментира Бояна.

Синът ѝ от днес трябваше да мине на онлайн обучение. С тази разлика, че сега е затворник вкъщи и РЗИ го проверява на адреса. На момчето му предстои външно оценяване, но заради карантината вече близо месец той не може да ходи и на частни уроци.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    18 4 Отговор
    Ама още ли работят училищата?

    Коментиран от #17

  • 2 Баро Вкаров

    26 0 Отговор
    Тоя е мноо опасен,напрао сериен убиец!
    🙉💀🙉💀🙉💀🙉💀🙉💀🙉💀🙉💀🙉💀🙉
  • 3 Мислещ

    33 3 Отговор
    Това очаква всички, не само децата, нормалнире хора алармираме за това безумие от първия ден.
  • 4 Частните уроци

    15 10 Отговор
    също могат да бъдат провеждани през Viber например. Почти всички учебни предмети го позволяват и този метод става все по-често разпространен. Освен ако не е по някакъв вид спорт. Голяма част от учениците по мое време бягаха от час и се събираха в кафенетата да играят карти, билиард, джаги...Грипните ваканции бяха добре дошли, защото нямаше нужда да се занимават с фалшиви извинителни бележки. Но това е друга тема...
  • 5 Нищо де

    8 22 Отговор
    пак напирайте за присъствено обучение или за редуване на присъствено и дистанционно, пък може после и в болницата да си го обучавате.
  • 6 Ххх

    25 3 Отговор
    Ами поредното доказателство за безнадеждната глупост, некадърност и липса на професионализъм у управляващите.

    Коментиран от #9

  • 7 Потрес

    10 3 Отговор
    Точно за такива неща писах преди месеци, когато казаха, че отварят училищата! Безумието, наречено калинкотулупи е завалдяло цялата държава! Но даже и Господ не се интересува от българите!
  • 8 А това момче,

    11 11 Отговор
    когато е било карантинирани, защото е болно, съучениците му не са ли били карантинирани също, заради него. Как ще изкара 30 дни в карантина - Ами така, както и другите. Само че, вместо да се срещат по кафетата, ще се срещат в конферентни връзки-онлайн. И целта пак няма да е учене, а социални контакти и тийнейджърски разговори. Поне за един месец някои от учениците няма да могат да си купуват наркотици, та току-виж се изчистили.

    Коментиран от #11, #19

  • 9 И мога да добавя неразбирането

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ххх":

    за истинските причини за болестите.
    Тревогите на родителите са основателни и това емоционално състояние в което са повечето родители се отрязва на децата им,като заболяват момчетата до 13г и момичетата до 12г те показват проблема какъв е в майките им защото имат връзка с тях и майката като оздравее,т.е. се освободи от негативните емоции детето оздравява.
    Погрешно е да се лекуват децата,погрешно е да не се промени виждането и разбирането за това какво е болестта и да се страда толкова много,но като хората не се интересуват и не търсят алтернатива и вярват сляпо това ще са последствията.
    Всеки си знае за себе си.Да не се сърди на другите,че са били един какви са,а да погледне и гледа себе си.Вечно се говори за живота на другите как другите не стават и т.н. типично в стила жертва.
  • 10 Абсурдистан

    12 0 Отговор
    А защо изкарал болестта пак да е под карантина? Абе въобще се съмнявам това медицински проблем ли е или май е някакъв експеримент кой докога ще издържи?
  • 11 Обърнал ли си внимание

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "А това момче,":

    какъв живот живеят повечето хора и къде са основно мислите им,Живеят ли спокойно хората?Работата им доставя ли им достатъчно пари за да живеят без кредити и ограничения?Човек постоянно живее в липси с желание да има повече и все повече от липсите си привлича.
    Има ли постоянен контрол от държавата и какво получават българите като се видя преди време какви измами има с ТЕЛК освидетелстваните и как се точат с далавери пари от касата?Какво става с ромите и куп други подобни проблеми засегнати и извадени на светло и сега ситуацията показа ли каква здравна система имаме?
    Нещо като прочете всичко това да кажеш за цялостното психологично състояния на българите?
    Здрави ли сме като нация пишейки всеки тук в нета като жертва и анализирайки кой как какво е направил и какво откраднал благодарение на поста си?
    Кой сега е вируса от който е болен народа?

    Коментиран от #12

  • 12 Защо си линкнал

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Обърнал ли си внимание":

    разсъжденията и въпросите си към моя коментар? Не виждам нищо общо между двете неща.

    Коментиран от #14

  • 13 Миризлив пор

    1 0 Отговор
    Това за колко човека се отнася? Колкото е по-кратка една заповед толкова по малко варианти за неизпълнение има. При тези пълни болници ако закара нещо у тях а там има работели, баби и дядовци? Пак ще има недоволни.
  • 14 Защото коментираш проблема

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Защо си линкнал":

    а не причината пич.Сега виждаш ли общото вече защо коментирам?
    Всичко в този живот идва от нас самите и ние творим реалността си.Децата няма да станат по-успешни като родителите им се жертват и лишават заради тях,а ще ги копират и последват.
    Копи пейс =Матрица!

    Коментиран от #15

  • 15 Явно нещо не разбираш в коментара ми

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Защото коментираш проблема":

    Не коментирам проблема, а обръщам внимание на това, че има възможности за частни уроци онлайн и, че тези, които искат да учат, има как да го правят. Проблемът е само за тези, които киснат по кафетата. За много от децата дистанционното обучение може даже да има положително влияние психически - защото за известно време ще бъдат откъснати от едно ежедневие, в които са били тормозени от "готините" си съученици. Не мисля, че може да се говори генерализиращо за "Copy&Paste" между деца и родители. Познавам много хора, които, виждайки докъде е довел или не е довел начинът на живот на родителите им, поемат по друг път. Това с Copy&Paste ми се струва, че беше по-характерно за периода допреди 1990-2002/3. Имаше една максима "Учи, за да сполучиш.". Имаше и що-годе образование в училищата. В днешно време образованието в България е като че ли на по-ниско ниво, висшето често е купено, а и да не е, университетските такси го превръщат в луксозна стока. Все повече хора (поне в западните държави) виждат, че има и други перспективи за развитие. А не да учат по 3-10 години висше и накрая да се окаже, че или не им допада това, което са учили просто защото е било "престижно" или са.имали връзки и го вършат с неудоволствие(което пак не ги прави щастливи), или пък, ако въобще успеят да намерят работа по специалността си,.то тя е нископлатена (за което говориш ти, ако разбирам правилно).
  • 16 5454

    2 0 Отговор
    Тя и личността се заразява.
    Пък за външното оценяване- то пък едно оценяване!!!
    Оценяване ли бе, да го опишеш!!!
  • 17 5454

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Работят училищата. Нали прочете от първо лице?! Ту присъствено, ту онлайн. Ту под карантина, ту без карантина.
    Ей това нещо нанася непоправими щети върху обучението!
    Промяната в начина на учене е ощетяваща.
    Травмиращо за ученика е да сменя клас, да сменя училище, да се сменя учител, да се сменя присъствено с онлайн и обратно. Обаче в МОН това не го знаят, щото не са компетентни.
  • 18 Не е така

    4 2 Отговор
    Не е заради чиновническо безумие, а заради твоето! Правилата са правила, късметът е късмет. Във военния билет на дядо ми пише: Постъпил на редовна военна служба 1909 г. Уволнен след войните , междусъюзническата и първа световна през 1918 г. Нямам, обаче, данни майка му да е протестирала. Хайде, осъзнайте се в какво време живеем!
  • 19 Корона глад

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "А това момче,":

    Вие не сте с всичкият си как може да изкарате всички деца наркомани и алкохолици.

    Коментиран от #20, #21

  • 20 Написах "НЯКОИ от учениците",

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Корона глад":

    а не "ВСИЧКИ". "Някои" не означава дори "повечето". Четете внимателно, преди да коментирате и не преиначавайте чуждите думи! А, ако сте ходил/а на училище, много добре знаете за какво говоря. Друг е въпросът, че много от родителите им или не (искат да) знаят, или си затварят очите пред факта, че децата им имат достъп до наркотици и НЯКОИ от тези деца консумират редовно.
  • 21 Написах....

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Корона глад":

    За алкохол нищо не споменах, но там може да се каже, че са "повечето", а не "някои". Говоря основно за учениците над 9-10 клас.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове