Last news in Fakti

18 Ноември, 2020 09:45 2 984 36

Здравният министър с извънредно решение за болниците и COVID

  • костадин ангелов-
  • болници-
  • лекарства-
  • covid

На национално ниво няма недостиг на медикаменти, има повишено търсене, презапасяване. Ако е необходимо, държавата ще осигури помощ в логистиката

Здравният министър с извънредно решение за болниците и COVID - 1
Снимка: БГНЕС

Във всеки областен град у нас ще бъде обособена поне една болница изцяло за пациенти с COVID и поне една за пациенти без COVID. Това е наредил здравният министър на областните управители, които до края на седмицата трябва да дадат отговор кои са избраните лечебни заведения, предава БНТ.

Стъпката се налага, тъй като преминахме границата от 600 заразени на 100 хиляди души.

"Изпратено е писмо на областните щабове, които да проведат заседание и да дадат отговор коя болница на територията на тяхната област да станe за пациенти с COVID и тя да осигурява достатъчен брой профили, така че да се гарантира достъпно, ефективно лечение и коя да е чиста, която също да осигури достатъчен брой профили в областта, за да гарантира достъпно качествено и ефективно здравеопазване", заяви Ангелов.

На национално ниво няма недостиг на медикаменти, има повишено търсене, презапасяване. Ако е необходимо, държавата ще осигури помощ в логистиката, каза министърът на здравеопазването.

Проблемът на системата е многогодишен, в момента всичко това, което виждаме, е резултат от липсата на реформи много години назад. Сега моментът не е за реформи и резки действия, които да отклоняват системата в една или друга посока, допълни Ангелов.

По думите му в момента основната цел е системата да работи като едно цяло, колкото и усилия да коства това. Имаме достатъчно болнични легла, България обаче е една от държавите, където имаме недостиг на лекари и медицински сестри.

Увеличени са трудовите възнаграждения - от 1 януари заплатите на лекарите ще бъдат по-високи с 600 лв., на сестрите - с 360 лв., а на санитарите - 120 лв.

Има противопоставяне на съсловията, кризата извади всички проблеми на показ, коментира Ангелов. Сега виждаме, че броят на инфекционистите е малък, това се променя в движение, но това не може да стане изведнъж.

Много частни болници в страната помагат в битката с коронавируса, каза здравният министър и даде за пример Пловдив.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коронавирус

    8 21 Отговор
    Какво чакате бе затваряйте държавата за три месеца пълна карантина да се излиза само с sms и той ако е наложително

    Коментиран от #2, #31, #33

  • 2 сила

    13 10 Отговор

    До коментар #1 от "Коронавирус":

    чакат те за надзирател в северна корея....побързай че има още и други луди

    Коментиран от #12

  • 3 ПСР

    17 0 Отговор
    Сега виждали,че броят на инфекционистите бил малък....защо,пулмолозите много ли са?Или педиатрите?
    За многото кардиолози,гинеколози и офталмолози-знаем защо няма недостиг.Но,Властта,както винаги не знае,не чули,не видяли....типично.
  • 4 Българка

    28 0 Отговор
    До кога здравният смешник ще демагогства, лъже и симулира дейност? Още март слънцето вожд каза, че септември се чака втора вълна. Всички нормални държава подготвяха здравните си системи, само нашите управляващи бяха много заети ударно да крадат, приемат лобиски закони и пазят собствената си кожа. България е в пълен хаос.
    Да спре да говори здравният неща, които очевидно не се отнасят за държавата ни
    Оставки!
  • 5 док

    24 0 Отговор
    Ами тогава ще ви лекуваме от първи януари. За чиновниците 30% от първи септември, депутатите си увеличиха за пореден път заплатите, на таксиджиите намалиха данъка и им раздадоха по 1000лева пролетта/за който не си спомня/, полюцаите и те ще намажат, защото без еничари не може, а за медицинските кадри - от догодина. Наглост и безочие герберастко.
  • 6 2653

    10 0 Отговор
    ненормалници. догодина ни готвят видоизменения ковид-21 инф СЗО.
  • 7 Загрижен

    16 1 Отговор
    Престъпници, какво правихте цялото лято? Къде са ви мерките? Всичко правите на парче и при това неправилно. Като знаете, че проблемите са от години, какво направихте, къде са ви реформите за 10 години??? За затвора сте цялото правителство.
  • 8 Пенсионер

    14 8 Отговор
    Престанете да се управжнявате с експерименти над хората. Учениците щели да носят маски. Вече стигаме до 5000 заразени на ден и то, че в България се правят в пъти по-малко тестове от другите държави.Затворете училищата веднага. Не се гаврете с българите

    Коментиран от #9

  • 9 5689

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "Пенсионер":

    аз не виждам отворени училища, ама искам да попитам министърчето защо в частните училища и болници няма ковид?
  • 10 Петров

    5 0 Отговор
    Раздавайте безплатни маски по улиците. Свалете цените им в аптеките. Преди пандемията маска от 2-5 ст. Сега стана 1.50-2.00 лв.

    Коментиран от #15, #17

  • 11 Гост

    9 1 Отговор
    Ей не ви ли писна да лъжете бееееее?? Положението е много зле и отива към трагично!!! Всичко това трябваше лятото да е готово още!! НЕАДЕКВАТНИЦИ!!!!! Смазвате ч ни хем здравно хем финансово !!! А уж ме в евро съюза чудно защо се чуствам все едно съм в Конго??
  • 12 Не зная колко е луд

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "сила":

    У нас смъртността расте прекалено бързо и е редно да се вземат много по-строги мерки от съществуващите. На управляващите не им стиска, заради евентуални нови протести, а БСП, Манолова, Слави и разни други кандидат политически субекти толкова реваха срещу маски, мерки и прочие, за да трупат фенска маса, че също не повдигат въпроса за по-строги мерки. Турция прекратява присъственото обучение до края на декември, въвежда забрани за излизане в определени часове на възрастни над 65 и на такива под 20(които най-често са безсимптомни, но заразяват наред), а тук дори студентските празници не са са забранили. Ако има купони на 8 декември до Нова Година ще е пълно мазало. Турците крият смъртност явно. Иначе под 100 човека дневно при над 80 милиона население не звучи толкова зле. На фона на 130 в България, която е под 7 милиона си е направо супер ако е вярно, но явно не е. У нас са нужни много по-строги мерки и то спазвани от всички. А не протести на полицаи за по-високо заплащане. Всеки иска повече, но няма откъде да дойдат тези средства. Ще има яко вдигане на данъци от следващите управляващи(които и да са те). В момента вдигането на заплати си е безумие... Иначе няма човек, на който да не иска повече пари.

    Коментиран от #14

  • 13 Боко Боков

    7 3 Отговор
    В цял свят са прости и въвеждат мерки, но аз съм по-хитър и нищо няма да затварям нищо.Докато не измрат достатъчно пенсионери, че да си избия 50 лв. подаяние които им дадох. Все пак им обещах предстоящото увеличение на пенисите от март и трябва да им редуцирам доста броя инак ще ме увътрят много. А аз имам доста докато напълня хубаво шкафчето. Докато не можех да обикалям с джипа разчистих гардероба и него смятам а да напълня с пачки и кюлчета.
    Затова не гледам какво правят в Европа аз ще чакам. На мен ми се размина, а другите са без значение да умират не ми трябват . На пролет се страхувах за себе си сега съм си спокоен.
  • 14 Просто

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Не зная колко е луд":

    Няма все още, но не защото ги е страх от тях, а защото преследват определени цели. Провеждат целенасочен геноцид, който ще оправдаят с тях. А междувременно ще крадат като не видели. По-късно и ще затворят всичко, но вече ще е късно.

    Коментиран от #18

  • 15 По 40 стотинки са хирургичните

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Петров":

    на дребно във всяка аптека. На едро по-евтино. Не е малко естествено, но не са над лев все още. Друг е въпросът, че трябва да са по-евтини.Трябва да се видят цените и да се продават с минимална печалба, а не да се спекулира.
  • 16 Санитар

    9 2 Отговор
    В нашата клиника го пребуледувахме всички и не сме спирали работа.Операциите се правят с ковид или без.Всички разбрахме отдавна,че това е по-слабо от грипа.В момента имаме само 1 пациент с ковид заради тъпите разпоредби на импотентната власт.Положителните тестове отиват в кошчето.Трябва да се работи и хората да живеят.Всички бездарници в парламента са за затвора

    Коментиран от #19, #20, #22

  • 17 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Петров":

    Имаш интернет да драскаш, ама не можеш да откриеш обява за продажба на маски,а? .В момента по обявите ,кутия от 50 броя е 12,50.лв. Няма как да ти я продадат за 2,50 както искаш.Никога не са срували под 8-9 лв,и преди по аптеките.Вярно,в момента ги продават скъпо и спекулативно, но не нарушават закона.Ако искаш. Няма кой да ти ,,свали цената,, Маски има достатъчно в България,ама чакаш някой да ти направи подарък. Няма как да стане.Искахте капитализъм,на ви го. Точка по въпроса.
  • 18 Не затваря, защото няма пари, за да

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Просто":

    плаща за затворени заведения, помощи за родители, за да си гледат децата у дома и т. н. Приходите намаляват драстично, а разходите растат прекалено бързо. Дори икономики като тази на Германия се задъхва, а нашата издиша отвсякъде... Всички искат пари, но те не растат по дърветата.

    Коментиран от #21

  • 19 По-слабо, ама друг път.

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Санитар":

    По-слабо е за безсимптомните. Или за щастливите с лека симтоматика. За доста хора е много по-страшно от грипа и доста по-смъртоносно. А дали ти точно работиш в болница си е доста съмнително...
  • 20 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Санитар":

    Ти само като ти прочета коментара и си ми ясен колко си санитар и колко в клиника работиш!!
  • 21 Просто

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "Не затваря, защото няма пари, за да":

    Проблема е в това, че не е затворена цялата държава и всичко ще се мъкни с месеци. Да се затвори всичко значи изобщо да не можеш да излезеш.
    Ако тава се приложи наистина с пълна строгост след 4 седмици вируса ще изчезне. За 28 дни дори и без храна се преживява, но 9,12 или 24 месеца в тотална икономическа рецесия жертвите ще са много повече. Колкото по- строги са ограничения толкова по-кратко време трябва да се налагат. А колкото са по-либерални толкова по-продължителни и не ефективни ще са, просто се получава една безкрайна агония за всички. Справка развитието на ситуацията от пролетта до сега тук в Китай и в останалите страни по света.
    Не може да се субсидира не работеща икономика. А при епидемична обстановка няма как да има нормално работеща икономика. Китайската икономика вече работи на пълни обороти, а в почети целия свят всичко тепърва потъва. Фактите показват че избора здравна или икономическа криза не съществува двете настъпва едновременно и се само разрастват. Единственото решение е решаване на здравната криза с цената на пълно замразяване на всякаква икономическа дейност от всички за кратко и после рестартиране с затворени граници за международно пътуване за да се ограничат и загубите в икономиката.

    Коментиран от #25, #30

  • 22 Опасен е

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Санитар":

    Опасността може да не е толкова голяма за всички, но за някои е огромна Това че 80% не разбират даже, че са носители останалите 15% го карат като лека настинка 4.5% го карат тежко 0.5% умират прави вируса много по- страшен от един грип защото се разпространява мълниеносно през без симптомите или леко болните и стига до милиони. Вируса е опасен не защото е много смъртоносен, а защото е неконтролируем Такъв ефект няма как да се постигне с обикновен грип макар че статистически той може да предизвиква усложнения в много повече хора. 0.5% ат 7000000 са 35000 за България.
    0.5% от 7000 000 000 са 35 000 000 за света. А ако процента не е 0.5%, а е 5%.
    Кое е приемливото ниво на жертвите. Ако ти или твоите близки са в тези бройки тогава дали е безопасен?
  • 23 Johansson

    7 2 Отговор
    Още ли има балъци да вярват на това? Че някой искат и затваряне на страната??? Мазохисти. Няма как да стане, защото тотално ще фалира държавата. На мен например кой ще ми плаща за живот и за квартирата???
  • 24 Johansson

    6 2 Отговор
    Още ли има балъци да вярват на това? Че някой искат и затваряне на страната??? Мазохисти. Няма как да стане, защото тотално ще фалира държавата. На мен например кой ще ми плаща за живот и за квартирата???

    Коментиран от #26

  • 25 Китай затвори напълно една провинция

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Просто":

    за 2 месеца и половина. Не е имало пълно тотално затваряне дори и там. Да не говорим, че отдавна е изтърван моментът, за да има подобен ефект. Друг е въпросът, че манталитетът на европейците и американците е твърде различен. Вечно умуваме, протестираме, отричаме, подлагаме на съмнение.По брой заразени под минахме Китай. Сега очаквам рев за помощи от хотелите по зимните курорти. Или пак ще призовават да спасявам зимния туризъм. Явно е, че при тези показатели у нас туристи от чужбина едва ли ще дойдат.

    Коментиран от #28

  • 26 Ами затова и не става.

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Johansson":

    И затова ще се мре наистина много яко. Гоним Белгия вече по дневна смъртност. Чехия вече я задминаваме ако изхождаме от броя на населението. Дори румънците са по-добре от нас вече, ако се вярва на данните. А аз съм склонен да вярвам, защото познавам лично 1 починал, а още поне 5-6 има сред познатите на мои роднини и приятели. Както и доста настанени и в момента в болници и лекували се у дома.
  • 27 Перник

    3 1 Отговор
    Затваряне на училищата.
  • 28 Просто

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "Китай затвори напълно една провинция":

    Именно 2 месеца и половина, защото не е тотално, а близко до него.
    Да не забравяме, че там един град дори е с население по-голямо от това в цяла България. И въпреки това при такава гъстотата се справиха.
    А ако затварянето е тотално може и да по кратко въпроса е имали желание или се преследват други цели. Не може да се спаси неспасяемото някои сектори трябва да бъдат пожертвани. Туризма е такъв и в него да се наливат помощи е пари хвърлени на вятъра.
  • 29 волен сидеров

    4 0 Отговор
    ангелов УПОРИТ СИ ДА СТРЯСКАШ ОРАТА ДЕЛИКАТНО-НО СКОРО НИКОЙ НЯМА ДА ТИ ВЯРВА ВЕЧЕ-НА ЗИГЗАГ НЕ СТАВА-ВЗЕХТЕ ХОРАТА ЗА МЕЗЕ И ГИ ПОДЦЕНЯВАТЕ ЯКО
  • 30 волен сидеров

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Просто":

    ТИ СИ БОЛЕН ВЕЧЕ,СТОЙ СИ В КЪЩИ И СЕ ЗОМБИРАЙ ОТ ТЕЛЕВИЗИИТЕ
  • 31 Такаа,

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Коронавирус":

    Достигнахме 600 заразени на 100 000,което е 0,6%! А през минали години достигахме до 10% заболяване от грип и не затваряхме държавата нали?

    Коментиран от #32

  • 32 Опасен е

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Такаа,":

    Това че 80% не разбират даже, че са носители останалите 15% го карат като лека настинка 4.5% го карат тежко 0.5% умират прави вируса много по- страшен от един грип защото се разпространява мълниеносно през без симптомите или леко болните и стига до милиони. Вируса е опасен не защото е много смъртоносен, а защото е неконтролируем Такъв ефект няма как да се постигне с обикновен грип макар че статистически той може да предизвиква усложнения в много повече хора. 0.5% ат 7000000 са 35000 за България.
    0.5% от 7000 000 000 са 35 000 000 за света. А ако процента не е 0.5%, а е 5%.
    Кое е приемливото ниво на жертвите. Ако ти или твоите близки са в тези бройки тогава дали е безопасен?
  • 33 Моряка

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Коронавирус":

    Правилно,колега,но здравният министър(както и образователния) е пъзльо,не смее да признае,че държавата е за затваряне,страх го е от Премиера,а пък Премиера го е страх от развлекателния бизнес.Генерал Мутафчийски не го беше страх,но Боко му запуши устата.И народа измира ли,измира.Ко му пука на Премиера,нали му пълнят шкафчето,а 80-те процента дебили си мълчат,като онези агнета в скотобойната от онзи голям американски филм.

    Коментиран от #34

  • 34 Не му е запушил Бойко устата

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Моряка":

    на Мутафчийски. Сам се оттегли, заради натиска от такива като Бенатова, журналиста от 7/8 на Слави, Манолова и още хиляди простаци "стресирани" от това, че е казал, че яко ще се мре. Бяхме послушни март и април и смъртността беше много ниска в България. И някои кандидати за властта решиха да осребрят недоволството срещу мерките като започнаха да говорят срещу НОЩ, маски, мерки и каквото се сетите, а Божков пускаше компромати отвън и финансираше протестите, Радев размаха юмрук и въобще... Бойко само се мъчи да играе по свирката на тоз и на оня. И се изживява като спасител, ама нито е спасител, нито пък е главния виновник. Други бяха подстрекателите, други даваха гласност на Мангъров и сега берем горчивите плодове на своето безхаберие. Не може винаги и за всичко Бойко да ви е виновен. Той, че не е особено адекватен си е факт, но кой ли пък е. От бившите, сегашните и евентуално бъдещите управленци. Особено сега, когато пандемията е в разгара си и няма еднозначни мерки, които да я спрат или ограничат достатъчно на приемлива за цялото общество цена. Едни искат пълен локдаун, а други искат кръчми, дискотеки, молове и спа центрове, хотели и фитнес зали да си работят както беше през лятото. Ама вече е късна есен и се задава зима.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Докога

    0 0 Отговор
    Бoкo нaзнaчи eдин прecътпник-Eврoизмaмник ,убиeц и изнacилвaч зa OБЛACТEН УПРAВИТEЛ нa Рaзгрaд.Нaрoдa нe избрa тoзи прecтъпник зa дeпутaти зaтoвa Бoкo гo нaзнaчи нaпук нa хoрaтa oт Oблacттa зa Oблacтeн упрaвитeл.Прecтъпник кoйтo e cъдeн зa eврoизмaмa ceгa рaзпрeдeля eврoпeйcки cрeдcтвa в Рaзгрaдcкa Oблacт.Caмo c бунт и рeвoлюция щecвaлим тaзи мaфия и cгaн нaрoдe
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове