Last news in Fakti

11 Декември, 2020 20:31 1 478 16

ИСС консултира Плана за възстановяване и устойчивост с вицепремиера Томислав Дончев

  • томислав дончев-
  • план за възстановяване-
  • план за възстановяване и устойчивост на република българия

Постигането за българските граждани на 75% от средноевропейската паритетна покупателна способност е една от целите при възстановяване на икономиката чрез този план

ИСС консултира Плана за възстановяване и устойчивост с вицепремиера Томислав Дончев - 1
Снимка: БГНЕС

Всяка година до 2026 г. Планът за възстановяване и устойчивост ще осигурява по 1% ръст на БВП за България, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев по време на дискусия с Икономическия и социален съвет (ИСС). Постигането за българските граждани на 75% от средноевропейската паритетна покупателна способност също е една от целите при възстановяване на икономиката чрез този план, заяви още вицепремиерът.

ИСС проведе консултация с вицепремиера Томислав Дончев по приетото наскоро становище на съвета „Предложения на ИСС във връзка с подготовката на План за възстановяване и устойчивост на Република България“. Докладчиците по становището Радосвет Радев и Пламен Димитров и инициираха обсъждането на проекта на правителството, подчертавайки неговата актуалност и значимост за преодоляване на негативните последици от пандемията Ковид 19. Планът за възстановяване и устойчивост на България се разработва в контекста на европейския Механизъм за възстановяване и устойчивост като част от мащабния план на ЕС Next Generation EU. На основание на проекта, който доскоро бе предоставен за публично обсъждане, България ще получи достъп до средства за възстановяване. Становището на ИСС представлява институционализираната консенсусна позиция на представителните работодателски и синдикални организации и на неправителствени други организации. В дискусията с вицепремиера Томислав Дончев освен членовете на ИСС взе участие и избраният от Народното събрание нов председател на ИСС Зорница Русинова.

Пламен Димитров и Мария Минчева представиха становището на ИСС. Те подчертаха, че представеният от правителството проект на План за възстановяване и устойчивост, според ИСС, е първоначален вариант, който предстои да се конкретизира с ясни реформи, с инвестиционни проекти и с индикатори за изпълнение. В документа си ИСС настоява да се посочат зададените крайни цели и задачи по четирите основни стълба на плана. Съществено предложение на ИСС е в плана да се включи обобщен измерител, който да отразява реалната степен на конвергенция на страната спрямо средноевропейските равнища на доходи и БВП и той да бъде водещ елемент в цялата програма.

ИСС обръща внимание на правителството, че е необходимо в плана да се обособи специална област за пазара на труда са адекватно финансиране., както и да се отдели необходимото място и финансиране и на системата за социално подпомагане. ИСС отправи и редица предложения за структурни промени в проекта на плана. Не на последно място ИСС призовава да се ускори реализацията на Плана за възстановяване и устойчивост като се обвърже с целите на все още неприетия национален план за развитие „България 2030“.

Заместник-министър председателят Томислав Дончев отговори на редица въпроси, поставени от членовете на ИСС. В своето изявление той подчерта, че преговорите с ЕК по Плана за възстановяване и устойчивост продължават и вероятно в края на януари той ще бъде в почти окончателен вариант. Т. Дончев възприе част от предложенията на ИСС за преструктуриране на проекта, за отделяне на повече внимание на пазара на труда и социалната сфера. Вицепремиерът изложи позициите на правителството в преговорите по окончателното формиране на Плана и засегна теми като различните инструменти и механизми за финансиране, смекчаване на негативите от демографската тенденция, дигитализацията на икономиката, кръговата икономика и др. и подчерта, че възстановяването на икономиката в кризата от COVID-19 е основен приоритет.

Вицепремиерът Т. Дончев благодари на ИСС за активната позиция в обсъждането на проекта на Плана за възстановяване и устойчивост.

ИСС е първият национален икономически и социален съвет сред другите европейски икономически съвет, който публично и изрази позицията си по отношение на националния план за възстановяване и устойчивост.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    10 0 Отговор
    Тоа още ли му дават трибуна, да лъже, че кинтите са в помощ на българския народ....
  • 2 РЪМПЕЗИ

    9 0 Отговор
    ДОНЧЕВ..НЕ ТЕ ЛИ Е СРАМ ОТ ЖЕНА СИ...ПОГЛЕДНИ СЕ НА КАКВО СИ ЗАПРИЛИЧАЛ...
  • 3 КОТарАК

    6 0 Отговор
    имаше навремето един руски филм ,,Олигарх'' в който главния герой се скара на един губернатор да я кара по-полека с обещанията , защото и умни хора , които четат книжки го гледат...та същата работа с малката тиква-явно са си разчели още един мандат , пък кото излезе , може и някой да се хване
  • 4 Тъпанари

    4 0 Отговор
    И неграмотни като вожда
  • 5 розово

    6 0 Отговор
    Не знам защо но когато властта говори за парите които ще получим от Европа започвам да си представям как Пеевски и Домусчиев самодоволно потриват ръце.
  • 6 Centurion

    11 1 Отговор
    Това не става с 300/400 лв пенсии,и д 1000/1500 лв заплата,Даже в малките градове,заплатите масово са 800/1000 лв.Каква покупателна способност,какви 75%???За да стане това не трябва да има пенсия под 800лв и най ниската заплата да е 1500лв,а средната за страната 2500.Кога ще го постигнете,това,НИКОГА!!!Вие сте некадърни крадци,!!!

    Коментиран от #10

  • 7 отвратен

    5 0 Отговор
    Тоз се научи да лъже повече от тиквата !!
  • 8 э абаротное

    3 0 Отговор
    Горкият Томчо ! Целувач на тиквен задник . Жалко за себеуважението му. Не е ли логично , щом види ПРОСТАК , да му каже , че е простак ? Защо ли не го прави , щом ПРОСТАКЪТ е на една ръка от него ? А ?
  • 9 Hoho Boho

    3 0 Отговор
    Мутро! Вън!
  • 10 Другия с коня

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Centurion":

    96,%от БВП се реализира от Частни фирми..Как един министър председател или Правителство ще Принуди Работодателите да заплащат тези заплати,които споменаваш..... Кой ще ме принуди да плащам 2500 лева на един Работник заплата,когато мога да му плащам 800 лева. И той да върши същата работа..Обясни ми....Петолъчките са още в Главите ви.....

    Коментиран от #16

  • 11 Глей сега

    4 0 Отговор
    Томи, мое да си гуруто на правителството но първо да си ги зАвреш тия планове у знаеш къде и после да вървиш на макя си у знаеш къде.
  • 12 Томо

    5 0 Отговор
    тоя план сега ли се сетихте да го правите, след десет години?
    Питам за един безсмъртен приятел елф.
  • 13 Варна

    3 0 Отговор
    ИСС е НПО финансирано от държавата. - Там са другите гугутки на ГЕРБ, които вземат заплати за неправене на нищо!
  • 14 chi

    4 0 Отговор
    Какви планове, какви пет лева, пътя и да ви няма, цялото котило герберистки разбойници!
  • 15 Buhair

    2 0 Отговор
    Този габровец обира пешкира по заповед на вожда. А от родата на вожда с клепналите носове са били преводачи. Превеждали говедата от един баир на друг.
  • 16 Centurion

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Другия с коня":

    Няма петолъчки ,няма и работещи!!! спокойно, само още малко почакай,някакви си 10/20 годинки,ще дават ама няма кой да намерят да работи!!!Хората продължават да напускат трайно страната,други ще си отидат от този свят,тук ще останат само пенсионери и неграмотни и нищо не умеещ цигани!!!А тези "частници" и "бизнесмени" ние знаем техният шумкарски произход и начина на предобиване на собственост и средствата за производство.Твоята работа е същата като на Борисов.Приказки и пози,че бил десен,как комунистите това или онова,как му гонели семейството.Бориспв е комунист,баща му МИЛИЦИОНЕР е първо градско председател на проф комитета
    Закърмен и расъл с комунистически пари.Ето това са Герб,долни комуняги!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове