Last news in Fakti

25 Ноември, 2020 04:42 5 560 33

25 ноември 1861 г. Раковски изготвя план за освобождението на България

  • георги раковски-
  • освобождение-
  • българия

През 1885 г. костите му са пренесени в България в софийската катедрала "Св. Неделя"

25 ноември 1861 г. Раковски изготвя план за освобождението на България - 1
Снимка: Архив

На 25 ноември 1861 г. Георги Раковски изготвя в Белград втори, по-пълен вариант на новия си план за освобождение на България, предвиждащ създаването на "един добре въоръжен полк от 1000 добре избрани и окървавени в бой люде с два горски топа, с 4 тобуша и 4 тръби и с два хирурга, и сто конници". Полкът трябва "да се впусне тайно през Княжевац и Балканский хрепт и да маршира по Балкана право за Търново, като се даде сигнала на всякъде с една прокламация или с други някой си знак да се дигат, да пресекат телеграфите, и да затворят пътищата за пощите...".

Георги Раковски е национален революционер, пръв идеолог на националното революционно движение, писател, публицист, етнограф. Роден е през февруари 1821 г. в Котел. През 1861 г. съставя "План за освобождението на България" и "Статут за едно Привременно българско началство в Белград". В плана застъпва идеята за всеобщо въстание на всички българи, без разлика на тяхното социално положение, а не чрез реформи или с помощта на външни сили (ръководният му принцип е: "Наша свобода от нас зависи").

Според плана в България трябва да бъдат създадени тайни комитети, които да мобилизират населението за масово участие във въстанието. Основната слабост на плана е убедеността, че народът е подготвен за въстание и че въоръженото му ядро трябва да са емигрантските среди. Поради това той организира и ръководи в Белград Първата българска легия (1862 г.) и работи за създаване на съюз на балканските християнски народи за борба срещу турското робство (1863 г.), основава сред българските емигранти революционна организация "Върховно народно българско тайно гражданско началство" (1866 г.), разработва "Привременен закон за народните горски чети за 1867-о лето". До края на живота си работи за осъществяване на революционните си планове. Умира на 9 октомври 1867 г. от туберкулоза във вилата на братя Мустакови край Букурещ.

През 1885 г. костите му са пренесени в България в софийската катедрала "Св. Неделя". През 1942 г. са пренесени в Котел, а през 1981 г. - в Мавзолея на Раковски и музей на възрожденците в същия град.

Книжовното дело на Раковски е неразривно свързано с революционната му дейност - и публицистичните му, и литературните и историко-етнографските му научни трудове.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сомалийския пират

    34 17 Отговор
    Цитат от Захари Стоянов:

    “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”

    Откак стъпи руския ботуш в България държавата все назад вървиме.

    Коментиран от #9, #10, #11, #12, #15, #22

  • 2 Tonchev

    22 10 Отговор
    25 Ноември 2020г. Бойко Борис изготвя план за БЪЛГАРСКИЯ народ да му станат роби.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Centurion

    11 12 Отговор
    Е е е ,сега сме "СВОБОДНИ"!!!Илюзии утопия и понятия с подменено ( невярно) съдържание!Честита ви "свобода"
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Скрий се

    16 13 Отговор

    До коментар #1 от "Сомалийския пират":

    Преди Освобождението всички са се молели и надявали за помощ от Русия, а когато Свободата става вече факт, лесно мекеретата стават русофоби...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Историк

    4 6 Отговор
    Защо основоположникът на организираното българско революционно движение разбира, същността на руската намеса на Балканите пише Академик Христо Христов. ""МАКЕДОНИЗМЪТ КАТО ПОЛИТИЧЕСКА КОНЦЕПЦИЯ От края на 19ВЕК и началото на 20век"".Статията е публикувана на страниците на списание "Исторически преглед" С.1912г.
    Там се вижда помагачеството от страна на Русия на страната на Сърбия в денационализирането.Конструкторите на македонизмът са Акександър Ростковски, Милош Милоевич, Стоян Новакович, Йован Цвийч, Йован Ристич, Пантелия Сречкович, и Спиридон Гопчевич.
    ОТДЕЛЕНО И ВНИМАНИЕ НАМЕСТНИТЕ РОДООТСТЪПНИЦИ като Коста Групчев, Стефан Дедов, Кръсте Мисирков.Особено е отделено внимание на последният Мисирков през първите си години работи за македонизмът на антибългарска основа, след Първата Световна война застава на страната пробългарски позиции.
    Други революционери пишат за изселване на българи от Видинско и Кулско, като някои продажни българи са проводници на руската политика за изселване в Бесарабия срещу пари

    Коментиран от #17

  • 15 провинциалист

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сомалийския пират":

    "Вървим", а не "вървиме".
  • 16 Припяд

    0 1 Отговор
    Раковски е първия десантчик водно преносим на Северна България
  • 17 Ти си Историчар

    9 4 Отговор

    До коментар #14 от "Историк":

    Русофобе, защо не си копирал и заключителната част на статията, ами пак с извадки от контекста си мислите, че манипулирате с тъпи цитати.
    "Но въпросът за възникването и характера на македонизма като политическа концепция в края на XIX и началото на XX в. трябва да се разглежда в по-широки не само балкански, но и европейски рамки. Той трябва да се разглежда върху основата на бъдгаро-руските взаимоотношения през управлението Стефан Стамболов, когато освободена с руска кръв България премина в лагера на враговете на Русия. Тогава по западните граници на Русия нарастваше заплахата от германския ,дранг нах остен“ и се изграждаше траен политически и военен съюз между Германия и Австро-Унгария, насочен против славянството и Русия. От друга страна, в Далечния Изток се изостряха противоречията с Япония и зрееше Руско-японската война. При това положение руската дипломация се обяви против нарушаването на мира на Балканите и гледаше на Сърбия като на съюзник в една бъдеща война с Австро-Унгария и Германия. А България беше минала или минаваше на тяхна страна.
    При това положение трябва да се изтъкне, че не само сръбската пропаганда, но и антируската политика на Стамболовия режим създадоха условия за възникването на македонизма като политическа концепция в края на XIX и началото на XX в. По своите резултати тази политика беше насочена против коренните интереси на българския народ и против освободителното дело в Македония и Одринско."

    Коментиран от #19

  • 18 Софиянец

    4 3 Отговор
    Факт, където е стъпил руския ботуш трева не никне поне век
  • 19 Историк

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ти си Историчар":

    Защото политиката, която води Русия още преди това има за концепция да завладява територии чрез различни способи.
    Първият враг е Османската империя.Когато тя следва да бъде раздробена се отслабва.Когато се освободят народи и си създадат държавици, те също са слаби.Когато тези освободени народи имат нерешени въпроси следва да се противопоставят едни на други по вековни традиции.България е нападана от север винаги преди Византия да ни атакува от юг.Разделението и противопоставянето е ключово за изпълнение на всякакви цели.
    Тук на Балканите в периода 1683-1913г. Русия има интереси и Австроунгария.Англия чак ок8л8 Истанбул за контрол на Проливите и търговията към пътя на коприната(Китай), Близкият и Среден Изток.Германия едва след 1913г. Към Близкия Изток(пътя за Багдад). И ТАКА За Русия е ключово да отлаби тила на България още от 1812г. в полза на Сърбия по елементарна причина, че България иска с право да владее онези земи компактно населени с българи.А Русия е против защото иска да прегради Австроунгария да владее западните части на Балканите, това означава по голяма Сърбия, която да върши работата на Русия.България дава индикации след освобождението, че ще се бори всички българи да са в една държава, а това означава конфликт със Сърбия.Оттам пък слабост на България, Сърбия, Османската империя....По близо руските интереси да се реализират и да завладеят Проливите и контрол над търговията към Изтока където отдавна действа Великобритания

    Коментиран от #21

  • 20 Историк

    5 1 Отговор
    Тезата на някои, че ако сме избрали Антантата и после Антихитлериската коалиция е щяло да доведе до реализиране на национално обединение по Санстефанска България е неправдиво.Антантата предлага почти всички територии, които България смята за свои, но едва след войната.Сърбия и Гърция, категорично отказват да правят каквито и да било отстъпки, преди края на Първата Световна война.
    А в София все още са помнели как Сърбия и Гърция действат задкулисно зад България по време на войната с Османската империя и измамата, че договорите ще се изпълняват добросъвестно от съюзниците
  • 21 Ти си Историчар

    4 4 Отговор

    До коментар #19 от "Историк":

    Русофобе, може също да драснеш някой ред за това, как последните 200-300 години Великите сили от Европа бяха за, и поддържаха статуквото на Османската империя.
    Но това не ти изнася. По-лесно ти е да търсиш под вола теле...

    Коментиран от #23

  • 22 стоян

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Сомалийския пират":

    Г.Бенковски е бил изпратен от Русия и дейността на хвърковатата чета е била да пали къщите на българите,за да нямат избор...Каравелов е бил на заплата към Русия и е предавал сведения от тайния революционен комитет.Безспорни патриоти са Левски,Раковски и Ботев.Знаем мисълта на Левски,че който ни освободи,той ще ни пороби...Този гений много добре е разбирал опасността от загуба на независимост.

    Коментиран от #28

  • 23 Историк

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ти си Историчар":

    Занимавам се по този начин с русофилите, защото пишете емоционални словоизлияния и митове по отшение на руската политика по отношение на България и Балканите.Руската политика е противоречива повече отколкото изцяло в интерес на България.Когато се прави анализ се гледа много въпроси.
    ЩО се отнася за Западни страни много е писано и те не са тук за хубави работи.В повечето случаи остават безразлични по отношение на случващото се в пределите на някогашната Османска империя, доколкото се стремят да запазят т.н "режим на капитулациите"".С други думи Османските пазари за европейците са такива, че те печелят от неравноправни условия на търговията.Една поява на вече разпределен пазар от страна на Русия е проблем за тях и евентуален конкурент.Никой не желае това, почти всички страни от Западна Европа имат такива отношения с Осм. Империя.Така че те едва ли до разпада на колониализма или около 1918г. са щвли да допуснат появата на България.След Първата Световна война никнат държави в Европа

    Коментиран от #25

  • 24 Биби Кинг

    4 0 Отговор
    Като виден международник искам да напомня на русоробите-команези договора от Букурешт 1876 между Россиа и Аустроонгариа, каде двете империи си поделат сферите на влиание варху все оште османцките владениа на балканите! Там ясно се посочва че днешните Сарбиа,РСМ,Албаниа,Босна са за Аустроонгариа! По време на сръбобойковинската война Сърбиа е под Аустрийцко влиание и протекциа.Сръбете получават лиценз и произвеждат в собствена фабрика аустрийски пушки. Назад вав годините сръби служат и получават офицерцки звания в аустрийцката армиа,надявайки се на освобождение с помошта на Аустрийцката империа, имат и генерали.Това е оште преди Россиа да се намеси сериозно в балканцките дела.Да не забраваме и това кой спря Стамболова да организира вастание след Берлинцкио конгрес в Струмцко-Россиа,коя като империа има само интереси и саучасници,не приатели от векове за векове!

    Коментиран от #30

  • 25 Ти си Историчар

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "Историк":

    А, каква стана бе, русофобе?
    Първо манипулираш с някакво статия, като вадиш от контекста определени неща.
    А сега ти е неудобно да пишеш за Западните Велики сили.
    И, о, чудо! Руската империя имала интереси. Както и Британската, ама не плюете по тях и Дизраели. Естествено, че руснаците са искали да прокарват своя политика на Балканите, война са водили за това. Сега някой режим, като не им отърва на каубоите какво правят? Внасят им демокрация, нали! Ама виж русите не, злодеи, кръвопийци, окупатори.
    Вярно е, България дължи свободата си на "имперската" и "завоевателна" политика на Русия.
    ТЕ, Великобритани,Австро-Унгария,Франция, Германия и другите западни държави сякаш не са имали "завоевателна" и "имперска" политика с определени интереси, но това е отделен въпрос, нали?
    С други думи, благодарение на "завоевателната" и "имперска" политика на Русия (която, независимо от тази политика, доброволно си изтегли войските от българска територия, кой знае защо?!) ние, българите, днес имаме държава. Ами, в такъв случай, слава Богу, че Русия е имала "имперска" и завоевателна" политика за своите интереси, защото иначе и до днес щяхме да си бъдем в Турция, като кюрдите, или направо щеше да ни е сполетяла участта на арменците,както и на гърците, и на всички други християни в Турция.
    Каквото и да дрънкате русофобите, резултатът е Свободна България!

    Коментиран от #26

  • 26 Историк

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ти си Историчар":

    Добави думата малка България и работете нещо, че деня се преполови.Интересите им както виждате, ако гледате справедливо е за създаване на неголеми формации на Балканите и преди Берлинските преговори те са разбрали Германия, Австро-Унгария, Великобритания и Русия, че ще се създаде малка държава.Така че, страната ни е изтъргувана предварително, като компромис между интересите им.За да не се нарушава "баланса на силите".Разбирай, утре като почнат войните между т.н Велики сили да могат и малките да бъдат равни в слабостта си.
    Само дето Великобритания иска дележ по билото на Стара Планина(важно е Русия да е далеч от Проливите) Австро-Унгария пък иска дележ на Западна и Източна България(по обясними съображения)

    Коментиран от #29

  • 27 Гайдук

    3 0 Отговор
    Тез ревулционери и дър дър държавници, така често са си сменяли "боята", че до ден днешен българинът се събужда с майтапчийския въпрос, аджеба, днес кой ни е "освободил". И, докато си на един...разстояние от Проливите, винаги ще бъдеш трамбован от копитата на Великите Хищници и ще се снишаваш и пълзиш, за да оцелееш. Ако на това му казвате Държавност, Свобода и Независимост, халал да ви са.
  • 28 туй то

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "стоян":

    Точно така . Кланетата при потушаването на Априлското въстание са повода Русия да обяви война на Османската Империя .
  • 29 Ти си Историчар

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "Историк":

    Русофобе, от първия ти коментар където плюеше само по Русия се наблюдава вече разлика - включваш и Германия, Австро-Унгария, Великобритания.
    Имаш напредък, браво!

    Коментиран от #31

  • 30 111

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Биби Кинг":

    Така е. Истината е че трябва сам да се грижиш за интересите си. Не може да се разчита някой друг да го прави вместо теб. И Раковски го е посочил, и Левски и други достопочтени люде. Така че е време да се вземем в ръце и да се погрижим за назе си и бъдещето си. Защото никой не го интересува, нито от Изток, нито от Запад за България. Там си се интересуват от себе и използват всяка една възможност да се налагат не само икономически. И затова са се самозоват "велики", а доколко е така е друг въпрос. Тъй че това фили и фоби е способ за метода "разделяй и владей". 😉 Всичко е в нашите ръце.
  • 31 Историк

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ти си Историчар":

    Все пак никоя друга страна от споменатите не е насърчавала създаването на изкуствена държава(Македония), постоянно да ни обясняват за братствата и нерушимите славянски връзки...В Македония да се зароди политическо и етнонационално чудовище.Да слушаме по някой историчар (най-обикновен измамник по мое мнение), че сме татари и още куп простотии.Накрая македонизма и да бъде шлифован в Москва 1934г. ....Така нататък те така си разбират братствата..С което превъзхождат западните страни, на тях толкова не им работи фантазията
  • 32 Историк

    0 0 Отговор
    Изглежда че историята учи, но нас българите никога
  • 33 Мччмм

    0 0 Отговор
    Пак котленец
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове