6 Януари, 2021 13:50 102 226 73

Oт 1 януари всеки собственик на превозно средство може да запази табелите на регистрационния си номер

  • регистрация-
  • табели-
  • регистрационен номер-
  • сдвр-
  • моторни превозни средства

От СДВР излязоха с информация за подаване на заявленията от водачите

Oт 1 януари всеки собственик на превозно средство може да запази табелите на регистрационния си номер - 1

При подаване на заявление за прекратяване на регистрацията на моторно превозно средство собственикът на превозното средство може да заяви запазване на табелите с регистрационния номер на превозното средство за регистрацията на друго превозно средство от същата категория, като заплати такса в размер:

1. за регистрационен номер за право на ползване на табели с регистрационен номер за автомобили с четири еднакви цифри в поредния номер - 300 лв.;

2. за регистрационен номер за право на ползване на табели с регистрационен номер за автомобили с комбинация от цифри: "аа-вв"; "ав-ва"; "ав-ав", където "а" и "в" са различни числа от "0" до "9", и за табели с регистрационен номер с комбинация от четири цифри по желание - 200 лв.;

3. за регистрационен номер за право на ползване на табели с регистрационен номер за автомобили с комбинация от шест букви и/или цифри по желание - 1000 лв.;

4. за регистрационен номер за право на ползване на табели с регистрационен номер за автомобили извън горните случаи- 100 лв.

В срок до един месец от подаване на заявлението заявителят има право да регистрира друго моторно превозно средство със запазените табели с регистрационен номер. Табелите с регистрационен номер се предават от собственика за съхранение в отдел "Пътна полиция" при СДВР.

Когато в срока не е регистрирано друго моторно превозно средство със запазения регистрационен номер, табелите с регистрационния номер се унищожават.

Регистрация на моторно превозно средство след изтичане на срока ,може да се извърши със запазения регистрационен номер, като се поставят нови табели.

Срокът за запазване на регистрационния номер е шест месеца от подаване на заявлението . След изтичането на този срок запазеният регистрационен номер не може да бъде използван.

Таксите за регистрационен номер по избор остават същите, а те са:

1. за право на ползване на табели с регистрационен номер за автомобили с четири еднакви цифри в поредния номер - 1500 лв.;

2. за право на ползване на табели с регистрационен номер за автомобили с комбинация от цифри: "аа-вв"; "ав-ва"; "ав-ав", където "а" и "в" са различни числа от "0" до "9", и за табели с регистрационен номер с комбинация от четири цифри по желание - 300 лв.;

3. за право на ползване на табели с регистрационен номер за автомобили с комбинация от шест букви и/или цифри по желание - 7000 лв.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Овчарник

    242 15 Отговор
    Законите вече не важат...хората полека лека отиват на село.....хиените които остават в градовете ...да си спазват жалките закончета..
  • 2 gost

    424 6 Отговор
    Страхотно. Веднъж съм платил да си регистрирам колата, след това ще платя за да запазя номера си, а после като не успея да взема кола в рамките на месец ще изгоря и с парите и с табелите. Умници са наще.

    Коментиран от #14, #53, #65

  • 3 БимБамБок

    63 4 Отговор
    3В3Т3С3 КАТ :)
  • 4 днес

    253 7 Отговор
    Пълна простотия и поредно герберско недомислие!!!!
    При нови четири еднакви цифри - 1500 лева - при запазване - 300 лева, което е 1/5 от цената!
    При двойки цифри - 300 лева, при запазване - 200 лева - 2/3 от цената!
    При мутрономер - 7000 лева, при запазване на мутрономера - 1000 лева - което е 1/7 от цената!
    Как милиционерчетата оправдават финансово тези разлики!?!!?!
  • 5 хаберих

    129 9 Отговор
    Умници са. Цялата работа е за пари. Ще станат пак простотии и неразбории. Ще има криминални случаи. Българска работа. ЗАЩО НЕ АНУЛИРАТ БРАКОВЕТЕ,КОИТО СА ПОДПИСАНИ ПРИ СОЦИАЛИЗМА? Който иска да си преподпише брака,но социалистическите да се анулират. Има толкова сгрешени документи,има изгубени при "демокрацията" документи,пари платени. Парите са изчезнали в нечий джоб.

    Коментиран от #33

  • 6 Към gost

    69 85 Отговор
    Чети бе умник.
    До един месец се пазят старите ползваните табели,тези очуканите ,захабените,ползваните,след което се унищожават, но се запазват до шестия месец ,просто се преиздават на нова ламарина.Чак след шестия месец губиш правото на ползване.То ако шест месеца след това не купиш кола,после няма смисъл,свикваш с автобуса;)

    Коментиран от #56

  • 7 Бойко

    74 7 Отговор
    За номерата на моя джип и камионите ми дето сноват из България и за тях няма ДАИ какви ще са таксите?
  • 8 гост

    242 5 Отговор
    В цял свят регистрационните табели са собственост на ползвателят им след като ги е заплатил при първата регистрация.

    Коментиран от #11, #45

  • 9 Коста

    141 1 Отговор
    Когато в срока не е регистрирано друго моторно превозно средство със запазения регистрационен номер, табелите с регистрационния номер се унищожават Що за глупак е сътворил това
  • 10 Селянин

    36 2 Отговор
    Добре казано.
  • 11 гостенинът

    16 55 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Чак пък в цял свят. Я понамали малко. Дори в цяла Европа не е така.
  • 12 ВАНБАН

    122 2 Отговор
    В България вече може да си купиш всичко, да запазиш всичко само ако имаш пари. Защо за да си запазя номера който веднъж съм го платил трябва да платя още веднъж 100 лв.Ами ако искам да го отстъпя на детето си за спомен на неговата кола?
  • 13 мдп

    154 17 Отговор
    ЗА ТЕЗИ И ОЩЕ ЕДИН КУП ПРОСТОТИИ СЪТВОРЕНИ ОТГЕРБ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА ГЕРБ И ЩЕ СЕ РАЗВАМ АКО СИ ОТИДОТ.
  • 14 Денислав

    130 14 Отговор

    До коментар #2 от "gost":

    Понеже имаш лайкове, да те светна, че в Германия запазването на номера го има от 50г.,а може и по-дълго и не струва нищо, напротив при вписването на нова кола с този номер спестяваш 27€. В Швейцария с един и същ рег. номер можеш да караш есновременно 2 леки автомобила и едно ремарке до 750кг, като прехвърляш номера на колата с, която ще пътуваш. Ама нали сте все разбирачи в България и рипнахте и срещу системата Бонус-Малус, дето никъде в Европа я намало, не само, че я има, ами и в редица европейски държави няма друга система.

    Коментиран от #15, #31, #60

  • 15 Крокодил

    88 9 Отговор

    До коментар #14 от "Денислав":

    Я сега да ни "светнеш' КАКВО Е ОБЩОТО МЕЖДУ ТОВА КОЕТО ПИШЕШ И ТОВА КОЕТО Е НАПИСАНО В СТАТИЯТА??? Пореден грабеж за българския шофьор!!!

    Коментиран от #16, #22

  • 16 Гост

    16 27 Отговор

    До коментар #15 от "Крокодил":

    Ами, има общо и ако си понапънеш малко мозъка, ще го осъзнаеш. А дано!
  • 17 ЛЛЛ

    113 0 Отговор
    КАТ стана като болниците търговско дружество
  • 18 Гост

    139 3 Отговор
    Онзи ден, пререгистрирах закупената от мен кола. Пререгистрация със смяна на табелите - 52,00 лв. Тези "умници" при запазени табели, за ЕДИН МЕСЕЦ, ще искат такса 100,00 /СТО/ лв., а на всичко отгоре, след този месец - унищожават табелите, но пари не връщат!!! И Бог да ги "поживи", помислили и дават аванта 6 месеца, да ти запазят номера. След това - дръжки. Пари - през крив макарон! И защо е всичко това - защото им било трудно да администрират и организират процедурата, та да откажат хората от този вид услуга! Що за малоумие, що за наглост, що за арогантност!

    Коментиран от #21

  • 19 Баро

    79 3 Отговор
    боклуциииииииии боклуци Защо нямам скъп номер да им дам пари да го запазя а след това да им дръпна едно здраво дело в Хага как Ще отскоча не е истина

    Коментиран от #23

  • 20 Потребител

    80 4 Отговор
    Оставка съд и затвор и на КАТ призовавам никой да не плаща нищо различно от храна все пак трябва да се яде
  • 21 Баро

    25 5 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    питай Бойко
  • 22 Баро

    108 1 Отговор

    До коментар #15 от "Крокодил":

    човекът точно това ти обяснява А в Гърция хората си карат с номерата от преди 50 60 години
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Извинете

    87 0 Отговор
    Някой знае ли точно в кой клон на КАТ трябва да отида за да може точно тая от снимката да ми монтира номерата.

    Коментиран от #66

  • 25 Primus Pilus

    52 3 Отговор
    а на задницата на тая мацуранка на снимката, регистрационна табелка ще има ли ?
  • 26 Дедо

    58 1 Отговор
    То магарето ще умре вий за самаря ревете,интересува ме само колата ,а номерът- какъвто се падне,все тая,през дедо.ия та отатък!
  • 27 Търговище

    94 2 Отговор
    Елате да видите как началника на КАТ ходи на работа пиян като г.. з почти не може да говори и кара джип Порше. А ние да плащаме дори за това, че дишаме. Къде е дирекция Вътрешна сигурност???
  • 28 1132

    81 1 Отговор
    "извън горните случаи- 100 лв."
    Я от КАТ да обяснят какви са точно разходите им от 100 лева че нещо не ми се връзва.
    Искам да разгледам калкулация която обосновава такива разходи и да преценя дали са неизбежни.
    ТЕ НЯМАТ КАЛКУЛАЦИЯ
  • 29 Евлоги

    63 1 Отговор
    Защо не ми побликувахте коментара да не сте зависими от кат? Откъде на къде те ще ми пазят нещо което съм платил?Що не ни взимат пари и за времето дето не си караме колите?
  • 30 Пилат Понтийски

    75 7 Отговор
    Политиката на ГЕРБ е : Смучете парички от където можете, остават ни няколко месеца !
  • 31 село

    2 7 Отговор

    До коментар #14 от "Денислав":

    Това което казваш, само по себе си е интересно. Но №2 говори абсолютно същото, като тебе.
    Повдигна ли ти се самочувствието след като го обиди?

    Коментиран от #47

  • 32 Сирак

    48 2 Отговор
    Баща ми почина, номера беше в кат, след 8 години след като взех книжка, ми върнаха номера, без пари и т н, годината беше 1977...
  • 33 Тодор Иванов

    19 1 Отговор

    До коментар #5 от "хаберих":

    Иска ти се май да ти анулират брака, а!
  • 34 МОШЕНИЦИ

    36 3 Отговор
    КОЛКО СТРУВА ДА РЕГИСТРИРАМ НОМЕР НАПРИМЕР ПКП ИЛИ БМБ

    Коментиран от #61

  • 35 дявола

    41 0 Отговор
    Само се чудят какво да измислят да за пари във Австрия със един номер можеш да караш 5 автомобила а тук понеже сме по-платежно способни да има как да ни сложат 2 номера ЛУДА РАБОТА

    Коментиран от #42

  • 36 Запознат

    40 2 Отговор
    Само така!Балъците искат яко стригане!Какъв идиот трябва да си за да плащаш за номер по избор и да търсиш “връзки” при олигофрените в КАТ да ти го запазят все едно са ти спасили живота?
  • 37 Бай

    45 0 Отговор
    Номерата трябва да са на собственика !!!Застраховката ГО също не да имаш 2 коли и да плащаш двойно защото 1 човек 2 коли няма как да кара!!!нотариусите за лист хартия взима 500лв в добрия случай това го няма никъде по света в развитите държави !!!Глобите на КАТ ТРЯБВА ДА СА СЪОБРАЗНО ДОХОДА !!!100 милиона от глоби и къде отиват парите ?
  • 38 Хан

    40 1 Отговор
    Що се нервите.Регустрирал съм сумати коли.Ама знаете ли колко ми пука ккави ще са цифрите и ли буквите.Табела кола не кара.Това е само една табела.Навремето даже искаха по сложна и по объркваща ,че да не ги разпознават.Това с поредните номера е толкова изтъркано и смешно ,че чак им се чудя.Това е направено з ахора с излишни кинти.Показност.Все пак е демокрация.Та яжте ,пийте носети си новите дрехи и викайте ура.
  • 39 щъ дъ

    29 2 Отговор
    Когато осъдете кат за неправомерно издадено постановление го плаща данъкоплатеца а той продължава да пише глупости защото закона е на негова страна но не и съда !След падането на наказателно постановление същият да няма право да работи повече в тази дирекция при повторно нарушение дисциплинарно Уволнение!!!
    Какво прави Данчо катаджията групата във вайбер действа ли или има нова по добра
  • 40 Мутрите вън!

    35 1 Отговор
    Е на това му се казва ДЪРЖАВЕН РЕКЕТ!
  • 41 Българина

    31 1 Отговор
    КИНТА НЕ ДАВАМ, защото ТОВА Е ГРАБЕЖ.
  • 42 Ерси

    23 0 Отговор

    До коментар #35 от "дявола":

    Много си прав за Австрия, то Бг. Си е бандитска работа.
  • 43 Реалист

    24 1 Отговор
    Ако истински разследващ журналист, (не от мисирките) направи проучване колко пари са влезли в хазната от тези такси плащани за парвенюшките регистрационни номера, целокупния български народ ще остане изумен от броя специални номера и нищожните парични постъпления.
  • 44 Бен Газара

    22 1 Отговор
    България не е правова държава и понеже е така, няма как да искаме справедливи закони и обслужване, насочено към удобство на потребителите. Който иска правова държава да ходи в бяла страна или да се бори активно за такава тук! Но май няма много желаещи за последното.
  • 45 Ххй

    15 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Тука не е цял свят тука е България, нема такава държава с такива оправници Вишисти от класа....
  • 46 Простотия в действие

    40 0 Отговор
    Това с тия номера само в БЪЛГАРИЯ (от Европа) съм го видял.Това голяма работа да сложиш АА-4444-ШШ да покажеш че си голям селянин.Там където живея компа на полицията ти плюе номерата.Отивам в първото кафене или за цигари където ги правят,с нитачката и Чао. Няма КАТ няма МАТ.В БГ е простотия и губи време на хората.Отделно че там където съм няма делене на автомобилите по градове (области).Няма София,няма Варна.Компа ги плюе и толкова.Няма данък по общини и подобни.Застраховка -нищо повече. Ама тия работи искат не пожарникари и тикви а умни хола да правят реформи. Ама как иначе ще има 300 служители във всяко КАТ.
  • 47 Града

    7 0 Отговор

    До коментар #31 от "село":

    Не, ама му станало вероятно. Щото е умен, не за друго ;)
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 незнайко

    14 0 Отговор
    Следователно за да си запазиш обикновинния номер за всеки месец плащаш по 100 лева, докато не го сложиш на друга кола . Така ли да го разбираме ? Ето как се печелят пари от ВЪЗДУХА наречен табела, нарисувана върху щампован алуминий и боядисана !!! Вместо тази простотия да бяха махнали номерата на двигателите на колите от талона и да можем спокойно да го сменяме ако се наложи !!!
  • 51 Сатър

    19 2 Отговор
    Тиквениците нека пак да изберете Тиквата.!
  • 52 Бай Иван

    11 0 Отговор
    А дано си отидат по селата,ама надали
  • 53 Добра логика

    12 4 Отговор

    До коментар #2 от "gost":

    Пич ти, ако ще си запазваш такъв скъп номер значи вече си и набелязал нова машина, която ще регистрираш и най-вероятно вече е купена. Тук става дума за хора с пари а не за такива, чиято кола е отишла на вторични и тепърва ще събираш с години за следващата. Ама нали лаф да става
  • 54 Божков

    8 0 Отговор
    Ушев ,запази ми четери седмици да ги кична на новия ми майбах в Дубай...
  • 55 Гаден номер

    13 0 Отговор
    Всяко спиране от КАТ е опит за въоръжен грабеж.
  • 56 е ДА

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Към gost":

    после и някой лев ще ти вземат за новата ламаринка...иначе един месец ще ти пазят старите и после на новата кола,искат да ти спестят разходи хората:))
  • 57 скай

    14 1 Отговор
    В Италия,Франция,Испания...рег.номер е неразделна част от колата,без значение колко собственици ще се сменят!Ако си изгубиш номера не се прави пререгистрация както у нас а си купуваш друг.При покупко/продажба нотариуси не участват,плаща се някаква такса и колата е твоя!Номерата са валидни от 1950 година до сега! Но у нас червената мафия е устроила нещата по друг начин.
  • 58 Шаран БГ

    10 0 Отговор
    Тая простотия има ли я по "Държавния нестник" ?
    Че да ни се чуди и смее целия свят !?
    Мен лично не ме интересуват гъзарите със "интересните" номера. Те е хубаво да се отличават от обикновените хора и по номерата на колите си. Че като се отстрелват един друг, да не стават зян и моите деца.
    По-важното е обикновения човек, като си купи един най-най, най-обикновен номер, да не се влачи по КАТ във всяка област, да регистрира и пререгистрира коли, да слага нови номера / т.е. да ги плаща/ и да се създава работа на камара държавни чиновници.
    Вместо ефективност и бързина в работата си, държавните органи просто тормозят обикновения човек, ограбват го "законно",придават си излишна важност, печелят "обичта на народа", ОТНЕМАТ РАБОТНО ВРЕМЕ, което е най-важното ! Нали "времето е пари! Защо държавата него безсъвестно ограбва от хората ??? Нашата държава- своите си граждани !?
  • 59 katsagomnenca

    1 0 Отговор
    пари недаваме а те безплатно защо не ми издадоха златен талон?
  • 60 дончичо

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Денислав":

    И в Австрия мисля, че е така.
  • 61 дончичо

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "МОШЕНИЦИ":

    Може и едно РПГ-7, може да нося 4 бебета в раницата, а ще намеря и още хора,има и други мераклии
  • 62 Мемфис

    7 0 Отговор
    Методите на КАТ са съвместими с методите на изнудване на групировките от 90 те години!
    Но и кадрите на милицията са от същото котило!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Българин

    6 2 Отговор
    Само комплексарите се вълнуват от горепосочените номера, трябва да си голям сноб с голямо его , за да наброш няколко стотин лева или още по -зле няколко хиляди за две табели които не са твои , а само ги разхождаш за фукня пред останалите.Това е бумно тъпо и граничи с патологично психично състояние на тези собственици на мпс. Достойно е за съжаление.
  • 65 патриота

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "gost":

    Така като те гледам,не ти трябва да си запазваш табелите,а букварчето от 1 клас . НАЩЕ ???? Каква е тази дума ????
    Никой не те кара насила да си запазваш номерата.Като няма пари,няма да си купиш кола.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Всички знаят

    6 2 Отговор
    Еднаквите номера са символ на простотия!
  • 68 любопитен

    4 0 Отговор
    В cрoк дo eдин мeceц oт пoдaвaнe нa зaявлeниeтo зaявитeлят имa прaвo дa рeгиcтрирa другo мoтoрнo прeвoзнo cрeдcтвo cъc зaпaзeнитe тaбeли c рeгиcтрaциoнeн нoмeр. Тaбeлитe c рeгиcтрaциoнeн нoмeр ce прeдaвaт oт coбcтвeникa зa cъхрaнeниe в oтдeл "Пътнa пoлиция" при CДВР.

    Кoгaтo в cрoкa нe e рeгиcтрирaнo другo мoтoрнo прeвoзнo cрeдcтвo cъc зaпaзeния рeгиcтрaциoнeн нoмeр, тaбeлитe c рeгиcтрaциoнния нoмeр ce унищoжaвaт.

    Значи , хем плащаш , хем те ограничават със срок ! Освен това , МПС със спец. номера , са скъпи и никой притежател няма да ги бракува , просто ще я продаде .
    Накратко , измислено , но недоизмислено , написано , но не дописано ! Прилича на задача по математика , започната да се решава , но няма решение !
  • 69 Правилно

    2 0 Отговор
    Тарикатите трябва да си плащат за тарикатлъците ще ми обяснява с******* как има от четири коли в гаража и после ми вика че 5 лв за такси било майка си и баща си
  • 70 ООооооо

    0 0 Отговор
    Само комплексар4ета и селтаци са фенове на авто номера и държат да парадират с него. Место полицията да ги разследва за произход на парите им дава оферти за газария
  • 71 ООооооо

    0 0 Отговор
    Само комплексар4ета и селтаци са фенове на авто номера и държат да парадират с него. Место полицията да ги разследва за произход на парите им дава оферти за газария
  • 72 Комплексари

    0 0 Отговор
    Само комплексар4ета и селтаци са фенове на авто номера и държат да парадират с него. Место полицията да ги разследва за произход на парите им дава оферти за газария

    Коментиран от #73

  • 73 Фен на БМВ

    0 0 Отговор

    До коментар #72 от "Комплексари":

    Направи ми впечатление, че ще има и печеливши. Тези които са с 3 еднакви цифри. Не са споменати. А ние с огледалните, пари на вятъра. Явно е голям престиж да караш с такива номера, и трябва да се плати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове