21 Януари, 2021 20:25 4 328 56

Румен Петков: България – газоразпределителен център!? Това е грозна лъжа!

  • румен петков-
  • газ-
  • балкански поток-
  • булгаргаз-
  • булгартрансгаз-
  • абв

Председателят на АБВ оцени инфраструктурата, която строи Борисов, като най-скъпата в света

Румен Петков: България – газоразпределителен център!? Това е грозна лъжа! - 1
Снимка: АБВ

Убийствено за газовата ни сигурност е събитието, че всъщност от т.нар. „Балкански поток“ единственият потребител в България е „Булгаргаз“, коментира пред медиите председателят на АБВ Румен Петков, цитиран от партийния си пресцентър.

"Борисов вчера обяви, че България е газоразпределителен център. Това е грозна лъжа, на която е способен само той. Ние сме консуматор на скъп газ. Продължавам да давам два примера. Първият е свързан с това, че газът, който преминава по „Балкански поток“ през наша територия, Сърбия го закупува на 23 лв./мВтч, ние го плащаме 30 лв./ мВтч. Това е резултат на престъпното безхаберие и на Министерството на енергетиката, и на „Булгаргаз“, и на „Булгартрансгаз”. Тази шайка „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“, когато и да ги арестуват, все са закъснели. Те товарят българските консуматори, за да плащат огромния кредит, от който крадоха всички вкупом, за изграждането на т.нар. „Балкански поток“. Убийствено за газовата ни сигурност е събитието, че всъщност от т.нар. „Балкански поток“ единственият потребител в България „Булгаргаз“. Тръбата минава през територията на цялата страна и не захранва нито един български град, нито едно българско предприятие. Най-скъпият газопровод в света за всички времена обслужва интересите на Сърбия, Турция и Русия, не и на България“.

Румен Петков оцени като най-скъпата инфраструктура в света, която строи Борисов.

„Изграждането на газопровода се забави с една година, както всичко, до което се допре Борисов. Газът влиза от Турция, излиза на Сърбия и в България няма свързаност. Влизат нищожни количества от Румъния. Най-скъпата инфраструктура в света е тази, която строи Борисов. Това е нещо изключително тревожно. По доклада на Европейската агенция на енергийните регулатори има крос субсидиране с тарифата, която „Булгаргаз“ плаща на „Булгартрансгаз “. Имаме „Турски поток“, имаме неизпълнение на газопровода „България-Гърция“. Тук трябва да сме наясно, че Теменужка Петкова лъже за пореден път. Тя обяви, че газопроводът "България-Гърция" ще бъде готов на 1 октомври тази година. Няма да бъде готов“.

Петков коментира липсата на ясни аргументи за изграждането на интерконектора България-Сърбия и добави, че единственият такъв са рушветите.

„За българо-сръбската връзка: На 5 март 2010 година министър Трайчо Трайков подписа в Брюксел с енергийния секретар тогава на Европейската комисия Гюнтер Йотингер предпроектно проучване. То трябваше да приключи 2010 година и първите количества газ в България по този газопровод да потекат 2013 година. Сега сме 2021 година. Предпроектното проучване е подписано далеч извън сроковете, които са залегнали в документа, подписан между българското правителство и Гюнтер Йотингер – месец януари 2012 година. То е на стойност 1 милиард и 300 милиона лева. „Булгартрансгаз “ през 2020 година обявява изработването на техническия проект и го оценява на 540 хиляди лева. Попитайте всеки, който е имал достъп до сектора – това е единственият случай в света, в който предпроектното проучване е три пъти по-скъпо от техническия проект. Навсякъде в света, в който не граби Борисов, изработването на техническият проект винаги е по-скъпо от предпроектното проучване“.

Според Петков, с възлагането на техническия проект на 540 хиляди лева се предрешава изборът на строителя.

„Технологията е така заложена, включително ценово, че този, който ще го строи, ще направи предпроектното проучване. Капацитетът на интерконектора „България-Сърбия“ ще е 1 милиард и 800 милиона куб. м газ. В момента с изграждането на „Турски поток“ на Киреево-Зайчар ние имаме наличен капацитет от 1 милиард и 900 милиона куб.м газ. Какво налага да сторим нов интерконектор? Нищо, освен рушветите. На фона на констатираното от Европейския регулатор крос субсидиране санкциите от Европейската комисия са неизбежни“.

В контекста на енергийната държавна политика и вчерашното решение на премиера Бойко Борисов за реакторите от АЕЦ „Белене“, Петков заяви, че Борисов фалира Националната електрическа компания заради лична изгода - за да си купува спокойствие от САЩ.

„Вчерашното решение на правителството е съсипващо за българската енергетика и за международния авторитет на България. Трябва да сме наясно, че в китайските институции, френските институции, корейските институции потресът е зашеметяващ. Борисов ги лъже три години: „Търсим стратегически инвеститор“, „Елате, запознайте се на площадката в Белене“, „Проучете технологията, проучете пазара“. Китайците, когато идваха, обикаляха Сърбия, Македония, Турция, Гърция да проучат пазара на ток. Инвестираха огромни средства“, посочи още той. „Тези декларации, че ще местим тези два реактора от тук – там без съгласие на производителя, не стават. Ние нямаме проект на „Козлодуй“. Това означава да започнем цялата процедура отначало. Ако досега сме инвестирали в „Белене“ три милиарда, НЕК е инвестирала в „Белене 3 милиарда, милиард и половина да кажем, че е оборудването. Приемаме, че „Козлодуй“ тегли кредит и купува това оборудване. Другият милиард и половина на 31 декември се пише на НЕК и НЕК е във фалит. Всички трябва да си дадем сметка, че Борисов фалира НЕК, за да си купува спокойствие от САЩ. Никой не е водил разговор с „Атомстройекспорт“ за глупостите, които бълва Борисов. Той обяснява, че ще се прави хибриден реактор. Кой се е съгласил? На нас ни се обяснява как първото зареждане с ядрено гориво на такъв хибриден реактор ще бъде с ядрено гориво на „Уестингхаус“. Кой ше се подпише? Кой ще бъде изпълнителят? Нито „Атомстройекспорт“ са поели такъв ангажимент, нито американската страна. Казвам го да е съвършено ясно – „Козлодуй“ се управлява от Людмил Стойков, не от Теменужка Петкова, не от Бойко Борисов“.

Румен Петков определи като абсурдно твърдението, че след 10 години ще има работещи реактори.

„Тези глупости, че след 10 години ще имаме работещи реактори, са абсурдни. Фактът, че нямаме съгласие на никой да даде гаранции, сам по себе си обяснява безсмислието на упражнението. Смисълът на упражнението е енергийната несигурност на България, енергийната мизерия българската икономика и българските граждани. Това отношение към съсипване на нашата енергетика е абсолютно методично за САЩ от времето на Иван Костов насам. Борисов шест-седем години обяснява как държавата не може да финансира блоковете в „Белене. Държавата сега, ако поеме да финансира тази измислица, която и няма как да се случи, в „Козлодуй“, какво правим“


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТаУмВзе

    68 9 Отговор
    Мутропитека не помни какво лъгал и мазал. На сутринта е едно, до вечерта е 55то. А Лъжецът, трябва да помни.
  • 3 РЪМПЕЗИ

    76 22 Отговор
    ВЗЕ ДА МИ ХАРЕСВА РУМЕН ПЕТКОВ...ДАВАЙ В СЪЩИЯ ДУХ И СЪДБАТА ЩЕ ТЕ ВЪЗНАГРАДИ...
  • 4 Жак Фреско

    31 30 Отговор
    Този човек е хитър измамник не е умен.

    Коментиран от #17

  • 5 Фен

    33 66 Отговор
    Пикаещият във фонтани в страшна форма - всеки ден по 2 часа трезвен!? Бравос!
  • 6 Кан Тиквун

    26 6 Отговор
    Ами прасе съм,в една кочина живеем..
  • 7 Електра

    25 53 Отговор
    Пикаещия във шадравани го е яд, че не можа да се изпикае и на тръбата...

    Коментиран от #23

  • 8 101

    17 11 Отговор
    Kъсно защото договора е веч подписан за балкански поток! Cега още няколко милиарда ще отидат и за 7ми реактор и после пак ще го подкрепите!
  • 9 РАДИО ЕЛТО

    44 15 Отговор
    БОЙКО БОРИСОВ е лъжец по точно от рождение до призвание нагъл двуличен егоист студенокръвен БОЙКО мрази НАРОДА
  • 10 Електра

    22 42 Отговор
    Тоя Галееев продукт, го е яд, че немажа да се облекчи, върху тръбата, както го прави във фонтани...
  • 11 Електра

    20 41 Отговор
    БСПеераста що реве, щото не можа да се изчорка на тръбата ли...
  • 12 Ива

    40 9 Отговор
    Мутрата е ясен и разкрит , излезте и гласувайте българи !
  • 13 дърта комуняга

    24 27 Отговор
    на тебе кой ти вярва бре, и ти си един от боклуците които и се изредиха на българия ......
  • 14 Срамота

    37 7 Отговор
    Боко нали каза, че ше има диверсификация и евтин газ. Кото гледам цената си е същата.
  • 15 Румен Петков

    25 29 Отговор
    Ще прекъснем да отскоча до шадравана че съм на 4 бири...и продължаваме!
  • 16 pepy

    24 23 Отговор
    Сутринта - изтъкнат юрист /идея си няма от материята/, сега енергиен експерт /пак същата работа/... Независимо, че казва и вярни неща - просто дразни... не е той човекът с авторитет, който да анализира всичко...
  • 17 до всичко разбиращия

    7 13 Отговор

    До коментар #4 от "Жак Фреско":

    кой е по, по най, фонтана или тиквата, по хитрост и измами?
  • 18 терберастка измет

    24 11 Отговор
    Дежурния герберестки трол, напускал 15 коментара за шадравани, няма ли да намине да похвали прокурор Каскетов за поредното споразумение и условни присъди на една малка част от "алчни олигарси" с които се бори редовно?!
  • 19 !!!?

    25 20 Отговор
    Този мочко е клакьор на Кремълската пропаганда...с лъжи и компромати се опитват да спечелят изборите !!!?

    Коментиран от #21, #49

  • 20 ffdddd

    11 5 Отговор
    Прокоратура няма ли за вас безмъртните.Ти какаво направи.....нищо не ви ли срам....
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Кукуригууу

    9 19 Отговор
    Този Шадрафан Йордек е станал за смях и на бабите
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 РУМБАТА...НАЗДРАВЕ

    9 15 Отговор
    УДАРИ ДВЕ ТРИ ПИТИЕТА, БЕЛКИМ КАЖЕШ НЕЩО СМИСЛЕНО....
  • 25 МАТА КОСМАТА

    12 15 Отговор
    ПИКАЕЩИЯ И ГОЦЕ ИЗМИСЛИХА ГОЛЕМИЯ ШЛЕМ - РУСИЯ ДА ЗАРОБИ БЪЛГАРИЯ, СРЕЩУ ПАРИ РАЗБИРА СЕ. ЩЯХА ДА ЛАПАТ КОМИСИОННИ, А МОЖЕ ДА СА ВЗЕЛИ И АВАНС НЯКОЛКО МИЛИОНА? НО СЕГА СЕ РАЗБРА, ЧЕ И БЕЛЕНЕ ОТПАДА - ЩЕ СТРОИМ 7МИ В КОЗЛОДУЙ И МАЙ ЩЕ ТРЯБВА ДА ВРЪЩАТ ПАРИ ИЛИ ЩЕ ХОДЯТ ПРИ ЛУКАНОВ.

    Коментиран от #28

  • 26 МАТА КОСМАТА

    5 12 Отговор
    МАТА ХАРИ ОТ ПЛЕВЕН.
  • 27 Ахах

    17 2 Отговор
    Това няма да се размине на тулупите. Това е национално предателство и за това се носи физическа отговорност. Борисов трнява да бъде разстрелян като куче! Така се прави с предателите!
  • 28 Абе гнъсссс долна

    8 8 Отговор

    До коментар #25 от "МАТА КОСМАТА":

    Какво общо има това с газопровода?! Ненормалникм гнусенн! Умирай!

    Коментиран от #36

  • 29 Народен съд 2021 рестарт

    19 5 Отговор
    Пикал,не пикал...казва истини и Барба Ганьoс го чака участта на Луканов и Чаушеско...

    Коментиран от #35

  • 30 А бе

    5 12 Отговор
    Плевенски даул,погледни се в огледало и ще видиш една истински грозна глава

    Коментиран от #33

  • 31 Сделано в СССР

    8 8 Отговор
    Аааа, къде го стяга чипика глашатая на агент Гоце - рестото от 7 лв. на мегават, което руските сатрапи използват за подривна дейност не стига до него. Ами така е решил разпределителя на порции - агент Сава. Плаща на руските тролове, политици, прокуратура, ДАНС ... за теб не стига бе румба .
  • 32 ха ха

    7 6 Отговор
    Да не би да свършиха фонтаните, та се прехвърли на енергийната система?
    Да се гушнат с новият им идол Мангъров и да се отправят към близката кръчма
  • 33 о да

    7 1 Отговор

    До коментар #30 от "А бе":

    не само грозна - проста,лакома и алчна за власт!
  • 34 Цоко

    9 1 Отговор
    НА 4.4. да изринем тлъстата мутра и шайката му, завинаги.
  • 35 Оня

    5 6 Отговор

    До коментар #29 от "Народен съд 2021 рестарт":

    Съгласен . До него на стената трябва да са цв.цв , Р.Овч , Румбата шадравански , Корнела , меди Доганов , и още знайни и незнайни гнусни твари . И когато цялата измет бъде изтребена , тогава може да се говори за рестарт
  • 36 ДАЛ СИ Е Д ТО

    6 5 Отговор

    До коментар #28 от "Абе гнъсссс долна":

    ИМА, ИМА, ЩОМ НЕ Е В ПОЛЗА НА РАША, ПИКАЕЩИЯ ПЛЮЕ ТА ЧАК ПЯНА МУ ИЗЛИЗА ОТ УСТАТА. И ЗАЩО ОБИЧА ТОЛКОВА РУСИЯ, ДАЖЕ ПОВЕЧЕ ОТ БЪЛГАРИЯ? АМИ ЗАРАДИ ПАРИТЕ ИМ!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 gfgfgf

    3 4 Отговор
    Първанов къде е или с Корнелката е на пенсия ....вие достоство имате ли ,май не вие сте само на прибиране.
  • 39 Те така

    5 4 Отговор
    Просто казано, Тиквата се откупи от руснаците с наши пари, заради едни 800 000 000 евро взет и не върнат рушвет за Южен Поток.
  • 40 Комунивирис

    7 6 Отговор
    Ястребите на АБВ бяха в основата на Южен поток, Бургас-Александрополис, АЕЦ"Белене".Голям шлем за Георги Първанов. Бойко им отряза комисионните. Сега Румен Пикльото е измършавял от глад, обикаля медии да говори тъпотии. Кой го слуша, червени скакалци.
  • 41 Манол Върбанов

    6 4 Отговор
    И ти си една мутреса, закрилник на бандити и полицай с криминално минало и сега се опитва тоз комплексирания Ганя-мутра да всява ред и дисциплина ...хахахаха пълен клоун! Абе Румене шибаш ли още онази директорка от математическата гимназия онази ехидната или много или мн и увиснаха сърмите, или твоя посивелия охлюв нистава вече
  • 42 778

    5 0 Отговор
    Дали изобщо българските политици подозират, че на хората им се повръща от тях?
  • 43 Въздържател

    8 1 Отговор
    Това деде е пиянка.
  • 44 Пренавит

    7 3 Отговор
    Не го закачайте Пак са го активирали от Маскве Като кукувичка от часовник изскача на всеки кръгъл час
  • 45 Винкело

    1 1 Отговор
    Бе верно ли пети и шести реактор спират 2027 година? Аз да зема да организирам една свещоливница тогазка?
  • 46 Бай Иван

    5 3 Отговор
    Румка дръж се по културно пич знаем че идват избори и се напъваш, излишно. Имахте привилегията и благата оправлявате държавата но бързо ви изритахме. Прекалено много и бързо крадете, всички политици го правят, това е ясно но вие си мислех те че бай Тошо още е жив и е зад вас, оп, грешка, вече народа решава кой да краде.
  • 47 Balgarin BG

    4 2 Отговор
    Проблема на пикаещото момченце в шадравана е Руска амнезия причинена от шльокавица.Всички партии и сдружения подкрепещи Руски газови и ядрени проекти които са не печеливши и в разрез с европейското законодателство трябва да бъдат спрени завинаги.А тези които работят за Руските интереси и са в ущърб на България трябва да отговарят и да бъдат съдени за Държавна измяна и нанесени материални злоупотреби.
  • 48 КЕ СЕ НАПИКАШ

    6 3 Отговор
    КОМУНЕТАТА ВСЕ СИ МЕЧТАЯТ ЗА ВЛАСТТА ЗА ДА НИ ФАЛИРАТ С КРАДЕНЕ ОБИРАНЕ НА ДЪРЖАВАТА.РУМБА СВЪРШИ ВЕЧЕ .БЕШЕ КАКВОТО БЕШЕ .ПОВЕЧЕ ЗА ВАС НЕМА БРАТ.ОСТАНА ТИ САМО ТОВА ДА СИ ПРАВИШ СВОБОДНИ СЪЧИНЕНИЯ,ЗА ХРАНИЧКА ТА ТЕБЕПОДОБНИТЕ. БАЛАМИ ВЕЧЕ НЕМА ,ИМА ДОСТЪЧНО МНОГО ИНФОРМАЦИЯ И ТВОЙТЕ ХУМОРЕСКИ НЕ ВАЖАТ.НО ТИ ГИ ИЗПЕЙВАЙ ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМ,НЕМА ЛОШО.
  • 49 Въххх

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "!!!?":

    Всичко казано е истина..... Пропуснал е да спомене, как под натиска на ФАЩ, тиквата се отказа и от Южен поток. Важното е да се угоди на господарите отвъд океана. Народа нека плаща непосилни сметки за скъпата газ. ББ нали си пълни шкафчетата. На изборите си го изберете пак.... Защо някой друг да се бърка там, където не му е местото нищо, че говори истината.....
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 демократ

    1 0 Отговор
    Пияницата Румен е грозната лъжа на демокрацията
    Галеви са неговия продукт.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Мисирка

    0 0 Отговор
    БорисОфф и цялата шайка позираща като правителство трябва да отговарят за престъпленията, които натвориха срещу България, защитавайки интересите на господарите си отвъд океана. Съд и затвор!
  • 56 Статистик

    0 0 Отговор
    " Cмиcълът нa упрaжнeниeтo e eнeргийнaтa нecигурнocт нa Бългaрия, eнeргийнaтa мизeрия бългaрcкaтa икoнoмикa и бългaрcкитe грaждaни. Тoвa oтнoшeниe към cъcипвaнe нa нaшaтa eнeргeтикa e aбcoлютнo мeтoдичнo зa CAЩ oт врeмeтo нa Ивaн Кocтoв нacaм."

    Правилно !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове