Last news in Fakti

25 Ноември, 2020 11:50 5 928 30

Стотина българи са милионери само от заплати

  • заплати-
  • милионери

НАП представи интересна статистика на високите доходи от труд в България

Стотина българи са милионери само от заплати - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

България е не само държавата с най-ниски доходи в ЕС, но и с най-голямо неравенство в доходите. Според Евростат най-богатите 20% от населението в страната получават 8.2 пъти повече в сравнение с най-бедните 20%, като средно за ЕС разликата е 5.2 на сто. Това пише "Медиапул".

Данните за официалните доходите на българите, декларирани пред Националната агенция за приходите през 2019 г., показват, че в България има сравнително малко богати хора, но пък те са наистина богати, дори според стандартите на най-развитите западни икономики.

Топ 5 на най-високите заплати

Топ 5 на българите с най-високи заплати на база официалните им доходи от трудови или приравнени на тях правоотношения (например договори за управление) са декларирали за 2019 г. около 10 -15 млн. лв. годишен доход, което прави малко под или малко над 1 милион лева на месец доход само от труд, става ясно от отговори на приходната агенция по запитване на Mediapool. От няколко години насам НАП не дава по-детайлна информация за най-високите официални доходи у нас, за да не разкрива индивидуализирани данни.

От НАП съобщиха още, че "декларираният облагаем доход за топ 100 лица с най-висок доход по трудови правоотношения за 2019 г. е 370.6 млн. лева, а декларираният данък за тези доходи е в размер на 37 млн. лева". Това означава, че въпросните 100 българи получават средно около 308 000 лв. на месец за труда си. В същото време най-нископлатените работници получаваха 560 лв. на месец, а средният служител на трудов договор – около 1300 лв. Тоест 100-те най-високоплатени наемници в България миналата година са получавали на месец парите, които средностатистическият работник изкарва с труда си за около 20 години.

Близо 90% от работещите у нас взимат до 2000 лв.

По-подробната разбивка на официалните доходи на българина от труд, декларирани пред НАП през 2019 г. (виж графиката), показват, че общо 1.5 милиона българи от общо 2.4 милиона работещи имат доход по-малък или равен на 1000 лв. на месец. Други около 600 000 души взимат между 1000 и 2000 лв. на месец, което значи, че близо 90% от работещите българи са по-малко или повече бедни.

Брой лица, получаващи заплати в съответните диапазони през 2019 г. (под 560 лв., между 560 лв. и 610 лв. и т. н.) и платили ДДФЛ - данък върху доходите на физическите лица. Източник: Министерство на финансите

Доход над 5000 лв. на месец получават едва около 65 000 души, а хората с високи доходи, които получават за труда си над 30 000 лв. на месец са към 4000 души по данни от декември 2019 г., които включват и коледните бонуси.

От тези данни се вижда, че в България около 90% от населението е повече или по-малко бедно, или има огромен сив сектор на пазара на труда, който не обхваща значителен обем недекларирани доходи. Така или иначе, богатите хора са много малко, но на общия фон и от гледна точка на ценовото равнище в страната те са наистина богати.

От съображения за защита на личните данни от няколко години насам НАП не обявява публично профила на българите с най-висок официален доход от труд, както правеше в миналото. Така на базата на достъпната публична информация не може да се направи дори приблизително допускане кои са тези сектори на икономиката и тези гигантски корпорации в България, които са толкова успешни, че дават заплати на мениджърите си, на които могат да завидят дори шефовете на топ корпорации в Германия или Великобритания, при това с почти нулеви осигуровки и крайно ниски данъчни удръжки.

Хората с топ заплати - банкери, лекари, IT специалисти

За мениджърите милионери може да се предположи, че не работят в държавния сектор. Дори най-богатият служител на държавна служба през 2019 г. - бившият шеф на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев, със заплатата си от около 36 000 – 40 000 лв. на месец, не може да се мери с топ мениджърите. Другите най-добре платени служители в държавните институции – шефовете на Българската народна банка, със заплатите си от по 24 000 – 26 000 лв. на месец (с бонусите и добавките от бордове) са направо бедни на фона на достиженията в частния сектор. Ако се вземе предвид фактът, че ръководството на БНБ по закон получава заплата, равна на средната за частния банков сектор, може да се предположи, че дори топ банкерите и шефовете на пенсионните фондове у нас са далеч от заплата 300 000 лв. или 1 милион на месец.

С такива нива не могат да се похвалят дори другата професионална група с високи доходи – топ лекари и директори на болници. По официални данни изключение е лекарското семейство Мазнейкови, което съвестно е декларирало пред НАП общо около 2.5 млн. лв. приходи от заплати от управлението на частната си болница през миналата година. Известният като най-богатия български лекар - кардиохирургът проф. д-р Генчо Начев, директор на УМБАЛ "Св. Екатерина", през 2019 г. е получил заплата 114 000 лв., но към нея е прибавил над 310 000 лв. от стопанска дейност. Заплатата от около 15 000 лв. на месец на най-високоплатения шеф на държавна болница за 2019 г. – директорът на "Майчин дом" проф. Иван Костов, също е далеч от огромните декларирани мениджърски възнаграждения в частния сектор.

Все пак заплатите на топ лекарите са илюстрация на огромните неравенства в доходите на работещите в сектор "Здравеопазване", които лъснаха в кризата с Covid-19. Точно преди избухването на пандемията през март по первазите на прозорците на Народното събрание се качиха медицински сестри, които успяха да извоюват дълго чакано увеличение до ... 900 – 950 лв. основна заплата за длъжността от догодина.

И докато заплатите на шефовете в държавните институции, банки и болници са видни за всички, защото са публични по закон, у нас няма почти никаква прозрачност на възнагражденията на ръководствата на най-големите частни корпорации, въпреки че тези данни би трябвало да са част от всеки годишен финансов отчет.

Сравнително прозрачно е например електроенергийното дружество ЧЕЗ. То отчита "общо начислени възнаграждения на основния ръководен персонал" на "ЧЕЗ Електро България" през 2019 г. в размер на 227 000 лв. Членовете на управителния (3 души) и надзорния съвет (6 души) на "ЧЕЗ Разпределение България" АД през 2019 г. пък са получили общо 165 000 лв.

Разбира се, от гледна точка на обществения интерес не е толкова важна личността на хората с месечни заплати от стотици хиляди или милиони левове, а по-скоро качеството на корпоративното управление в техните корпорации и тяхната корпоративна и социална отговорност.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    44 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Стотина българи са милионери само от заплати"
    Със сигурност не са ги заработили, а усвоили/ присвоили или чрез нагласени обществени поръчки, или като директори на болнници, източващи здравната система, или са на държавни постове и крадат от данъците на все по-бедните данъкоплатци. Изнесете списък с длъжности и сектори
  • 2 zeus

    47 4 Отговор
    Нали вече има банани и тоалетна хартия, няма как да има и социално равенство при "демокрацията"
  • 3 д р Щросмайер

    26 4 Отговор
    Бря, тия глави ли присаждат?!
  • 4 Хасан

    32 5 Отговор
    Ако ром открадне кокошка го съдят но ако някой с бяла якичка " законно " си изкара" заплата " го почитат..демек ако ще крадеш ,трябва на едро
  • 5 възмутен

    35 2 Отговор
    фАКТИ: кaрдиoхирургът прoф. д-р Гeнчo Нaчeв, дирeктoр нa УМБAЛ "Cв. Eкaтeринa", прeз 2019 г. e пoлучил зaплaтa 114 000 лв., нo към нeя e прибaвил нaд 310 000 лв. oт cтoпaнcкa дeйнocт
    Откраднаха болницата на професор Чирков е станаХа милионери на чужд гръб.
    БОГ ДА ПРОСТИ СВЕТИЛОТО НА БЪЛГАРСКАТА КАРДИОЛОГИЯ ПРОФЕСОР ЧИРКОВ ! СВЕТЛА МУ ПАМЕТ !
  • 6 hmhmhm

    30 3 Отговор
    Четете официалната статистика и си правете изводи! Такива пари не се печелят от ТРУД , а от схемаджийство и "легално крадене".
  • 7 Мухаа,хаа!

    27 4 Отговор
    Как беше мантрата...Кой не скача е червен! Е,наскачахте ли се драги ш,бе,ци? Докато скачахте ,не виждахте,че колкото по високо скачате, толкова по лъсва голия ви,г,з. Едно към едно сте със онези ,от вица:.. Искаме,искаме!- Какво точно искате? Ами не знаем!- Е,защо тогава подскачате и крещите?- Ами защото....Искаме,искаме!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Шкафбанк

    24 2 Отговор
    А един-двама наши вложители са милиардери без дори да си взимат заплатата !
  • 10 Ето 2 лъжи в статията

    22 10 Отговор
    средният служител на трудов договор – около 1300 лв.


    Близо 90% от работещите у нас взимат до 2000 лв
  • 11 Димитров

    9 2 Отговор
    Отсъства правилната държавна политика!Разбера се това се отнася за великите управленци на държавните учреждения и понеже отсъства контрол и са малки заплатите дадоха им и пари за участие в управителни съвети на дружества,а те са държавни служитери!!!
  • 12 !!!?

    3 9 Отговор
    Много своеволни умозаключения и сугестивни внушения - хляб за вечно жалващият се Андрешко !!!?
  • 13 qwerty

    12 0 Отговор
    Споко за догодина бюджета на Здравната каса скача яко, така че ще има още директори на болници-милионери, които със сълзи на очи ще се молят от телевизуръ някой балък да стане ковид-доброволец безплатно. Според мен трябва чрез ДР на закона за бюджета да се прокара изменение, което да спира парите от касата за частните болници, които не искат да приемат ковд пациенти
  • 14 Спиро

    11 1 Отговор
    Бе, да си ... късмета. Пак ма няма в класациите. Явно съм сам, в съответният диапазон през 2019 г. (под 560 лв.:-) .
  • 15 Бай тошо

    10 2 Отговор
    Преди ни бяхте идеологочиски робове сега сте ни икономически робове което е по страшното за вас иначе за нас прехода изобщо не е започвал щото ние винаги сме си живяли като фараони...преди се кланяхте на издигнатите в култ мумии на ленин димитров сега се кланяте на издигнатите и заменили мумиите култ към парите и материалното
  • 16 Перо

    4 1 Отговор
    Мутренски,феодален модел на управление на държавата и икономиката! Само ОСТАВКА!!!
  • 17 пази боже

    3 1 Отговор
    за ковид няма бедни и богати :)

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Акхмет

    4 1 Отговор
    При демокрацията е така. За някого геврек, за повечето останали дупката от геврека.

    Коментиран от #29

  • 20 Това по времето

    5 1 Отговор
    на Тодор Живков нямаше как да се случи, а "богаташите" щяха да поливат цветята в Белене

    Коментиран от #28

  • 21 Behemoth

    3 0 Отговор
    Леле тия колко трябва да са умнииииии.....поне колкото Премиера....направо КПД на рептили...
  • 22 324

    2 2 Отговор
    Брей, че опашката лъжа! Ама много ви вервам.
  • 23 Варна

    2 1 Отговор
    До колкото помня не преди много време държават съобще, че работещите са около 3,2млн, от които 2,2 са в частният сектор. Сега тук гледам пише 2,4 милиона души общо! - Разликата е 800 000 души!
    Нещо да Ви намирисва?
    Второ: - Не отдавна беше събощено, че едни доктори на държавни болници са си гласували огромни заплати, като най- фрапиращият случай беше за Русе с над 1милион заплата!
    Аз нямам нищо против високите заплати стига те да не са вързани с обществени средства, както е в България! Ако се направи справка, ще се установи, че почти всички милионери в страната са вързани с държавните разходи през обществени поръчки или държавни и общински предприятия. - Това аз намирам за недопустимо!
    Прави впечатление, че няма никаква реакция от страна на министри и премиер! - Ако те не роптаят как по- ниско разположен от тях взема повече пари може да означава само едно! - Те явно крадат повече!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 er4t65

    2 1 Отговор
    все пак това е б.лгаристан на недоразумението мухобойко
  • 26 Лекарете

    2 0 Отговор
    си траят за огромната разлика в заплатите в здравния сектор. А реват като хималайски мечки за заплатите от 900 лв. на сестрите и другите нископлатени лекари, които са си направо роби. И робите са прави да бягат на запад защото нито великия БЛС , нито т.н. Синдикати, МНЗ и пр. не поставят този въпрос. Вдичко се придвижва към НЗОК, на която притова положение и 10 млрд. бюджет няма да и стигне. Това е българския модел г-да политици.
  • 27 Развитие

    1 0 Отговор
    а като им сложиш и доходите от "комисионни" и % от обществени поръчки стават мултимилионери, а поне няколко са милиардери с лика си на кюлчета злато.
    П.П. и Он е на заплата нали така ?
  • 28 Нали тъй

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Това по времето":

    "СоциализЪма е едно недоносче" - цитат на др. Т. Живков през 1988 г.
  • 29 Нали тъй

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Акхмет":

    А при социализЪма е обратно!
  • 30 трой унция

    0 0 Отговор
    А Бойко в коя графа влиза ? И защо пази кюлчетата и еврото си с пищоф на шкафчето ? Питам , а отговор не чакам !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове