17 Ноември, 2020 21:00 2 335 21

Атлантиците оценяват Стратегическия преглед на отбраната

  • атлантически съвет-
  • отбрана

Адекватна ли е оценката на рисковете и заплахите на средата на сигурност? - е сред критериите

Атлантиците оценяват Стратегическия преглед на отбраната - 1

На 10 ноември 2020 г. трябва да е приключил Стратегическият преглед на отбраната. В очакване сме правителството да предложи на парламента новата Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили до 2032 г. (Програма 2032). Този стратегически документ (подобно на Бялата книга от 2010 г. и приетата през 2015 г. Програма 2020) ще постави рамката, в която ще се изграждат българските въоръжени сили до 2032 г.

Очакваме и общественото обсъждане на резултатите от Стратегическия преглед на отбраната.

Оценката на Атлантическия съвет за работата на Министерството на отбраната и за проекта на новата Програма 2032 ще се основава главно на следните критерии:

1. Съгласувани ли са критериите и методологията на Стратегическия преглед на отбраната с НАТО и с наши ключови съюзници? Къде в резултатите от Прегледа е направена връзката с протичащия в НАТО процес на преосмисляне, който ще зададе новата дългосрочна визия за Алианса към 2030 г.? Дали и как е ползван опитът на съюзниците ни при провеждане на стратегически прегледи?

2. Как и доколко бяха отчетени поуките от предишните стратегически прегледи и има ли анализ на изпълнението на сегашната Програма 2020, за да има непрекъснатост и приемственост към Програма 2032?

3. Доколко Стратегическият преглед на отбраната е интегриран в контекста на националния Стратегически преглед на системата за защита на националната сигурност? Как е осигурен и как ще продължава да функционира междуведомственият фактор в процеса? Как са организирани връзките и взаимодействието на Министерството на отбраната с другите ведомства с отношение и отговорности към националната сигурност?

4. Адекватна ли е оценката на рисковете и заплахите на средата на сигурност? Отчетени ли са хибридните заплахи и нарушения баланс на силите в Черно море в полза на Русия?

5. Планираните за изграждане до 2032 г. способности на въоръжените сили отговарят ли на рисковете и заплахите? Какво ще градим - способности за най-вероятните бъдещи предизвикателства или за онези, които са ни лесни, защото сме свикнали с тях от миналото?

6. Каква роля и принос предвижда Прегледа за България в НАТО – по-разширена, по-задълбочена и по-интензивна и проактивна или каквато е била преобладаващата досега?

a. Каква роля предвижда прегледът за България в изграждането на адаптираното предно присъствие на Алианса в Черноморския регион?

b. Предвижда ли прегледът многонационални формирования на НАТО у нас и наше участие в такива формирования в други страни от Алианса?

c. Съвместно изграждане на способности с други съюзници от НАТО? Участие в подобни проекти на ЕС (напр. PESCO)?

7. Предвижда ли Прегледът интензивно стратегическото партньорство със САЩ в отбраната и реализиране на наскоро заявените, но все пак необвързващи, намерения от подписаната десетгодишна пътна карта? Особено що се отнася до сътрудничеството и подкрепа от страна на САЩ за изграждане на отбранителни способности и за подобряване на институционалния капацитет на отбраната и особено този на стратегическо ниво на командване и управление?

8. Финансово реалистични ли са плановете? Ясно ли е колко ще ни струват тези способностите в пълния им обем – най-грубо обобщено като „закупуване плюс поддръжка, плюс тренировки и учения“?

9. Освен трите големи проекта за превъоръжаване и модернизация към момента, какви други проекти са предвидени до 2032 г.? Кога ще имаме цяла ескадрила F-16, а не половин? Кога Българската армия ще има нови трикоординатни радари и системи за противовъздушна и противоракетна отбрана, нови щурмови хеликоптери, подводници, противотанкови управляеми ракети и др.?

10. Какви са разчетите за освобождаване от старата съветска техника и за прекъсване на порочната зависимост от Русия при ремонта и поддръжката на старата техника? Кога най-накрая изтребителите МиГ-29 ще бъдат свалени от въоръжение? И колко средства са предвидени за ремонти и поддържане на летателната годност на МиГ-29, плюс разходите за тяхното използване?

11. На какви бюджетни прогнози са базирани финансовите разчети до 2032 г.? Как е взета предвид кризата от пандемията и нейното отражение върху бюджета в този период? Само тригодишната бюджетна прогноза на Министерството на финансите няма как да бъде достатъчен фактор в днешната среда. Има ли дългосрочна финансова прогноза до 2032 г., кой я е изготвил и какви са нейните предвиждания по години?

12. Какъв е предвиденият бюджет за отбрана до 2032 г. като процент от БВП. Дали, как и кога е предвидено надхвърляне на 2% от БВП? Какви са мотивите за направения избор?

13. Как в периода до 2032 г. се разпределя бюджета за отбрана по трите категории разходи – за личен състав, за текуща издръжка и за инвестиции. Какъв е процентът на инвестициите, тоест за придобиване на ново въоръжение и техника? Спазен ли е ангажиментът от срещата на НАТО в Уелс те да бъдат поне 20% от бюджета за отбрана? Разходите за текуща издръжка, включително и за бойна подготовка, гарантират ли постигането и поддържането на нужната индивидуална натренираност на всеки и бойна сглобеност на формированията? Защото боеготовната армия се гради не само с осигуряване на пари за личен състав и за модерно оръжие, но и с постоянна и непрекъсната подготовка и тренировки.

14. На какви демографски разчети е базирана предвижданата численост на въоръжените сили? Колко военнослужещи на 1000 души българско население ще имаме на активна служба година по-година до 2032 г.? Поносим ли ще бъде за националната икономика процентът на военнослужещите като дял от работната сила в страната? Правени ли са сравнения с останалите държави от НАТО и ЕС? Къде например е България към 2020, 2026 и 2032 г. по брой военнослужещи на 1000 души население в сравнение със страните от НАТО, които имаме за пример за подражание? Същото важи и за показателя работна сила.

15. Резервът на въоръжените сили – каква е неговата оперативна адекватност (смисленост), численост и планове за окомплектоването му по години?

16. Освен доброволния резерв, предвижда ли се периодично мобилизиране на запасни в мирно време? Каква е оперативно-професионалната аргументация за това в съвременната високо-технологична война?

17. Какви са плановете за попълване на вакантните места и какви са мерките за повишаване и поддържане на мотивацията на военнослужещите? Кадрово развитие, кариерен модел, заплащане и стимули и т.н.

18. Система за командване и управление – развитие към бъдещето или към миналото? Каква ще бъде ролята на началника на отбраната и на Щаба на отбраната – свръхцентрализация, микромениджмънт и колективна отговорност, или делегиране на възможно най-ниското ниво и изискване на максимален професионализъм от всеки с носене на персонална отговорност?

19. Оптимизиране на функционалната организация на интегрираното Министерство на отбраната? Правен ли е функционален анализ, или този процес ще продължи да е подвластен на краткосрочни партийно-политически цели, с ремонти и кръпки в устройствения правилник на Министерството на отбраната, средно на всеки 6 месеца, както досега?

Това са само част от въпросите, които съставляват нашата матрица, която ще попълваме с индикатори, които ще оформят оценката на Стратегическия преглед на отбраната. Оценка ще има по всеки един от тях.

Всеки такъв преглед разглеждаме като възможност - първо за отскачане и придвижване напред. Но възможността затова се нарича така, защото сама по себе си тя не дава гаранции, че ще бъде уловена и използвана пълноценно.

Дали Министерството на отбраната ще съумее да използва тази възможност, или ще трябва да правим отново Стратегически преглед на отбраната, предстои да разберем скоро. Разбира се, за всяка такава пропусната възможност плащат въоръжените сили и обществото, а не политиците и генералите.

А нашият дълг е да останем бдителни, да посочваме проблемите и да предлагаме решения.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Criminal

    13 1 Отговор
    Пак само приказки.........действия след 10г, ако още има България, че с тия продажници............
  • 2 Манги

    20 1 Отговор
    Най-главният въпрос липсва. От кой ще се отбранявате бе? Тиквеници ниедни!

    Коментиран от #17

  • 3 Перо

    14 0 Отговор
    Какъв стратегически преглед на отбраната и какви насоки ще дава едно НПО на МО и НС,представляваща бъркоч от всякакви елементи,местни и чужди, повечето свързани с червената буржоазия от соц.време. Хранилка на анти-български некадърни боклуци!
  • 4 Цветанов съм

    7 0 Отговор
    Голямо гов......... Но съм
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бай Шиле

    10 0 Отговор
    И кои са тези "атлантици"? Специалните служби на САЩ или техните български агенти?
  • 7 оня с коня

    3 8 Отговор
    Русофилските злобни Глашатайчета ,превърнали се в истински НАВЛЕЦИ за България усилено ядат Бълг. Хляб,но същевременно и настървено хапят Ръката на Правителството,която ги храни.И същото това много дисциплинирано Стадо с БГ-лични карти даващи му Права на Европейци но с ясно изразено Руско Самосъзнание от Една страна твърди че Който не е решил,той не е Завладял България със Смешната й Армия и небоеспособни Оръжия.Когато обаче започнахме да се Въоръжаваме стриктно по Натовски със най-съвременно Въоръжение предназначено за Битки по Суша,Вода и Въздух,изведнъж Завалиите обърнаха Плочата и сега викат с пълен Глас "С кого ще воюваме и от Кого ще се отбраняваме/пост ном.2/!Ами нали за да не Напада който и да е,следва да сме Добре въоръжени,което да действа Възспиращо на Нападатела бе "Умници"?И по-леко я карайте със Злобата,щото ще си повредите Джигера.Поняли ааа?
  • 8 123

    7 0 Отговор
    Атлантиците само ни използват да им купуваме оръжието и ще бъдем мишена при война с Русия.
  • 9 ауаъ

    3 1 Отговор
    2032г.ще останат само Соломон и Хасан да събират скраб,ама нема кой да я купи.
  • 10 Хахаха

    2 0 Отговор
    "Освен доброволния резерв, предвижда ли се периодично мобилизиране на запасни в мирно време? "
    Предполагам, че вие като изтъкнати стратези няма да ходите запас, щото сте прекалено ценни.
  • 11 яяяя

    3 0 Отговор
    Тия не бяха ли крадци по гарите! Стратегически!
  • 12 И найважното

    2 0 Отговор
    Кво праим като Байден е толкова стар? Ми той като Черненнко.
  • 13 Колчо слепеца

    0 0 Отговор
    Каквото и да се купи все тая.Главният въпрос е кой ще служи ? Народ няма ! Народ !
  • 14 Цв Цвъ

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Атлантиците оценяват Стратегическия преглед на отбраната

    Нали след Полша и Унгария ЕС ще ни метнат през оградата? Боко ще се снима с Ф 16 таралясниците, а Карат войводата - с гемиите. За последно де.
  • 15 Smooth Jazz

    4 1 Отговор
    Предателите на родината ни само въоръжаване им е в празните манерки. Само нато и САЩ им е в кратуните.
  • 16 яко ни лъжат

    3 0 Отговор
    ТИЯ ПИШМАН АТЛАНТИЦИ, БИЛИ ЛИ СА В АРМИЯТА???? ДЪРЖАЛИ ЛИ СА ОРЪЖИЕ И ЛЕЖАЛИ ЛИ СА В КАЛТА???? ТОВА СА МИЗЕРНИЦИ КОИТО НЕ СА ПОМИРИСВАЛИ БЪРУТ И РАЗРУШИТЕЛНОТО МУ ДЕЙСТВИЕ, НО НАЛАГАТ ДА МРЕТЕ ЗА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ. ИМАТ ЛИ ГЕНЕРАЛ ЩАБНА АКАДЕМИЯ????
  • 17 Иван пенев

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Манги":

    Жените в армията ще ни защитават за тях армията е раи
  • 18 Скъпи Атлантици

    0 0 Отговор
    Аз за вас пушка на рамо няма да сложа, виж на мушка бих ви взел... бивши червени другарки сте.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 доко

    0 0 Отговор
    педерастите от ес пак кроят планове..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове