Last news in Fakti

22 Януари, 2021 12:12 1 399 10

Васил Тончев: Президентските избори ще бъдат рефлексия на парламентарните

  • васил тончев-
  • бсп-
  • герб

Ако ГЕРБ и БСП излязат със силни кандидати, шансовете на Радев за втори мандат намаляват, смята социологът

Васил Тончев: Президентските избори ще бъдат рефлексия на парламентарните - 1
Снимка: БГНЕС

„Президентът се дистанцира от всички основни политически сили и в момента е в определена изолация, тъй като напусна конституционната роля на президент, който да е арбитър и влезе в опозиционна роля - нещо, което не е типично.“ Това каза пред БНР социологът Васил Тончев. Той смята, че евентуалният втори мандат на Румен Радев „изцяло ще зависи от развръзката на парламентарните избори“.
„Без БСП той не би могъл да се надява дори да влезе в балотаж, за втори тур. Ако се позиционират БСП със свой силен кандидат и ГЕРБ със свой силен кандидат, не мисля, че той ще има особени шансове да прескочи тази бариера“, подчерта Тончев в предаването „Преди всички“ по БНР.

Според него Борисов би могъл да излезе на тази писта да се състезава, ако има мнозинство, доминирано от ГЕРБ и ако успее да се договори с ДПС да го подкрепи на втори тур. „На Борисов като своеобразен финал на неговата активна политическа кариера, би могла тази одежда да му прилича.“

Президентът Румен Радев е пропуснал шанса да бъде субектът, който да обедини протестите, смята Васил Тончев.

„Когато протестите излязоха и в защита на президентската институция, ако Радев беше продължил докрай своята роля, която сам си избра – да бъде лидер на опозицията, ако беше излязъл от президентството, ако беше оглавил тази вълна, както и БСП тогава беше в насипно състояние, той би могъл да стане действително лидерът на опозицията, който да се яви сега на тези парламентарни избори“, коментира Васил Тончев. По думите му, оставайки в кабинета си, президентът е продължил дистанционно да поддържа енергията на протестите, но „това не е позиция, която може да доведе до краен резултат“.

Социологът е на мнение, че Слави Трифонов ще има проблеми с подкрепата на предстоящите избори, тъй като не използва рационално нишата, която му се е отворила.

„Не може да не се ангажираш с никой, да седиш отстрани и да гледаш, при положение, че си поел отговорност да влезеш в тази игра. Той получава подкрепа практически от целия политически спектър – на хора, които на минали избори са гласували и за ГЕРБ, и за БСП, центристки партии.“

Тончев отбеляза, че с хода си спрямо БСП и отхвърлената покана за съвместни действия за осигуряването на прозрачни избори Трифонов „губи подкрепата си от пролевите избиратели, които не искат да гласуват за БСП, а търсят друг вариант – една стъпка, която ограничава неговия електорален потенциал“.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    26 10 Отговор
    Този социолог по-добре да гради кариера като оракул и да се снабди с кристален глобус. За какви президентски избори може да се кандитатира Борисов. Та той е кандидат за затвора като най-големият български национален предател!!!
  • 2 КОТарАК

    24 9 Отговор
    за кой Борисов става въпрос? тиквата , която чакаме да влезе в затвора или някой от прецаканите от него да го приключи?
  • 3 Петьо Петров

    4 16 Отговор
    Ех този Трифонов! Защо ли е трън в очите на всички,след като всички социолози,политилози,ихтиилози,офтомолози,та даже и орнитолози не му дават повече от 8-10 % гласове? Явно е повече от трън,предстои да видим!
  • 4 За България

    21 12 Отговор
    По достоен от Радев няма.

    Коментиран от #6

  • 5 12345

    21 9 Отговор
    Ще изберем Румен Радев за Президент на България с повече от три/3 000 000/ милиона гласували българи в и извън страната.
  • 6 така така

    9 5 Отговор

    До коментар #4 от "За България":

    за ЦСЗ без право на замяна.
  • 7 бацо

    5 0 Отговор
    Рифлексия?! Ако говорят за отражение, рефлектиране - ок. Ама рефлекс що значи..
  • 8 Бай Курти

    6 13 Отговор
    Ха ха,зеления чорап щял да получи 3 милиона гласа .То 30000 са му много.Народа го разбра, колко струва.
  • 9 !!!?

    7 9 Отговор
    Радев е един безотговорен злобар, интригант и егоман - освен кариера платена от българският данъкоплатец, той има зад гърба си само разбито семейство, разруха на военновъздушните сили, разделяне на българското общество и опит за държавен метеж. Изглежда че и БСП разбраха, че той е символ на неуспеха !!!?
  • 10 Уйке

    7 3 Отговор
    Тончев къде ще я търсят, та пък и намерят тази силна фигура в ГЕРБ?Нали всички са до гуша в л.. ната! Или напълно компрометирания и овъргалян целия във ф... лии ББ! Радев ще бъде стария нов президент! А за С. Трифонов си прав. Държи се прекалено високомерно и ще отблъсне част от подкрепящите го.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове