Last news in Fakti

17 Ноември, 2020 10:55 5 829 26

Д-р Симидчиев: Реално заболелите за 16 ноември не са 3500, а 7000

  • д-р александър симидчиев-
  • заболели-
  • тестове-
  • карантина

Много малко вероятно е да преболедуваш отново, но е по-добре да имаме единен стандарт – всички да носят маски

Д-р Симидчиев: Реално заболелите за 16 ноември не са 3500, а 7000 - 1
Снимка: БГНЕС

Антигенните тестове са добър заместител на PCR тестовете и ще ни помогнат да управляваме пандемията. Това заяви пред Нова телевизия пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Той каза, че антигенните тестове са по-малко чувствителни от PCR тестовете, но това е пренебрежимо. Лекарят наблегна на факта, че процентът на положителни PCR тестове се покачва до ниво (над 44% за вчерашния ден), което показва, че тестовете са недостатъчни и реално заболелите за 16 ноември не са 3500, а 7000, според д-р Симидчиев.

В крайна сметка специалистът заключи – масово тестване и карантина за положителните. Много малко вероятно е да преболедуваш отново, но е по-добре да имаме единен стандарт – всички да носят маски, да пазят социална дистанция.

За мен е много малко вероятно да боледуваш за втори път, подчерта Симидчиев. Може да имаш пневмония без кашлица, посочи още лекарят. Повечето от хората без кашлица, но с пневмония, са с вирусна пневмония. Оцветяването в зелено и жълто на храчката подсказва развитие на бактериална пневмония.

Ако е вирусна пневмония, чакаме да мине и контролираме равнището на кислорода в кръвта – ако е по-ниско, в болница, обясни лекарят. При над 95% сатурация няма нужда от притеснение – оставаш вкъщи.

Д-р Симидчиев каза и, че ако има симптоми на COVID-19 дълго време, след като си се изчистил от вируса, трябва да правиш съвсем леки физически упражнения. Най-добре е да се консултираме със специалисти какво да правим, уточни той.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ссссс

    11 9 Отговор
    Как па ги изчисли тия 7000 положителни????

    Коментиран от #9, #16

  • 3 Гладният китаец

    11 4 Отговор
    6.8 милиона звучи най-правдоподобно
  • 4 ТаУмВзе

    10 4 Отговор
    Под Жипо бе! Кво като не се знае кой е Болен. Чекмедже требва, че си изпускам волана, докато ви Псувам! Я ми Плати, че съм преджасала мутра.
  • 5 Ядеитн

    16 2 Отговор
    Демек - стойте си у вазе и чекайте да ви мине. Па ако не мине - барем гасете ламбите да са не хаби токът.
  • 6 Ха ха

    14 5 Отговор
    А колко от положителните са на вече заразени които се тестват за втори, трети или чеъвърти път? На Тулупа му правеха по два теста на ден в продължение на 5 дни, но статистиката не отчита десет тесъа на един и същи пациент, а ДЕСЕТ нови заразени!

    Коментиран от #10

  • 7 DR Haus

    6 1 Отговор
    когато правиха по 7,8 хил. теста в швейцария казваха че са десет пъти повече така ,че 30000 на ден заразени звучи по- реално
  • 8 провинциалист

    2 2 Отговор
    2020-та е революционна година - медицината се пребори с повечето видове болести и останаха само тези, чиито симптоми не могат да се припишат на ковид 19. Иначе няма как да има напълно здрави хора, та бройките и процентите на ковидоносните няма как да не клонят към броя на гласувалите за БКП през т.нар. комунизъм.
  • 9 Я ...Я ТОЙ ПРАВИЛНО

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "ссссс":

    ГИ Е ИЗЧЕСЛИЛ. ЗАЩОТО НЯМА МЕНТОР. БИБИТКО СИ ГИ ИЗЧИСЛЯВА КОЛКОТО МУ ТРЕБВАТ ЗА ДЕНЯ ТОЛКОВА. НАЛИ ТОЙ КОМАНДВА ДОКТОРИТЕ.
  • 10 Миризлив пор

    6 5 Отговор

    До коментар #6 от "Ха ха":

    Тук ви куца информацията, срещу всеки новозаразен стои име адрес и ЕГН за да е под карантина. Така, че при 10 положителни теста на 1 човек в статистиката си е 1 човек. Виж при 10 отрицателни в статистиката влизат 10 и ти пада процента заболели.

    Коментиран от #21

  • 11 Гост

    7 2 Отговор
    Хубаво говориш докторе ако е така в къщи ако е иначе в болница специалисти и т.н. Карантиниран ли си братче си на произвола на съдбата в дойде линейка я не я остискаш я не!! Положението е трагично да по-трагично от трагичните тикви които ни управлявят!
  • 12 Бен ХУР

    9 0 Отговор
    РЕАЛНО тестът PCR струва 17лв. А не 100-130лв
  • 13 Лелее

    9 3 Отговор
    На 7 милиона , “реално “ болните са 22 милиона , поне така излиза по усвояване на клинични пътеки ...
  • 14 Behemoth

    3 1 Отговор
    Вече сме на етап стаден имунитет!Баааа...Баааа...аааа.....

    Коментиран от #15

  • 15 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Behemoth":

    Така е като сме си стадо....
  • 16 Именно

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "ссссс":

    Защото щаба и РЗИ-тата са се отказали да правят тестове. Хората сами си правят (и плащат), затова и резултатът клони към 50% вече и са толкова малко направените тестове.
    А огромната част от хората, особено които го карат по-леко вкъщи не се тестват (и стига да нямат усложнения и спазват карантината, мисля че няма нужда от тестове).
    Та 7000 може и да е оптимистично предположение!
  • 17 Диверсант

    2 2 Отговор
    Аз пък искам да знам кои са фирмите и лицата които произвеждат маски и внасят маски и прословутите тестове менте. ИМЕНАТА АКО ОБИЧАТЕ
  • 18 доктор Симидчиев 3500 какви болни,???

    0 2 Отговор
    Според теб са 7000,според Витанов ще са 14000 говорите като на Пазара!! Нямате ли някаква връзка кой какво говори??? Или целта е да има ХАУС??? Другата седмица някой ще каже, че РСМакедония ще ни нападне! Затова както казва Бойко се Снижете, мълчете, защото маже да ни нападнат Македонците, целта е да няма Предсрочни избори и да брои Константинов, да се" докопаме" до месец март!!!
  • 19 доктор Симидчиев 3500 какви болни,???

    0 1 Отговор
    Според теб са 7000,според Витанов ще са 14000 говорите като на Пазара!! Нямате ли някаква връзка кой какво говори??? Или целта е да има ХАУС??? Другата седмица някой ще каже, че РСМакедония ще ни нападне! Затова както казва Бойко се Снижете, мълчете, защото маже да ни нападнат Македонците, целта е да няма Предсрочни избори и да брои Константинов, да се" докопаме" до месец март!!! Симидчиев, какви храчки освен в зелено и жълто има в червено,??? Туберкулоза, в Черно, огняр на парен котел на въглища, четеш ли това, което пишеш Симидчиев!!???
  • 20 Снишете, Смирете!!

    0 0 Отговор
    Смирете. Бойко???
  • 21 Ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Миризлив пор":

    Глупости на търкалета, никъде в публикуваните данни няма дневна разбивка
    “общ брой тестове” /
    “брой положителни - новозаразени” /
    “брой положителни - повторен тест на вече заразени” /
    “брой отрицателни СЪС предишен положителен (излекувани)” /
    “брой отрицателни БЕЗ предишен положителен” /

    Ако продължаваш да твърдиш че тези данни ги има, дай разбивката за вчера и посочи източника!
  • 22 Боко Боков

    1 0 Отговор
    В цял свят са прости и въвеждат мерки, но аз съм по-хитър и нищо няма да затварям нищо.Докато не измрат достатъчно пенсионери, че да си избия 50 лв. подаяние които им дадох. Все пак им обещах предстоящото увеличение на пенисите от март и трябва да им редуцирам доста броя инак ще ме увътрят много. А аз имам доста докато напълня хубаво шкафчето. Докато не можех да обикалям с джипа разчистих гардероба и него смятам а да напълня с пачки и кюлчета.
    Затова не гледам какво правят в Европа аз ще чакам. На мен ми се размина, а другите са без значение да умират не ми трябват . На пролет се страхувах за себе си сега съм си спокоен.
  • 23 Доктори

    2 0 Отговор
    не искат да влизат в Ковид отделенията, не знаят как да лекуват, но не се спират да обикалят по медиите!
  • 24 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    НА СВЕТА ИМА 4-5 ДОКТОРИ И МИЛИОНИ ЛЕКАРИ !!! ДОКТОР ЖИВАГО; ДОКТОР ДУЛИТЪЛ ; ДОКТОР ОХ- БОЛИ И ДОКТОР ......!?!?!?
  • 25 ЕПСИЛОН

    0 0 Отговор
    ТЕ РЕАЛНО ЗАБОЛЕЛИТЕ СЕ НУЛА (0) НО ВИЕ ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА ЛЪЖЕТЕ И ДА МАНИПУЛИРАТЕ ЗА ТОВА НЕСЪЩЕСТВУВАЩО ЗАБОЛЯВАНЕ И ВСЯВАТЕ ПАНИКА У ХОРАТА КАТО ПО ТОЗИ НАЧИН СЪСИПВАТЕ БИЗНЕСА И ИКОНОМИКАТА!!!!ЗАРАДИ ВАС ЗАВЕДЕНИЯТА И РЕСТОРАНТИТЕ СА ПРАЗНИ ЗАЩОТО ХОРАТА ГИ Е СТРАХ ДА ВЛИЗАТ!!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове