Last news in Fakti

6 Януари, 2021 11:25 2 359 19

Емил Димитров: Варна пие водата на Бургас

  • емил димитров-
  • ревизоро-
  • воден режим-
  • язовири

Бургазлии трябваше да кажат „Дайте ни вода на нас! Не я вземайте всичката за Варна! Защо сега ни отнемате 1 млн. кубика?“,каза министърът 

Емил Димитров: Варна пие водата на Бургас - 1

Варна не са пред воден режим, но харчат водата на Бургас, а не знаем дали през това лято по Южното Черноморие ще има сезон. Не искам война между двата града. Това каза в „Денят започва“ по БНТ екоиминистърът Емил Димитров.

Напрежението по оста София – Варна ескалира, защото министър Емил Димитров обвини ВиК – Варна в 11-месечно бездействие, след като операторът бил предупреден още миналия февруари, че ако не предприеме мерки за алтернативно водозахранване, язовир „Камчия“ ще може да осигурява вода само до май 2021 г., обясни водещата.

„Много странно! Аз съм обидил Варна? Много хубаво! 11 месеца в графика пише, че предстоят ограничения във връзка с това, че за Бургас няма да има вода. Никой от този град, нито пък от Варна е дошъл тук“, коментира Ревизоро.

„11 пъти е предупреждаван областният управител на Варна. Водата стана 45 млн. кубика и сега, когато трябва да се наложат ограниченията, започват призивите да им дадем още една година, че нищо не били направили“, добави той.

„На една среща казах на варненци, че Бог им е дал възможност и от язовир „Цонево“, и от „Девня“ да черпят вода, а Бургас няма откъде. Те не са ли хора? Тези по Южното Черноморие не са ли българи? Те не заслужават ли вода? Защо ме принуждавате да казвам за кой колко вода да има и да воювам с всички?“, попита министърът.

„Не искам война между Варна и Бургас. Трябва всички да имат вода. Варна има откъде, но трябва да положат усилия и да си я вземат. От ВиК – Варна казаха, че са солидарни и си похарчиха водата за 10 дни. Създадоха криза едва ли не за Нова година да няма вода и ние от водата за Бургас дадохме още 1 млн. кубика за Варна“, добави той.

„В Девня трябва да оправят тласкателите. Това можеха да направят преди години, а не да чакат аз да отида! Цяла година бездействат, а сега повтарят, че имали проблеми. Имаха ги и преди една година, когато ги предупредих“, подчерта Емил Димитров.

„Язовир „Цонево“ е великолепен язовир. Захранва се със същата вода, както и „Камчия“. През 2001 г. им е издадено разрешително, в което се казва че трябва да вземат вода за аварийно водоснабдяване“, припомни той.

„До 2018 г. не се прави нищо, а след това цялата общност около язовира и кметствата искаха да се махне да е за резервно захранване, за да може да си реализират икономически проекти – хотели, да няма санитарно водоохранителна зона и да не правят пречиствателни станции“, заяви Ревизоро.

„Бургазлии искат да усвоят 640 млн. лева за воден цикъл. Трябва да прокопаят стотици километри, за да сложат тръби. За 60 дни до момента не могат да направят шест километра тръба. Добре де, финансирането от ЕС, а не могат на полето да копаят. Трябва да питам защо. Ще намерят доводи“, добави той.

„Бургазлии трябваше да кажат „Дайте ни вода на нас! Не я вземайте всичката за Варна! Защо сега ни отнемате 1 млн. кубика?“, добави той.

"На 20 февруари като няма водопровод нали знаете какво ще стане, но аз искам навреме да се случат нещата. Затова изпълнявам указанията както ми ги е дал премиера. Той ми наредил да са им като баща, да им дърпам ушите и да казвам къде грешат", сподели министърът.

„Другата седмица ще уведомя премиера. Аз не кадрувам“, добави той.

„Ако кажа, че ще настоявам язовир „Цонево“ да е питейно-битов за Варна, още утре всички кметове ще кажат „дайте ни пари за пречиствателни станции“. Областният управител на Варна обаче ще се скрие и аз ще трябва да се занимавам с тях. Той винаги е някъде настрани и все е изненадан. Преди 2 години, когато са решили язовира да не е питеен, къде беше? Това е станало по искане на местните хора“, заяви Ревизоро.

"Вчера същият този човек пита защо язовирът вече не е питеен. Ами защо не е? Той беше областен управител преди две години, когато се отне статута“, припомни министърът.

"Откакто съм министър съм спрял водата за всички ВЕЦ-ве, с изключение на водата, която отива за Девня, за да работи завода", добави той.

„Ако беше направена пречиствателна станция, варненци щяха да имат вода за 40 месеца напред. Все ще завали за това време“, коментира Ревизоро.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 8878

    19 7 Отговор
    Варна, спри да пиеш водата на Бургас!

    Коментиран от #4

  • 2 sss

    29 4 Отговор
    Разделяй и владей .... щом и водата взеха да казват на кой е ... лошо много лошо.
  • 3 Жоро

    23 8 Отговор
    Не му прави чест на министърчето да противопоставя населението в градовете.
  • 4 kkk

    6 15 Отговор

    До коментар #1 от "8878":

    Миризливците в Бургас да се наредят на опашка, ще им дам на всичките да пият от чучура- жадни няма да останат

    Коментиран от #12

  • 5 зевзек

    8 4 Отговор
    те варненци не искат на тях да им е добре, а на бургазлии да им е зле, и какво ще правят тези бургазлии сега с хубавите си вили и къщи, като няма да имат една чаша вода да напълнят от чешмата, тарикатлък, тарикатлък, но всичко е до време, както пее раперката Диона
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Name

    17 2 Отговор
    Оставка на гербавия Портних !!!!
  • 8 така така

    23 3 Отговор
    Варненци, с кмета им Иван Портних, изпиват цялата вода на Бургас! На всичкото отгоре и изливат отходите си директно в морето. Затова му викат "лайноморие".
  • 9 Морето

    15 4 Отговор
    Това е безумно изказване на Ревизоро. Варна взима вода от Тича-вярно е. Но също така взима вода от Девненските извори, от които бликат 80л вода/секунда с целогодишна температура 18 градуса-една от най-чистите води в България. Някои може и да са чували и виждали т.нар.Вълшебен извор до Девня, под моста на автомагистрала Хемус. С тази вода се захранват цели 4 големи квартала на града с население повече от 150 000 човека. Ревизоро да отиде до с.Каблешково, близо до Ахелой-там има извор с единствената в България вода, естествено студено-минерална. Една тръба да пуснат-достатъчно е да захранва Слънчака поне вечер. И колко още извори има в планината над Свети Влас, ама кой да ги усвои...

    Коментиран от #13

  • 10 така така

    12 2 Отговор
    Областния управител на Варна и той "мишкува".
  • 11 ГЕРБ=БСП

    20 2 Отговор
    Ало Ревизоро, всички областни управители се назначава от Тиквата. Като отидеш другия път при Тиквата го питай докога ще стои в креслото си този нищоправещ вече 2 години калинка областен управител на Варна.
  • 12 ценности

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "kkk":

    Въшкар!
  • 13 Ааааааа чакаме концесия за СПА

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Морето":

    Комплекси и басейни. Кьв народ кви 2 лева...
  • 14 Опааа

    8 3 Отговор
    Вчера Перник. Днес Варна и Бургас утре следващия град варненци да вземат да си изпратят кмета в Хайфа ли беше да вземе да натисне пак първата изпречила му се камериеррка ама да вземе ида яоправи не само да я натискапо ъглите и тогава израелциете ще прекаратводопровод от пустинята по дъното на морето ище излезе на пристанището
  • 15 899

    11 0 Отговор
    Нали Варна даваше на Бургас вода, сега било обратното. Ей.. я се оправяй те и спрете незаконните източвания на язовирите за тоя-оня, за богопомазаните, народа и без това плаща висока цена!!!!
  • 16 Радан

    2 0 Отговор
    Звучи ми като "всички млади пият наркоман".
  • 17 Вай Емиле

    4 2 Отговор
    Защо тъй правиш? Два герберски града да скарваш!Ни е хубуу да знайш.
  • 18 яко ни лъжат

    5 2 Отговор
    МРЪСНА ГАД Е ТОЯ ХОРЕОГРАВ, КАЛИНКА НА ГЕРБ. ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ НА ВАРНА СЕ НАЗНАЧАВА ОТ ГЕРБ И ТОЙ Е ГЕРБЕРСКА КАЛИНКА ОТ ГЕРБ. ТОЯ ПРАВИ ИЗКУСТВЕН ПРОБЛЕМ РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ. ЯЗОВИРА НЕ Е САМО НА БУРГАС . ТОЙ Е ДЪРЖАВЕН И Е НАПРАВЕНО ДА ПОДАВА ВОДА И НА ВАРНА И НА БУРГАС. ПРЕГЛЕДАЙТЕ ГО ТОЯ НА СНИМКАТА ОТ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ КАРЛУКОВО. ТОТАЛЕН ГЕРБЕРСКИ ЛЪЖЕЦ ,ХОРЕОГРАФ БЕЗ НИКАКВИ ЗНАНИЯ И КОМПЕТЕНЦИИ ЗА ЗАЕМАНИЯ ПОСТ. ТОВА СА НАЩЕ УПРАВЛЯВАЩИ. НЕЗНАЕЩИ И НЕ МОЖЕЩИ.МНОГО МИТНИЧАРИ ГО БЯХА ОСЪДИЛИ.
  • 19 Наблюдател

    4 3 Отговор
    "Браво" бе наглец, насъсквате един град срещу друг със собствената си наглост и некадърност!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове