Last news in Fakti

27 Ноември, 2020 04:41 16 866 34

27 ноември 1919 г. Ньойският договор

  • ньойски договор-
  • българия-
  • мнение

България няма право да притежава модерни военни технологии, флот и авиация, а задължителната военна служба е отменена

27 ноември 1919 г. Ньойският договор - 1

На 27 ноември се отбелязва Денят на националната памет. Датата е включена като значима в календара през 1996 г. по предложение на националното сдружение "Мати Болгария". На този ден през 1919 година България подписва Ньойския мирен договор, по силата на който губи около 10 процента от територията си и са ѝ наложени непосилни за онези времена репарации и ограничения.

На 27 ноември през 1919 г. е подписан Ньойският мирен договор. Подписан е от българска страна от министър-председателя Александър Стамболийски в кметството на парижкото предградие Ньой сюр Сен и оттам носи наименованието си, символ на една от националните катастрофи за България.

Ньойският договор за мир е наложен на България след поражението ѝ в Първата световна война (1914-1918).

Според Ньойския договор България е обременена с тежки репарационни задължения, възлизащи на 2 250 000 златни франка, които следва да бъдат изплатени в срок от 37 години, след влизането му в сила, с 2 % лихва върху общата сума за първата и 5 % за следващите години. Освен това, България е задължена да предаде на своите съседи (съюзници на съглашенските сили победителки: Сръбско-хърватско-словенското кралство (от 1929 г. Югославия), Румъния и Гърция), определено число добитък, както и 250 000 т. въглища.

Наред с това, тя губи Западна Тракия, която първоначално се предоставя за управление от самите западни съглашенски държави, които от своя страна през 1920 г. я предоставят на Гърция. От България се отнема Южна Добруджа, която повторно се включва в територията на Румъния, както и гр. Струмица и нейната околност, заедно с т. нар. Западни покрайнини (включващи земите на част от Царибродска, Босилеградска, Трънска и Кулска околия), които се предоставят на Югославия. По такъв начин страната ни е лишена от значителни територии, населени с компактно българско население.

България няма право да притежава модерни военни технологии, флот и авиация, а задължителната военна служба е отменена. Сухопътните сили трябвало да не надминават 33 000 души, включително полицията.

Ньойският мирен договор просъществува до началото на Втората световна война (1939 г. - 1945 г.). През този период България изплаща на съглашенските сили и техните балкански съюзници репарации в размер на 65 000 000 златни франка.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Ганьо

    46 10 Отговор
    Боко би ли го обявил за невалиден??? Да компенсира поне малко от мизерията, която е в БГ сега!!! Разрухата е като след война!!!

    Коментиран от #2

  • 2 Тъп

    24 54 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Ганьо":

    Каква разруха, мизерия те гонят? Ходи на РАБОТА и ще ти мине.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бай Ганьо

    47 8 Отговор

    До коментар #2 от "Тъп":

    Каква работа те гони, днес е петък, забрави ли, че ни лишиха от работа. Цяла нощ обикалях контейнерите, конкуренцията голяма, но и там нищо няма

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 2 Отговор
    да живее РЕПУБЛИКА
    БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #8

  • 8 ник нейм

    12 2 Отговор

    До коментар #7 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Избягвай силни вълнения с твоята болест.

    Коментиран от #10

  • 9 мунчо

    3 8 Отговор

    До коментар #6 от "Кочо":

    Кажи сине
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "ник нейм":

    БЛАГОДАРЯ приятел
  • 11 веселяк

    25 6 Отговор
    Ееей т*ва Путин как ни курдиса през 1919г.!
  • 12 Е тва ни е землището

    33 0 Отговор
    Жалко че западняците ни разпокъсаха

    Коментиран от #28

  • 13 Другия с коня

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "Тъп":

    Ако можеще да пише нещо умно,щеше да има работа,човека....Търсят санитари за три хиляди заплата,ама той си иска мизерията и разрухата....
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 2 500 000

    17 1 Отговор
    бяха, а на края 65 000 000 ??? Много се краде в тази държава, от едно време значи...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 един от многото

    10 3 Отговор
    Е така са ни курдисвали винаги западно европейските ни приятели.
  • 18 Човека Коза

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "мунчо":

    Отивай си в Анадола, фес!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бесен Язовец

    9 1 Отговор
    Не може да препише 5 цифри правилно. Княжество България се задължава да изплати репарации в размер на 2,5 милиарда златни швейцарски франка вкл. 10 000 глави дребен рогат добитък и 8000 едър рогат добитък също така зърно, овес, царевица хиляди тонове. И това, благодарение на русофобите и техния цар австриец! И губим само,, Западните покрайнини "Беломорска тракия и Южна Добруджа ги губи по време на междусъюзническата - втората Балканска.
  • 21 Behemoth

    0 2 Отговор
    Наще патриоти все Македония им е в главата ами другите цветове Ко ша ги прайми?
  • 22 Стоянов

    16 1 Отговор
    Една тъжна дата за нашата държава, направо са ни раздробили и обезкостили тия гнусни западняци, на които сега се кланяме.

    Бог да пази България!
  • 23 Гост

    9 2 Отговор
    Четете и помнете, какво са ни причинили наложеният ни европейски княз и роднините му от запада. Да знаете, защо в България е имало социализъм, когато западните държави са развивали демокрация.
  • 24 иларион

    10 1 Отговор
    Чудя се, защо никога не сме имали претенции към тези наши орязани територии? Толкова ли сме глупави като народ и управници?!?

    Коментиран от #25, #27

  • 25 Гост

    10 0 Отговор

    До коментар #24 от "иларион":

    Имали сме много пъти, но файда няма. Малки сме. А днес, на нашите управници им се плаща добре отвън, за да не предявяват претенции и да държат народа гладен и зает, да не мисли за претенции. Някои казват, че Ньоиският договор бил с давност 100 години. Те изтекоха и трябвало да ни върнат Беломорска Тракия. Но аз съм чел клаузите в договора и не съм видял давност в тях. А може и да е било някой орязан препис, знам ли?
  • 26 Лакомо дюпе кръв серре

    2 10 Отговор
    После западняците са му виновни.
  • 27 Какви претенции

    1 4 Отговор

    До коментар #24 от "иларион":

    Каквито има Ердоган към орязаните територии от Турция ли?

    Коментиран от #30

  • 28 Язе

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Е тва ни е землището":

    В основата на разпокъсването е Русия, Франция и Германия. Най големите щети нанасят Французите. САЩ са искали границите на балканите след 1 Св. воина. Да са според етническите землища и исторически наложилите се територии. Британците са съгласни стига да имат своя сфера на влияние. Французите който са изяли толкова бой от българите през вековете + двама убити от нас императора вдигат скандал буквално те искат заличаване на България и разделянето и между съседите. Британците са възмутрни но си мълчат. САЩ напускат преговорите. САЩ настояват да се запазят границите според Лондонския договор от 1913 г. и заплашват Франция с предсрочно изискване на кредитите. В края на краищата се постига споразумения териториите на БГ според Френското искане да останат безусловно за БГ а разликата с тези от Лондонския договор да се управляват от съюзниците до края на 1920 г. България обаче се управлява не от САЩ, а от Френските сили. Французите предават всички български земи на съседите ни и си затварят очите за геноцида и етноцида срещу българите. За руското лицемерие, Коминтерна и македонизма няма какво да се каже, всичко е повече от ясно.

    Коментиран от #31, #32

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Какви претенции":

    Турция няма територии отсам Босфора. Те са били заграбени насилствено от България. Там няма договор, няма спогодба. Има само варварство, палежи и кланета. С претенциите си към Анкара и много ти здраве.
  • 31 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Язе":

    Много отрано си почнал да пиеш. Русия винаги е имала интерес от голяма Бългрия на Балканите. Точно затова Русия чертае България на три морета, при Санстефанския договор - иска да използва излазите ни на морета, за да има достъп до морските търговски пътища. Европейците изпаднали в див ужас при тази новина и не признали договора, като свикват няколко конференции и накрая се стига до Берлинския договор, на който ни разпокъсват на три. Престани да извърташ нещата по анадолски.

    Коментиран от #34

  • 32 иванов

    0 2 Отговор

    До коментар #28 от "Язе":

    Г-не по това време Русия е заета с революцията и не учавства в Ньой
  • 33 NIKOLAJ

    3 0 Отговор
    АЗ НИКОГА НЯМА ДА ПРОСТЯ НА ДЖ€НДЪРИТ€(фран$€та и ингилизи),
    НО ПО-$ТРАШНИ $А "роднит€" ПРОДАЖНИЦИ,КОИТО ЗА ПАРИ ПОВТАРЯТ ГРЕШКИТЕ ОТ ДВЕТЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ- ОТНОВО НИ НАБУТАХА ,КЪДЕТО НЕ НИ Е МЯСТОТО-в нато!
  • 34 даскала

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Гост":

    След Сан-Стефанският договор , Русия се разпорежда в България , като в окупирана територия ! Граф Игнатиев е Генерал-Губернатор на ЗАДУНАЙСКАЯ ГУБЕРНИЯ ! ......тези данни , известни ли са ти ?? Освен това , Русия се обявява против Съединението на Княжеството с Източна Румелия ! Знаеш ли , че Варна е обстрелвана от Руският флот и се е очаквало дебаркиране на военни части във Варна ! Ст. Стамболов разпорежда на тогавашният главнокомандващ , НЕ ОТГОВАРЯЙТЕ НА ПРОВОКАЦИЯТА , АКО СЕ НАЛОЖИ , ОТСТЪПВАЙТЕ - ДО 48 часа ВЕЛИКИТЕ СИЛИ ЩЕ СЕ НАМЕСЯТ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове