ФАКТИ.БГ

Валентина Маринова, психотерапевт, за ФАКТИ: Нужно е разбиране към всеки отделен човек

''Важно е да си дадем сметка, че това, което се случва в момента, ще свърши. Кризите имат начало и край'', заяви тя

Публикувана: 11 Януари, 2021 13:23
22 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4574
Валентина Маринова, психотерапевт, за ФАКТИ: Нужно е разбиране към всеки отделен човек
Валентина Маринова, снимка: Личен архив
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Пандемията и съпътстващата я инфодемия създадоха за човечеството една нова реалност, която със сигурност всеки от нас иска да продължи максимално кратко време. Освен здравния аспект, свързан пряко с последиците от коронавируса, и икономическият такъв,не бива да се подценява и психологическото състояние на хората у нас и по света. За да поговорим именно за това, от ФАКТИ се свързахме с психотерапевта Валентина Маринова.

Валентина Маринова е завършила психология със специализация по клинична психология и психология на развитието през 1997 в СУ „Св. Климент Охридски”. През 2002 завършва системна и фамилна психотерапия към Психо-социален институт за семейството към Психотерапевтичен институт по социална екология на личността. Практикува психотерапия в различен социален и клиничен контекст повече от 15 години. Интересите ѝ в последните години са в областта на психосоматиката, кризите в семейството и влиянието и отражението на обществените явления върху психоемоционалното развитие на личността и човешките групи. Автор на множество материали в областта на психичното здраве и на дисертационен труд „Структура и функции на семейства с дете, което употребява психоактивни вещества”. В момента работи в Институт по системна психотерапия и в Национален център по обществено здраве и анализи, Дирекция психично здраве и превенция на зависимостите.

- Г-жо Маринова, пандемията или инфодемията e по-голямо предизвикателство за човешкото съзнание?

- Докато пандемията е ново явление за нас, инфодемията е ситуация, в която живеем не от скоро, а в последните няколко години. Сега просто последиците от това да бъдем заливани с информация, стават много видими, включително и в техните негативни аспекти. Всеки дава мнение, всеки спори с всеки. Някак не правим разлика между това да имаш информация и да можеш да я ползваш компетентно. Достъпът до много информационни ресурси е голямо предимство, ако не се подвеждаме в това, че знаем много и можем сами да си бъдем експерти и авторитети. Така че достъпът до много и различна информация ни изправя пред предизвикателства и изискването да бъдем критични, зрели, търсещи, а не високопарни и надменни. Струва ми се, че преминаваме през период, който ще ни накара да предефинираме отношенията си, целите си, ценностите си. Всяка криза е предизвикателство за човешкото съзнание, защото разклаща познатото, лишава ни от усещането за сигурност. Докато преминем към следващия етап на сигурност, познатост, ще мине време и ще е трудно.

- Към какво се стремят отричащите пандемията – създаване на паралелна реалност, потискане на страха или нещо друго?

- Не ми се иска да говоря с етикети и да правя „експертни” заключения. Всички имаме ситуации, които са ни трудни и подхождаме към тях с отричане за известно време. Зрялата личност успява да се придвижи от отричането към приемането, от отчаянието към действието. И аз го наблюдавам всеки ден – това, че хората правят своите крачки към разбиране и адаптиране към днешните предизвикателства. В моя опит като психотерапевт имам истинско преживяване за надежда и развитие. И това не са само думи, съвсем автентично преживяване е, което идва от непосредственото общуване с хората.

- Увеличиха ли се клиентите Ви в тази близо година, откакто живеем в нова реалност, която се надяваме да е временна?

- Да, аз имам повече клиенти в практиката си през изминалата година, но не го свързвам с епидемията. Вероятно като резултат от здравната и икономическа криза, по-скоро можем да говорим дори за известен отлив на хората, търсещи помощ. Казвам това съвсем условно и като субективна преценка, на базата на общуването ми с моите най-близки колеги. Според мен търсенето на помощ във връзка с преживявания, които са последица от епидемията, ще е на по-късен етап. Последствията от конкретно тази здравна и обществена криза още не са толкова видими. Досещаме се за тях, усещаме ги чрез новини от близки или по собствените си загуби, но те още нямат ясно изразен обществен облик. Техните последствия, болести и симптоми ще проличат с пълна сила по-късно. В криза хората основно оцеляват. Когато кризата отмине, нейните ефекти стават видими.

- Основателни ли са страховете, твърденията, че след края на живота в тази обстановка можем да станем свидетели на нова пандемия – такава от психически разстройства у много хора?

- На въпроса дали са основателни тези страхове, вече е отговорено. Изследванията на реномирани университети, които правят проучвания, го доказват. При психичните проблеми и разстройства е много важно не само индивидуалното преживяване и реакция, а в каква среда живеем. През много тежки ситуации и периоди може да се премине по един адаптивен начин, когато контекстът, в който живеем е подкрепящ и стимулиращ. Мисля, че не е време да говорим за диагнози, да предричаме бъдещето от висотата на експертността си, да чертаем апокалиптични картини. Нужно е разбиране към всеки отделен човек и помагане тогава, когато това е възможно.

- Какво поведение бихте посъветвали да имат хората, докато ситуацията в света не се успокои?

- Поколенията преди нас са преминали през огромни изпитания, да не забравяме това. Според мен в ситуация на такава повсеместна криза е важно намирането на индивидуалния смисъл. Как искам да живея, как да продължа, какво да оставя след себе си? Без въпроса за смисъла ще продължаваме по инерция. Кризата е състояние, при което за момента няма решение на голямото ниво. Освен това в България живеем в чудовищно корумпирана среда, в която всички значими публични ресурси са приватизирани от напълно загубила легитимността си власт. В такъв момент е важно да се обърнем към личния си, собствен смисъл. Когато външната среда не служи за стимул, за вдъхновение, да го потърсим в най-непосредственото си битие – аз и тези, които обичам, и обикновените неща наоколо. Баналните неща – връзката с близките хора и занимания, които зареждат и имат творчески и експериментаторски дух. Често казвам на клиентите си, че не е нужно да променяш кой знае какво в ежедневието си, достатъчно е повече да се връщаме към усещането си за авторство. Ние всички сме творци. И тази творческа сила и любовта към живота е помагала да се мине през много изпитания. И сега ще бъде така. В този смисъл, аз съм оптимистично настроена. Важно е да си дадем сметка, че това, което се случва в момента, ще свърши. Кризите имат начало и край.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ПОЕТ
1 Отговор
Към хората е нужно разбиране, но как да разберем, защо няма суджук, няма кюлчета, няма газ, няма самолети...?

Оценка:
-3 +31

С уважение!
2 Отговор
Би ли ми дала да те пълня непрекъснато?Моля!

Оценка:
-5 +17

🤫🤫🤫🤫
3 Отговор
"Eй сладур!" - знаеш ли към кого се обръщаш нежно с тази дума?

Оценка:
-2 +5

ТаУмВзе
4 Отговор
На територията и психотерапевтите са за терапия.

Коментиран от #16


Оценка:
-2 +13

Психо- терапевт е нужно преди всичко
5 Отговор
За всеки Политик и Аднминистратор ! Те не зачитат НАРОДА - Съзидателя и Твореца на онова което те "ЕЛИТА" чрез п/еврат ОТНЕХА ! А туй че се крият под разни партийни знамена, призиви и лица , непроменя еднакватаим Криминална и Престъпна СЪЩНОСТ ! Вървим до ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ което ще е нещо страшно , нищо че е 21-ви Век и членуваме тук и там - на Запад , ДЕМЕК !

Оценка:
-1 +17

Преди всичко трябва да се третират
6 Отговор
В "Главата" ! От там идва на България БЕДАТА !

Оценка:
-2 +9

Има го и днес този наш " изомруд "
7 Отговор
Депутат в Евро Парламента , който ме впечатли с "откровението" си : " Какъв става синът на Царя ? Цар ! А синът но овчаря ? " . Няма да го забравя , докато съм жив и ако шанса позволи и да се срещнем позволи - да ми каже още как тъй стана че " ЗЛАТНИЯТ ДЪЖД" тъй щедро върху него все вали а народа на сухо стои ! И ще му предложа ОТРЕЗВЯВАЩА психо-терапия !

Оценка:
-1 +10

Бонговец
8 Отговор
Госпожо Маринова ,няма никаква пандемия. Пандемия е когато 20 процента от хората са заразени. А иначе Сте права ,че това все някога ще свърши. Страшното отминава. Идва ужасното. Ако не вярвате на мен, повярвайте на последната глава на Светата Библия

Оценка:
-2 +17

9
Този коментар е премахнат от модератор.
Валентинче, не те ли "докосват"
10 Отговор
Репортажите по Ти Ви " Ничия земя " , " Да хванеш гората " , " България от Край до Край " ? А душко ? А , гугутко мамина ? Всичко там те кара да плаче не само нежната жена , но и мъжа с твърдата ръка , което показва , ЧЕ ТЕРАПИЯТА ти е много нужна но не до ЗРИТЕЛИТЕ а до онези които които доведоха хората по-зле от говеда. И се стремят да ни убедят че туй е днешното " НОРМАЛНО" ! А друго ни обещаваха някога и как бързо го забравиха ! КОЙ има нужда днес от ТЕРАПИЯ ? Тоз дето плаче от мъка или ония който го доведе до там ?

Оценка:
-1 +15

Терапията ще е БОЛЕЗНЕНА !
11 Отговор
Много отвратителна и покъртителна ! Думите вече непомагат а нишан за изменение в " Задколисното " Управление , не се проявяват ! Тогава е нужна " Народна медицина !"

Оценка:
-1 +5

Статията може да се узаглави и тъй
12 Отговор
С трици , за маймуни ! Цялата система за масова дезинформация , работи за ЗАБУНАЧВАНЕТО на отритнатите граждани и довеждането им до състояние на покорен СКОТ !

Оценка:
-2 +11

123
13 Отговор
Поредната платена психоложка призоваваща да слушаме мейнстриим пyмията по медиите. Рухне ли медийната матрица на Глобалистите с тях е свършено. А те вече са сериозно притеснени.

Оценка:
-1 +13

😃АНАЛлизатор😂
14 Отговор
Съжалявам много, че госпожата психотерапевт не коментира психическото здраве на нашия президент.

Оценка:
-12 +4

буда
15 Отговор
психотерапия е като хомеопатия дават им пари балъците а се по луди стават

Оценка:
-0 +8

А бре Факти,
16 Отговор

До коментар #4 от "ТаУмВзе":


откъде ги вадите тези? Ужас!

Оценка:
-1 +8

ИВАН
17 Отговор
Психотерапевти, психолози, психиатри ... едно време ги нямаше, но българите се вдигнаха на Априлско възстание, печелеха невъзможни победи във военни битки, изградиха заводи, предприятия .... явно луди са били

Оценка:
-1 +13

любител
18 Отговор
ако си толкова отворена трябваш в заключение да подчертаеш че ако боко толупа спечели изборите ще има истинска психо пандемия.

Коментиран от #21


Оценка:
-0 +7

Интересноо
19 Отговор
За този патент какво ще каже психотерапевтката:
СИНТЕТИЧНА ТЕЛЕПАТИЯ-ПСИХОТЕРОР

Патент US3951134A (1976

Оценка:
-0 +2

Амии
20 Отговор
Война за 5G или кой пръв ще се докопа до мозъците на хората!

Оценка:
-0 +4

Другия с коня
21 Отговор

До коментар #18 от "любител":


Бъди Уверен,че НИЕ ще си изберем Отново Бойко Борисов за 4 ти мандат,защото сме Прости и Тъпи,ама не чак толкова,че да позволим на Комунисти и Турци Отново да съсипват България...А психическите ти Отклонения от този Факт можеш да споделяш спокойно с Психотерапевти като въпросната ГоспожА.....Ще ти помогне да Преглътнеш Фактите от Реалността,която те заобикаля....

Коментиран от #22


Оценка:
-4 +0

Ти браниш заграбеното и дори успя и с
22 Отговор

До коментар #21 от "Другия с коня":


"Къщичка за гости" , където чужд крак там не влиза а синчето ти едничко , мамино за смяна на режима, от стрес нощем, дори и потна риза сменя ! А нещата ще са още по-зловещи ! Нищо че землището ти е край Кремена и с. Преспи !

Оценка:
-0 +3

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Виктор Орбан
Думи на унгарския министър-председател след срещата му с българския премиер Бойко Борисов в София
И сега в България има хора, които говорят този ужасен унгарски език"

Още бисери
ТОП 5