Last news in Fakti

14 Ноември, 2020 16:35 2 469 19

ДЕН: „Пожарникарски“ подход срещу Covid-19

  • пожарникари-
  • поход-
  • covid-19

Позиция на движението за справянето с кризата с коронавируса

ДЕН: „Пожарникарски“ подход срещу Covid-19 - 1

Управляващите проспаха повече от 6 месеца, през които трябваше да изготвят ясна стратегия и план за действие срещу очакваното нарастване на заразата с Covid-19.

Необходимо беше да се преструктурира здравната система, службите на РЗИ да бъдат с подготвен за криза разширен състав, за овладяване на вълната от заболели и грижа към обществото. Властта трябваше да подготви нужния брой, включително и поне 10% резерви, лекари и медицински персонал за справяне с кризата. Вместо умни, професионални и бързи мерки, властта действа панически и на пожар, прехвърляйки цялата отговорност върху кметовете, директорите на болници и училища и всеки друг в циничното си намерение да не инкасират политически щети преди изборите.

Още в началото на кризата през месец март, ние от „Достойнството на един народ“ (ДЕН) изразихме категоричното си мнение, че единствено заедно, държавите от ЕС можем да се справим с тежката ситуация, но това не се осигурява единствено чрез финансовите ресурси на съюза, а е нужна единна концепция и ежедневни общи усилия.

Необходимо е да се предприемат още общностни мерки за превенция, общо обезпечаване на медикаменти и ваксина. Коронавирусът не може да бъде спрян от граници и бодлива тел. Единствено общите ефективни усилия на всички граждани и власти в рамките на съюза, ще гарантират справянето с тежката криза.

Питаме управляващите:
- Защо не бяха закупени или наети своевременно достатъчно на брой оборудвани линейки, които да покрият голямата необходимост в момента?

- Защо не бяха създадени медицински центрове във всеки областен град за даряване на кръвна плазма от преболедували Covid-19пациенти?

- Защо не се инвестира целенасочено в човешкия потенциал, още в началото на кризата, а не сега да се гасят пожари с изливане на пари на калпак?

- Защо не се подготвиха болници за лечение само на Covid-19, а останалите да продължат да работят като многопрофилни болници? Защото се допусна смесването на заразени с вируса и незаразени, което доведе до ограничаване на
дейността на важни клиники и отделения, лекуващи други сериозни заболявания.
Породи се страх и отказ от лечение на тежко болни от други болести, което може да доведе до по-висока смъртност в бъдеще, демотивиране и напускане на медицински персонал.

- Защо през март, при минимален брой заразени, управляващите затвориха държавата, а сега при над 4000 случая дневно, отказват да поемат отговорността си за своевременни и ефективни мерки?

- Защо не бяха осигурени средства и РЗИ не организира Call-център за информиране на гражданите, за събиране на информация за контактните лица и връзка с личните лекари, а не и без това малкото служители в звеното да се претоварват с това усилие? За 1 работен ден, един служител, би могъл да извърши 48 обаждания средно по 10 минути на разговор.

- Защо управляващите не осигуриха безплатни PCR тестове за всички граждани – най-съществения държавен разход за овладяването на пожара Covid-19?

Отговорите на тези въпроси не са намерени поради страха от загуба на предстоящите избори и управленска некомпетентност, отказът да се чуят здравните експерти, непрестанното изместване на фокуса извън проблема. Потърпевши сме всички ние, гражданите, лекарите, медицинските сестри, санитарите, социалните работници, учителите и всички ангажирани на първа линия за справянето с бедствието. Само стоицизма, всеотдайността, професионализма и високият им морал ни държат над водата.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слава тебе

    16 2 Отговор
    Господи, Ти знаеш какво да направиш!
  • 2 ТаУмВзе

    17 4 Отговор
    Дреме Му на чекмеджето. Шизофренясалата мутра не се сеща, че когато Матряла измре, няма от кой да Краде. И най хубавото е, че след мутрата, ще е Още по Зле.
  • 3 Отговор

    20 2 Отговор
    На всички въпроси се отговаря лесно - от тривиални управленци, с мисъл единствено за келепир, умни решения не можеш да очакваш. За тях всеки ден на власт е повече пачки в чекчеджето. А проблеми? Кой казва че има проблеми - от жипката не се виждат.
  • 4 Stefan

    13 2 Отговор
    Упрaвлявaщитe прocпaхa пoвeчe oт 6 мeceцa, прeз кoитo трябвaшe дa изгoтвят яcнa cтрaтeгия и плaн зa дeйcтвиe cрeщу oчaквaнoтo нaрacтвaнe нa зaрaзaтa c Соvid-19.

    Нeoбхoдимo бeшe дa ce прecтруктурирa здрaвнaтa cиcтeмa, cлужбитe нa РЗИ дa бъдaт c пoдгoтвeн зa кризa рaзширeн cъcтaв, зa oвлaдявaнe нa вълнaтa oт зaбoлeли и грижa към oбщecтвoтo. Влacттa трябвaшe дa пoдгoтви нужния брoй, включитeлнo и пoнe 10% рeзeрви, лeкaри и мeдицинcки пeрcoнaл зa cпрaвянe c кризaтa. ....

    ДА ТАКА Е ! НО НИЕ НЯМАМЕ ПРАВИТЕЛСТВО А ГЕРБАВИ ИДИ-О-Т-И УПРАВЛЯВАЩИ С ОБЕДИНЕНИ МАФИОТИ.....
    ОСТАВКА БИБИТКО! МУТРИ ВЪН! ЩЕ СЧУПИТЕ ДЪРЖАВАТА , КАКТО КАЗА ЦАР ТИКВОНИЙ ПЛИТКОМЪДРИЙ.
  • 5 Българка

    16 2 Отговор
    Даже вече не искам да питам нищо мародерите. Да дават показания за престъпленията си в съда! Те са бългороубийци в преносен и вече в пряк смисъл
    Оставка престъпници! Съд и затвор! Конфискация и лустрация!
  • 6 Сектант

    3 15 Отговор
    А вие защо не спазвахте правилата?Защо по време на инзвънредно положение фигуранта ПОДСТРЕКАВА към бунтове(които умряха естествено)?Защо горихте маски и разкарвахте черни чували и болнични легла по площадите?ВИЕ ЧЕРВЕНИ КХМЕРИ И ПРЕДАТЕЛИ СТЕ ВИНОВНИ!!!

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Българка

    11 3 Отговор

    До коментар #6 от "Сектант":

    Безгръбначните обратно в дупката!
  • 8 111

    12 1 Отговор
    Колкото повече болни/заразени отчетем в България – толкова повече пари от европейските фонове ще получим след Нова година!
    Тези пари от фондовете има кой да ги краде.
    Е затуй управляващите "проспаха" изминалите шест месеца
  • 9 До сектантът

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "Сектант":

    Кви червени кхмери ти се привиждат бе момче? Оди сей картофи би казала ПКП.....Защо за Бога някой трябва да е червен за да каже аксиоматичната истина за примитивния и крадлив Борисов? Аз пък ти се чудя човече , как така половин герб са кадри на БКП и ги виждащ десни....? Аз не съм гласувал ни за гербав ни за бецепето , просто съм аналитичен човек. Дай ми пример за план програма на герб? Не се напъвай още 2009 Боко нямаше такава , народеееее и за кво гласувахте? За онуй нещо дето го дават по телевизора , срам за демократичния процес у нас!
  • 10 Алексей Сергеев

    4 3 Отговор
    Пълни глупости! И Москва ли "проспа", А САЩ, Германия, Италия, Испания, Франция, Китай, Белгия, Англия....
    Има много провалени политици и техни слуги, мислят със задниците си
  • 11 МАМИНО ДЕТЕНЦЕ

    1 1 Отговор
    ... КОЛКО ДЕНА СТОЯЛ НА ДЪСКАТА, НИ ДУМА,НИ ВОПЪЛ, НИ СТОН... НАКРАЯ СЕ СЕТИЛ И КАЗАЛ-ЦАР ПО ТУИ ВРЕМЕ БИЛ СИМЕОН! ТУИ ИМЕ ИМ КА
  • 12 МАМИНО ДЕТЕНЦЕ

    2 0 Отговор
    . ЗАЛ НО СРОКОВЕ ПОСЛЕ МЪЛЧАЛ И КАК ЛИ В ПО-ГОРЕ КЛАС ПРЕМИНАЛ? НЕ ЧОВЕК, А ЖЕЛЯЗО ПРОМЪЛВИЛ УЧИТЕЛЯ СПЕИАЛИСТ. ТИХО КУРСИСТЪТ ОТВЪРНЛ-НЕ, ФУТБОЛИСТ...!!!
  • 13 Сиси

    1 7 Отговор
    Защо да го правят, като лично президента се изкатери на Шипка и каза, че не вижда никакъв вирус.Той президент ли е или лукова глава.
    Трябва да го слушаме.

    Коментиран от #15

  • 14 МАМИНО ДЕТЕНЦЕ

    1 1 Отговор
    ... КОЛКО ДЕНА СТОЯЛ НА ДЪСКАТА, НИ ДУМА,НИ ВОПЪЛ, НИ СТОН... НАКРАЯ СЕ СЕТИЛ И КАЗАЛ-ЦАР ПО ТУИ ВРЕМЕ БИЛ СИМЕОН! ТУИ ИМЕ ИМ КАЗАЛ НО СРОКОВЕ ПОСЛЕ МЪЛЧАЛ. БЕЛЕЖНИКА КРИЕЛ В ШАПКИ И ЧАНТИ И КАК ЛИ В ПО-ГОРЕН КУРС ПРЕМИНАЛ? НЕ ЧОВЕ, А ЖЕЛЯЗО ПРОМЪЛВИЛ УЧИТЕЛЯ-СПЕЦИАЛИСТ! ТИХО КУРСИСТЪТ ОТВЪРНАЛ-НЕ ФУТБОЛИСТ..!?!
  • 15 да ама не

    5 3 Отговор

    До коментар #13 от "Сиси":

    Само дето номера с Президента се изтърка и не върви.
    Ако некадърниците си бяха подали оставка и имаше служебно правителство, то тогава можеше да замажат простоията и кражбите си до изборите и пак да ги изберат , но те упорито настояват до последно да унищожават държавата но да бранят крадливия си вожд.
  • 16 Вики

    4 1 Отговор
    Всичко това е вярно, но наглостта на онова хитро охранител че няма край. Продължава да се перчи и хвали, без капка срам! Вече ми се гади само като го видя или чуя да словоблудства!
  • 17 Питам

    4 1 Отговор
    Защо снегорините са повече от линейките?
  • 18 ЧАСИ

    4 1 Отговор
    Управляващине ни проспаха цели 10 години от както са на власт. Инсрекции, разходки, резане на ленти, хвалби, усвояване, лобизъм, непродуктивни за народа и държавата закони, здравеопазване особенно зле.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове