Last news in Fakti

24 Ноември, 2020 18:42 2 245 20

Росен Желязков: Няма почти блокада, има мерки

  • росен желязков-
  • превозвачи-
  • транспорт-
  • мерки

От декември започва механизмът за изплащане на 30 млн. лева на автобусните превозвачи

Няма мек или твърд локдаун. Няма почти блокада, има мерки. Това каза в предаването "Лице в лице" по бТВ министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Няма да бъде ограничавано движението, няма да има вечерен час, няма да има ограничение за движение в паркове и градини. Утре кабинетът ще обсъди тези мерки, за сектор "Транспорт" не мисля, че ограниченията ще имат такъв ефект. Мерките трябва да бъдат социално приемливи, социално поносими и симетрични. Не мисля, че трябва да има ограничения в движението на влаковете и работата по подготовката на водачите. Важното е мерките да се спазват, защото обществената солидарност е не по-малко важна от самите мерки. Моделът, в който ограниченията са фокусирани към ограничаване на натиска към болничната система, но дават възможност и на икономиката да функционира сравнително нормално, ще бъде адекватен, заяви Желязков.

Заедно с мерките, които да ограничават определени дейности, се разглеждат и компенсаторните мерки, посочи транспортният министър.

От декември започва механизмът за изплащане на 30 млн. лева на автобусните превозвачи. Ако мярката бъде успешна, тя ще бъде продължена догодина. С бранша намираме общ език поне за смекчаване на ефектите от пандемията, добави той.

По думите му твърденията, че със законови промени се отваря пътят за бонуси за чиновниците насред кризата с коронавируса, не са верни. Не става въпрос за възнаграждения. Става въпрос за участието на главните секретари в органите като форма на контрол, а не като форма на икономически облаги. Ако държавата има търговски дружества, трябва да има контрол. Моето мнение е, че главните секретари могат да участват в бордовете, но да не получават възнаграждение. Нека да видим какво ще бъде прието в парламентарната комисия, защото в момента говорим за нероден Петко, посочи Росен Желязков.

Той коментира и обявения за утре протест на автобусните превозвачи и таксиметровия бранш в знак на недоволство от подкрепеното от депутатите президентско вето върху промените, които инкриминираха нерегламентирания превоз на пътници.

Като транспортно министерство подкрепяме инкриминирането на нерегламентираните превози. В момента сивият сектор е около 30% от превоза на пътници. Тук изобщо не става въпрос за туризма и случайните превози, които са регламентирани в закона. Нерегламентираният превоз обикновено се извършва от бусове, като шофьорите казват, че возят роднини и приятели, които не им заплащат нищо. Регламентирането на този превоз е много важно за сигурността на пътниците и за изсветляването на бранша. Затова тези мерки са необходими. Това поведение е общественоопасно и трябва да бъде санкционирано. Държавата подкрепя и застава зад исканията на превозвачите, затова не бих подкрепил готвената от тях блокада. Ходът на държавата е да се предложат нови текстове, които да инкриминират тези текстове, каза още министърът на транспорта.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Моцарт

    16 7 Отговор
    Публикуваме без редакторска намеса!
    Здравейте казвам се Андрей Иванов. Пилот съм във Военните Въздушни сили. Искам да кажа истината.
    В България по заповед на Нато се пръска със химикал който причинява химичекси пневномит.

    Химическия пневномит е копие на коронавируса. Всяка вечер се пръскат градовете и се заразява народа. Това е истината, за това има толкова болни от уж от “коронавирус”. Пазете се приятели и споделете истината за да знаете, какъв геноцид се извършва над народа български.

    Всички пилоти знаят истината но мълчат!

    Коментиран от #7, #10

  • 2 Просто

    7 5 Отговор
    Управляващите лъжат за размера на проблема.Всичко е тотално трагично. Тестове не се правя и то умишлено. Заразените са в пъти повече. Болните са оставени, ако го преживеят, преживеят. Ако се усложнят и случайно имат късмета изобщо да стигнат до медицинска помощ може и да бъдат тествани и да влезнат в бройките на статистиката с ковид. Инак са просто починали.
    Общата смъртност от всичко за 44 седмица е 30% повече отколко е била през последните 5 години за тази седмица това са 600 човека повече. За 45 седмица е 40% по-голяма т.е са починали с 1000 човека в повече спрямо предходните 5 години. За 46 седмица увеличението е повече от 80% това са около 1750 повече починали спрямо тези през предходните 5 години. А 47 седмица може би увеличеното ще бъде 100%.
    Честит законен геноцид на всички мерки не са необходими нали.

    Коментиран от #5

  • 3 Боко мекия

    4 3 Отговор
    Отдавна не ми е твърд заради пилота и заради това в пращам в локдаун с 200, вашта....
  • 4 Мутри вън

    8 2 Отговор
    BG е на последни места по-растеж на икономиката в Ес !
  • 5 Папуций

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Просто":

    Смъртността за последните шест години е най ниска точно 2020 година. Стига плашихте хората.

    Коментиран от #16

  • 6 Врачка

    10 3 Отговор
    Автобусните превози са фирми на ДПС.Там случаен превоз няма.Шофьорите на автобусите трудно разбират и говорят Български език.Мани,идете да видите в кви допотопни возила ,наречени маршрутки тъпчат хората от София до близките села.Феодализъм а не пазарна икономика.Азиатци ,а не Европейци.
  • 7 Хъм

    16 4 Отговор

    До коментар #1 от "Моцарт":

    Тази теория нещо издиша! За да се пръскат градовете трябва да е от ниско иначе, ще отиде по полята и горите и ще страдат съселите и катеричките ! А ако се пръска ниско всички, ще чуят самолетите ! Но че ни нашиват вълна след вълна вируси е ясно, но вероятно го праввт по друг начин ! Питайте Боко той всичко знае !

    Коментиран от #13

  • 8 Бай Стоил

    6 2 Отговор
    Тези мерки оставят химеди безработни,гладни или гладуващите ще наречете "маргинали"?
  • 9 статистика

    5 3 Отговор
    НСИ: Рекордно ниска смъртност през 2020 г. в сравнение с последните пет години.
    Рекордно малко хора са починали у нас от началото на 2020 година, в сравнение с последните пет години, показват най-новите данни на НСИ.
    Данните за най-засегнатите страни по света от коронавируса показват точно обратната тенденция на тази у нас.Сравнено с Швеция и Италия, където се вижда, че заради пандемията има голямо покачване на смъртните случаи, като в Италия те са почти 91 хиляди, докато за миналата година за същия период през 2019 са били 65 хиляди.Обобщение на данните може да се направи в края на годината.
  • 10 Редакторска

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Моцарт":

    намеса: "ПневНоМит" като пневмонит ли е или друго?

    Коментиран от #11

  • 11 Моцарт

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Редакторска":

    Аз само съм го копирал. Явно е правописна грешка.
  • 12 Бен ХУР

    5 3 Отговор
    Няма и да има блокада, тоя път всички ще скочим
  • 13 Минават

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хъм":

    с делтапланери безшумно в нощта.
  • 14 Само СДС

    7 4 Отговор
    Какви са тия новоизмислени думи като локдаун? Нeкa нe ce зaблуждaвaмe! Тoзи вируc e cъздaдeн зa дa ce ocъщecтви cвeтoвнa нeo-кoмуниcтичecкa рeвoлюция и нaциoнaлизaция нa чacтния бизнec! Прaвитeлcтвaтa нaвcякъдe ca принудeни дa зaтвaрят вcички бизнecи, кaтo цeлтa e унищoжaвaнeтo нa чacтния бизнec и нaциoнaлизирaнeтo му. Кaквo мoжe дa нaпрaвим прeди дa ни унищoжaт? Вдигaмe цeнитe дo нeбecaтa и тoвa вeчe ce cлучвa oт мaрт мeceц нacaм. Aкo ни зaтвoрят пaк в пeтък цeнитe щe cтaнaт oщe пo двe. Нeo-кoмуниcтитe ce кeфят зaд кoмпютритe cи кaтo вeчни и здрaви зaвинaги нa зaплaтa oт Крeмъл, нo кoмпютритe и caйтoвeтe им cъщo мoгaт дa зaмлъкнaт, тoчнo кaктo щe зaмлъкнaт и нaшитe рecтoрaнти и мaгaзини - c тaбeлкa зaтвoрeнo, или cпукaнo гърнe нa дecктoпa когато се опитат да влязат в любимите си сайтове зaвинaги за тях! Рaзликaтa e в тoвa, чe ниe бизнecът имaмe cпecтeни пaри в бaнки, бурканбанки или дюшеци, с които можем за изкараме 10-15 години без да работим, a виe кoмуниcтитe имaтe лa..a в гaщитe
  • 15 Позната история

    6 0 Отговор
    След промените маса банкери и "икономисти" бяха назначени в директорски бордове на предприятия. Фабриките ликвидирахме, "специалистите" получаваха по 400 лева на "заседание", а "матряла" - гладен се озова на улицата. Та .... нищо ново от импотентните цветари.
  • 16 Просто

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Папуций":

    Напишете в google смъртност по седмици. Първия резултат е от официалния сайт на националния статистически институт. Отворете го. На страница в кая и има линк към екселски таблици . Една от тях е “Умирания в България по седмици в периода 2015 - 2020 година (таблица с данни)”. Там ги има всички официални данни. За 45 седмица числата са 2073,2113,1992,2042,2152,3179, за годините от 2015 до 2020. За 46 седмица са 2191,2107,2079,2104,2002,3852 Това са обективните факти другото са приказки и теории на “специалисти” и разбирачи.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 разстрел

    1 0 Отговор
    мерки за ковчег. скоро.
  • 19 Българин

    2 0 Отговор
    Във пътничecкитe влaкoвeтe мacoвo ce пътувa бeз мacки.Н-к влaкoвe и кoндуктoри cъщo ca бeз мacки.Никoй нe упрaжнявa кoнтрoл.Пътувaх чecтo,нo тoвa мe oткaзa oт пoлзвaнeтo нa тaя уcлугa.Питaм трaнcпoртния миниcтър дoкoгa щe я кaрaмe тaкa?!
  • 20 глоги

    0 0 Отговор
    „Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра."-изказване на здравния министър проф. Костадин Ангелов. ЧУДЯ СЕ,КАК ЛИ ЩЕ ЕЗГЛЕЖДАМ В ПОЛИЧКА,С БЯЛА МАНТИЧКА,ГРИМИРАН И НА ВИСОКИ ТОКЧЕТА?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове