Last news in Fakti

17 Ноември, 2020 11:14 2 185 12

COVID-19 удари и крадците на автомобили

  • автокражба-
  • автомобили-
  • кражба

От полицията отчитат 12% спад при кражбите на МПС-та

Значителен спад на автокражбите се наблюдава от началото на 2020 г. От януари до септември общият брой на посегателствата на коли е 1146 в сравнение с регистрирани 1304 такива през същия период на миналата година. По време на месеците, в които у нас бе въведено извънредното положение, също се забелязва спад на този вид престъпление. От януари до септември отчетеният спад на регистрираните кражби е с 12,1% , тоест със 158 по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Органите на реда са регистрирали 378 посегателства срещу автомобили през месеците март, април и май спрямо 415 през същия период на 2019 г., сочат месечните статистически данни на МВР, цитирани от „Монитор“.

Експерти коментират, че коронакризата е ударила и криминалния контингент, което се доказва и от намалелите набези на апашите като цяло – независимо дали става въпрос за домови, джебчийски или автокражби. Голяма част от тях също за засегнати от инфекциозното заболяване, има и много, които не биха рискували да се заразят. Тенденцията за спад на посегателствата от автоджамбази се забелязва и през последните години. Данните сочат, че през 2018 г. те са били 2112, а едва 13,4% от тях са били разкрити. През 2019 г. броят им е 1640, а разкриваемостта е скочила на 18%. Тази година отново спадът е категоричен, а разследващите са разкрили 17,5% от кражбите на коли – 200 на брой. Причината за това е не само епидемиологичната обстановка в страната, но и по-добра работа на службите на МВР в тази насока, както и намаляващият интерес към този вид посегателства. През септември е имало 123 кражби в цялата страна, което е с 6,1% по-малко спрямо предходния месец – 131 случая.

От тях разкритите престъпления през деветия месец от годината са 8, а през август – 16. Увеличение на регистрираните посегателства спрямо коли за септември сравнен с август, се отчита на територията на областите Благоевград – от 1 на 6, Варна – от 3 на 8, Плевен – от 2 на 5, и Монтана – от 1 на 2. На територията на София-град е регистрирано увеличение от 11,1%. При този вид престъпление е трудно да се установи извършителят казаха от МВР. Точно заради това от януари 2020 г. до края на август полицията е върнала двойно повече откраднати коли, отколкото е разкрила кражби.

В столицата върнатите превозни средства обратно на собствениците им са 3 пъти повече от разкритите противозаконни отнемания. Оказва се, че не всяко моторно превозно средство може да бъде върнато веднага. За да може това да се случи, е нужно возилото да е цяло, с ненарушена рама и неповредени регистрационни номера, които не са пренабити. Тогава то се връща на собственика с прокурорско постановление. В противен случай и при задържан извършител е нужно съдебно решение, за да може превозното средство да бъде предадено на собствениците си.

Най-често обаче автомобилите се крадат, за да се разфасоват и съответно да бъдат продадени на части. Така печалбата е най-бърза, а апашът става неразкриваем. Най-желани са както по-скъпите и нови коли, така и по-масовите, за които потребителите най-често търсят части. В последните месеци се наблюдава и тенденцията крадците да дебнат повече луксозни возила в столицата. СДВР отчита, че откраднатите автомобили от началото на годината са 504, а 20% от тях са нови и скъпи.

За да предпазим автомобила си от посегателства, можем да се доверим на платените охраняеми паркинги. Ако не можем да си го позволим или нямаме такъв наблизо, е хубаво да паркираме на добре осветени и открити места, близо до които се намират охранителни камери.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    4 0 Отговор
    крадат само линейки
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 един от многото

    6 0 Отговор
    Писна ми от вашата стъкмистика.
  • 4 БАЙ ТОШО ЩЕ ВИ КЪЛНЕ ОТ ОТВЪДНОТО

    4 1 Отговор
    Медиите ни плашат 24 ч

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 21123

    1 0 Отговор
    това ли е новината на деня която успя да стъкмиш - а козяк/овчи/
  • 8 оня с коня

    7 0 Отговор
    Спадът на кражби/независимо какви/ се дължи не на по-голямата Ефективност на Полицията при охрана на Частната собственост или пък на "Страх" на крадците да не се заразят,а че Хората си стоят значително повече по Домовете- било то поради "Работа от дома",или пък Безработица.
  • 9 За Тошон Галошо

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ ТОШО ЩЕ ВИ КЪЛНЕ ОТ ОТВЪДНОТО":

    ло говориш? Който беше най-простото нещо на най-високото място преди Тиквича? Който два (2) пъти ни тикаше в ръцете на СеСеСеРсемите да им ставаме Задунайская губерния?
  • 10 умен

    2 0 Отговор
    Спокойно,ще си наваксат,както не са работили...
  • 11 джамбаз

    2 0 Отговор
    държавата да помогне с програмата 60/40
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове