Last news in Fakti

7 Януари, 2021 20:41 5 606 43

Експерт: Ако "Кугър" кацне на "Пирогов", ще се намери на ниво -2

  • медицински хеликоптер-
  • кугър

Един медицински хеликоптер не трябва да превишава 3,5 тона

Експерт: Ако "Кугър" кацне на "Пирогов", ще се намери на ниво -2 - 1

ХЕМС е цяла система, не е само един медицински хеликоптер. Това означава, че ако има катастрофа, се обаждаме на спешния телефон 112 и оттам операторът решава дали да се прати хеликоптер или линейка, но хеликоптерът трябва да излети до петата минута. Така че ХЕМС не е само до купуването или правенето на хеликоптери, трябва да се пипне и самата система 112, защото сега в междинните разговори се губи между 8 и 10 минути. Такова мнение сподели в студиото на "Лице в лице" по bTV инж. Мариян Боновски относно медицинските хеликоптери.

,,Трябва да се изгради тази система ХЕМС, за да имаме шест-седем бази и за да може в рамките на 30 мин. хеликоптерът да стигне до пострадалия и да го закара за 30 мин. до болницата, това е т.нар. златен час'', поясни инж. Боновски.

Относно идеята военните ни хеликоптери "Кугър" да се преобразуват във въздушни линейки той отговори, че няма как военен хеликоптер да бъде въздушна линейка.

Един "Кугър" е около 9 тона, а един медицински хеликоптер не трябва да превишава 3,5 тона. Ако "Кугър" кацне върху "Пирогов", ще се намери на ниво -2, заяви още експертът и посочи, че "Кугър"-ите могат да се ползват за други цели, като например за евакуации и гасене на пожари.

,Площадките трябва да са на болниците, защото това са маневрени хеликоптери. Да отидеш да спасяваш някого с военен хеликоптер е все едно да спасяваш човек с ТИР'', добави инж. Мариян Боновски.

По думите му цената на един европейски хеликоптер е около 6,5 млн. евро, а на американски – около 7,5 млн. евро и допълни, че Северна Македония разполага с два медицински хеликоптера, но не и с изградена система ХЕМС.

Когато се прави ремонт на "Пирогов", нека от сега да се помисли за хеликоптерна площадка. Защото в момента само на Окръжна болница има такава площадка, която отговаря на всички стандарти, посочи в заключение експертът.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грухчо

    14 83 Отговор
    Тоя е експерт по яденето на пръжки с лук.

    Коментиран от #9, #11

  • 2 Behemoth

    78 6 Отговор
    Бе Баце знае най добре ....ако каже с танк да се карат ,с танк ще се карат....затова има вишу...
  • 3 El boko

    59 6 Отговор
    А какво ще стане ако Боко кацне с жипа? хихи :)

    Коментиран от #31

  • 4 Нормален

    50 9 Отговор
    Важното е Боко и шайката да лапнат комисионните.....грух,грух аз съм проззз като тролещите за мен грух
  • 5 Бойко

    38 5 Отговор
    Ти с Бат Бойко не моя си мери хеликоптера ве !!
  • 6 Софиянец

    10 47 Отговор
    Такива са ни всичките експерти от соца
  • 7 Боце

    23 2 Отговор
    и онази каба гайда отново "компетентно" оцапах гащите!
  • 8 Хкккхг

    26 0 Отговор
    В Русе хелито каца на стадиона. Влиза линейката на терена, товарят и излитат. Иначе и на наща болница има площадка.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    33 0 Отговор
    Лол тука егати дискусиите се водят за тоя хеликоптер ще каже човек , че ги измислиха е тука има няма преди 1-2 години тия хеликоптери.... Срам само ние в съюза нямаме мед хеликоптер! Но да в съюза на хартия иначе трябва да се мерим с африканските държави!!!

    Коментиран от #26

  • 11 Мечо Пух

    4 25 Отговор

    До коментар #1 от "Грухчо":

    Взе ми пръж....думите от устата...Даже ми мяза малко на Фред Флинстоун...пък ,като го гледам на бая години е ,чак се е набръчкал и разкривил фейса му ,ама се чудя на перчема му ...остави ,че го има още ,ами и грам бял косъм няма бе ...Явно зор не е виждал и морен вода не е пил ...

    Коментиран от #17

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хе хе

    24 1 Отговор
    Е няма да каца, ще пускат пациентите от въздуха! 😂😂
  • 14 Къв кугар бе

    1 12 Отговор
    Требен да лек кат перце.
    Да кажа направо върху Линейката.
    Линейки си имаме.
  • 15 Шопа

    28 1 Отговор
    африканските държави разполагат от десетки години с медицински хеликоптери, а в кончината тепърва се обсъжда въпроса....
  • 16 ДжафДжаф

    24 0 Отговор
    Ако плочата не е проектирана специално за хеликоптери и 3,5т ще се окажат много! Общо взето нормативното натоварване за болници е 500-600кг на кв.м, а що се отнася до покрива там няма и толкова- 100-150кг сняг! Всичко това разбира се с уговорката, че е проектирано последните години, а както знаем случаят с Пирогов не е такъв! Не вярвам с ремонт да се реши проблема. Друг въпроса дали пък въобще е необходимо да каца на покрива. И на 5км разстояние да кацне пак има полза при положение, че пациента се доставя от другият край на България!!

    Коментиран от #19

  • 17 Е не

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "Мечо Пух":

    Не схващам, какво коментара ти има общо с темата?
  • 18 Димитричка

    8 13 Отговор
    Ей, само смях предизвикват такива експерни мнения. Хеликоптера непременно трябва да каца като във филм. А Люк Бесон ще лекува в Спешно отделение. С асистенция от Жан Рено. Екшън та дрънка.
  • 19 Случаен

    20 1 Отговор

    До коментар #16 от "ДжафДжаф":

    Прав си, но не напълно. За да се спази т.нар. "Златен час" всичко трябва да става изключително бързо. Каква е ползата като си докарал пациент в кричитно състояние от другия край на България за час и нещо като още толкова ще го претоварваш на линейка и ще го караш до болница!
  • 20 1234578

    16 3 Отговор
    Кой е казал, че на всяка болница трябва да има хеликоптерна площадка. Достатъчно е да има една хеликоптерна площадка в София и Окръжна болница е добро решение. Другото е прахосване на средства. Или 2 болници втората да е Медицинска академия. Пирогов може и да е без хеликоптерна площадка. По-важното да има поне една болница с хеликоптерна площадка в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен или Велико Търново.

    Коментиран от #25, #34

  • 21 123

    11 0 Отговор
    Правилно казва но площадката за хеликоптер не е задължително да е на покрива на болницата.А за кой случаи да се извиква авто линейка, и в кои да се извиква авио линейка си има стандарт на поражение по тяло, симптоми и спешност, като тези изизквания се дават на операторите на 112, Щом Кугър може да се приземи на необработено поле няма никаква причина да не може да се приземи на специално направена бетонна площадка в двор на Болница.
  • 22 Мецо

    13 1 Отговор
    Акх батхо 9 тона ного жилязо батхо
  • 23 123

    8 0 Отговор
    Има и друг аспект на който трабва повече да обърнат внимание при ползването на авио Линейка ,кой и колко ще заплаща за курс на авио линейката и поддръжката и-който никак не е евтин?
  • 24 The Pest

    11 0 Отговор
    Максималното тегло на кугарите е 9 тона , това ще рече с пълни резервоари и да речем 20-тина войници , иначе си тежат 4,5 т. Но иначе е прав човека че няма смисъл да се ползват военни машини за линейки . Те нашите са си направо цивилно изпълнение , без броня и оръжия , но все пак са си тежки специализирани машини , а и армията и тя има от тях .
  • 25 Играч

    20 1 Отговор

    До коментар #20 от "1234578":

    Брат,то в Плевен денонощна аптека няма ,ти искаш хеликоптерна площадка.
  • 26 Гошо

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Сега се почва, тоя е сефтето.
    Само да попитам г-н инженера, кой чисти покрива на Пирогов от сняг, защо трябва да е на покрива, защо трябва да е Пирогов при положение, че окръжна болница има полоса за хеликоптери, защо трябва да е в София......?
  • 27 Казуар

    3 0 Отговор
    На покрива на ВМА има площадка за кацане на тежки хеликоптери.
  • 28 Отворко

    7 0 Отговор
    Пет км в София -доста време ще отнеме ,дори на линейка.Александровска болница е идеалното място-голям двор ,ниски сгради и много ,други болници наблизо.
  • 29 Гост

    7 0 Отговор
    Абе бе е важно да се яърши ефективна работа,а да се усвоят едни милиони.В България всичко св прави така и затова да не се чудим защо все сме на опашката.
  • 30 Леле що философи

    7 0 Отговор
    Лозенец и Окръжна имат площадки. Болницата в Търново имаше на север от сградата сега не знам. Във военна ще намерят място в двора. За съжал. за Пирогов няма решение. Няма двор а сгр. е хилава. А там и във Военна са най добрите спешни. Ако може умрял да събудят са тези двете. Другите са дилетанти. Еле па Александровска. Частните нямат капацитет от доктори. А и някой да седне да направи бюджет за това. 6 хелита + 1 резервно. 6 бази с 6 хангара с поне 28 екипажа. Логистика ГСМ. обслужване. Медицинска инфраструктура в посочени болници. Те докторите 1 слушалка не могат да ти сложат вие за хелита..... най лесното е да се извадят едни 100 милиона и после нищо. Защото трябва и акъл. И подръжка на цялаъа система.
  • 31 Авиатора

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "El boko":

    Ззнам само, че от всеки нормален човек ,

    може да стане щофьо ,

    но от Тиква , да стане пилот , едва ли?

    Крие се в джипа , за да не го набият, някъде?
  • 32 цербер

    4 0 Отговор
    "Кугър" не бива да каца на "Пирогов",защото всички под него ще станат на пирожки. Но това не е ясно на Шкембак-войводата и затова плещи глупости.
  • 33 смок

    3 0 Отговор
    Чичо Тиквоч-шофиьор на самальот и на верталйьот.
  • 34 един

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "1234578":

    За по-младите-преди 30 г. В.Търновската болница имаше и хеликоптер,и площадка.

    Коментиран от #38, #39

  • 35 КараКанчева

    2 0 Отговор
    Ти недей така да слагаш прът в думите на Премиера Наш. Буда знае и разбира от всичко. Ако Кугъра не си спре перките ще кацне и на лист тоалетна хартия. Да се те скинджуват както Мангъров.
  • 36 бай Дън

    2 1 Отговор
    Може да ви преоборудваме бидоните Ф16 преди да сме ги започнали още , кажете само. С вертикално излитане.
  • 37 Помните ли

    0 1 Отговор
    Имаше немски сериал Медикоптер 117 сниман от 1998 г. до 2007 г. Ето нещи интерсесно за него : Снимките на епизодите са правени с реални машини на Спасителната служба с позивни D-HECE, D-HEOE. Хайде продължавайте да хвалите успешните ни ръководители докато коментираме дали ще имаме някога поне един медицински хеликоптер и какъв да бъде той
  • 38 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "един":

    Също и във вътрешния двор на Пирогов кацаха хеликоптерите с пострадали, но сега площадката е нещо като "залесена
    градинка-паркинг" за колите на докторите....
  • 39 Бърза помощ

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "един":

    Хирургиите в Пловдив също - имаха, площадка, хеликоптер на склад при военните и пилоти на щат. Последва - Времето е наше и END. Даже не сме мислили, че ще се сетим за това по ония митинги. Костов??????
  • 40 МНООТЪП

    1 0 Отговор
    СПОРЕД ТЪПАКА КАРАКАЧАНОВ И ТАНКОВЕТЕ СТАВАТ ЗА ЛИНЕЙКИ
  • 41 МОШЕНИЦИ

    2 0 Отговор
    КАТО СЕ ОБАДИТЕ НА 112 ЗАПОЧВАТ ЕДНИ ТЪПИ ВЪПРОСИ , И ТЕСТВАНЕ НА ОБАЖДАЩИЯ СЕ ЧЕ ТЕЛЕФОНА СТАВА БЕЗСМИСЛЕН - ТРЯБВА СИ ОТДЕЛЕН ТЕЛЕФОН ЗА БЪРЗА ПОМОЩ , ЗА МВР , ЗА ........ КАКЪВ Е СМИСЪЛА 112 ДА МЕ СВЪРЗВА С МВР И ВСИЧКО ДА ЗАПОЧВА ОТНАЧАЛО ...................... ИЛИ ТАКА Е ПО ДОБРЕ ЗА ГЕНОЦИДА , НАЛИ ?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 чалгар с вишо

    0 0 Отговор
    Бановски е пич! Разбира ги нещата!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове