Last news in Fakti

3 Декември, 2020 14:10 3 044 29

Парламентът прие отново неустойките по бърз кредит, които вече отмени

  • бързи кредити-
  • неустойки

На 1 януари влизат в сила две взаимно изключващи се норми

Парламентът прие отново неустойките по бърз кредит, които вече отмени - 1
Снимка: БГНЕС

Народното събрание днес прие повторно разпоредбите в Закона за потребителския кредит (ЗПК), с които се въвежда неустойка от два пъти главницата, които сам отмени на 26 ноември. Това стана с 121 гласа „за“ и 74 „против“, отбеляза сайтът "Лекс".

Двете разпоредби – тази, с която неустойката беше отменена и тази, с която тя днес отново беше приета, влизат в сила в един и същи момент – 1 януари 2021 г.

Следва да се припомни хронологията на целия законодателен процес, за да стане ясно как се стигна до тук.

На 19 ноември 2020 г. парламентът без какъвто и да е дебат прие промяна в ЗПК, направена чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за ДДС. Тя е внесена от независимия депутат Спас Панчев между първото и второто четене на ЗДДС и предвижда, че определени разходи по бърз кредит, които на практика са неустойка, могат да достигат двойния размер на главницата и съдът няма право да ги отмени като прекомерни или накърняващи добрите нрави (повече можете да си припомните тук).

Приетото изменение предизвика скандал – омбудсманът Диана Ковачева каза, че ако влезе в сила, ще го атакува в Конституционния съд, а над 130 адвокати призоваха президентът да наложи вето.

На 24 ноември 2020 г. шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова предложи промяната в ЗПК да бъде отменена със заключителните разпоредби на закона за бюджета за 2021 г.

На 25 ноември 2020 г. президентът Румен Радев наложи вето на същата поправка.

На 26 ноември 2020 г. парламентът окончателно прие бюджета за догодина, включително и разпоредбата, с която се отменя новата неустойка по бързи кредити.

На 3 декември 2020 г. парламентът, обсъждайки ветото, прие повторно разпоредбата в ЗПК, атакувана от президента, а именно тази, въвеждаща високата неустойка.

Ето как бюджетната комисия в прието от мнозинството становище обяснява ефекта и крайният резултат от тази най-малкото нестандартна законодателна техника. Публикуваме го без редакторска намеса:

„В доклада за второ гласуване на законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2021 г., №053-02-53, внесен в Народното събрание на 24 ноември 2020 г., има прието предложение на н.п. Менда Стоянова, направено по реда на чл. 83, ал. 5, т. 2 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, за създаване на нов § 13 в преходните и заключителните разпоредби, с който се преразглеждат чл. 4, ал. 1, т. 14 и чл. 19, ал. 7 от Закона за потребителския кредит. Мотивите за така направеното предложение са, че приетите на 19 ноември 2020 г. промени в Закона за потребителския кредит не са прецизни и не са били подложени на широк обществен дебат с участието на всички заинтересовани страни. Законът за държавния бюджет на Република България за 2021 г. е приет от Народното събрание на 26 ноември 2020 г. в 10.50 часа, включително и новият § 13 от преходните и заключителните разпоредби.

Законът за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност е върнат от президента за ново обсъждане и е постъпил в Народното събрание на 26 ноември 2020 г. в 14.21 часа, след приемането на § 13 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. и след промяна на оспорените от президента разпоредби в Закона за потребителския кредит (чл. 4 и чл. 19). Следователно към момента на приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. без постъпило вето от президента законодателят е приел единственото възможно законодателно решение и е изменил разпоредбите, като е възстановил действащото правно положение.

Освен това следва да се има предвид и обстоятелството, че измененията и допълненията, направени с § 93 от Закона за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност в Закона за потребителския кредит, влизат в сила на 1 януари 2021 г. От 1 януари 2021 г. влизат в сила и измененията в Закона за потребителския кредит, направени с § 13 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. Използваната от законодателя правна техника не води до колизия на правни норми и разпоредбите на § 93 от Закона за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност и § 13 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. се наслагват темпорално последователно, в резултат на което се възстановява действащата до 1 януари 2021 г. правна уредба“.

При обсъждането на ветото на президента днес депутатите не дебатираха въобще за правната техника, но за първи път вносителят на предизвикалата скандал промяна в ЗПК Спас Панчев обясни мотивите си от парламентарната трибуна.

Той започна изказването си с това, че през годините много хора са се обърнали към фирмите за бързи кредити. „Това са кредити без обезпечение и фирмите, които ги предоставят, решиха, че трябва да имат още гаранции и започнаха да въвеждат едни неустойки, за да са сигурни, че няма да са на загуба. Неустойките за съжаление станаха много високи – 500%, 800%, 1000%, което поставя в неизгодно положение много граждани и се стигна до хиляди съдебни дела. Водени от идеята да бъде намерен някакъв разумен баланс между тези, които търсят и тези които предоставят кредити, с мои приятели и колеги решихме да направим едно предложение. За него от Комисията за защита на потребителите и банкери казаха, че е добро – да има таван на неустойката. Тъй като става дума за малки суми, решихме, че двукратен размер на главницата, би бил приемлив и за кредитополучателите, и за фирмите, които дават кредити“, каза Панчев.

А след това от изказването му стана ясно, че с „приятелите и колегите му“ (които не пожела да посочи, въпреки питане на депутат) са обсъждали и варианта споровете по бързите кредити да не са в съда, а пред арбитраж. Обаче предпочели варианта с на практика изключения съдебен контрол при неустойка до двойния размер на главницата.

„Явно тук допуснахме грешка и веднага след като беше гласувано в Народното събрание съдийското лоби, адвокатите, омбудсманът, президентът се обявиха против. И аз приемам за нормално това, че ние преди няколко дни отменихме тази клауза. Но проблемът е много сериозен. Моля, в бъдеще този въпрос да го решим, не може най-бедните да бъдат оставени без наша защита“, завърши Панчев.

Последваха въпроси. Тодор Байчев от БСП го попита как защитава бедните като им поставя подобна неустойка и не осъзнава ли, че за кредит от 1000 лв. човек накрая ще трябва да връща 4000 лв., като сумата нараства до 3000 лв. само заради новата неустойка. А Димитър Данчев от левицата попита Панчев дали си е дал труда да провери като види такива неустойки до колко ги намалява съдът (на практика масовият критерий е да не надвишават главницата, не двойния ѝ размер).

Вносителят обаче не отговори на тези въпроси, а се върна в спомени за Взаимоспомагателните каси и как след като ги няма хората са принудени да търсят бързи кредити. И отново представи като единствена алтернатива на предложения от него неподлежащ на съдебен контрол таван на неустойките изключването му с изпращането на бързите кредити на арбитраж.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    5 36 Отговор
    Браво на ГЕРБ, очевидно работят за народа и против омразните бирници :)

    Коментиран от #12, #13, #21

  • 2 Маргинал

    49 1 Отговор
    Това е мислено, мислено Евала.
    Организация Нулева Хаос и Простотия. ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ.
  • 3 Гост

    48 1 Отговор
    Гласувайте за герп през март и ще обеднеете още повече, боко ще ви свали всички кожи от гърба

    Коментиран от #10

  • 4 Fibi

    33 1 Отговор
    Долни и гнусни хора...дано си платите и вие всичко в двукратен размер като дойде “Видов ден”.С едни мои приятели го обсъдихме,нема казвам кои
  • 5 Анарх

    28 0 Отговор
    За какво са ни "народни избранници"?
  • 6 Страната на възможностите

    30 0 Отговор
    Теглиш 500 лева, връщаш 5500 лева в най-добрия случай. И реклами по телевизията от сутрин до вечер, които казват да изтеглиш кредит и ще имаш кола, пари и лаптопче, а после не можеш да върнеш парите от кредита и защо сме в топ 3 на самоубийства в Европа, без да сме от далечния север.
  • 7 За Българите

    23 0 Отговор
    Те в парламента има ли от нещо да не са се отметнали. Освен от тяхно увеличение на заплатите, и техни бонуси. Преди време не приеха и увеличаване на отпуските било пагубно.
  • 8 az #МУТРИ, ВЪН!

    22 0 Отговор
    Без Народен съд 2 няма да мине! Но преди това трябва да се върне смъртното наказание, за да е легитимно всичко, което ще последва ...
  • 9 БАЙ Х@Й

    5 0 Отговор
    П*П сър!
  • 10 Транжор

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    То кожи вече няма, та остана обезкостяването. Който има още кости, да помисли за кого ще гласува!!!
  • 11 ПСР

    25 1 Отговор
    Ако това,написаното е вярно...хора,много дълбоко и за пореден път се замислете,за каква невероятна тъпота,лобизъм и неадекватност иде реч в това НС!!!!Корупцията не я коментирам-тя е болезнено ясна.
    Но....вгледайте се в Мента и ПКП...какво друго да се очаква.Слушайте Дариткова и Атанасова.....какво друго да се реши?!Оставка!
  • 12 НЕКАДЪРНИЦИ

    24 0 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    Разбрахте ли сега,
    защо сме на дъното на ЕС?
    Вече далече зад Румъния!

    ОПГ-ГЕРБ и комунистът Борисов
    са най- некадърната утайка на БКП!
    ФАКТ!
  • 13 Тасева

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    Да, ама не си разбрал. Айде сега направи обратен коментар.
  • 14 zeus

    9 1 Отговор
    Явно никой не схвана сарказма, с който съм написал коментар №1, може би пък си ги заслужаваме управниците?

    Коментиран от #20

  • 15 бушприт

    11 1 Отговор
    Като се каже :Българска работа,те това е. Простотия до шия!

    Коментиран от #18

  • 16 фолклор

    11 0 Отговор
    Ода за Бойко Гнойко

    Oт мaлкитe eкрaни,
    нecмиcлeн и нecнoceн,
    oтнoвo ce тoпoрчи
    брадясъл и запотен
    комуниста гнусен.
    Пунтирa дух зaвидeн,
    нo тaйнo cълзи бършe,
    чe нeгoвoтo врeмe
    oтдaвнa вeчe cвърши.
    Нo нe миряcвa Бойко,
    ръмжи и кудкудякa,
    дoри и прeзидeнтa
    пoдлaгa нa aтaкa.
    И хич нe прoумявa
    тoй иcтинaтa гoлa,
    чe нямa кaк врaбчeтo
    дa пoбeди coкoлa.
    Нaрита го и Путин
    c пoрeднaтa тирaдa
    и крeмълcкият "грeшник"
    във пaникa изпaдa.
    Пoтиcнaт и oтчaян
    oт критикитe бecни,
    тoй твърдo oбeщaвa
    дa бъде ляво-десен.
    Дoшлo e крaйнo врeмe
    нa ГЕРБ електората
    в гoритe тилилeйcки
    дa нaйдaт cи cъдбaтa.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Да ама не

    10 0 Отговор

    До коментар #15 от "бушприт":

    Не българска, а гербаджийска!
    На Борисов!
    "Рибата се вмирисва от главата!".
    Твоето тролене е "българска работа"!
    Елементарен си!
  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 0 Отговор
    не теглете кредити влизате в капана на мутрите чси коолектори
  • 20 Тасева

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "zeus":

    Какъв сарказъм? -има място само за скръб! И тази "институция" и комисийки получават чудовищни суми за година за да работят против народа. Един закон не могат да направят, а се водят законодателна власт. Все едно водолаз да пилотира самолет.
  • 21 Мирослав

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    Единствено става ясно, че ти работиш за ГЕРБ.
  • 22 Някой

    13 0 Отговор
    Знае ли,колко струва минута реклама в т.н" праймтайм" по национален ефир? Чул съм че варира между 8-10 бона. Хайде засечете,колко излъчени реклами за бързи пари има дневно? Някой са в различни телевизии- две,дори три! Откъде милиони за реклама,а? От вашите пари бе ск,саняциТези въртят вече милиарди свободен кеш.Огромно лоби във всеки пореден парламент.Правят и приемат,защото имат пряк,или косвен интерес. Зетъове,дъщери,съпруги,майки и бащи.Как да си отреже краката на креслото,което му носи милиони узаконен приход.Узаконен от него,и такива като него.Другите лобисти от царско време,ви го наденаха с чситста.Сега с тази поправка ще заформят такъв тандем,че и о,с,раните ви от стрес гащи ще продадат на търг.

    Коментиран от #27

  • 23 chi

    10 0 Отговор
    Парламента удари пак едно рамо на мутрите!
  • 24 АНОНИМЕН

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ТЕБ ЛИ ТЕ БЯХА И3НСИЛBАЛИ?
  • 25 Няма ли

    1 0 Отговор
    Някой желаещ да стане национален герой?
  • 26 Курамиянко

    6 0 Отговор
    Не народ, а мърша!
  • 27 Много точно

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "Някой":

    казано !Освен България едва ли има друга държава в света, където банките буквално да заробват хората и то "благодарение" на "народните" избранници...
  • 28 Бай Ганьо :

    4 0 Отговор
    Ашкоолсун бе копеллар !

    Надявам се, че най-после догодина ще дойде "Видовден" и за тези, които "допринесоха" за "видимите резултати" ...
  • 29 гост

    3 0 Отговор
    Оставете ги да "работят" - т.е. да пълнят тоалетните в НС!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове