Last news in Fakti

19 Ноември, 2020 21:00 7 265 55

Проф. Кантарджиев съветва какви маски да носим срещу COVID-19 и как

  • проф. тодор кантарджиев-
  • covid-19-
  • маски

Най-важното е да не се плашим, призовава той

Проф. Кантарджиев съветва какви маски да носим срещу COVID-19 и как - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев даде пред БНР напътствия и съвети какви маски да носим и в какви случаи.

"В момента има достъп до три вида маски. Едните са направени от тъкан, даже някои хора си ги правят вкъщи. Вторият клас са т.нар. "хирургически маски", медицински маски. И трето, това са маските с много висока степен на защита – това са маски, които са главно за хората, работещи с болни, работещи в лабораториите с инфекциозен материал от коронавирус.

Първо, ясно за всеки образован и добронамерен човек е, че маската защитава. Второ, което е научният факт, е, че маската не защитава 100%. Освен маската трябва да се спазва отстояние, трябва да не се вика, да не се събират много хора. На закрито винаги да се носи маската..."

В градския транспорт

"Медицинската маска напълно удовлетворява изискванията за противоепидемичните мерки. В градския транспорт, ако всички носят маски, но носят правилно маските, вероятността за заразяване е сведена до минимум. Трябва да се възпита една нетърпимост към хората, които носят неправилно маската си, носът им стърчи отвънка, и към хората, които демонстрират неуважение към другите и не ползват маски. Те не поставят в риск толкова собственото си здраве, колкото здравето на околните."

"Невъзпитаните и недисциплинирани хора трябва да бъдат санкционирани или просто трябва да има обществена нетърпимост към тях, защото те представляват риск за общественото здраве." – категоричен е проф. Кантарджиев.

Контролът

"Контролът е ангажимент на Градския транспорт да организира хигиенните мерки по време на транспортиране, както във влаковете е ангажимент на БДЖ."

В офисите

"В офисите – загрижените за здравето си или работодателят ще дадат пари (1000-2000 лв.) за някакъв уред, който сегрегира въздуха, ако работят повече от двама души в едно помещение. Това е един уред, който се нарича "студена стерилизация на въздуха" с UV-C светлина*. Просто уред, който прекарва въздуха от стаята през едни тръби, където UV-С светлината убива всички микроорганизми – в т.ч. спорите на плесени, бактерии и коронавируса. Второ, в офиси, където работят повече от двама души, е добре на всеки 1 час 5 мин. да се отваря за кратко прозорецът, за де се смени въздухът. Отстоянието също е важно."

Защитни екрани от плексиглас

"Това е много добро решение за намаляване на опасността от заразяване. Особено за места, където се приемат много хора или се приемат посетители (магазини и др.)"

В училищата

"Да кажем на майките – хубаво е в часовете, когато се ползват маски, на два или три часа те да бъдат сменявани. Най-добре е маските да са в различен цвят и да се знае по часове с кои маски са. Това е една хубава идея, защото хирургическата маска след 2-3 часа овлажняване е загубила част от предпазните си свойства.

Най-важното е да не се плашим – сериозно и трезво да посрещаме предизвикателството" – апелира проф. Кантарджиев.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Къртач

    87 3 Отговор
    Снимката е подходяща много!

    Коментиран от #18, #29, #38

  • 2 Докога

    54 2 Отговор
    Бoкo нaзнaчи eдин прecътпник-Eврoизмaмник ,убиeц и изнacилвaч зa OБЛACТEН УПРAВИТEЛ нa Рaзгрaд.Нaрoдa нe избрa тoзи прecтъпник зa дeпутaти зaтoвa Бoкo гo нaзнaчи нaпук нa хoрaтa oт Oблacттa зa Oблacтeн упрaвитeл.Прecтъпник кoйтo e cъдeн зa eврoизмaмa ceгa рaзпрeдeля eврoпeйcки cрeдcтвa в Рaзгрaдcкa Oблacт.Caмo c бунт и рeвoлюция щecвaлим тaзи мaфия и cгaн нaрoдe
  • 3 Тошо

    40 9 Отговор
    Правете като мен.Сутрин обед и вечер 100 гр. ракийка и маската и на челото да я носите грипа ше бега.
  • 4 Последния Софиянец

    58 7 Отговор
    Поздрави от Орлов мост.Борисов е позор! Оставка и затвор!
  • 5 Румен

    10 91 Отговор
    Румен Радев е виновен за тази криза той подтикна хората да се противопоставят на всичко включително носенето на
    маски и да се събират на големи групи без маски Този човек е за затвора носи вината за всичката тази Смърт

    Коментиран от #25

  • 6 Бесен Язовец

    40 13 Отговор
    Тоя па кога стана такъв разбирач от текстил? Да не завършил техникум по текстил?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 28714

    59 6 Отговор
    Направо им се чудя на тези напълно изкукаха и все повече глупости и небивалици говорят! Какви мерки взехте лятото и защо го проспахте, а сега хвърляте вината на хората! Вие от ГЕРБ сте виновни защото нищо не направихте освен да говорите празни приказки и да ни страхувате, вместо да ни лекувате! ОСТАВКА!

    Коментиран от #21

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Bahti

    39 5 Отговор
    Погледни се бе мустак! Къде си си сложил памперса на челото! Тия наистина са идеоти.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хан Кубрат

    17 3 Отговор
    Само глей а не се скарате!Разпределете си ги по фирмичките ви,но по-братски,да няма тън-мън! Паразити,вие оправете здравната система-щото хората умират на пътя!Стига с баналните ви съвети!Кантарджиев,язък че имаш титлата професор,не ти подобава да си слагаш маската по този начин,вече изкукуригваш! Все едно на коя глава ти е,нали!Ти да видиш-цяла Европа сега мене гледа!
  • 13 нашия

    29 5 Отговор
    тоя как е станал професор по нещо изобщо-след като е пропуснал прогимнсзиалния курс на обучеание по физика,биология и химия-защото такива изказвания навеждат само към такива заключения
  • 14 тибютейка

    30 4 Отговор
    палячовците на тиквата в действие!
  • 15 Бачо Киро

    27 4 Отговор
    А най-правилно е да се носи както павиана на снимката. Там върши най-добра работа. Там не само пази от корона вирус, но също от коклюш, тетанус, хемороиди и алцхаймер. Някои казват, че и от простаци, но засега няма научни доказателства.
  • 16 оня с магарето

    18 2 Отговор
    мерките на EU са 750 000 000 000 (750 милиарда ) евро. много за усвояване...
  • 17 PSG FR

    32 3 Отговор
    Снимката кърти. Това е нагледен пример как се носи маска. :)
  • 18 El pepi

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Къртач":

    Точно така не бих я носил хаха :D
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бачо Киро

    22 3 Отговор
    Между другото, тоя бастун колко от собствените си правила нарушава на снимката? Маската е на г.за му, стои точно до човека без никаква дистанция... Да вземе да прочете собствените си правила...
  • 21 Миризлив пор

    9 16 Отговор

    До коментар #8 от "28714":

    Въпрос - какво трябваше да се направи лятото? При всеки един разход медиите усложливо крещяха "тоз краде и пълни чекмеджето". Точно Нинова ревеше най-много срещу Мутафчийски и срещу закупуването на ремсидидивир - кога я тресна вируса който според нея го няма ходи точно Мутафчийски да я лекува, като се има в предвид колко бързо я изписаха май точно с това лекарство я лекуваха. Нещо не се довери на нейните дето обясняваха как парацетамол, витаминче, чай и супички оправят нещата.

    Коментиран от #41, #45

  • 22 Venturа

    9 4 Отговор
    Тия маскари, измислиха нашенски
    Хелоуин.! Ама нещо не им се получава.
  • 23 Дельо Хайдутин

    15 4 Отговор
    Тоя на снимката е евреин с шапчица.
  • 24 Лост

    22 4 Отговор
    Тодоре към кого трябва да има нетърпимост обществото :към тези които не носят маски или към крадливите, лъжливите и корумпираните? Ти от кои си?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Sts

    4 4 Отговор
    Професоре,доктор на докторската легия липсваше ни.!!!Ти си професионалист ,дано липсата ти в Международния Български ефир е заслужена похвали се с новата си роля ,моля тее .В момента цяла България вази гледа!.!
  • 28 Джи

    6 3 Отговор
    Носете си маските🤭, че да млъкнат тия бездарни професори, доценти, министри .....
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Глюп

    8 5 Отговор
    Защо според умника, тези които не носят маска, не застрашавали собственото си здраве. Нещо си противоречи сам на себе си този псевдо.

    Коментиран от #42

  • 32 Iviviv

    6 7 Отговор
    Можели сутиен вместо тъпите ви маски. Утре да не ни карате със скафандри да ходим олигофр......
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Докога

    7 0 Отговор
    Бoкo нaзнaчи eдин прecътпник-Eврoизмaмник ,убиeц и изнacилвaч зa OБЛACТEН УПРAВИТEЛ нa Рaзгрaд.Нaрoдa нe избрa тoзи прecтъпник зa дeпутaти зaтoвa Бoкo гo нaзнaчи нaпук нa хoрaтa oт Oблacттa зa Oблacтeн упрaвитeл.Прecтъпник кoйтo e cъдeн зa eврoизмaмa ceгa рaзпрeдeля eврoпeйcки cрeдcтвa в Рaзгрaдcкa Oблacт.Caмo c бунт и рeвoлюция щecвaлим тaзи мaфия и cгaн нaрoдe
  • 35 селтак

    11 0 Отговор
    Проф. Кантарджиев после ще ни съветва и коя ваксина да изберем!
  • 36 Само минавам

    15 1 Отговор
    Почти съм сигурен, че цяла България в момента минава този вирус. Кого лъжат... Работата е изтървана. Така е когато държава се управлява от престъпници! Няма доктори и е разбираемо... всички са на линия, когато трябва да се източва здравната каса, но държавните пак го отнесоха. Защо не покажат процентно колко осигурени и неосигурени чалга кючеещи се заемат "леглата" на мутрата. То и аз имам легло в къщи, ама без лекар си е легло...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Тоя каун

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Къртач":

    тоя кърти от всекъде смешник ))))))))))) като ги видиш какви са смежници цирк не ни трябва цирка е в парламента в държавата която е поробена от един простоват човек на който се тресат всички институции измислени изобщо цирка е пълен ОСТАВКА И ЗАТВОР ЗА МАФИЯТА !!!!!!
  • 39 WHO

    3 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Проф. Кантарджиев съветва какви маски да носим срещу COVID-19 и как
    Странна статия и мнение уж на някакъв си професор. Хората не са чак толкова прости. За FFP2, FFP3, N95, N99 има инструкции от СЗО.
  • 40 yordan

    3 1 Отговор
    ДА СИ ГИ НОСИ МЪРШАТА С ЕВРЕЙТЕ МАСКИТЕ
  • 41 WTF

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Миризлив пор":

    Може би. Псевдозаразените лидери на политически партии като Борисов и Нинова май направиха фейк постановка ала Тръмп. Никъде няма доказателства по нета за това, че лъжат или не.
  • 42 Бай Шиле

    3 9 Отговор

    До коментар #31 от "Глюп":

    Да носиш или не маска не е твоя лична работа.Касае и други хора,които можеш евентуално да заразиш.Така,че спазвай разпоредбата да не срита някой по нервен.

    Коментиран от #44, #46

  • 43 Румен

    1 0 Отговор
    Бикини а в устата тампон. Е такива маски да носите вие от Парламента ваща м—-__а
  • 44 Tante Merlel

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "Бай Шиле":

    Има логика. Но не бива пред Меркел да се прави фейк маска под носа като някой си тулуп. Снимки - бол.
  • 45 Бачо Киро

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Миризлив пор":

    Ни Домусчиев, ни ББ, ни Нинова са били болни. Не ги мисли.
  • 46 Бачо Киро

    6 0 Отговор

    До коментар #42 от "Бай Шиле":

    Че ти нали носиш и се пазиш? Ако той те пази, ти от къф зор носиш? А тъй, очичките пипаш ли? А ръцете във въздуха ли държиш? Стига сте се държали като и.д.и.о.т.и, ще го изкарате всички, както с гриповете. Чудо голямо. Забрави като умираха бременни от свинския грип, ма нали имаше ваксина, която също трепеше, там никой не затваряше нищо... Вие още малко ще поискате никой от нищо да не умира, а? За хората с проблеми, които не са свързани с ковид, по болниците не искат и да чуят. Познат с тумор от 6 месеца го разиграват... Предполагам ти е ясно 6 месеца какво могат да значат в случая... Я да те лепне едно туморче теб примерно и половин година да не можеш да се оперираш, ще те питам колко е страшен корона вируса... Битер от детска градина сте станали повечето овце...
  • 47 политолог

    5 0 Отговор
    на тоя кантара му е развален
  • 48 СусБе

    5 0 Отговор
    От "Пирогов" публикуваха препоръчителни мерки за служителите при съмнение за коронавирус. Сред тях е и съветът за прием на сурово тиквено семе.... - един вид и от Боко тиквата имало полза! Ама чичовци това е ГНИЛА ПОЛИТИЧЕСКА ТИКВА бе?!
  • 49 Проф Катранджиев? На 1мил бедни

    0 0 Отговор
    Пенсионери парите ще им стигнат да си копуват маски!!! Храна, лекарства отопление..... Държавата да копува и раздава на пенсионерите с 250лв пенсии безплатно качествени маски!!!!! Неда си шият парцалени, или да носят еднократни те по един месец!!!! Харчи милиарди Бойко, купете и дайте качествени маски на бедните Пенсионери!
  • 50 7/8

    0 0 Отговор
    Краси Радков да покаже как се носи маска !
  • 51 4944

    2 0 Отговор
    Хoрa чeтeтe, вижтe кaкъв зaкoн приeхa в гeрмaния зa инфeкциитe. Прoтecтитe в Бeрлин и Фрaнция oт минaлия дeн. Нe вярвaм нa вaкcини . убивaт бaщитe ни и дeцaтa ни. Чeтeтe!

    Коментиран от #53

  • 52 ДЕБИЛ

    2 0 Отговор
    ЕДИНИЯ СИ СЛАГАШЕ МАСКАТА НА ОЧИТЕ ТОЗ НА ЧЕЛОТО ГОЛЯМА ГАВРА С ГЛУПАЦИТЕ ВЯРВАЩИ В ЛЪЖАТА КОРОНА.
  • 53 НАЙ НА КРАЯ

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "4944":

    НАЙ НАКРАЯ ЕДИН СМИСЛЕН КОМЕНТАР САМО ДА ДОБАВЯ И ПОЛША ПРИЕ ТАКЪВ АНТИЧОВЕШКИ ЗАКОН А ГЕРМАНЦИТЕ НАПРАВО СМЕНИХА КОНСТИТУЦИЯТА.

    Коментиран от #55

  • 54 РОБЕРТ КОХ

    1 0 Отговор
    РОБЕРТ КОХ Е АНТИЧОВЕШКА ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАИЦЯ.
  • 55 4944

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "НАЙ НА КРАЯ":

    И не само.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове