Last news in Fakti

19 Януари, 2021 09:49 2 508 53

Томислав Дончев: До седмица ще има решение за мерките в страната

  • томислав дончев-
  • мерки-
  • извънредно положение

Вицепремиерът с коментар за организацията на изборите и COVID ограниченията в страната

Томислав Дончев: До седмица ще има решение за мерките в страната - 1
Снимка: БГНЕС

„Никой не е казал какво ще се случи с мерките от началото на февруари. Това предстои да се случи в следващите седем дни. Очаквам да имаме решение още в началото на следващата седмица“. Това заяви в студиото на "Здравей, България" по Нова Нюз вицепремиерът Томислав Дончев.

Според него никой не може да се ангажира с предварителна прогноза. Това зависи строго от темповете на заболяването.

„Има държави, които са прекарали повечето време от предишната година в тежък локдаун. Въпреки това, броят на заразените там е голям. След затварянето хората се заразяват. Мерките трябва да се прилагат умно“, каза Дончев.

"Държавата се опитва да помогне на бизнеса. Най-доброто, което можем да направим за тях, е да позволим да упражняват бизнеса си", добави вицепремиерът.

Той допълни, че не би искал да се стига до това ресторантьорите да отворят заведенията си, въпреки ограниченията.

За финансовата подкрепа на държавата

„Има мерки в защита на заетите, работниците и бизнеса. Няма мярка, която да гарантира приход на фирмата, като този при упражняването на реалния бизнес. Схемите за помощ, които бяха прилагани в началото на пандемията, се радваха на много по-голям интерес от тези сега“, обясни Дончев.

Според него едно от обясненията за малкия брой фирми, кандидатстващи за държавна подкрепа, е фактът, че някои от тях „са стъпили с единия крак“ в сивия сектор.

„Това води до един допълнителен уплах, че ще последват проверки от държавата. Нещо, което не сме мислили да предприемаме“, каза вицепремиерът.

Коронавирусът

„Сравняването на процеса на ваксинация по междинни данни не е коректен. Ваксинацията има ефект, когато е ваксиниран значим процент от населението. Цифрите сега показват един процес, но не показват как ще завърши той“, каза Томислав Дончев.

„Като финален резултат съм сигурен, че България няма да се справи по-зле от другите държави в Европа. При всички случаи следващите няколко месеца ще бъдат критични в това отношение. Няма забавяне в имунизирането, ние се съобразяваме с темповете на доставката на препаратите“, добавя Дончев.

„Каквото и решение да е взела държавата, то не е нито икономическо, нито политическо. То е здравно и е по препоръка на българските експерти и учени“.

За изборите

„Видеонаблюдението при всички случаи е добра практика и още една мярка за прозрачност на изборния процес. Имаше притеснение дали в страната е възможно да се случи да има наблюдение на живо в 12 хиляди секции в страната“, обясни вицепремиерът.

Той допълни, че съществуват райони, където предаване в реално време не е възможно.

„Обичайно, ако има нечисти политически технологии, те се упражняват извън избирателните секции. Цялата изборна администрация е съставена от представители на различни политически сили. Там има едно противостоене на интересите, което не би позволило съответната комисия да върши безобразия“, добави Дончев.

Според вицепремиера трябва да се търси възможност за падането на всички ограничения, ако някой реши да запише изборния процес телефона си.

„Протоколът ще бъде публично достъпен и всеки би могъл да го анализира. Ако има грешка в него, може да бъде отстранена и коментирана. Няма нищо лошо в още една мярка за прозрачност“.

За гласуването по пощата

„При този вид гласуване „подводните камъни“ са няколко. Има значим риск от злоупотреба с правото на глас. Това показва опитът в голям брой държави. Другото притеснение е липсата на гаранции, че пликовете с вота на избирателите могат да бъдат доставени навреме. Третата причина е липсата на гаранции за опазване на тайната на вота.

Според Дончев ударите по отношение на изборния процес не са добра технология за правенето на политика.

„Ако утре някой от тях стане първа политическа сила. Това ще бъдат ли купени изборите?, каза той.

„Имаме няколко месеца до изборите. Единственото, което би могло да се организира без да създаваме допълните рискове, е добра организация по отношение на гласуването на карантинираните лица. Това е една сложна задача, защото говорим за разширяване на обхвата на подвижните секции и осигуряване на възможност всеки да гласува“, обясни Дончев.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро Брейка, Яде кренвирши леки

    41 3 Отговор
    не разбра ли,че с ваксините нищо няма да стане.Махнете всички ограничения за да може хората да получат стадиен имунитет,иначе ще се влачим с този Ковид още 10 години.

    Коментиран от #6, #44

  • 2 РУСИЯ...ЯКА КАРАНТИНА

    4 33 Отговор
    ЗАТВАРЯЙ И МАСОВО ПОД СПРИНЦОВКАТА....КАТО ПРИ ...ПУТИН

    Коментиран от #36, #49

  • 3 ВирОсолог

    45 6 Отговор
    с0vid Е ИЗМАМА❗❗❗
  • 4 Българка

    39 1 Отговор
    Относно държавното подпомагане на бизнеса- поредното пунта мара говорене . Шайката пречи на нормалния бизнес, не го подпомага, а рекетира. Помага на "правилните" свои фирми. Най-големият получател на европейски и държавни помощи са фирмите на Кирил Домусчиев.
    Относно изборите: Видеонаблюдението е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НЕ САМО ПРИ БРОЕНЕТО В СЕКЦИИТЕ, а и В ЦИК. Трябва да бъде осъществен граждански контрол и върху дейността на М.Константинов

    Коментиран от #14

  • 5 Отвратен

    42 2 Отговор
    Томиславе, махайте се, че трябва да си оправяме държавата!
  • 6 то това е

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Киро Брейка, Яде кренвирши леки":

    целта. Онзи б.ил е казал още 5 год.
  • 7 Ще купувате ли?

    18 1 Отговор
    По 50 глас като педишните избори.
  • 8 томи

    30 2 Отговор
    Важното решение е на 04.04. - да ви нема у държавната ни схема , да ви турим у затвора. Така ще се изцерим.
  • 9 Лост

    22 0 Отговор
    Кажи за "подводното електронно правителство". Не ни говори за подводни камъни, сиви сектори и как се правят нарушения по време на избори
  • 10 9825

    19 0 Отговор
    Карл Юнг е казал :"Ако искате да скриете ИСТИНАТА- сложете им я ПРЕД ОЧИТЕ".
    Как не го осъзнавате бе хора?? През цялото време ви я тикат пред очите....
  • 11 РУСИЯ...ЯКА КАРАНТИНА

    2 8 Отговор
    ЗАТВАРЯЙ И В БГ.....ДА СЛЕДВАМЕ ...ПУТИН
  • 12 Нострадамус

    16 1 Отговор
    Мутрите ще подвият опашки под натиска на Алибегов
  • 13 Хората фалираха

    20 1 Отговор
    Сега ги довъшвате. Колко малки и средни фирми си заминаха при бандитското ви управление.
  • 14 от факултето

    6 6 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Много знаиш ма, шъ тъ правим премиер !
  • 15 Топ

    17 1 Отговор
    ПО НАЙ БЬРЗИЯ НАЧИН ДА ВИ НЯМА ! НАРОДА САМ ЩЕ СЕ ИЗЛЕКУВА ОТ ТОЗИ СМЕШЕН ГРИП КОЙТО ГО ПРЕВЬРНАХТЕ В КУЛТ! ДА ВИ НЯМА БОКЛУЦИ!

    Коментиран от #17, #18

  • 16 Факт

    8 1 Отговор
    Мъж на жена си!
  • 17 РУСИЯ...ЯКА КАРАНТИНА

    0 14 Отговор

    До коментар #15 от "Топ":

    В БРАТСКА РУСИЯ НЕ ВИКАТ ТАКА....ТАМ СТРИКТНО СПАЗВАТ КАРАНТИНАТА И ВАКСИНИРАНЕТО

    Коментиран от #50

  • 18 РУСИЯ......ВАКСИНАТА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА

    0 12 Отговор

    До коментар #15 от "Топ":

    ДА СЛЕДВАМЕ ПУТИН....ДРУГАРИ....ЗАТВАРЯЙ
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ГАЛЕВ

    13 1 Отговор
    МОДЕРАТОРА МИ ИЗТРИ ПОСТОВЕТЕ НЕ ГО Е СРАМ СЛУЖИТЕЛ НА ГЕРБ

    Коментиран от #29

  • 23 Томе

    14 0 Отговор
    А на бацо шкафа кога? Още десет седмици и му го взимаме 🤪
  • 24 Азззззззззз

    15 1 Отговор
    Оставете хората да работят и да си гледат бизнеса. Не можеш да ограничаваш хората да работят. Който го е страх от ковид грипчето да си стои вкъщи. Герб са слуги на Глобалистите както и повечето правителства в света.
  • 25 Окрадоха всичко

    12 1 Отговор
    Браво! Е, сега ви се отдаде възможност да принудите хората да фалират и да почнат да продават. Спестяванията на Българите не им даваха секунда спокойствие на управляващите, непрекъснато брояха, колко пари има в банките. Сега вече ще могат да разпродадат България до паоследното винтче, болтче и тухла за безпари....
  • 26 Анонимен

    3 1 Отговор
    Левски ще ви бие. Само Левски.
  • 27 Перо

    12 0 Отговор
    Вече “мерките” на режима ми дойдоха до гуша! Всички ТВ предаваха пряко ескорта при доставката на две кашончета ваксини,които се оказаха 50% от заявените,Кото и без това не бяха пропорционално разпределени,според населението. Пример: Израел и Германия.
  • 28 един от многото

    6 0 Отговор
    За мерките разбрахме , остават теглилките!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Перо

    12 0 Отговор
    Вече “мерките” на режима ми дойдоха до гуша! От 20 мин.ТВ новини 15 мин.са посветени на коронавируса.Всички ТВ предаваха пряко ескорта при доставката на две кашончета ваксини,които се оказаха 50% от заявените,които и без това не бяха пропорционално разпределени,според населението. Пример: Израел,Румъния,Германия.
  • 31 РУСИЯ...ЯКА КАРАНТИНА

    2 5 Отговор
    КАТО В БРАТСКА РУСИЯ....ЗАТВАРЯЙ......
  • 32 РУСИЯ......ВАКСИНАТА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА

    1 7 Отговор
    ЩЕ ОТВАРЯТ САМО ВАКСИНИРАНИТЕ......ДРУГИТЕ....ЗАТВАРЯЙ
  • 33 СДС старо Минев

    4 1 Отговор
    Г-н Дончев, надяваме се ,че сте честен човек и от името на много истински дясно мислещи хора ви призоваваме ,да не се коалирате с политически трупове и далавераджии като Кабаиванов и сие. За хората от Пловдивска област групата около Кабаиванов е синоним на далавери....... в големи размери.

    Коментиран от #53

  • 34 Next

    11 0 Отговор
    Томислав неверни, помним те и теб от разбойковите телефонни разговори. Мишок облечен във власт, без капка морал. Дано всички да си получите заслуженото за геноцида над българския народ.

    Коментиран от #52

  • 35 Кокорчо🙄

    7 0 Отговор
    Ще гласувам за партия която каже че короната е лъжа,
  • 36 Ангелинке

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "РУСИЯ...ЯКА КАРАНТИНА":

    Ангелинке
  • 37 РУСИЯ...ЯКА КАРАНТИНА

    1 7 Отговор
    АЗ ПРЕДЛАГАМ ДА ПОЛЗВАМЕ МЕТОДИТЕ НА...ПУТИН.......ЕФЕКТНИ И ЕФИКАСНИ...КОЙТО НЕ ГИ ПРИЛАГА...В ТЮРМЕ
  • 38 И народъ

    3 0 Отговор
    Ще ви затвори на 4.4 2021 годинъ,малко останъ Томчъ
  • 39 РУСИЯ......ВАКСИНАТА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА

    1 6 Отговор
    ДА ПОЛЗВАМЕ РУСКИЯ ОПИТ ДРУГАРИ.....ТОЙ Е ТЕСТВАН ВЪВ ВРЕМЕТО И ДАВА РЕЗУЛТАТИ....НИКОЙ НЕ СМЕЕ ДА ГЪКНЕ В РУСИЯТА...И НАВАЛНИ ГО ПРИБРАХА...НЕ ИСКАЛ ДА СЕ ВАКСИНИРА С...НОВИЧОК
  • 40 Зайко Байко многознайко

    2 0 Отговор
    Томиславе, Томиславе, яэък ти эа голЕмата кУтлица. Голяма но куха , като на Тиквата. В началото се надявах, ще повлияеш на Еднокнижника, но жестоко ни раэочарова!

    Коментиран от #41

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Зайко Байко многознайко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Киро Брейка, Яде кренвирши леки":

    Стаден а не стадиен може би е техническа грешка!?🙈🙊🙉🙄
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Абракадабра

    3 0 Отговор
    Мине седмица, мине две, то мандата изтече. #Абракадабра#
  • 47 Тони Минев

    3 0 Отговор
    Какви мерки маже да изменяте,като сте много по-бедни от коалиционния си партнЬор- Кабаиванов,който ви се смее и потрива ръце- вие се излагате по телевизиите,а той си трупа пачките.Ха.Ха,Ха.
  • 48 ЩАБНИЯ ГЕНЕРАЛ.....ЛЮБИМЕЦА НА БСП

    0 2 Отговор
    ЩАБНИЯ ЩЕ ДОКЛАДВА...ПРЕМИЕРЪТ ЩЕ СЕ РАЗПОРЕДИ.....НЕ БЪРЗАЙТЕ БЕ ДРУГАРИ...НЕ ГОНИТЕ СОЦИАЛИЗНА
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 потомък на

    3 0 Отговор
    израиля. Окончателното решение...???
  • 52 началника

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Next":

    истина ви казвам, този е по опасен и от цв.цв.
  • 53 Паринакоча

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "СДС старо Минев":

    надявай се, не може да се отъркаш в коминочистач и да не се оцапаш!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове