Last news in Fakti

7 Януари, 2021 15:07 2 425 37

Планински спасители скептични към кугърите линейки

  • хеликоптер-
  • кугър-
  • планински спасители

Намерението за закупуване на един медицински хеликоптер е правилно и то трябва да се осъществи по най-бързия начин

Планински спасители скептични към кугърите линейки - 1
Снимка: БГНЕС

Това е поредният опит да се потуши общественото напрежение.

Така коментира пред БНР Красимир Стоянов, алпинист, инструктор по планинско спасяване и бивш директор на Планинската спасителна служба идеята на правителството за преоборудването на военни хеликоптери с медицинско оборудване.

Вчера министърът на здравеопазването Костадин Ангелов представи на премиера Бойко Борисов пътна карта, разработена от Министерството на здравеопазването, за медицинска евакуация по въздух на пострадали български граждани.

В хода на заседанието на правителството Ангелов докладва за предприетите вече действия за купуването на един хеликоптер с европейски средства и за осигуряването на национално финансиране за ремонт на 4 налични вертолета "Кугър", собственост на Министерството на отбраната.

"Според мен проблемът е другаде с медицинската въздушна помощ у нас. Ние нямаме и досега ясна визия как да се изгради тази въздушна система. Тоест ние нямаме устойчив модел за това. Ние бихме подкрепили правителството с уменията си за тази цел, но няма ясна визия дали вертолетите "Кугър" са удачни за такова преоборудване и колко точно ще струва това", подчерта Стоянов.

По думите ми най-важното е да има дългосрочна стратегия за това.

"Нито една страна не си позволява да преоборудва машини, за да върши с тази машина спешна медицинска помощ. От тук насетне е въпрос на финанси и колко ще струва това. Да, ако те се преоборудват, ще вършат някаква работа, но това няма да е ежедневната медицинска дейност и съм скептично настроен относно ефикасността на работата им", изтъкна още Красимир Стоянов.

"Защото ние не знаем колко живот има в тези машини, колко ще струва преоборудването", каза още специалистът.

По думите на планинския спасител една машина само не създава система за въздушна медицинска помощ.

"Намерението за закупуване на един медицински хеликоптер е правилно и то трябва да се осъществи по най-бързия начин", коментира темата и Захари Алексиев, член на съвета на директорите на "Хели еър".

"Друг е въпросът как считаме да изградим т. нар. система HEMS и аз се съмнявам, че ние знаем как да стане това", допълни Алексиев.

"Първата част на въпроса е медицинската страна на тази система, но вторият елемент е авиационна част, която не е маловажна - относно персонала, който ще обслужва тази въздушна помощ", каза още Алексиев.

"Така че на първо място трябва да се спази нормативната база по тази система и да се следва европейския регламент по отношение на операторите на система HEMS, както и да се спази и БДС стандарта за въздушните линейки. Тогава вече ще може да се направи и модел. Словакия е един много добър пример.

Европейското законодателство препоръчва системата да се извършва от търговски въздушни оператори", поясни още Захари Алексиев.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    39 4 Отговор
    Значи може да се дадат от българските данъкоплатци без да ги питат 350 милиона за дълбаене морето на догановия ВЕЦ без той да произвежда даже ел.енергия, а няма една пета от тези пари за медицински хиликоптери? Това е цинизъм, граничещ с престъпление! Какви кугъри? Те са по-тежки за приземяване, необорудване и горивото за тях е двойно. Освен това трябва да се харчат пари за оборудване
    Шайката да си ходи!

    Коментиран от #13, #26

  • 2 Последния Софиянец

    32 3 Отговор
    Военните хеликоптери са създадени за унищожение ,а не за спасяване.Те кацат на специални площадки ,как ще кажат в планината и в болницата?И харчат много гориво.Много са скъпи курсовете.Тиквата и Шкембето за пореден път доказаха че нищо не разбират от това което работят.Оставка!

    Коментиран от #7, #14

  • 3 Емил

    8 6 Отговор
    Демокрацията води до охлокрация и застой! Група архитекти (с болни амбиции) съсипаха идеята за детска болница. Сега ще минат десетилетия, за да се реши проблем! Повторение с хеликоптера - не искаме Кугър, искаме Ми 8!!!
  • 4 хлъц

    23 3 Отговор
    Демек поредните глупости на идиота борисов.

    Коментиран от #9

  • 5 🐷 Боко ТИКВАТА

    18 2 Отговор
    Хахахаха, абе всичко е ПУНТА МАРА, бе ТУЛУПИииии.🤣
  • 6 Маклауд

    21 3 Отговор
    Кьор фишеци,, Кугъри линейки" ала бала докато отмине шума
  • 7 Емил

    3 16 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Военната техника има много предназначения - вкл. спасяване на ранени! Само, че промитият ти русофилистичен мозък не го проумява, защото мислиш на руски - убивай, убивай, убивай...

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Емил":

    Ти си на всяка статия мерудия ! И.диот !

    Коментиран от #15

  • 9 Де Факто

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "хлъц":

    ТУЛУПА даде на пловдивския СВИНАР Гергов 43 милиона лева за дупката във Варна.Смятай колко вертолета са.
  • 10 Бойо Дюкянъна

    17 3 Отговор
    Бойо тиквата, как не е предложил да спасяват планинари с Ф16-ки ??? Той и с "Хилядолетният сокол" да предложи все тая, защото Бойо е паталогичен лъжец, плямпало! Той спасява само ПКП-та, ако се чувствате ПКП, ще ви спаси!
  • 11 Караговнярчева

    5 1 Отговор
    Ще им лифтове линейки!
  • 12 Name

    10 1 Отговор
    След като купиха Кугърите се разбра , че имали проблеми през зимните месеци с обледеняването .
  • 13 Прав си

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Ще допълня, че Кугарите нямат подвинтлов стабилизатор, тоест, при силен страничен вятър не могат да се приземят, нито да маневрират, а условията по високите върхове на планините са точно такива. Второ, нямат уреди за локализация в мъгла, по високите върхове при 0 видимост не можеш да кацнеш където искаш. С това само претупват нещата. Вижте хеликоптерите за планинско спасяване в Алпите, Кордилерите, Андите, даже в Румъния мат над 20 бр. Това са специални машини, за специални условия.

    Коментиран от #18, #27

  • 14 Си ган

    1 6 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    AS 532 AL Cougar е среднотонажен двудвигателен вертолет с основно предназначение медицинска евакуация (MEDEVAC), бойно търсене и спасяване (CSAR) и тактически транспорт.АS 532 AL Cougar е проектиран и произведен по високомодулна концепция, което позволява бързо преоборудване и монтаж на допълнително оборудване.

    Май не е точно така :)
  • 15 Емил

    1 9 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    А ми търся начин да променя русофилистичната миризма на гнило! За да изчезна, започнете да си миете зъбите!!!

    Коментиран от #36

  • 16 Караговнярчева

    1 1 Отговор
    Ще им лифтове линейки!
  • 17 Centurion

    8 0 Отговор
    Абе как един,трябват по не 4 бр да покриват територията на страната бързо. Времето за реакция е основен фактор,зя успешна операция. Ще купят един,ще го забият край София и ако се наложи помощ във Варна или Бургас,ще лети два часа до там. Трябват четири бази ,северозапад, североизток,и под Балкана по същият начин. За планински инциденти,за катастрофи,за всичко.
  • 18 Си ган

    2 6 Отговор

    До коментар #13 от "Прав си":

    Навигационното оборудване на вертолета позволява изпълнение на задачи денем и нощем в прости и сложни метеорологични условия. Осветлението на кабината позволява използване на прибори за нощно виждане NVG.

    Я пак...
  • 19 Shponka

    4 1 Отговор
    Единственно денем, в тихо и ясно време би могло да се използва вертолет за планински спасителни работи и не си заслужава да се дават толкова много пари, за някой, който иска да си прави кефа!
  • 20 Наркос

    3 0 Отговор
    И къде ще каца тоя хеликоптер във вятър, дъжд , мъгли и сняг по нашите стръмни склонове. Нали пак трябва екип на земята ... Качване в планината само в групи и с лицензиран водач... другото са глупости от типа "след дъжд качулка".

    Коментиран от #22

  • 21 Наркос

    2 1 Отговор
    п.с предпочитам да ме возят със снегоход или моторна шейна... с хеликоптера някой по-възрастен може и да получи сърдечен удар от страх. Гледайте видеото...

    Коментиран от #31

  • 22 Мазньо

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Наркос":

    Ми преди 15 години един кацна на Еверест,френски ли беше ,не помня...

    Коментиран от #24, #25

  • 23 еш па тоа

    6 0 Отговор
    Когато ги купихме не ги пуснаха да спасяват рибарите от потъналата гемия,че не летели при температури под нулата.
  • 24 Наркос

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Мазньо":

    Е то се прави ама един път става грешката... Няма лошо да има 2-3 хеликоптера за катастрофи и тн... За планината обаче няма много смисъл. Там трябват шейни , лечебници в подножията и водачи, които да преценяват дали времето е подходящо.
    Повечето планинари просто няма как да платят такава спасителна операция... сори, но аз не искам да плащам всеки път , когато поредния сульо се помисли за Нирмал Пурджа. Предпочитам да построим болници, училища, български магазини вместо немски, затвори, тву-та , психо-диспансери, заводи и тн. Пък после ако искат и джет пакове да вземат за ПСС.
  • 25 Наркос

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Мазньо":

    Ето и още едно видео точно по темата...

  • 26 БГ МАФИЯ В МС

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    МАФИЯТА Е В МС НАЧЕЛО С ГЛАВНИЯ МАФИОТ БОЙКО БОРИСОВ А КУКЛОВОДА Е АХМЕТ ДОГАН. ЗАТОВА НА ДОГАН МУ ПРАВЯТ БЕЗПЛАТНО ПРИСТАНИЩЕ И ДЪЛБАЯТ НА МАФИОТИТЕ С ДЪРЖАВНИ ПАРИ. СЪД И ЗАТВОР ЗА МАФИОТИТЕ.
  • 27 БГ МАФИЯ В МС

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "Прав си":

    КУГАРИТЕ СА ЛЕТНИ ПУСТИНИ ХЕЛИКОПТЕРИ. НЯМАТ НАЙ-ВАЖНОТО ПРОТИВО ОБЛЕДЕНИТЕЛНА СИСТЕМА И ЗИМАТА ПАДАТ КАТ КРУШИ. ТАКА СА ГИ КУПИЛИ ГРОБАРИТЕ , СКОПЕНИ. ТЕ И ЗАТОВА НЕ ЛЕТЯТ. ЦЕЛТА Е ПАК ДА СЕ КРАДНАТ ЕДНИ МНОГО ПАРИ. И ДА СЕ ИЗЛЪЖАТ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ БЪЛГАРИТЕ ,ЧЕ РАЗБОЙКО МИСЛИ И ПРАВИ НЕЩО ЗА ТЯХ . НО ТОВА СИ Е ПЪЛНА ДОЛНА ЛЪЖА.БОЙКО БОРИСОВ Е ДОКАЗАН И СЪДЕН ЛЪЖЕЦ. ОСЪДЕН Е ЗА ЛЪЖА ОТ СОФИЙСКИ СЪД.
  • 28 гост

    6 1 Отговор
    Един руски лек хеликоптер АНСАТ оборудван за медицински цели струва около 5 милиона долара. Крайсерска скорост 240 км/ч, височина до 6000 м . Носи 7 човека или 2 носилки + 2 медици. Но ние ще купуваме 1 за не по-малко от 20 милиона.
  • 29 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор
    На тези господа им дръпнаха килимчето из под краката! Ах този ЛОШ БОЙКО...
  • 30 Буха ха

    1 1 Отговор
    Така е като ни управляват тъпаци.
  • 31 БГ МАФИЯ В МС

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Наркос":

    ФИЛМЧЕТО Е МНОГО ПОКАЗАТЕЛНО. ТОВА ЩЕ СТАНЕ С ПОСТРАДАЛИЯ ПОД КУГАРА. ЩЕ СЕ ВЪРТИ КАТО ПУМПАЛ И ЩЕ ПОВЪРНЕ ПОНЕ 5 ПЪТИ И ЩЕ СЕ ЗАДУШИ С ПОВЪРНАТОТО.
  • 32 Човек

    2 0 Отговор
    " ремонт на 4 налични вертолета "Кугър", собственост на Министерството на отбраната."

    М-да-а. Т.н. Кугари явно за никъв военен чеп не стават.
    Особеностите на Западната техника е, че е капризна и изисква специални условия водещи до скъпа поддръжка . Тя е направена по-скоро за бизнес, а не за воюване... там специални условия трудно се намират... Кугарите са поредно доказателство, че у нас се купува не военна техника нужда за войската, а военни играчки, предназначени не за военно дело, а за военно шоу.

    С данъците ни се издържа войската и не ми е приятно да харчат парите ни за военни шоуменски мероприятия
  • 33 КРАДАТ ЯКО

    1 0 Отговор
    СЪМНЯВАТЕ ЛИ СЕ ЧЕ ГЕРБ НЯМА ГОТОВА ВЕЧЕ СХЕМА ЗА КРАЖБА НА ПАРИ ЧРЕЗ ТЕЗИ КУГЪРИ И ПОСЛЕ ДА КУПЯТ НОВИ ХЕЛИКОПТЕРИ НА ДВОЙНА ЦЕНА КАКТО КУПИХА НИКОМУ НЕНУЖНИТЕ И МОРАЛНО ОСТАРЕЛИ Ф16
  • 34 АЛО РАДЕЕЕВ

    1 0 Отговор
    ОТДАВНА Е ПРЕСМЕТНАТО НА ДЪРЖАВНО НИВО ЧЕ СА НУЖНИ ПОНЕ 8 ХЕЛИКОПТЕРА , А ТИКВАТА ЩЕ КУПИ ЕДИН ПОНЕЖЕ Е МЕНТЕ ДОКТОР НА НАУКИТЕ И ПРЕСТЪПНИК И КРАДЕЦ + ЧЕ Е И МЕНТЕ ГЕНЕРАЛ И МЕНТЕ ПРЕМИЕР !
  • 35 незнайко

    0 1 Отговор
    Как точно се преоборудват хеликоптерите Кугър ? Много лесно !!! Кепуват се 4 оборудвани медицински линейки за спешна помощ и оборудването се слага в кугарите !!! Една лебедка и спасителна кошница, това е всичко !!! Ние не сме от Левуново !!! ДА АМА НЕ !!! Това няма да го направят защото се иска акъл а те искат да спечелят ПАРИ !!!

    Коментиран от #37

  • 36 от хунтата

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Емил":

    Заработи си левчето.Виж -Канада и Германия с какви хеликоптери са спасителите. КА-32 щот са глупави.
  • 37 Оффф

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "незнайко":

    Зимата нелети бе - няма пртивообледяване на перките .Гледате много филми .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове