Last news in Fakti

19 Ноември, 2020 17:22 3 477 31

Доц. Мангъров и още 11 медици искат отпадане на маските в училище

  • маски-
  • ученици-
  • клас

Децата са особено чувствителни относно ограниченията и страничните ефекти, причинени от лицевите маски, независимо от материала на маската, казват лекарите

Доц. Мангъров и още 11 медици искат отпадане на маските в училище - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Ние, български лекари, които сме заявили своето съпричастие към състоянието на медицинската обстановка в страната, и ангажирани още чрез учредителната ни декларация за създаване на алианса на Българските лекари, заявяваме, че не приемаме медицинските оправдания (показания) за въвеждане на задължителни маски в българските училища. Това пише в декларация от Алианса на Българските лекари за връщане към нормален живот по повод заповедта на министъра на образованието за задължително носене на маски в училищата за децата от 5 до 12 клас.

Ето каква пишат още медиците:

Общоизвестно е, че маските за уста и нос предпазват в среда, в която има открити рани и операционно поле за пациента, за да не се увреди от лекаря. Така е било винаги (Това е едно от основните им приложения в клинична среда). Децата са особено чувствителни относно ограниченията и страничните ефекти, причинени от лицевите маски, независимо от материала на маската.

Маските, освен че не предпазват особено от вирусни заболявания, причиняват:

1. Намаляване на кислородното насищане на кръвта и увеличаване на въглеродния двуокис в кръвта на децата, което води до постепенни и трайни увреждания на мозъка на децата ни, с проява на главоболие, липса на концентрация в час и като краен резултат, невъзприемане на учебния материал.

2. Нанасят се трайни психични увреди на децата, най-вече чрез стреса у най малките, с несвойствената среда, която е наложена с маските на лицата им. Трудно е да се обясни на едно дете, което по принцип приема действителността директно, защо следва да се носят, когато причиняват толкова много неудобства и лоши усещания!

3. Лицевите маски според редица наши специалисти доведоха до проява на възпаления на кожата на лицето - дерматити. Провокираха проява на много алергични и свързани с алергичните състояния клинични изяви на задух, на кашлица и спазъм на дихателните пътища. Тези състояния, възпаления на кожата и последствията ще следва да се лекуват и да се полага продължителна грижа за тези деца! Защо? След като можеше и все още може да бъде избегнато. Не бива да пренебрегваме и факта,че спазването на хигиената и периодичността на смяна на маските от децата е почти невъзможно.

Обобщението за нас като специалисти в медицината е:

Заповедта на министъра на образованието е прибързана, не е издържана от медицинска гледна точка и следва да бъде спряна като изпълнение. Децата не трябва да са с маски в училище, поради последствията, които вече изброихме. Учителите следва да поемат своя риск, както ние, лекарите, вече направихме, в името на правилното приложение на педагогическата наука, както и ние работим в името на хората, въоръжени с познанията си в медицинската наука. Никой не може да им забрани да се предпазват и да се грижат за себе си, даже следва да се насърчи. Може да кажем още много. Възпираме се до тук. Нека българските учители да разберат, че всички сме заедно в тази криза и тя не е толкова тежка, колкото се опитват да ни представят.

Задължително е да се спре и вменяването на вина у децата, че са потенциални преносители на зараза, за което няма никакви научни доказателства. Нека върнем децата в училищата присъствено без задължителни маски в час, за да нормализираме учебния процес и оптимизираме психическото и физическо добруване на най-важния ресурс на нашата държава!

П.С: Не забравяйте, че в университетите е още по-лошо, там се решава според ректора и страха у членовете на Академичния съвет!!!

Подписали Декларацията от Алианса на Българските лекари до този момент 13.00ч.

доц д-р Атанас Мангъров
д-р Георги Тодоров
д-р Галя Цонева
д-р Първанова
д-р Румяна Тодорова
проф. Иван Чалъков
д-р Фиалковска
д-р Николов
д-р И.Ватев
Д-р Дамянов
д-р Тодоров
д-р Ковачев


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    76 28 Отговор
    Браво Мангъров.Винаги можеш да разчиташ на мен.
  • 2 Само

    16 57 Отговор
    в това не може да ме убеди !
  • 3 6то чувство

    54 7 Отговор
    имам усещането, че ако карантинират боко някъде на топло,то в България на мига ще започне да се диша по-спокойно!

    Коментиран от #8

  • 4 долу маските

    59 17 Отговор
    Абсолютно правдоподобно. Щетите ще са повече отколкото ползата от тези намордници.
  • 5 хахаха

    15 11 Отговор
    Казах ли аз, че е само пазарлък! Хората искат да се затворят училищата, Вълчев се перчи "ха, ще ходят на училище, и маски ще носят даже", после благосклонно ще се откаже от маските и ще каже "добре де, щото съм добър няма да носят маски, само ще ходят на училище!" И очаква стадото да блее с благодарност...
  • 6 Мангърка

    40 18 Отговор
    Много си готин човеко и си много прав за всичко!
  • 7 Малко логика

    20 24 Отговор
    Затворете всички учеща веднага. Като малоумните некадърници които управляват не го правят е време всички учители да откажат да работят. Време е всички да поискат отпуска или да обявят национална стачка. Всеки ден закъснение ще се увеличава ужаса който тепърва предстои. Ако скоро не се направи това няма да има дори и учители които да преподават после.
    Няма грам логика да не се приложат мерките които се прилагат при грипна епидемия и са изпитани в продължение на десетки години и са доказали своята ефективност при епидемия.
    Дори и да не се провежда дистанционно обучение изобщо не е трагедия може да се отмени лятната ваканция и всички да учат от май до следващия октомври без никакви ваканции.

    Коментиран от #11

  • 8 1122

    13 5 Отговор

    До коментар #3 от "6то чувство":

    Карантина 20 г в цсз
  • 9 Афера

    29 10 Отговор
    Точно така, през маската се диша отровата на собствения дъх. Това е престъпление към децата ни
  • 10 Без маска

    17 8 Отговор
    Да учат онлайн и без маски! Това е правилното решение! Маските не само са вредни, но са и неефективни! Като ги съберат в училищата, с маска или без маска ще си разменят вируса и ще го разнасят! Правилното решение е да няма събиране на много хора на едно място. А не да ги натъпчеш в една стая и да им сложиш маски!!!
  • 11 Валерия

    6 6 Отговор

    До коментар #7 от "Малко логика":

    Напълно съм съгласна! Не е редно да продължават да противопоставят съсловието на лекарите на това на учителите. Но е видно, че, благодарение на личните предпазни средства, осигурени на лекарите, за 8 месеца са починали около 38 лекари. А за два месеца отваряне на училищата починалите учители са около 25 (бройката се мени). В цял свят се признава, че, за съжаление, децата в училищата за разпространители на вируса.
  • 12 ТОЧКАТА

    1 2 Отговор
    ми нема да стане бе...то цела българия сега МАСКИ ШИЕ!!!!!И вдигна ,,икономиката,,, във голем РАСТЕЖ!!!!!!!Отде ,мислите,иде тоа РАСТЕЖ????А!Ми от МАЦКИТЕ бе,паарон,от маските бе!!!ОТ МАСКИТЕ

    Коментиран от #18

  • 13 Хем на шега, хем наистина

    1 3 Отговор
    Мислех си, дали училища на принципа на интернатите не биха предложили някакво решение на въпроса, т.е. училища, в които децата живеят и учат заедно и в случая нямат пряк контакт с родителите си. Нещо като Хогуъртс от Хари Потър (звучи несериозно, но би решило проблема както с носенето на маските, така и дистанционното.обучение). Знам ли, например някой хотелски комплекс временно би могъл да бъде превърнат в нещо подобно, като е важно обаче децата и учителите да нямат пряк контакт с външни хора (доставчици на храна и т.н.). Замислям се и за една друга практика, която доколкото зная, се прилага при варицела (може и да греша, но мисля, че беше при нея) - а именно, когато едно дете се зарази/разболее от варицела, не се ли "препоръчва" други деца, които още не са я минали, да имат контакт с него, за да я изкарат в колкото е възможно по-ранна възраст и да развият имунитет? Нещо такова, дали не би било приложимо и при коронавируса? Не е ясно обаче, доколко би държал такъв имунитет, но ако действително има някакъв колективен имунитет и децата минават по-леко и безпроблемно през заразата, дали пък не би било възможно да се изгради такъв имунитет сред тях и след това обучението да си върви по старо му - присъствено и без маски. Наясно съм, че на пръв поглед звучи смешно, но знае ли човек...Другите възможности до момента също не изглеждат много надеждни, т.е. маски и дистанционно обучение - не са решение за по-дълъг период от време.

    Коментиран от #31

  • 14 Fate

    8 6 Отговор
    Браво ! Това са лекари, другото е ...
  • 15 Отново ли

    7 5 Отговор
    Бойко нарочно не го озаптява тоя, за да разсейва хората от дивотиите в управлението. Ето това е истинско активно мероприятие. А че 11 доктори се били подписали под текста, бих попитал колко лекари биха му зашлевили по някой шамар? Повечето, ама не могат глава да вдигнат от работа в Ковид-отделенията.И повечето учители биха го ошамарили, ама си имат уроци за преподаване.
  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 6 Отговор
    Ако ще са с маски цял ден по-добре да са на онлайн!Голямата ми внучка ходи на детска градина в Германия и не ги карат да са с маски.Това ,че нашиха маски не значи ,че трябва да ....по добре да си измислят Данък-маска ида не разболяват децата!След ,като обездвижиха пролетта хората,сега при промяна на сезона Смъртноста от Инфаркт е Огромна ,но всички Инфаркти станаха-Ковид!Бяха забранили да се ходи и в Планината,но забравихте вече тази лудост на щаба!

    Коментиран от #21

  • 17 не са само те

    7 6 Отговор
    ВСИЧКИ Родители го ИСКАМЕ. Това е неадекватна ГЛУПОСТ

    Коментиран от #19

  • 18 ТОЧКАТА

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "ТОЧКАТА":

    бе що ми разваляте театъра...толкова се вживях в ролята ,че за малко не ми поникна тиквена опашка.....
  • 19 Кой Ви упълномощи

    4 4 Отговор

    До коментар #17 от "не са само те":

    да говорите ОТ ИМЕТО на ВСИЧКИ? Въпросът ми е принципен.

    Коментиран от #22

  • 20 Гаме Овер

    6 8 Отговор
    Маски долу от децата,Искам този дето иска в училищата децата да са с маски,лично той да седи цял ден с маска аз даго видя този малоумник,и некадърник,Браво Гп Мангъров
  • 21 Дабе да

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Сигурно за това се е увеличила смъртността и е съвпаднала по абсолютна случайност с разгарянето на епидемията.Те хората като се обездвижиха пролетта цяло лято не получаваха инфаркти, а изчакаха зимата сигурно.
  • 22 ТОЧКАТА

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Кой Ви упълномощи":

    НОРМАЛНОСТТА!!!!Която въобще липсва в това лудо положение!!!!ЗНАНИЕТО

    Коментиран от #24

  • 23 Говорите за две различни неща

    4 0 Отговор
    Със сигурност изказвате мнението на много, вероятно дори на по-голямата част от родителите. Факт е, че не сте питали всички. Мен не сте питали, така че не си позволявайте да говорите от мое име. Не казвам, че не съм противник на маските при децата. Говоря за друго - НЕ Е КОРЕКТНО да говорите от името на всички. Казах - въпросът ми беше принципен.
  • 24 Говорим за две различни неща

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "ТОЧКАТА":

    Със сигурност изказвате мнението на много, вероятно дори на по-голямата част от родителите. Факт е, че не сте питали всички. Мен не сте питали, така че не си позволявайте да говорите от мое име. Не казвам, че не съм противник на маските при децата. Говоря за друго - НЕ Е КОРЕКТНО да говорите от името на всички. Казах - въпросът ми беше принципен
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Шамара

    6 0 Отговор
    То от много умници за това имаме по 5000 всеки ден! Спазвайте мерките и респект!

    Коментиран от #27

  • 27 Политолог

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "Шамара":

    По- конкретно заради такива като Мангъров и орките дето му се вързват...
  • 28 Шамара

    3 0 Отговор
    С такива умници скоро ще бием Китай!
  • 29 Кукумицини

    4 1 Отговор
    Връщането към нормален живот е СЛЕД пандемията а не в разгара и. За маските са прави че не пазят особено, но обучението трябва да мине онлайн за да не умират учители като мухи и децата да не разнасят вируса при родители, баби, и дядовци. Тези от Алианса обаче правят всичко възможно да умрат повече хора.
  • 30 дядо Боже

    1 0 Отговор
    този алианс начело с неадекватния и противоречащ си доцент искат смъртта на нашите деца и родителите които ги гледат.Това е АЛИАНСЪТ НА СМЪРТТА ОТ КОВИТ19,за това ние родителите на тези деца искаме да бъдете съдени за геноцид към нас и нашите деца
  • 31 дядо Боже

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хем на шега, хем наистина":

    не се шегувайте-всякакви анализи са непредвидими,а предположенията могат да са фатални,а животът на човек даден му от БОГА е един
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове