Last news in Fakti

6 Януари, 2021 10:09 2 276 16

Спасеният сноубордист в Пирин с първи думи

  • сноубродрист-
  • пирин-
  • лавина

Просто не трябва да се пренебрегва планината

Спасеният сноубордист в Пирин с първи думи - 1
Стоп кадър: бТВ

Три лавини паднаха днес (05.01 б.р.) в Пирин. При една от тях попадна сноубордист, който потърси помощ от Планинската спасителна служба. Спасителите предприеха акция, за да му помогнат да слезе от планината, защото съобщил, че не може да се измъкне.

25-годишният мъж е добре и вече пътува към Перник.

Заедно с група приятели, Валентин решава да се спуска по Пирин. Той минава извън очертанията на маркировката, въпреки че я забелязва и вижда падналата вече лавина в улеите на Демяница. Изплашва се и подава сигнал до приятелите си, които се обаждат на ПСС. Спасителите реагират мигновено.

„Просто не трябва да се пренебрегва планината, това е. Отплеснах се малко, имаше предупредителни въжета, с които не се съобразих този път и отидох на място, където нямаше изход, и трябваше да викна планински спасители, за да дойдат да ми помогнат. Беше много стръмно, имаше отцепена лавина, която беше от основа и от земята просто, така се виждаше тревата, беше събрала дървета надолу и прецених, че няма как да сляза повече надолу, защото ставаше много стръмно, имаше пад от 10 метра и условията не бяха подходящи”, разказа сноубордистът Валентин Янков.

Спасителят, който пръв е стигнал до сноубордиста, Атанас Уков обясни, че снегът е бил доста опасен: „Прясно навалял, ненаправил спойка с другите слоеве и имаше прекалено много паднали спонтанни лавини днес в района на Пирин на Банско. Включително до него имаше една огромна паднала лавина и точно това го беше спряло”.

За днес (05.01 б.р.) това е третата лавина, казаха от ПСС - Банско. От курорта отправят апел да не се кара извън очертанията на пистите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    23 2 Отговор
    Кой ще плаща на спасителите за глупостта на този г-лупак.Застраховка има ли?Защо не се говори за това,а искат хеликоптери.За тях се иска поддръжка,а това иска пари.Безплатен обяд няма.

    Коментиран от #6

  • 2 Германия!

    23 1 Отговор
    Пет хиляди лева глоба! Да се плати до месец, или два месеца в затвора! Може глобата да започне да се изплаща на изплащане, но тогава се олихвява с 10 процента на месец. КАЗАХ!

    Коментиран от #10

  • 3 Абе

    24 0 Отговор
    Чиста пернишка пляка! И на пътя,и в планината каскети отвсякъде.Нагли,самоуверени без грам покритие.Не напразно са станали нарицателни " герои" като регион в народния фолклор.
  • 4 Имах в предвид...

    17 0 Отговор
    Трябва да ти скъсат бсрсба от глоби ,, келеме,, а не да те дават по телевизията , и да се перчиш,, келеме, пълно....
  • 5 ПСР

    10 0 Отговор
    Ама като говорите,че трябва да се уважава и съобразява Планината-правете го на практика!!!
    Качили са ме на ски нашите,когато съм бил на 6г.Тате ме е учил,в годините,как се разпознава структурата на снега-цвят,консистенция,изглед.Къде е опасно.Как да се държа безопасно.Учил ме е на разум и страх,на респект към тази стихия-зимната,та и лятната Планина.За Морето,важи същото.
  • 6 Иванчо

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "Някой си":

    Ти като отидеш на лекар кой плаща? Кой плаща образованието на децата ти? А като падне в училище и си разбие носа, кой плаща на училищния лекар? Дейността на ПСС е същата - издържа се от общия бюджет от осигуровки и данъци. Въпросът е, че държавата трябва да разпредели повече средства за поддръжката ѝ, защото към настоящия момент е доста неглижирана. А за необходимостта от спасителен хеликоптер просто няма какво да говорим... сигурно единствените, които се тупат в гърдите, че имат зимен туризъм, а в същото време нямаме един хеликоптер.

    Коментиран от #11, #14, #16

  • 7 8cx87cx8

    13 1 Отговор
    Винаги съм се чудил на такива козли, дето не се знаят от кой пол са, ама си избиват комплексите пускайки си бради, чекнейки се по скали или сърдито въртейки велосиПЕДни ПEДAЛИ.
    Сега на тоя НАРУШИТЕЛ, а той е такъв, да му напишат един акт стойност цялата спасителна операция плюс още 5000 лв. глоба в полза на държавата! Да го задължат да даде 300 часа безвъзмезден труд в някоя траматология като санитар-чистач, та другия път като реши да е "поувлича" да пеминава обезопасителните въжета, да се замисли .
  • 8 цербер

    0 0 Отговор
    ПОД една от тях попадна сноубордист, който потърси помощ от Планинската спасителна служба.
  • 9 Оги

    13 0 Отговор
    В нормалните държави обществото не плаща за глупостта на такива екземпляри. Ако няма частна застраховка му връчват сметката. Да викнеш пожарна е същото. Идват, казват ти здрасти и ти връчват сметката.
  • 10 Подържа ви изцяло

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Германия!":

    Но не глоба( може да бъде оспорена в съда), а от съответната общинска администрация подробна, разходна сметка.От- до! Със съответен срок на плащане! Не плаща, директно на ЧСИ, като първостепенно искане! Чсито точно такива чака с нетърпение.Само така ще се научи" винкело" как се заплаща кеф.А не да ми разтяга локуми за несъобразяване и грешка.Плащай си грешката винкел.Тези хора- спасителите не си рискуват безплатно живота,заради кефа на разни ц,р,в,,ули!
  • 11 Чичо Колт

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Иванчо":

    Това е така, но не бива.
    Както застрахователите не плащат щетите на пияни шофьори, така и бюджета не трябва да плаща за лечението на престъпници, пияни, пострадали след нарушение на правилата и т.н.
    Някой си решил да кара извън пистата и аз да плащам за спасяването му. Някой си правил кефа и се напил, а после катастрофирал и аз да му плащам лечението. Сигурно ще искат да плащаме и кръвнина ако е убил някого?!?!
  • 12 Мимч

    7 0 Отговор
    Абе,тоя ,че е улав,улав е,като бабите и дядовците,които хвърлят торбите с пари през терасите.Колкото им се обеснява и казва какво да не правят,те точно това правят.На прост човек ,можеш да му вземеш,но неможе да му дадеш.Ей това е проблема в България.....
  • 13 сила

    5 0 Отговор
    вече не карам повече от 10 години,но за предходните загубих осмина приятели.....от глупост
  • 14 Миризлив пор

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Иванчо":

    Сега, като за начало разгледай за какво говориш, дейността на ПСС е за спасява хора изпаднали в беда. Но изпускаш тънкия момент, тя определя къде е безопасно, маршрут, опасност от лавини и т.н. за безопасните места има план, път за минаване и т.н. а кога някой решава "да кривне" вече е съвсем друга работа, отиди в Швейцария да те приберат с хеликоптер без застраховка да те видим. Колко до хеликоптер - ами имаше, продадоха го, никой не си прави застраховки, правят магарии и накрая "спасете меее аз съм по средата на нищото по" спасяват го и вместо да си плати "ми що закъсняхте" и хеликоптера само трупаше дългове.
  • 15 Процесор Вучков

    4 0 Отговор
    На дрогаджия мяза
  • 16 Папагал на

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Иванчо":

    простака космически кораб,не хеликоптер трябва е са като са го фанали на него,и в космоса!!! Някой все ви е длъжен джендърля нагли! Един спасител със снайпер трЕбе...кой се "отплесне" от маркировката БУМ! Една жертва няма да има щото ще знае какво го чака......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове