17 Януари, 2021 13:49 1 382 22

Външно започна подготовка за изборите в чужбина

  • външно министерство-
  • парламентарни избори

Според Захариева се прави всичко възможно, за да се гарантира правото на вот на българите в чужбина

Външно започна подготовка за изборите в чужбина - 1
Снимка: МВнР

Министерството на външните работи вече започна подготовка по организирането на парламентарните избори в чужбина. За целта от вицепремиера Екатерина Захариева е създадена работна група, която трябва да гарантира на максимален брой наши сънародници в чужбина да упражнят правото си на глас.

Ръководителите на задграничните ни мисии вече получиха указания:

-да поискат съгласието на приемащата държава за провеждане на избори и за разкриване на секции както на територията на дипломатическите и консулските ни представителства, така и извън тях. Такива искания да бъдат отправени във всички страни, в които е акредитиран съответният ръководител на посолство;

-да изпратят незабавно отговорите на съответните държави в МВнР, което ще информира за тях Централната избирателна комисия и обществеността.

Работната група в МВнР получи задача да изготви проект на бюджет за провеждането на изборите в чужбина.

Той трябва да предвиди необходимите средства за дезинфекция и защита на здравето на гласоподавателите и на членовете на изборните комисии, средства за командировка за изпращаните от България членове на секционни комисии.

Те трябва да са съобразени с изискванията на някои държави за задължителен PCR тест и/или карантина, както и обезпечаване с материали, които да гарантират стриктното прилагане на санитарния протокол, който предстои да бъде въведен от Министерството на здравеопазването.

На сайта на МВнР е разкрита рубрика "Избори", където ще се публикува важна информация, свързана с гласуването в чужбина. Нашите сънародници може да се информират за специфичните условия за гласуване и от сайтовете на съответните дипломатически мисии, и от техните профили в социалните медии.​

Представителите на МВнР проведоха среща и с Централната избирателна комисия, на които бяха обсъдени всички предизвикателства пред организирането на изборния процес в чужбина, особено съвпадението на датата на изборите, определена от държавния глава, с католическия Великден, когато се очаква редица държави да ограничат допълнително придвижването и социалните контакти с оглед почивните дни.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    21 3 Отговор
    Значи може да работим,да се разплащаме и пазаруваме по телефона ,а не можем да гласуваме?Трябва да гласуваме с книжна бюлетина като преди два века.Направо с бели и черни камъчета да гласуваме като в Древна Гърция.

    Коментиран от #5, #17

  • 2 Кирил

    19 1 Отговор
    а дано , но през последните години се научих на 1 , на герб вяра да нямаш!
  • 3 ЛеляМи

    4 14 Отговор
    Важно е някой, който 30-40 години живее в чужбина да избере бъдещето на хората, които всеки ден сме тук в България. Винаги сме били чуждопоклонинци, нищо че в случая става дума за българи. Като кажа на една леля (която е в същата графа хора), че в България правят глупост след глупост ... нейния довод е, че то в Франция отдавна ги има тези закони ... не искам подбни хора да си мислят, че щом нещо го има на другия край на света, значи е добро и за България ... и нашите политици просто на конвейр за слагат подписи на преведени чужни закони, това се случва след 13 години в ЕС - жалка история, но ние сме надживели много империи, ще надживеем и тази :)

    Коментиран от #19

  • 4 Гост

    10 1 Отговор
    Не си хабете парите в анадола, съдизма и злобата са арабско генетично наследство .
    Арабите в 21 век се оправиха, мелезите им в бг потънаха в тинята от където няма излизане.
  • 5 Еледжидижи

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    братле паричките ти ги искат , но свободната ти воля не хехе. Пишман демокрация.
  • 6 щаб за честни избори в България

    14 1 Отговор
    Тиквата явно се е помислил за самодържец.Нагъл,дебел и прост.

    Коментиран от #7

  • 7 Киро Брейка

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "щаб за честни избори в България":

    Това е скандално!!! Тоя тиквун за самодържец-дитатор ли с е има? Къде са педалите от ЕС да се възмутят!
  • 8 Протест срещу безобразията в България

    5 3 Отговор
    За невежите, ваксини против грип се слагат преди грипният сезон, а не по време, та и без това страхът ви е сковал дотолкова, че да не си задавате елементарни въпроси. Язък ви за претенциите народе мой.

    Коментиран от #9

  • 9 Хаха1

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Протест срещу безобразията в България":

    Ходи прочети нещо или питай лекари кое и как. Стига простотия, че за това сме затънали до шия във всичко. Аман от Умници....
  • 10 лоза

    2 0 Отговор
    Лютфи-то:"Проблемът на Борисов е, че вече на всички е ясно, че и той е от същия "дол дрянка" Дренка,бе Лютия! Дрянканянка.
  • 11 пашкула

    2 9 Отговор
    ПЪЛНА ГЛУПОСТ е да гласуват хора който са избягали от българия .трябва да гласуват само тези който после ще му теглят колая тук в бг от това за кого са гласували .другото е мэртви души ....

    Коментиран от #13, #15, #20

  • 12 Гошко

    5 1 Отговор
    Никой не иска истинска система за провеждане на честни избори, защото се надява по един или друг начин да вземе някой и друг глас по втория начин. Типичната българска история - да има правила и закони и всички да ги спазват, но само той не. Иначе няма да му минават номерата и винаги ще се намерят по-големи тарикати от него.
  • 13 Майна

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "пашкула":

    ПАШКУЛ,...ТИ ПЕПЕРУДА НЯМА ДА СТАНЕШ..., ГЪСЕНИЦА НЯКАКВА МОЖЕ БИ...ИЗБЯГАЛИ СМЕ БИЛИ...СРАМОТА
  • 14 Майна

    7 2 Отговор
    НАДЯВАМ СЕ, ЧЕ ЩЕ НАПРАВИМ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ТЕЗИ, КОИТО СМЕ В ЧУЖБИНА ДА ДАЕМ ГЛАСА СИ ПРОТИВ ХУНТАТА
  • 15 Протест срещу безобразията в България

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "пашкула":

    БОЙКО ГИ ПРОГОНИ КАТО ИМ ФАЛИРА БИЗНЕСИТЕ В БЪЛГАРИЯ.. СЪД ЗА МАФИЯТА ОТ СИК
  • 16 Майна

    3 2 Отговор
    ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ДОУНИЩОЖИ СРЕДНИЯ И МАЛКИЯ БИЗНЕС! НАП, ХЕИ, СЪЮЗЪТ НА ПОТРЕБИТЛИТЕ, ДАНЪЧНИТЕ СА ИНСТРУМЕНТ ЗА ИЗЦЕЖДАНЕ И ДОУБИВАНЕТО ИМ. КЪДЕ ДРУГАДЕ ИМА ТАКИВА БУКВАЛНО ИЗДЕВАТЕЛСТВАЩИ СИЛОВИ ИНСТИТУЦИИ...КЪДЕ ДРУГАДЕ СБСТВЕНИК НА ООД ТРЯБВА ДА СЕ ОСИГУРЯВА НА ДВЕ МИНИМАЛНИ РАБОТНИ ЗАПЛАТИ , А ТЕЗИ ЗАПЛАТИ НЕ МОГАТ ДА СЕ ПРИСПАДАТ ОТ ПЕЧАЛБАТА ЗА ГОДИШНИЯ ПЕРИОД...И САМО ТОВА ЛИ...ПРИНУДИХА ПОД ФОРМАТА НА ПРОДАЖБА ДА СЕ ПРОДАДАТ ПЕЧЕЛИВШИТЕ БИЗНЕСИ НА ПОДХОДЯЩИ ХОРА...,, НОВО СЕЛО,,/НОВОМЕС/ Т-МАРКЕТ, И..И МНОГО ДРУГИ.., ЩО НЕ ГИ ПИТАТЕ , ,,САНИ,, ТРАКИЯ...ЩО НЕ КАЖАТ КАКВО СЕ СЛУЧИ И КАК ГИ...ПРИНУДИХА ДА СЕ,,ОТКАЖАТ,,..ПРЕНАСОЧАТ...
  • 17 посл софиянец

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    всяко гласуване по пощата или през интернет си е определено ГЛАСУВАНЕ В КОНТРОЛИРАНА СРЕДА - ДАЛИ СЕМЕЙНА ДАЛИ РАБОТОДАТЕЛСКА НО КОНТРУЛИРУЕМА !
  • 18 простичко

    1 0 Отговор
    Германците в чужбина гласуват в посолствата си ! Просто и прецизно - с това си решение казват всичко ! Протокола пращат с дипломатическия мейл адрес ! с копие до гласувалите в посолството които са си дали мейл адресите а не се крият.
  • 19 Урфил 381 абв

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "ЛеляМи":

    НЕ ЗАБРАВЯЙ, ЧЕ КОРУПЦИЯТА СЪСИПВА ДЪРЖАВНОСТТА ,

    НЕ БЪЛГАРИТЕ, КОИТО ЖИВЕЯТ И УЧАТ В ЧУЖБИНА НАЛИ?

    БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЧУЖБИНА,

    и такива като нас,

    ДНЕС МОЖЕШ ДА НАПИШЕШ ,

    ИСТИНСКАТА СИ, Българска, ИСТОРИЯ????
  • 20 Абе пашкул

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "пашкула":

    Ти добре ли? Избягали били... Нуждата, безработицата и безпаричието ги принудиха да си търсят по-добро препитание иотглеждане на децата си.Разбира се ще гласуват, дори по-активно от всеки друг път. Инай-вероятно против статуквото.
  • 21 Шаран БГ

    2 2 Отговор
    Гласуването на български граждани живеещи в чужбина за български Парламент, е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО !!
    Хора живеещи при други обществено-политически условия, работещи за благота на други държави, плащащи данъци, застраховки и прочие тегоби другиму, независимо от българския си паспорт, не бива да гласуват. Те нямат понятие на практика за кого и защо гласуват !!
    Престъпление е тези хора да избират персони, които после ще се разполагат с моя живот, здраве, пари и имот, ставайки властимеющи. И после , далеч от блатото ,наречено РБ, ще си "щракат доволно с пръсти" !!!?
    За мен това деяние на българските политици и на т.н. Конституционен съд е ПОЗОРНО
  • 22 Шаран БГ

    2 1 Отговор
    Живеещите в чужбина, без посланици, консули и прочие български служители, в огромното си болшинство не са там от кеф и за удоволствие. Тях ги прогони същата тази политическа котерия, която е на власт у нас от 30 години, оставяйки ги на улицата без работа и препитание за тях и техните семейства !!
    Унищожението на стотици предприятия и не плащайки труда на хиляди работници и интелектуалци, лекари и учители за месеци и дори години, ги принуди да напуснат страната !! За да могат да живеят - те и децата им.
    Никой не е "избягал" !! Бяха прокудени от собствените си "другари" , които присвоиха труда на цял народ и станаха
    "демократични капиталисти !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове