17 Януари, 2021 20:55 5 730 31

Епидемиолог: Преболедувалите COVID-19 не могат да бъдат заразни след това

  • епидемиолог-
  • антитела-
  • имунитет

Причина за това е, че те имат антитела и в лигавицата на носа и гърлото

Епидемиолог: Преболедувалите COVID-19 не могат да бъдат заразни след това - 1
Кадър Нова Нюз

„Данните, които имаме от производителите на трите ваксини, са за тяхната ефективност при предотвратяване на заболяване. Ние не знаем до каква степен те намаляват разпространението на вируса. Аз не казвам, че те не намаляват предаването на вируса, моето очакване е те съществено да го намалят. На този етап обаче нямаме данни и можем само да гадаем”, заяви епидемиологът д-р Петър Марков в ефира на „Неделята на NOVA”.

Според него при ваксини, които се прилагат инжекционно, се създават антитела, които се намират в долните дихателни пътища и в кръвта. Те обаче не водят до създаване на антитела в носа и в гърлото. Това навежда д-р Марков на мисълта, че тези ваксини няма да предовратят заразяването на хора, които са ваксинирани, въпреки, че ще ги предпазят от заболяване.

„Въпросът е, че ако тези хора бъдат заразени, те ще бъдат заразни за околните. Тук епидемиологията отговори в наша полза. Факта, че има изградени антитела, означава, че те ще имат много по-малки концентрации на вируса в техните секрети и съответно няма да предават вируса на другите толкова много. Симптомите им също ще бъдат намалени. Това ме кара да си мисля, че все пак ваксините ще могат да намалят заразата”, заяви епидемиологът.

Той подчерта, че преболедувалите не могат да бъдат заразни след това. Причина за това е, че при тях заразяването е получено през лигавицата на носа и гърлото и там след това се образуват антитела. Тези антитела пазят от заразяване.

„Ако аз бях преболедувал, в настоящия дефицит на ваксини, не бих търсил ваксина, а бих я отказал, за да има за тези, които не са боледували. Ако човек, който е преболедувал, си постави ваксина, това няма да навреди. По-скоро ще увеличи тяхната защита”, добави д-р Марков.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лелее

    36 19 Отговор
    Бегай еничар !
    Всеки ден нова песен пееш?
    Според Гейтс и Сие ....
    Аман вече от “англичани”...
  • 2 Моамар

    13 67 Отговор
    НЯКОЙ ДЕН ША ГО ШАМАРЯТ МАНГЪРКАТА, ВЕЛИКИЯТ ШАМАН, КУМИР НА МАСИТЕ, ОЩЕ КАТО МУ ВИДЯХ СНИМКАТА МАРТ МЕСЕЦ РАЗРБРАХ - "ТОЗ ЩЕ ВЪРНИ БАТЕ НА БЯЛ КОН"

    Коментиран от #24

  • 3 Рошко

    48 8 Отговор
    Не думай, а ваксинираните сигурно ще живеят во всеки веков, да ти имам аз на тебе брадата, никога не съм предполагал че може да имаме толкова много професори доценти и епидемолози, вай вай затова нацията е в цвегущо здраве и сме първи в Европа по дълголетие
  • 4 Последния Софиянец

    40 7 Отговор
    Тиквата и НОЩ взеха милиони рушвет да купят още нелицензираната Ваксина на Астра Зенека.Съд и ЗАТВОР за тях.
  • 5 Хан Кубрат

    40 6 Отговор
    Марков,чета ти статиите подробно! Много си противоречиш,по скоро говориш на хората като психиатър,но виждам че ти самият си за такъв! Всички парадирате и убеждавате,да се ваксинират! Да,ама никой не знае,какви ще са последствията-всеки организъм е индивидуален,реакциите са ,,студио Х"-ако умре човек,няма да пишете нищо! Щото има вече стотици случаи по света! Казваш,ако аз бях преболедувал-акото мирише,защото аз го изкарах в тежка форма и слава богу ОЦЕЛЯХ!!! Но за ваксиниране-не мисля,защото живота си е мой-не ми говори за дефицит на ваксини и убеждавай,че трябва да се ваксинират хората! Всявате паника,чрез която убеждавате хората да стават УОП/учебно опитно поле/! Ти се ваксинирай и ми се обади след 1-2 години как си!

    Коментиран от #30

  • 6 тарикату

    26 3 Отговор
    Мили мои опитни зайчета, как сме днес? Някой има ли нов цирей? Ммм, нищо, утре ще има.

    Коментиран от #12

  • 7 Пацо

    31 4 Отговор
    От къде ги намирате такива като този?! От социалните мрежи ли ги копаете ? Човек от улицата средно интелигентен може да каже по умни неща. Засрамете се малко!
  • 8 ежко

    13 15 Отговор
    Как да не могат?Познавам двама дето го караха повторно!
  • 9 Матей

    24 1 Отговор
    Ето,черно на бяло,преимуществата на естествения имунитет.Докато щабистите твърдят обратното,че естествения не чини пукнат грош и всьо таки се налага ваксинация.Защо,защото са рекламни агенти на фазерите,+ това интригата трябва да се развива,фабулата да се изостря,хепи-енд не се предвижда.
  • 10 Протест срещу безобразията в България

    30 3 Отговор
    Веднага трябва да спрем да плащаме осигуровки за които нищо не получаваме!!!От джипито до болницата всеки иска пари за всичко изследвания консумативи материали !! Трябва да фалира тази мафиотска здравна каса която финансира престъпен мафиотски античовешки модел на болестоопазване, защото болестите носят пари а здравия човек не!!!!
  • 11 Какво следва

    20 1 Отговор
    След 6 месеца отново ли ваксина и так на всеки 6?
  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "тарикату":

    Ако е само цирей...песен да пеят...Ваксите!Тези нови ваксини могат да променят клетката,говоря конкретно за американската пфайзер и английската -зенека!А цирей как се лекува?знаете ли?

    Коментиран от #18

  • 13 като тикфата

    1 1 Отговор
    говорим си какфото си искаме ф наша изгода , па да стафа каквото ще сиреч
  • 14 МОШЕНИЦИ

    3 7 Отговор
    ДРУГИ ЕКСПЕРТИ СА НА ОБРАТНОТО МНЕНИЕ , ..... ПРЕБОЛЕДУВАЛИТЕ МОЖЕ ДА СА НОСИТЕЛИ И ТОВА ИМА ЛОГИКА ТОЧНО КАКТО БЕШЕ ПРИ ВИРУСА НА ЕБОЛА - НЯКОЙ ПРЕБОЛЕДУВАЛИ СЕ РАЗБОЛЯВАХА ПОВТОРНО ОТ ВИРУСИ В СОБСТВЕНИТЕ ИМ ОРГАНИ
  • 15 БОКО ЛЪЖЕЦА

    7 2 Отговор
    ТОВА ЧЕ БОЙКО Е БЕЗ МАСКА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ КЪМ ОКОЛНИТЕ - ТОЙ МОЖЕ ДА ЕПОСИТЕЛ НА КОВИД , А МОЖЕ И ПОВТОРНО ДА СЕ Е ЗАРАЗИЛ КАКТО ИМА ТАКИВА МНОГО СЛУЧАИ !
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 БРАВО БОКОООО

    6 0 Отговор
    ВАЖНО Е ДА ЧУЕМ МНЕНИЕТО И НА ЕКСПЕРТКАТА СТАНАЛА ИЗВЕСТНА В ЦЯЛ СВЯТ КАТО ПКП ИЛИ КАТО ,,ПЕКИНСКАТА ПАТКА" !
  • 18 Верно ли

    11 2 Отговор

    До коментар #12 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Искаш да кажеш Модерна - тези двете са РНК. Доколкото знам на Астра Зенека ваксината е по стария тертип.
    Колкото до епидемиолога - прав е и тези неща ги знаем. А че има малоумни, дето са на зор да се бодат - ми да се бодат бе, тялото си е тяхно, да си правят каквото знаят.
  • 19 Вуте

    3 2 Отговор
    Излюпили се пилци, квачку по.еб.али. Куп доктори са по-компетентни от професори с международно признание. Все едно Божинката да учи Юрген Клоп как да си тренира отбора!
  • 20 АЛО РАДЕЕЕВ

    4 2 Отговор
    И МАНГЪРА СОЧИ ЧЕ БОЙКО Е ВЕЛИК КОРМЧИЯ НА НЕКАЧЕСТВЕНИЯ МАТРАЛ ..... САМО БАЙДЪН НЕ ГО ЗНАЕ И МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ НЕПОПРАВИМОТО ЗА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ !
  • 21 Протест срещу безобразията в България

    12 0 Отговор
    Според вас нормално ли е здрави и образовани граждани да се молят да работят?

    Според вас нормално ли е държавата да налага двойни стандарти за бизнеса?

    Според вас нормално ли е правителството да забрави, че народът който уж го е избрал има нужда от подкрепа?

    Тези и още много подобни въпроси измъчват Хотата от много време.
  • 22 4963

    8 0 Отговор
    Това е ясно и без да ни го обяснява епидемиолога.

    Въпросът е как да знам дали съм преболедувал безсимптомно, или е било нещо друго? Защото тъпунгерите миналата зима така направиха, че нито в болница да идеш, ни да се изтестваш, а след няколко месеца антителата се разсейват.

    И кой е виновен? Кой е виновен, че в богатите държави в Западна Европа тестовете са безплатни, а ние бедняците от 4 тия свят трябва да вадим по 120 лева за писиар?
  • 23 Дървен

    6 0 Отговор
    Сега на кого да вярвам?! На епидемиолога или на коментиращите пазачи на някой склад с тухли от някое село?!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Вероятно

    5 0 Отговор
    на тези доктори нищо не им е ясно. Пълна мъгла.
  • 27 Народен съд

    6 0 Отговор
    Мерките трябва да отпаднат за всеки с антитела. Който го е страх да се ваксинира или да си седи в къщи.
    Никой не може да ни отнеме правото на нормален живот.
    Свалете мерките за да не ви свалим от властта и ви окачим на дръвника за геноцида който провеждате.
    Очевидно тези мерки не са медицински, а политически и репресивни. Долу ковид фашизма!
  • 28 Санитар

    3 0 Отговор
    Поредната платена глупост.Напротив възможно е да се заразите всеки път,когато си измиете главата и без шапка излезете навън при -5 с вятър,защото ковида обича настинките и без тях е един жалък вирус мачкан безмилостно от имунната система.Тестовете са грешни и често реагират на обикновена настинка,като ковид положителни.Много са хората с ковид чиито тестове са отрицателни
  • 29 Петър Марков, колко други шушомиги

    1 0 Отговор
    Твърдят обратното, разберете се да Лжете едно и също, шушомиго! 5783
  • 30 333

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хан Кубрат":

    Не е психиатър, точно епидимиолог си е, и е преподавал в Оксфорд. Ако беше прочел статията, щеше да разбереш, че съветва тези, които са преболедували да не се ваксинират.

    Коментиран от #31

  • 31 е х о

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "333":

    Пишеш , че преподавал в Оксфорд ! Тогава , що дава съвети тук в БГ ??? Да съветва Албийон ! Там са изгърмели всички , ние сме си нормални , с някои изключения . А това за антителата в носо-глътката са пълни глупости . Антителата могат да се образуват и виреят само и единственно в кръвтта ! Носо-глътката е бариера срещу вируси , затова за нея се използуват капки и спрей , които дезинфиктират . Образуването на антитела в носо-глътката е АБСУРДНА теория . Затова , този Марков , да прочете медицинска литература , преди да плещи абсурди . Сигурно дипломата за „епидемиолог“ си я е купил от AMAZON или eBay , по-малко вероятна е покупката от Aliexpress !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове