Last news in Fakti

1 Януари, 2021 13:51 4 197 32

Проф. Овчаров: Никакво отстъпление за историята ни

  • николай овчаров-
  • история-
  • северна македония

Отдавна трябваше да бъдат поставени картите на масата и да се говори пряко, отбеляза ученият

Проф. Овчаров: Никакво отстъпление за историята ни - 1
Снимка: БГНЕС

2020 г. беше сложна, но и обновителна за отношенията ни със Северна Македония. Това каза в интервю за Агенция "Фокус“ археологът проф. Николай Овчаров за българо-македонските отношения през 2020 г.

"Отдавна трябваше да бъдат поставени картите на масата и да се говори пряко. В последните десетилетия и повече, ние като че ли избягваме този пряк конкретен разговор, опитвайки се да не коментираме тежките теми. Сега през 2020 г. нямаше как. Неслучайно употребих една фраза от Великата отечествена война – "Зад нас е Москва“. Всяко отстъпление от българска страна би довело до нарушаване на нашата собствена история“, изтъкна още проф. Овчаров.

По думите му, ако бяхме приели този компромис, за който толкова много настояват някои, трябваше да променяме нашите учебници.

"Става въпрос за това, че Самуил е български цар, той самият го е записал. Възрожденците са български възрожденци - братя Миладинови, Йоаким Груев и други. Няма как тези неща да им ги отстъпим. Смятам, че линията, която беше взета, слава Богу, от всички, от историци и политици, трябва да бъде продължена и по-нататък“, изтъкна още проф. Николай Овчаров.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цуци

    8 12 Отговор
    Абе торбичко лато е толкова силен със Макетата що не направи същото и за Беломорска Тракия, наречена по една случайност Солунска Македония

    Коментиран от #24

  • 2 Последния Софиянец

    40 10 Отговор
    Тиквата и калинките му единайсет години лъгаха Европа че са решили проблемите с Западните Балкани.Тиквуций обединителя на Западните Балкани.Няма да му го простят.

    Коментиран от #31

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ТаУмВзе

    22 8 Отговор
    Пак! Въпрос на чекмеджета и краварско съдействие. Вече се клекнали нашите продажници. Или страдате от илюзията, че имаме дипломация.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 007

    27 2 Отговор
    Имаме чудесна възможност да защитим всички наши позиции като се обосноваваме с необходимостта да се решат етническата дискриминация, човешките права и геополитическата руско/сръбската зависимост, неща които са в основата не само европейската ценностна система, но и на обединените нации. Европолитиците не виждат нищо заради малките параметри на РСМ, но нека да им се покаже с факти, исторически и нови; например, че имат участници в ислямските терористични структори колкото една голяма западна държава, а за това не бива да има каквито и да е компромиси.
  • 7 Бладарение на комундетата

    20 3 Отговор
    Положението е такова, Жоро тарабата оправи нещата на времето. Малоумници.

    Коментиран от #12

  • 8 Спас безделника

    16 6 Отговор
    ДА! ТУРЦИТЕ НИ ДЪЛЖАТ 10-ТЕ МЛРДА ( ПО Б. ДИМИТРОВ), НО ПОНЕ НЕ ПРАВЯТ ОПИТИ ДА СЕ ПРАВЯТ ПО СТАРИ ОТ БЪЛГАРИЯ! ЗАЩО, ОБАЧЕ, НИКОЙ ОТ ИСТОРИЦИТЕ И ПОЛИТИЦИТЕ НЕ КАЖЕ НАПРАВО: " ДЪЛЖИТЕ НИ ПОКАЯНИЕ ЗА ЗАГРАБЕНИТЕ ИМОТИ, ЗА ИЗБИТИТЕ ЗАЩИТНИЦИ И НА ВАШАТА СВОБОДА!" ТОВА Е ИСТИНСКАТА ПРИЧИНА ДА СЕ ПРАВЯТ НА МАРСИАНЦИ, ДА СЕ ОТРЕКАТ ОТ



    ИСТОРИЯТА, ДА Я ФАЛШИФИЦИРАТ. И АКО ТЕ СЕ ПРАВЯТ, ЧЕ НЕ ЗНАЯТ, НИЕ ЗНАЕМ! ЗАТОВА НЕ БИВА, В ИМЕТО НА ЗАГИНАЛИТЕ БОРЦИ, ДА СЕ ПРАВЯТ КОМПРОМИСИ!
  • 9 Тодор Живков, бе велик човек!

    18 7 Отговор
    На пук на правителството и целия парламент,българският народ е жив и се весели!И,нядявам се,ще ги свали от власт!

    Коментиран от #15

  • 10 Последния Софиянец

    34 3 Отговор
    Македоският въпрос единственият проблем, който успя да обедини управляващи, опозиция, историци и цяла България.
    Дано само продължим в правилната посока и след изборите.

    Коментиран от #16

  • 11 Гусин Овчаров

    20 4 Отговор
    Че те учебниците са променени вече от любимата ни Хунта.Изброените от вас българи вече не се изучават!Синът ми хал хабер си нямаше кои са тези хора.Хубоу,че съм аз и го държа изкъсо кви преиначевки учат по история и по литература!
  • 12 Оги

    13 4 Отговор

    До коментар #7 от "Бладарение на комундетата":

    Доколкото знам твоят идол седесарина Желев ги призна за държава.
  • 13 В грешка си!

    17 6 Отговор
    С управляващите(действащата хунта и мутри) няма как да има обединение!Както казваше баба ми,позицията им е от "кумова срама"!Иначе погледни и прочети учебниците,и ще разбереш,че подмяната и преиначаването им по време на сегашните управляващи върви с пълна пара.И ако продължи така,следващото зомбирано поколение ще признае,че българската история е дефакто македонска!
  • 14 джаба

    2 10 Отговор
    КЛАСИЧЕСКИ ХРАНИЛКАДЖИЯ
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Качо цигането

    2 4 Отговор
    за каво настъпление говориш бре , тъпанар ,комунист
  • 18 Перо

    16 1 Отговор
    Няма етническа македонска нация. Има такава,основана от Коминтерна и ЮКП,АСНОМ с декрет и език,създаден от комисия. До като не се признае истинската история и личности до 1944 г.от РСМ,не може да се водят преговори с измислените “историчари”, станали такива по фалшива наука и командвани от удбашки “политичари”. Ветото е неизбежно! Тук не става въпрос за ЕС,а за историческа истина и дълготрайни отношения,а не замитане на проблемите под килима и вкарването на конфликтите в други структури и организации. Няма смисъл Заев да акцентира върху несъществуващи и измислени проблеми.
  • 19 ВАСИЛ II

    0 1 Отговор
    МАКЕДОНЕЦ, АМИ НЯКАК СИ НЕЕСТЕСТВЕНО БИ БИЛО, МАКЕДОНЕЦ ДА СВАЛЯ МАКЕДОНСКИЯ ИМПЕРАТОР :)
    ДАВИД, МОЙСЕЙ, ААРОН И САМУИЛ СА ЧИСТО-СКРЪБНИ ПУ- МИТА! САМО МАЙКА ИМ БЕШЕ СМ РЪДЛА :)

    Коментиран от #22

  • 20 един

    9 1 Отговор
    Трябваше вече 30 г. да уредим тези въпроси.Както направиха гърците. Нашата дипломация-нищо.Затова сега Европа ни гледа накриво.
  • 21 Кси

    11 0 Отговор
    Досега с тия е разговаряно все завоалирано, безкрайно щадящо, меко, да не се засегнат, а те все по-нагли и нагли, всяко начало си има и край
  • 22 Кси

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "ВАСИЛ II":

    Оффф, то отвсякъде съшито с бели конци и не се връзва от никъде
  • 23 Историк

    4 0 Отговор
    Абе, хора това е болеста на историята.Навсякъде се ползва за политически цели.И аз съм се чудил защо след 1945г. се претупва материала..
  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Цуци":

    "Когато Българин реши да гони заек, ще го настигне и с волска кола" /Турска поговорка/
  • 25 Конспиратор

    3 2 Отговор
    Този форум може да улесни предстоящото преброяване и да бъдат изброени всички простаци, идиоти и всички некадърни комунистически хрантутници!
  • 26 Кръчмарят

    1 3 Отговор
    Юнашките БКП-хвалби на ДC-пaтриoтaрcтвaщитe пропагандни Чукове и Сърпове, Овчари и Ковачи, Домуси и Глигани, Прасета и Джандбази, .... след солидната бюджетна кьорсофра с гуляй без ползване на "бульон-трезве"!
  • 27 ГЕРБ В ПАНДИЗ

    2 3 Отговор
    ПРЕДАТЕЛИТЕ НАШИ НЯМА ДА ОТСТЪПЯТ ........И СЛЕД ИЗБОРИТЕ ЩЕ НИ ПРЕДАДАТ КАКТО ВИНАГИ ................ ЗАЩОТО БРЮКСЕЛ ГИ НАТИСКАЛ !
  • 28 Мая

    6 0 Отговор
    Нито крачка назад от нашата велика история.Няма "Западни балкани"-(сякаш има источни),няма "Европейски ценности"има ценности които са ни завещали нашите велики личности Ботев,Левски и хиляди други.
  • 29 Истината

    4 4 Отговор
    Вeрнo e чe по време на соца при ТAТO, бългaритe живeeхa ужacнo и бeхa мнoгo ЗЛE и зa cмeх и пoдигрaвки нa мaкeдoнцитe и тoгaвa бългaритe caмo мoжeхa дa cи мeчтaят дa мoгaт дa живeят кaтo мaкeдoнцитe при ТИТO , НO виж при бoдигaрдa нa ТAТO нeщaтa мнoгo ce прoмeнихa и cтaнaхa КOРEННO РAЗЛИЧНИ и нecрaвними и ceгa пък мaкeдoнцитe зaпoчнaхa дa cи мeчтaят и дa иcкaт дa живeят кaктo бългaритe при БOКO...!!!
  • 30 Консерватор

    7 0 Отговор
    НУЛА процента толерантност към С. Македония–Сърбия относно измисленият проект на Коминтерна, на Запад от нас!
  • 31 Али Баба

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Построи Тиквата, чрез неговите строителни фирми , Главболгарстрой и Джи пи груп, доста държавни обекти в Македония, със Македонски" държавни милиони ",затова мълчи?
    Дано Македонците ги подпукат за корупционните сделки ,
    че нашата Българска "обрязана" Прокуратура, става само за
    "съберачи на стрели "от Каменната Епоха?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове