Last news in Fakti

18 Ноември, 2020 16:11 1 858 36

Учениците от 5 до 12 клас - задължително с маска и в час

  • маски-
  • ученици-
  • клас

Министърът на образованието посочи, че до момента България има най-либералния режим спрямо другите европейски държави по отношение на маските за учениците

Учениците от 5 до 12 клас - задължително с маска и в час - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

"Това не са лесни задачи и не са лесни решения да затваряш хората в домовете им. Застояването на децата вкъщи носи своите рискове - обездвижване, губене на мотивация за учене, десоциализират се, психически проблеми, които ние също отчитаме, когато взимаме решения", заяви премиерът Борисов. По думите му локалното вземане на решения за преминаване към електронна среда на обучение остава най-правилният подход за учебните заведения.

"Този метод е правилен - там, където няма зарази, децата да учат. Другите места - следете броя на заболелите, така че да щадим и учителите и използвайте родителите при взимането на решения, защото това касае техните деца. Ние мислим най-доброто", е добавил министър-председателят, цитиран от правителствената пресслужба.

Министърът на образованието Красимир Вълчев е заявил, че обучението в електронна среда за учениците е ефективна алтернатива, когато става дума за по-кратък период от време.

"Обсъдихме с министър Ангелов, следим стойностите и даваме възможност да се прилага в училищата подход на редуване присъственото обучение и обучението в електронна среда", е допълнил Вълчев.

Той е посочил, че е обсъждано и ще бъде предложено решение за задължително носене на защитни маски в класните стаи за учениците от 5 до 12 клас. Министърът на образованието посочи, че до момента България има най-либералния режим спрямо другите европейски държави по отношение на маските за учениците.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КХБГУ

    25 3 Отговор
    ЧОВЕЦИ СЪБУДЕТЕ СЕ УБИВАТ ДЕЦАТА НИ !!!!!!!!!!!!
  • 2 сила

    13 3 Отговор
    на бунт деца,на бунт....изхвърлете чичковите червенотиквеници от министерството
  • 3 Последния Софиянец

    20 3 Отговор
    Аз не искам децата ми да растат с недоразвити дробчета.

    Коментиран от #12

  • 4 Гост

    16 2 Отговор
    Некадърници
  • 5 спрете терора

    22 1 Отговор
    Носенето на маска не предпазва от вируса и е опасно. Организмът се токсикира от насищане с въглероден двуокис,тъй като многократно се вдишва част от издишания вече въздух.
  • 6 Не не и не

    14 0 Отговор
    Вие сте луди :(
  • 7 Перо

    14 1 Отговор
    Малоумна Тиква, малоумни подлоги, ПКП-та и смукачи на междубедрия
  • 8 Шопо

    10 1 Отговор
    Докато КАСТРЕВА и ЯНКА ТАКЕВА ръководят образованието,нещата ще отиват на по-зле ! Такева ,например,е на ръководни позиции от 1974 г! Не не лови перестройката, демокрацията! Тя си ръководи още по директивите на Априлския пленум!

    Коментиран от #17

  • 9 Сега

    6 1 Отговор
    ще станат още по големи дебилчета.
  • 10 Добре де,

    6 0 Отговор
    решено ли е вече или тепърва ще се гласува това за маските. Втора статия пускате днес със заглавие, от което човек остава с впечатление, че решението за маските е вече взето. Накрая на статията пишете: "....че е обсъждано и ще бъде предложено решение за задължително носене на защитни маски в класните стаи за учениците от 5 до 12 клад."
  • 11 Малко логика

    9 3 Отговор
    С маски в час тези нормални ли са. Това е пълно безумие децата нито ще спазват нито ще им е комфортно нито ще има ефект. В Гърция нали бяха с маски в клас и пак стигнаха до затваряне на училищата.В Румъния също ги затвориха, Австрия, Турция и списъка ще става се по-голям неизбежно е.
    Затворете всички учеща веднага. Всеки ден закъснение ще се увеличава ужаса който тепърва предстои. Ако скоро не се направи това няма да има дори и учители които да преподават после.Няма грам логика да не се приложат мерките които се прилагат при грипна епидемия и са изпитани в продължение на десетки години и са доказали своята ефективност при епидемия.
    Дори и да не се провежда дистанционно обучение изобщо не е трагедия може да се отмени лятната ваканция и всички да учат от май до следващия октомври без никакви ваканции.

    Коментиран от #13, #15, #28

  • 12 айде нема нужда

    1 7 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Твойте деца дишат цигарен дим по цял ден в пицарията.

    Коментиран от #14

  • 13 Родител 1

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Малко логика":

    Следващият вирус ще изисква кастрация.
  • 14 Последния Софиянец

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "айде нема нужда":

    В моето заведение не се пуши
    .Пушат навън.
  • 15 ърп

    5 5 Отговор

    До коментар #11 от "Малко логика":

    Болни учители и лекари има значително по малко от тези,които се обявяват.Просто всичките са се изпокрили,като мишоци за да не се заразят.Паниката е тотална.
  • 16 2 луп

    3 0 Отговор
    Бойко като се мъчи да угоди на всички да не се чуди като накрая стане "от два стола - на земята".

    Коментиран от #24

  • 17 сила

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Шопо":

    ма такева още ли е жива.....ужас....дракула пасти да яде
  • 18 Оставете

    10 0 Отговор
    Децата на мира,Безсрамници,Маски долу от децата,Долу.
  • 19 Добре де, имам въпрос,

    7 0 Отговор
    каква полза има въвеждането на маските, ако в едно семейство едното от децата е примерно в 6. клас (т.е. с маска), а другото във 2. клас (без маска)?
  • 20 Афера

    5 2 Отговор
    Това е върхът на злокобния замисъл, да ни утрепат децата с въглероден двуокис... Не мога да повярвам...
  • 21 Гост

    9 0 Отговор
    Ясно е като бял ден. Учителите са отказали да ходят присъствено, защото повечето са на перфектната възраст за тежко изкарване на вируса и другите старчоци дето вземат решения искат децата да се тровят само и само да има присъствени обучения. Всеки родител с акъл си няма да допусне децата му да седят по 7-12 часа с маски.
  • 22 111

    4 0 Отговор
    Колеги коментатори,

    Не разбрахте ли, че за "управляващите" най-важни са маските и часовите коридори за пазаруване на възрастни в аптеките и магазините за хранителни стоки?
    Тези "управляващи" в безпомощността си са в състояние да върнат строгите и безсмислени мерки от пролетта!
  • 23 Разболяват

    6 0 Отговор
    Продължителното носене на една и съща маска разболява. Те даже и маски не предлагат - децата да си носели по няколко, че да пазели учителите.
  • 24 Боко Боков

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "2 луп":

    На земята но с пълно шкафче нали.
    А пък другите ако оживеят ще са с празни джобове и ръце, ако не оживеят ще са само част статистиката. Аз какво губя.
  • 25 И днес шведите актуализираха данните си

    1 1 Отговор
    След вчерашната актуализация имаха 192 439 новорегистрирани, 6225 смъртни случая. Днес са: 196 446 новорегистрирани и 6321 смъртни случая. Т.е. + 4007 новорегистрирани и + 96 (!) смъртни случая спрямо вчера.
  • 26 6Х6

    5 1 Отговор
    Ако не е вирус ще е респираторна хипоксия с последваща цианоза. Управляващите, които взимат такива егоистични решения не трябва вече да бъдат част от обществото. Децата имат нужда от повече храна и повече кислород, за да растат здрави и жизнеспособни. Онлайн обучението е подходящо само за следдипломна квалификация, когато човек вече има осъзнат интерес да учи.

    Коментиран от #27

  • 27 Какво предлагаш

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "6Х6":

    тогава. Така е, както казваш, но имаш ли друго решение на проблема?
  • 28 321231

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Малко логика":

    Ти май не се досещаш че покрай уениците ще има и учители .Ти би ли работил цяла година,без отпуск?

    Коментиран от #29, #30

  • 29 Защо цяла година без отпуска?!

    1 3 Отговор

    До коментар #28 от "321231":

    Доколкото разбирам в ком.11 става въпрос за училище от май до октомври - 5-6 месеца.
  • 30 Малко логика

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "321231":

    Защо без отпуска, напротив отпуска сега през зимата, за сметка на тази през лятото. Родителите по същия начини. Това ще облекчи най-много ситуацията Може да се помисли и за законодателно решение за авансово ползване на отпуски от предстоящата година.

    Коментиран от #31

  • 31 Моите уважения,

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "Малко логика":

    Вие единствен/а давате някакви конкретни идеи за решение на проблема!

    Коментиран от #32

  • 32 1 Майка

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "Моите уважения,":

    Изобщо не ми допадат вашите идей,децата да учат през топлите месеци,когато трябва да играят на слънце и ходят на море.Това е времето за почивка,още повече че родителите им ползват годишния си отпуск точно лятото.

    Коментиран от #33, #34

  • 33 Малко логика

    1 2 Отговор

    До коментар #32 от "1 Майка":

    Винаги ще трябват жертви. Въпроса е кои са по-приемливите? Да останем без преподаватели, дистанционно обучение, маски, нулева година или всички да пожертва лятната си почивка? За мен отговора е безспорен. Пролетта и лятото и не малка час от есента времето е хубаво може дори и навън да е обучението, да не говорим, че ако не друго всички прозорци може да са отворени.
  • 34 Идеите не са мои, но ги подкрепям.

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "1 Майка":

    И Вие ли сте от тези, които обясняват как да се живее за мига, ама днес, вместо да излезе с децата на чист въздух сред природата, ги е пращате на училище, а сте се загрижила за лятната си почивка? Ама чакайте малко, през зимата също има възможности за спорт и почивка. Имате ли други конкретни предложения, или ще започнете да мрънкате и Вие как няма да можете да си пиете коктейлите на плажа, та затова децата да ходят на училище, но без маски. А пък и дистанционното обучение не Ви влече, защото няма да можете да ходите с приятелки на кафе или маникюр, а ще трябва да поемете задълженията си като родител - майка, за каквато се пишете. Толкова ли Ви е важна лятната почивка на море, че не осъзнавате възможността детето Ви да Ви зарази с вируса, без да знаете, дали бихте го преживели? (Дано не Ви се случва!)
  • 35 леле божке

    1 0 Отговор
    глупост след глупост, простак до простака. Неадекватна недомислица. УЖАС.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове