ФАКТИ.БГ

Лотарията на Васил Божков фалира

Основната фирма, през която оперираше закритата преди година "Национална лотария" на бизнесмена– "Ню Геймс" АД, е обявена в несъстоятелност

Публикувана: 14 Януари, 2021 07:55
38 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6449
Лотарията на Васил Божков фалира
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.

Основната фирма, през която оперираше закритата преди година "Национална лотария" на бизнесмена Васил Божков – "Ню Геймс" АД, е обявена в несъстоятелност с решение на Софийския градски съд от 6 януари тази година, гласи съобщение в Търговския регистър.

Съдът приема, че началната дата на неплатежоспособността на дружеството е 27 февруари 2020 г. Съдът налага обща възбрана и запор върху цялото имущество на длъжника, независимо от досега наложените запори от НАП, някои от които вече паднаха в други производства. С решението се продължава възбраната върху Телефонната палата, за която Божков се оплака миналата година, че е запорирана заради евентуални бъдещи приходи от несъществуващ музей. Бизнесменът, който се намира в Дубай заради редица предявени към него обвинения от прокуратурата, купи сградата от БТК през 2017 г. за 33.9 млн. лв. и имаше намерение да я превърне в музей.

Към делото са привлечени общо 9 фирми - контрагенти и физически лица с печалби от по няколко милиона лева. Вещото лице е установило, че общата сума на разсрочените печалби към 31 август 2020 г. е в размер на 30 976 000 лв. Провизиите за определените парични печалби са (-) 17 756 544 лв., а задължението за изплащане на парични печалби е 16 250 195 лв. Имуществото на "Ню Геймс" АД по баланс към 31 август 2020 г. е в размер на 50 млн. лв. Съдът смята за безспорно установена неплатежоспособността на дружеството. В мотивите съдът коментира тежките последици от внезапното законодателно решение за въвеждането на държавен монопол върху лотариите миналата година.

"Като съд по несъстоятелността обаче, който се сблъсква с търговско-правните, гражданско-правните и социални последици, резултат от законодателното преуреждане на хазартната дейност по отношение на длъжника "Ню Геймс" АД, не може да не се посочи, че изменението на Закона за хазарта нарушава правната сигурност и създава пълна непредвидимост по отношение на дейността на правните субекти, които добросъвестно до този момент са осъществявали такава", пише в решението.

В него се посочва, че преди промените в Закона за хазарта дейността на "Ню геймс" е била доста печеливша. Към края на 2017 г. печалбата е над 108 млн. лв., а в края на 2019 г. тя вече достига над 123 млн. лева. Преди законовите промени "Ню Геймс" е изпълнявало в срок и изцяло своите задължения. "Подобна промяна, като тази в Закона за хазарта, предприета в рамките изключително кратък срок, без сериозна правна обосновка за въздействието на нормативния акт, изисквана в Закона за нормативните актове, представлява намеса в икономическата структура на обществото, която не може да не причини значителни сътресения", посочва съдът.

Според магистратите законовите промени са нанесли "огромни и непоправими щети, които не биха могли да бъдат предотвратени по какъвто и да е начин заради тяхната внезапност и дефинитивност". "Засегнатите правни субекти, какъвто е и длъжникът по настоящото дело "Ню Геймс" АД, са лишени практически каквато и да е възможност за правна защита по административен или съдебен ред. Никой стопански субект не може в рамките на няколко дни да преструктурира или промени дейността си, която е създавал и развивал в продължение на години. Никое търговско дружество, колкото и печеливша да е била дейността му, не би могло да продължи да изпълнява задълженията си, след като е лишено от възможността да генерира приходи занапред", пише в решението на СГС.

Непоправима вреда е нанесена и на хората с печеливши билети и контрагентите. "За подобен извод не са необходими някакви специални знания - достатъчна е нормалната житейска икономическа и правна култура, за да може да се предвиди настъпването на подобни последици. Последици, които във веригата на свързаност на стопанските субекти, нанасят и допълнителни вреди на стопанския живот в държавата", подчертава съдът.

В мотивите се споменава, че по време на делото институцията е била залята от молби за предявяване на вземания, независимо че все още не е открито производство по несъстоятелност. "Това, съотнесено с обстоятелството, че практически върху цялото налично имущество са наложени обезпечителни мерки, обосновава извода за задлъжнялост, която е изключително опасна за интересите на кредиторите, и която, преценена с оглед цялостното поведение на длъжника, съставлява опасност за масата по несъстоятелността", пише в решението на Софийския градски съд.

В него се споменават няколко умишлени според магистратите действия на длъжника, поради които е преценено, че има спешна нужда от обявяване на нъсъстоятелността. Съдът стига до извода, че след назначаването на временен синдик на "Ню Геймс" фирмата длъжник "умишлено" е сключвала договори за кредит (най-вероятно без знанието на синдика), за да увеличи общата си задлъжнялост, със свързано с нея дружество, с което "злепоставя интересите на всички останалите кредитори". Освен това по този начин същият създава предпоставки за водене на отменителни искове, което допълнително ще натовари с разноски масата по несъстоятелността.

Освен това съдебно-счетоводната експертиза е установила, че от 29 февруари 2020 г. до 31 август 2020 г. задълженията към доставчици на "Ню Геймс" са намалели с около 24 млн. лв. заради прихващания, цесии, изплатени печалби, които обаче не са били одобрени от синдика и според съда са недействителни. Това обаче ще наложи водене на искови производства, което допълнително ще забави хода на производството по несъстоятелност. "Още повече, както е посочено по-горе, между длъжника и част от кредиторите му са налице отношения на свързаност и всички те имат поведение не на самостоятелни правни субекти, а на такива, които действат в икономическа група и са подчинени на общ собственик, поради което е очевиден стремежът да бъдат обслужени техните интереси", пише още в решението.

Съдът постановява още да не се провежда първо общо събрание на кредиторите поради две причини – липсата на четивни финансови отчети на дружеството и пандемичната обстановка. Съдът е установил липсата на надлежно обявени в Търговския регистър финансови отчети на лотарията за период от 4 години – за 2015 г., 2016 г., 2017 г. и 2018 г., което според него обуславя "извода за наличие на умишлено поведение, което не може да се свърже с добросъвестно упражняване на права".

Решението на СГС може да се обжалва пред апелативния съд в 7-дневен срок. В последните няколко месеца съдът отмени редица решения на закритата Държавна комисия по хазарта за отнемане на лицензите на хазартните фирми на Васил Божков поради невлезлите в сила актове за данъци и такси в размер на 700 млн. лв., припомня mediapool.bg. Това дава основание на бизнесмена и съдружниците му да мислят за възстановяване на онлайн игрите, чиято дейност не е забранена от закона.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.8 от 13 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
НОВО ПЕТ
1 Отговор
А БОЖКОВ КОГА.....

Оценка:
-24 +35

HVD
2 Отговор
Чао-чао, фрау!

Оценка:
-7 +27

Сатъра на Хана
3 Отговор
Ей това са Днешните Български Мъже .....
.... По Хайдушко за къде , къде по-малки неща, Хайдутите са
"Леели куршум" на Чорбаджията изиедник или Бея

Оценка:
-6 +14

Заглавието не е правилно
4 Отговор
Тиквата фалира лотарията на Черепа!

Коментиран от #35


Оценка:
-22 +64

Дельо Хайдутин
5 Отговор
Ами съда много добре знае кои са виновни за щетите.Бойко, Гешев и Шиши.

Оценка:
-22 +52

AmiX
6 Отговор
По добре, че фалира

Коментиран от #30


Оценка:
-5 +51

Киро Брейка
7 Отговор
Герб са най злото в България

Оценка:
-28 +39

НОВО ПЕТ
8 Отговор
МАЙ И ОТ ТУК ЩЕ СЕКНАТ ПАРИТЕ ЗА ДРУГАРИТЕ

Оценка:
-16 +38

9
Този коментар е премахнат от модератор.
Иво
10 Отговор
Едно от малкото хубави неща които се случиха за изминалата година!!!

Оценка:
-7 +46

Жоро
11 Отговор
Едно ограбване на бедния българин по-малко.

Коментиран от #37


Оценка:
-5 +52

12
Този коментар е премахнат от модератор.
само така
13 Отговор
Поредната рухнала измамна финансова пирамида в България! Браво!

Оценка:
-9 +38

НО ШИШИ
14 Отговор
БИБИ И ЦЕЦКАТА ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ УСТРЕМНО НА ПРЕД, ДО НОВИ ВЪРХОВЕ. НИЩО ЛОШО. СЛЕД МЕСЕЦ ДВА И ТЕ ЩЕ ДАДАТ НА ЗАДНА. ЗАРАДИ ТОВА ПУСТО ЕГО И АЛЧНОСТ ЩЕ СЕ ИЗБИЯТ ЕДНИ ДРУГИ.ТО ТАКА СЕ ПОЧВА, ПОСЛЕ СВОБОДЕН НАРОД.

Оценка:
-8 +20

Талончев
15 Отговор
Ми ще фалира ,къде ще ходи - то парите от нея ,нали заминаха за протести и за Радев.

Коментиран от #33


Оценка:
-24 +22

мъка
16 Отговор
Ваййй ! Ми сега ?! Какво ще правят наивниците ,които направиха Божков милиардер ,надявайки се на илюзорните печалби ,с които неговите "игри (ама ,игри ви казвам) на късмета" ги баламосваха ???!!!
Мъка ,мъкаааа !!!

Оценка:
-2 +23

Centurion
17 Отговор
Лотарията я фалира престъпното управление,заедно със Свинята от ДПС ,и Мераците да гълтат всичко,което печели.

Оценка:
-13 +17

предупреждение
18 Отговор
Учените отдавна са доказали ,че пристрастеността към хазарта е болестно състояние ,характеризиращо се с пристрастяване сходно с пристрастяването към наркотици. Не случайно ,в много страни по света хазарта е забранен. Пристрастеният към хазартни игри е в състояние да пропилее всичко ,с което разполага ,да затъне в дългове и да извършва престъпления ,само и само за да задоволи пагубната си страст към хазарта.

Коментиран от #20


Оценка:
-3 +25

само питам
19 Отговор
Защо си мисля, че Божков може да заведе дело срещу държавата и ако я осъди ще плащаме ние.

Оценка:
-7 +18

ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
20 Отговор

До коментар #18 от "предупреждение":


Сложих ви -Плюс...Само за сведение-Целия живот от раждане до смърта е -Хазарт!Теория на вероятностите е открита на Същата основа-Хазарта!За да управляваш хазартна империя-Трябва много акъл!За да спечелиш и една стотинка срещу хазартна империя-Трябва още повече качествено работещ мозък!

Оценка:
-5 +9

мдааа
21 Отговор
Дубайско лято .. 😁😁

Оценка:
-1 +6

Нане
22 Отговор
ццЦЦЦ лобито на Първия и сателити около Банкя съсипаха бизнеса на човечеца тю.

Оценка:
-3 +1

Шоп от СО
23 Отговор
Айдеее отекоха всичките "печаливши". Дано им е за урок, на търкачите на билетчета

Оценка:
-1 +9

Терсенето
24 Отговор
Всякави хазартни игри са обиране на стадото. Последния ромб организатор на тука има тука нема го знае.

Оценка:
-1 +6

Йеронимус БОШ
25 Отговор
Бойко постигна целта си. Доволен ли е ? Потрива ли ръце , докато мисли на кого да даде новата ЛОтариЯ ? И колко ще му се отчитат за благоволението ? ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ ли е това ?!

Оценка:
-5 +7

Сийка
26 Отговор
Проблема с разсрочените печалби очаква и тези,които имат да взимат пари от Спортния тотализа. Тотото е в отвратително финансово състояние - според интервюто на една жена , шефка на борда им. Това е интересно заключение, като се има предвид,че по закон приходите се разделят стриктно ( в проценти) за печалби, издръжка и подпомагане на спорта. Явно много се е крало или просто ръководството им е абсолютно финансово неграмотно - което не е далеч от истината. Просто хората там може би са били добри спортисти и треньори, но управление на голяма и динамична фирма е друго нещо.
Освен това абсолютно НИКЪДЕ в публикуваната информация за Тотото в Интернет не се вижда как се изплащат големите печалби - срокове и размери.

Коментиран от #31


Оценка:
-0 +6

Само за ГЕРБ ще гласувам
27 Отговор
Браво на Държавата, най после да сложи на мястото му считащия се за недосегаем хазартен бос с много тъмно минало и неясно бъдеще🙂

Оценка:
-6 +7

И аз искам така
28 Отговор
Да направя лотария, да богата пет години. Тиквата да се престори че ме гони. И да избягам в Дубай.

Оценка:
-2 +1

Тиквата
29 Отговор
Да изплати печалбите на хората

Коментиран от #34


Оценка:
-1 +4

гост
30 Отговор

До коментар #6 от "AmiX":


Да само печалбата е над 100 милиона взети от най бедните, богатите не търкат билети и умните.

Коментиран от #38


Оценка:
-0 +7

ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
31 Отговор

До коментар #26 от "Сийка":


Там Куче влачи -диря няма!За тотото говоря!Там трябва ,като грузинския чичко....На 4години,магистратите в Колима...

Оценка:
-1 +3

мишмаш
32 Отговор
Голяма работа!

Оценка:
-2 +0

Заминаха да
33 Отговор

До коментар #15 от "Талончев":


плащат на тролове, да си леят простотията!

Оценка:
-0 +1

Мъка
34 Отговор

До коментар #29 от "Тиквата":


Абсолютно точно казано! Но не само той! Той не е от най големите виновници!

Сега ако имахме държава, щяха да се подведат под отговорност Доган и протежето му Пеевски, подлогата им Гешев, изпълнителя им Борисов и говорителя им Валери Симеонов!

Съда да прецени, кой с колко е ощетил държавата, граждани спечелили и не получили печалби, както и контрагентите плащащи предварително билетите!?!

След като се установи кой с колко е виновен, да платят милионите на държавата и останалите по веригата!?!

За съжаление, държавата ни е частна и това няма да се случи! Отново золумите на тези няколко самозабравили се, ще се платят от всички нас, както платихме и за КТБ, заради същите тези хубостници!

Докато ги траем, золумите ще продължават и ние ще плащаме за чуждите безчинства!

Оценка:
-1 +2

ИМПЕРИАЛИСТ
35 Отговор

До коментар #4 от "Заглавието не е правилно":


Доста семейни скандали и разводи са се случили покрай това търкане на талончетата.

Оценка:
-0 +1

Магелан
36 Отговор
Много интересно къде се покри Зелязната усмивка Владко Горанов който се правеше на ущипана мома че не знаел за 700мл.лева нефнесени данъци.Този е по голям престъпник от Черепа.Защо Гешев не се заинтерува колко милиона от тези пари отидоха в черната каса Крадливата герберска шайка?

Оценка:
-1 +5

Оорабването
37 Отговор

До коментар #11 от "Жоро":


е НАСИЛСТВЕНО действие. Някой да е карал някого да играе на хазартни игри? А ДЪРЖАВНОТО ТОТО ПО-РАЗЛИЧНО ЛИ Е?

Оценка:
-0 +0

ЗА ВСЕКИ ВЛАК
38 Отговор

До коментар #30 от "гост":


си има пътници... Бедните търкат билетчета или пускат фишове за тото, богатите ходят в казина и бинго зали... Някой да е обвинил тези "институции", че "ограбват" хората?

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Николай Бареков
Евродепутатът с въпрос към журналиста Виктор Николаев от "Нова телевизия" относно имотите му
Викторе, откъде пари, брат, да смениш панелката в кв. "Сухата река" с тузарски апартамент на улица "Раковска"?"

Още бисери
ТОП 5