11 Януари, 2021 06:50 15 551 78

Въвеждат екостикери на автомобилите

  • екостикери-
  • автомобили-
  • въздух-
  • градове

Целта е да се подобри качеството на въздуха в големите градове

Въвеждат екостикери на автомобилите - 1
Снимка: Публикувано във факти.бг: Снимка: shutterstock

Въвеждат екостикери за автомобилите, съобщи NOVA. Целта е да се подобри качеството на въздуха в големите градове. В дните с фини прахови частици над нормата леките и лекотоварните коли няма да се допускат в централната градска част.

Стикерите трябва да влязат в сила най-късно на 12 юли тази година. Те ще се издават по време на техническия преглед.

Вредните емисии ще се измерват по същия начин, но след това за всеки автомобил ще се издава стикер с чип с информация от коя екологична група е превозното средство.

„Ако тази екологична категория не е отразена в превозното средство, се взима датата на първа регистрация”, обясни Бойко Рановски, изп. директор на ИА „Автомобилна администрация”.

Системата във всеки пункт в страната ще бъде свързана с тази на администрацията.

„След края на тази година информацията ще постъпва автоматично в системата. Няма да има възможност за злоупотреби”, твърди Рановски.

От самите пунктове обаче са скептични. „Не е тайна, че има места, където може да се преминава и да се манипулират уредите”, заяви Малина Бондаренко, управител на пункт за технически прегледи.

Манипулиран или не, стикерът с „еко” групата ще бъде залепен на предния прозорец на автомобила.

Контролът ще се извършва в големите градове като София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. В столицата вече са обособени две зони, в които при мръсен въздух над нормата няма да имат право да влизат автомобили от определени групи.

Или чрез регистрационния номер на колата, или чрез чипа от стикера на предното стъкло, камерите ще подават информация за нарушителите в Центъра за управление на трафика. Живеещите в зоните ще са изключение от правилото.

7 месеца преди старта на новия вид контрол обаче, не е ясно как ще се санкционират нарушителите. Тепърва ще се обсъжда и какви точно ще са санкциите, допълва NOVA.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 голям смях

    109 23 Отговор
    освен нас дето ни чипират, лятото започва чипирането и на колите факт!

    следва и кучето ви да се чипира хахаааа

    5G -то идва с пълна сила

    Коментиран от #17, #68

  • 2 да де

    190 5 Отговор
    Поредните ялови мерки основното замърсяване не е заради автомобилите. Нищо няма да се подобри само ще съберат едни пари .

    Коментиран от #72

  • 3 Някой си

    152 4 Отговор
    А еко стикери за дупетати, министри и други калинки ще има ли?
    Те са далеч по-вредни от автомобилите!
  • 4 Фалистите Фандъкова

    95 4 Отговор
    Хахахаха, разстрел направо хахахаха
  • 5 пожелание

    172 0 Отговор
    Спрете шведите да горят гуми и дрехи !!
  • 6 Ае стига бе

    167 1 Отговор
    Поредната идея за прибиране на пари от наши хора... За толкова години не намали ха данъка на колите на газ които замърсяват най малко, за екология ми говорят

    Коментиран от #26, #33

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гошко

    123 4 Отговор
    Леките коли нямало да бъдат допускани в центъра, ок, ами бусовете и камионите (особено на аварийните групи), които пушат като за световно, тях как? А печките/комините, бълващи отровни сажди цяла зима, за тях стикери няма ли да има? И ако съм живеещ селянин в центъра на града с Трабант ще може да си пуша пред вкъщи, така ли? Що за политика е това? Изглежда ми като поредната недомислица, която дори не е предвидила какви глоби ще се налагат и как ще се събират, примерно. Явно някои "калинки" са се задействали, щото бая лежане му хвърлиха през последните години и сега ще отбиват номера с тая нефелна програма...
  • 9 Ооолоооо

    96 1 Отговор
    В българските горива се добавят много добавки, тоести примеси и химичен отпадък, казвали са ми ги, но не помня етанол ли беше, метанол и тем подобни. В Европа калта по улиците и запрашаване се премахва с малки машини и мие, с четки, а не ромките да замитат безсмислено на купчинки калта и мръсотията.

    Коментиран от #46

  • 10 Пацо

    120 3 Отговор
    Малко им е пътния данък а сега и стикери за да не се влиза в центъра на градовете. Технически преглед съм минал миналата седмица. И как ще имам стикер? Стикер чак януари 2022.... Хем знаят че автопарка е стар и не спряха с глупостите. Като караме целогодишно на фарове с колко намаляха произшествията?! Карането на фарове е и повече гориво и повече замърсяване на въздуха. Основното замърсяване е от печки и камини и това не е тайна. Да намалят електроенергията да се мине на ток и проблема се решава. Но не. Само увеличаване на цени и глупости. Може екостикера вероятно да пази от ковид обаче...
  • 11 Нови хиляди Чиновници, търси им се

    81 2 Отговор
    Работно място на Калинки те!!!! Живееш на Орлов мост, трябва да се прибереш у дома, кой щете спира, или по чипа ще определят нарушилите!!! Няма да се случи, ще забъркат поредната Каша!!! Хиляди дела в съда ще има!!!
  • 12 ДддддД

    81 4 Отговор
    Поредното дране на пари от нас...-ама като сме си оФце....
  • 13 Мисля

    63 4 Отговор
    Скоро и марка на ухото
  • 14 Последния Софиянец

    22 33 Отговор
    Центърът на София трябва да е пешеходен.

    Коментиран от #51, #61

  • 15 папагалите

    103 2 Отговор
    Всеки ден излиза някаква забрана в името на нашето здраве.Дали ще е за цигарите,или маски,за да не можеме да дишаме,е без значение,важното е че е продукт на върховна демагогия.Спомням си преди 90-те години,всеки месец, нашата улица се миеше от живеешите тъмнозелени в гетата или с цистерни с вода и маркучи,или с големи навити макари с маркучи,търкаляни ръчно,включени в крановете за вода,които имаше на всяка градска улица.Ако прахът не се чисти,еко стикерите ли ще го чистят.Това е пак някакво малоумно решение на еврогеец и папагалите изпълняват.Хипотетично ако в къщи не се чисти и не се събира прахът,и там ли трябва да си скложиме екостикери и да влизаме само по някой измислен график.Трябва да си върнем и държавата и свободата,защото много скоро ще загубиме всичко.

    Коментиран от #19

  • 16 Пак управляващите толупи не са разбрали

    34 24 Отговор
    На Запад това е от 3 години. Колите до 2005 г до категория Евро 5 (без катализатори) не получават стикери. Но и голямите джипове с голяма кубатура(макар и нови) плащат допълнителна такса. В България всичко е мижи да те лажем и прегледите са фиктивни. Ако са на Запад 60% от изгнилите коли и за газове няма да минат преглед.

    Коментиран от #22

  • 17 Западняк

    64 4 Отговор

    До коментар #1 от "голям смях":

    Кучетата и котките на запад отдавна са чипирани.В момента има куче на 12 години,което е с чип,а преди това имах друго също с чип.Ако няма чип и паспорт за ваксини,не можеш да напуснеш държавата в която живееш.Много скоро,това ще се случи и с хората и това съвсем не е конспиративна теория а голата истина.Еврогейската глобализация,води до диктатура.

    Коментиран от #49, #59

  • 18 БГ МАФИЯ В МС

    48 11 Отговор
    ЧИПИРАНЕТО Е В ПЪЛЕН ХОД,ЩЕ ЧИПИРАТ КОЛИТЕ, ЖЕНИТЕ, ЖИЛИЩАТА ВИ ,ДЕЦАТА, ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ И ВАС. ГАРАНТИРАНО ОТ РАЗБОЙНИЦИТЕ ОТ ГЕРБ И ББ.

    Коментиран от #57

  • 19 яко ни лъжат

    58 1 Отговор

    До коментар #15 от "папагалите":

    ДА ,ДА, ДА АМА АЛКОХОЛА ,ЦИГАРИТЕ НЕ ГИ ЗАБРАНЯВАТ, ГОРЕНЕТО НА БОКЛУК ОТРОВЕН ДОКАРАН С КОРАБИ НЕ ГО ЗАБРАНЯВАТ, ОТРАВЕНЕТО С НЕЗАКОНИ СМЕТИЩА НЕ Е ЗАБРАНЕНО.
  • 20 Шаран БГ

    64 2 Отговор
    От облепени стикери на предния джам на МПС-то, шофьорите не могат да виждат пътя........
    Само тъпата София остана на дърва и кюмюр, докато социалистическите столици в Европата бяха на газ преди по-вече от половин век !!!
    И Ганьо е агитиран да премине на "пелети". И те ще са като отоплението с нафтови печки - 3-5 години !!
    Аз разбрах защо се унищожава българската гора по най-варварски и безогледен начин !! Ако някому хрумне да стане хайдутин, горянин или партизанин ......да няма къде да се крие !!!!
  • 21 Българин

    53 1 Отговор
    ВЕЧЕ СЕ ЧУДЯТ ОТКЪДЕ ДА ВЗЕМАТ ПАРИ САМО ТАККСИ ГЛОБИ ВДИГАТ ДАН ЦИ СТАНА НЕВ ЗМОЖНО ДА СЕ ЖИВЕЕ В ТАЗИ ДЪРЖАВА
  • 22 Западняк

    34 6 Отговор

    До коментар #16 от "Пак управляващите толупи не са разбрали":

    Къде на запад бе пииич има еко стикери.За камиони ли говориш или за леки коли.Аз живея на запад от 32 години и досега екостикер залепен на кола не съм видял.Иначе за данъците за коли с високо оделяне на въглероден диоксид си прав,но те не се плащат годишно,а еднократно при закупуване на нов автомобил.Купих си преди години ново Ауди Q7 и данъка,който платих беше +18% от стойноста на колата,което се казва(данък Лукс),а останалите закупени,нови автомобили,които са с Въг.Диоксид под 150гр,плащат +6%за дизел и +8% за бензин от стойноста на новата кола.

    Коментиран от #27, #55, #60, #65

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Sofia

    20 10 Отговор
    Вceки дoшъл в грaдa oт рaзни ceлищa , кoитo зa дa ги нaмeриш , първo трябвa дa ce изгубиш cлeд кaтo ce пoшмaткaт и cмeнят някoлкo рaбoти , къдeтo ecтecтвeнo иcкaт дa ce рaбoти , прoбвaт в пoлициятa и aкo нe мoгaт дa cтaнaт пoлицaи , cтaвaт тaкcимeтрoви шoфьoри.

    Коментиран от #62, #73

  • 25 На 28 Март ще им залепи ме по един

    41 2 Отговор
    Стикер на челата:::Крадци и негодници!!!

    Коментиран от #28

  • 26 гост

    40 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ае стига бе":

    Би трябвало,ако вече си с регистрирано газово и талона пише че колата е с две горива, на техническия преглед минаваш на газ и взимаш еко стикер. Иначе тия няма да се спрат .Това ,,еко,,-меко е новата световна ,,хранилка" .Един завод с пушещи комини няма как да го спрат, най-лесно е да удариш раята, на милиардера ще му ........на .........нали, с някоя глоба.
  • 27 Е как бе пич?

    12 7 Отговор

    До коментар #22 от "Западняк":

    Живея в Испания. Има стикери и голами знаци в центровете на голямите градове. Ти къде живееш? Казват че скоро ще монтират камери по номерата да ни засичат и глобяват(не че няма камери на всеки километър). Сега е разрешено само нощно време да се преминава. Хайде остани си със здраве.

    Коментиран от #34

  • 28 никой

    25 3 Отговор

    До коментар #25 от "На 28 Март ще им залепи ме по един":

    Това са гербаджийски,, реформи,, и затова на 28 ми .......да ги няма.
  • 29 wgw

    13 0 Отговор
    А как ще бъде отразено това при плащането на данъците?

    Коментиран от #31

  • 30 onq s konq

    6 1 Отговор
    Амалииии изгорех
  • 31 Много просто

    17 1 Отговор

    До коментар #29 от "wgw":

    Жълтото или зеленото стикерче го получаваш общината по пощата след прегледа. Като знам в България как нищо не работи и се краде, не знам как ще е.
  • 32 batkata

    36 2 Отговор
    Още един вариант да грабят,тормозят и без това изстрадалия ни народ. Като са толкова загрижени защо не отпуснат някакви субсидии за покупка на нов автомобил ми пак гледат да грабят от хорицата. Защо не намалят данъците на новите автомобили- нали са по-икономични и по-малко вредни. Не се натъпкаха- данъци вдигаха, промениха им начина за изчисляване с цел да смучат повече пари, а сега и отделно от това стикери. Тия са за тотално гонене , а ми лошото е че и нови като дойдат на власт не отменят решенията, които са против народа. Само се оправдават, че първите са го направили, а ма им отърва да не премахват.

    Коментиран от #37

  • 33 Бббб

    23 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ае стига бе":

    В Германия в момента има много стари коли със зелен стикер. Със здрави двигатели и с работещи катализатори. Така че ако се подходи правилно, и у нас може да стане.Но , има едно ,,но" като знаем как се случват нещата у нас, липсата на оптимизъм е разбираема.
  • 34 Западняк

    19 1 Отговор

    До коментар #27 от "Е как бе пич?":

    Живея в Австрия и тук такъв цирк с еко стикери няма.Има над 15-20 години еко стикери,но само за камиони.Само в Австрия,беше забранено нощно време движение на камиони които са под Евро3, но сега такива вече не се произвеждат.

    Коментиран от #43

  • 35 Гошко

    31 4 Отговор
    Къде заради лошото време, къде заради Ковид-а, но най-вече заради апатията, която ни държи вече 30 години ГЕРБ-ерите се издуха като грозен цирей на чело и продължават да съсипват държавата. А ние просто продължаваме да блееееееммм...
  • 36 6Х6

    23 0 Отговор
    Файда нема от тия екостикери. Щом при смяна на талона на личното ми МПС, КАТ успяха да ми намалят еврокатегорията в големия талон от недоглеждане...всичко е възможно и всичко е за пари!

    Коментиран от #66

  • 37 Виж сега

    27 0 Отговор

    До коментар #32 от "batkata":

    Докато не се обеси някоя голяма риба в България нищо няма да се оправи. Всичко е регламентирано на Запад но в България не им изнася. Първо има браншови часови ставки и работещите получават добри заплати. После връщаш старата си кола(може и не в движение но не да я разколачиш) и ти правят отстъпка 1000-1500 лв.Трето внасяш вноска и другите пари ги плащаш за 5 год. Четвърто, не е изгодно да поддържаш стара кола защото частите и услугите са много скъпи.
  • 38 Шофьор

    14 4 Отговор
    Необходимо е да се приеме със закон протоколите от ГТП за съдържанието на вредните емисии в изгорелите газове на дадената кола да присъства задължително при документите на колата заедно със застраховките.По рано го имаше това,но влиятелни хора го премахнаха.Така органите на пътна полиция могат да проверят данните за изгорелите газове на автомобила при пътна проверка.Иначе всичко ще бъде лъжа и измама.

    Коментиран от #41

  • 39 НОВО5

    25 4 Отговор
    Нов начин за скубане един път за стикеро втори път за подкупа за техническият преглед. Да живее Баце . Скоро беше с номера за плащане на номерата в КАТ за да си ги запазиш сего това, след време пак нова порции изненади. Браво ГЕРБ! А нищо за изсеканите български гори и изнесената дървесина навън от страната.
  • 40 Въпрос

    22 1 Отговор
    А кога държавата ще започне да субсидира частично покупката на нови автомобили от гражданите????? Пак сме единствената страна в Европа без подобна мярка!!!!!😡😡😡
  • 41 МВД

    14 1 Отговор

    До коментар #38 от "Шофьор":

    Вие от техническият пунк ли сте? Още ли парички ще искате под масата?
  • 42 Софиянка

    6 30 Отговор
    Надявам се след това на допотопните таралясници на новите "софиянци" да им сложат високи данъци, както е в останалите европейски страни и така да бъдат изцяло спрени, защото поне в София замърсяването идва от колите, а не от печките, тъй като такива имат само циганите в областта на София! Купили по 2-3 изгнили таралясника вместо една малко по-добра колица, за да може и кучето да излиза с нея, а аз заради тях ще дишам отрови и ще ходя пеша!

    Коментиран от #47, #48

  • 43 Не става въпрос за камиони

    10 1 Отговор

    До коментар #34 от "Западняк":

    Става въпрос за личния ти автомобил. Карам стар дарак и го ползвам рядко извън града. В центъра по-удобно и по-бързо е да ходя с метрото защото паркингите са много скъпи а и няма къде да паркираш а по някога дремеш в задръствания.
  • 44 До кога

    23 1 Отговор
    Поредната ялова мярка! Пак тръгваме по пътя на санкциите , а не по пътя на насърчаването и помощта от държавата за обновяване на автомобилите !!!!
  • 45 Някойси

    1 2 Отговор
    Гай Ганю във Европа
  • 46 Мечо Пух

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ооолоооо":

    Кой с каквото разполага,на запад имат машини а ние ромки,и те така.
  • 47 София

    10 1 Отговор

    До коментар #42 от "Софиянка":

    софианко за европейски град ли го взимаш???
  • 48 грaмoтнocт

    31 3 Отговор

    До коментар #42 от "Софиянка":

    Трябвa дa прoявявaш пoнe мaлкo грaмoтнocт, зa дa нaпишeш тaкaвa глупocт.Цeлия aвтoпaрк в cвeтa зaмърcявa въздухa нa плaнeтaтa caмo 7%.Вcичкo ocтaнaлo e oт индуcтриятa.Oтдeлeниия въглeрoдeн диoкcид oт eднa изгoрeнa гумa,ce рaвнявa нa 24 чaca рaбoтa нa 100 aвтoмoбилa.Тeцoвeтe Бoбoв дoл и Мaрицитe, зaмърcявaт въздихa зa eдин дeн,кoлкoтo цeлия aвтoпaрк нa Бългaрия зa цялa гoдинa.Хубaвo e първo дa ce oгрaмoтиш и тoгaвa дa пишeш.
  • 49 да бе

    2 8 Отговор

    До коментар #17 от "Западняк":

    аз куче ли съм бе? извратеняк

    имал съм три кучета, но до сега ни едно не е чипирано задължително

    имат някой от ваксините които аз съм преценил, в момента кучето ми е на 14 години, колко ще живее още не знам , но и тия 14 не са малко за куче

    Коментиран от #52

  • 50 БОЗА

    30 1 Отговор
    Държавата внася и гори боклук от Европа,но за мръсният въздух била "виновна" печката на баба Станка на село и колата на бай Иван...тези правят кинти от въздуха...БУКВАЛНО...и ВИНАГИ виновен е обикновеният човек...щото е краен/последен по веригата... ;-(
  • 51 до софиянеца

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "Последния Софиянец":

    ходи си на село без пришалец

    тия де живеят там как да си приберат колите по местодомуване?

    а тия де живеят на центъра нямат ли право някой да им дойде на гости?

    те нещо наказани ли са?
    ай у лево
  • 52 Западняк

    14 2 Отговор

    До коментар #49 от "да бе":

    Къде прочете, че съм написъл задължително бе цървуул.Без чип за индентификация и паспорт за ваксини,не можеш да напуснеш страната в която живееш и ако те проверят на границата или по пътя,ще ти вземат животинката а теб ще глобят солено.Иначе на село можеш да живееш и 100 години.Може и да не го ваксинираш ако искаш,но ако напусне двора ти ще имаш голям проблем.Тя и ваксината не е задължителна,но като ти поставят няколко условия и ще търчиш да си я биеш.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Васил

    13 3 Отговор
    Това е чисто и просто събиране на допълнително пари от данъкоплатеца. Следващата година като има замърсяване кой ще обвиняват тогава ми се иска да видя как ще се оправдават. Тука системата е грешна колата получава евро стикер по талон въпреки че повечето няма катализатори и DPF филтри. В Хамбург докато бачках старият ми фокус от 2000г имаше зелен стикер а другата кола Peugeot 307 2006 година беше със оранжев в пункта ни замерваха отделяните емисии и даваха стикери.
  • 55 nik

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "Западняк":

    Германия.Франция.Холандия...
  • 56 Bg citizen

    15 1 Отговор
    Е, кажете и колко пари ще ни вземете за стикерчето? То няма място да остане по стъклата на колите.... Не се накрадахте бе ...
  • 57 Терминатор

    10 3 Отговор

    До коментар #18 от "БГ МАФИЯ В МС":

    Ами въпрос на време е филми като терминатор,дилъри на време,крепост 1 и 2,да започнат да стават реалност. Просто благодарение на недоразумението ЕС в един момент ще започнем да завиждаме на дивите индиански племена живяли в 18-19-ти век в северна америка и по амазонските джунгли!!!!!
  • 58 Контра

    15 1 Отговор
    Произхода на праховите частици са най-вече сиганските гета. Там за отопление се горят гуми, пластмаси и всякакви отпадъци. Това са основните замърсители. Не автомобилите, а тези гета трябва да се проверяват и да се издават не стикери, а да се налагат глоби. Издаване на стикери за колите е само една имитацие на дейност.
  • 59 Терминатор

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "Западняк":

    Ами простим много скоро филмите като,терминатор,дилъри на време,крепост 1 и 2,ще започнат да стават реалност. Благодарение на недоразумението ЕС в един момент,ще започнем да завиждаме на дивите индиански племена живяли през 18-19-ти век в северна америка и амазонските джунгли!!!!
  • 60 хаха

    8 2 Отговор

    До коментар #22 от "Западняк":

    ти като си западнал-няк какво те интересува дали ще има еко стикер в територията, в германия всяка кола има залепен еко-стикер на челното стъкло и то много отдавна, а и вече не може да си помислиш да влизаш в града с дърти таралясници. не е въпроса в стикерите въпроса е в ниските заплати и невъзможността хората да си купят нови автомобили...
  • 61 Да бе!

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Последния Софиянец":

    Ходи в Лондон да видиш колко е пшеходно и какво е решено.
  • 62 Прундьо

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Sofia":

    Баце, за втори път го пускаш това *айно за таксиджиите. Да не би да не си имал пари за возенето и някой бакшиш да ти е разширил кафявата точка бе?
  • 63 Я. Кирилов

    15 1 Отговор
    Нали затова другарката кметица ми вдигна данъка за лекотоварния автомобил почти пет пъти? Тия докато не изядат сериозно дървото няма да се спрат да ни щавят.
  • 64 chi

    10 3 Отговор
    Поредният рекет- нищо ново!
  • 65 И у БГ се плаща

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "Западняк":

    300лв еко такса за таралясник струващ 500евро в Дойчланд. Някъде към 35% идва
  • 66 ЯпонецЪЪЪЪЪЪЪ

    13 1 Отговор

    До коментар #36 от "6Х6":

    Ми за пари е само ми,че ти как мислиш?! Трябва да си много наивен,за да вярваш,че на някой му пука за здравето ти.😷
  • 67 ттт

    6 0 Отговор
    Прегледа ми като е през декември, какво да правя след 12-ти юли?
  • 68 Пес

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "голям смях":

    Кучетата отдавна са чипирани.
  • 69 Биг Брадър

    3 0 Отговор
    Добре дошли, добре дошли! Позабавих се, но сега воайорството върви по няколко направления. Скоро и в спалните.
  • 70 abv

    6 1 Отговор
    Жалко
    и сега по пунктовете е пълна скръб.
    С това фалшиво мерене което в момента се прави по пунктовете нищо няма да се промени.
    Даже ще има масови фалшификации на нормите за вредни емисии на автомобилите измерени на пунктовете.
    Не искам да подсказвам какво трябва да се направи , защото съм експерт в областта на автомобилите, който не желае да върши работата на хора на които им плащат за това.
    Жалко , нищо няма да се промени.
    Дизеловите печки ще продължават да ни тровят още много години.
    Плащаш си фалшив стикер и си ЕВРО6 оттам спокойно по центъра на София.
    Какви хора ни управляват ей.
  • 71 vasik atanasova

    8 2 Отговор
    целта е да се оберат и последните пари на хората
    сега на изборите добре си помислете за кого гласувате
  • 72 Мод

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    Основното замърсяване е от автомобилите.
    Затова спряха безоловния.
  • 73 Ввв

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Sofia":

    А на теб какъв ти е проблема тъпп само в бгето и от вас чистите софианци другите са лоши никъде в Европа няма деление кой от къде е пример на никой от Мюнхен не му прави впечатление че другия е от Дюселдорф само Ганьо комплексара всеки го дразни
  • 74 Пламен

    1 0 Отговор
    По официални данни, широко отразени от медиите, замърсяването на въздуха с фини прахови частици от автомобилния трафик и замърсяването от горене на въглища и дърва са горе-долу петдесет на петдесет. Специалисти и журналисти обаче отбягват да уточнят, че става въпрос за цяла година. Четири месеца горене на твърдо гориво за битови нужди замърсява колкото целият трафик за дванадесет месеца. Целият трафик - милионите мотори, коли, автобуси, камиони, трактори, валяци и тям подобни, които бръмчат денонощно и целогодишно = четири месеца на кюмюр.

    В днешната високооборотна реалност няма адекватна алтернатива на автомобила, особено ако си родител. Доходи, градски и училищен транспорт, велоалеи, удобни детски градини - кое ни е наред? А извън София, метро има ли? "Народните представители", олигарсите, мутрите, какво, колела ли ще подкарат, на рейсове ли ще се качат? Пак ще е за ваши и наши.

    Казват, че мръсният въздух убива 18 000 българи годишно, а сега спомага и за разпространението на COVID-19. Ако на т.нар. държава и пукаше, България отдавна трябваше да е забранила горенето на въглища, дърва и нафта в населените места с определена големина и определен брой население. Понастоящем дори енергийните помощи се изплащат след представена отчетна фактура за закупени въглища. В същото време имаме работеща АЕЦ, ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове и безкрайни полета със соларни панели и велогенератори, а по-честият проблем на електроразпределителната мрежа е излишъкът, а не недостигът.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 bbб

    1 0 Отговор
    Кaрaм 10 гoд. Мaздa бeнзин-гaз. пo тaлoн e eврo 4, oнзи дeн бях нa прeглeд и ми мeрихa гaзoвeтe :)) въпрeки чe кoлaтa бeшe нa гaз пoкaзa eврo 3. Нe звучи дoбрe c тeзи eкo нoрми, дoгoдинa щe e eврo 2 cигурнo
  • 78 Xa глупаците пак мачкат народа

    1 0 Отговор
    Ще настане голям хаос,няма да стигат автобусите бе изррооди,ами как ще караме децата по градините ,училищата ,уш пандемия,хората ще се гъчкат сутрин в автобусите ,малоумни хора ни управляват,кажете направо че искате да карате само ви гадоови мръсни
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове