22 Януари, 2021 14:37 2 117 30

Манолова изпрати до правната комисия промени за въвеждане на 32 МИР в чужбина

  • мая манолова-
  • 32 мир-
  • правна комисия

С промените ще се увеличат секциите във Великобритания, които след Брекзит са само 35

Манолова изпрати до правната комисия промени за въвеждане на 32 МИР в чужбина - 1
Снимка: Изправисе.БГ

Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова изпрати до правната комисия на парламента законодателно предложение за промени в Изборния кодекс. Тя предлага Закон за изменение и допълнение на ИК, с който се цели въвеждането на 32 МИР в чужбина.

Законопроектът дава възможност за увеличаване на броя на секциите във Великобритания, които след Брекзит, с настоящата правна уредба, са само 35. Ние сме „за“ въвеждане на гласуване по пощата за българите в чужбина, но няма политическа воля за решаването на този въпрос. С измененията, които предлагаме ще се постигне главната цел – максимален брой български граждани от чужбина да могат да упражнят конституционното си право на глас, посочват от Гражданската платформа „Изправи се.БГ“.

В становище към законопроекта от "Изправи се.БГ" подчертават, че подкрепят въвеждане на видеонаблюдение или видеозаснемане на броенето на бюлетините, въвеждане на гласуване по пощата, както и въвеждане на район "Чужбина" и създаване на условия за разкриване на повече избирателни секции извън страната.

Със законопроекта се предлага при избори за народни представители да се създаде 32–ри многомандатен избирателен район извън страната, за да може избирателите в чужбина да гласуват за кандидатски листи и с преференция, а не само за партии и коалиции.

Според предложението за организационната подготовка на МИР извън страната ЦИК ще играе ролята на РИК. Това не променя досегашната ситуация, доколкото ЦИК и сега назначава СИК извън страната и ръководи протичането на изборния процес в секциите извън страната, приема протоколите и отчита резултатите в секциите зад граница, се посочва още в законопроекта.

В мотивите към промените Манолова посочва, че предложението се прави с цел да се гарантира конституционното право на гласуване на българите в чужбина, по-добра и по-евтина организационно-техническа подготовка на изборния процес, намаляване на финансовите разходи за организация на изборите в чужбина.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гладен

    9 1 Отговор
    Нощ Локдаун МИР 32. Патаклама в чужд вилает ЙОК!
  • 2 крадци на вот

    12 12 Отговор
    И това няма да одобрят корумпетата. Страхуват се от избирателния вот в чужбина.

    Коментиран от #8

  • 3 Другия с коня

    21 16 Отговор
    Това "същество "е много гнусно...Пак е намислила нещо Долно....

    Коментиран от #13

  • 4 Мая премиер

    11 15 Отговор
    Руса жена ке изведе България. Граовка е и костелива, като череша. Тя ще направи Велика България отново

    Коментиран от #22, #29

  • 5 Бойко Борисов

    13 6 Отговор
    Не може емигрантите ще ми вземат шкафчето...........
  • 6 Трябва се забрани гласуването в чужбина.

    9 12 Отговор
    Точка.

    Коментиран от #21

  • 7 Братя Галеви

    10 10 Отговор
    Майо, внимавай кво правиш и как харчиш парите. Ако се провалиш ще ходим на излет в планината.
  • 8 никога ГЕРБ

    10 9 Отговор

    До коментар #2 от "крадци на вот":

    Да, гербаджийските окупатори приемат само парите, постъпващи в България от българите в чужбина, иначе за изборите не ги броят за българи. Абе с една дума, всичко се върти около чекмеджето.
  • 9 Депутат

    6 8 Отговор
    Не трябва да се дава право на глас на хора навършили 50 години. На хора които нямат поне средно образование. На хора живеещи над 1 година на социални помощи. На хора,които не знаят български език. На хора,които нямат поне 5 години отседналост в България.

    Коментиран от #25

  • 10 Никой не е забранил

    15 6 Отговор
    На българите в чужбина да гласува във България.
  • 11 Най големите измами

    8 3 Отговор
    Стават в избирателните секции в чужбина. Трябва да се гласува само с предварителна регистрация която да е електронна, демек по интернет.
  • 12 Гларус

    12 1 Отговор
    Изправи се БГ!!! Как да се изправим, като все ни е вътре,вече 32 години!!! И като се изправим,кво от тва,пак си е вътре-само дето сменяме позата!!! Ем бит,ем е.ан!!!
  • 13 Откога разправям

    4 11 Отговор

    До коментар #3 от "Другия с коня":

    Че Мая работи за Тиквата. Отровното трио също.

    Коментиран от #26

  • 14 БАЙ Х@Й‼

    14 1 Отговор
    Естествено никой не повдига въпроса за ред по който избраните депутати ДА МОГАТ ДА БЪДАТ ОТЗОВАНИ ! Нали народа е суверен и ги избира да работят. Защо всеки работник МОЖЕ да бъде освободен , но дУпЕтата НЕ МОЖЕ ⁉️

    Коментиран от #18

  • 15 Шопо си е шоп

    1 4 Отговор
    Нема значение Граовски или Банкянско.
  • 16 БАЙ Х@Й‼

    8 1 Отговор
    Защо всяка партийна формация не вкарва дУпЕтати само съгласно реалния брой спечелени гласове ! Нека се борят за гласове !
  • 17 тралала

    6 3 Отговор
    ПредседателКАТА на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова. Изправи се,седни,изправи се,седнии! Ей,БеГето,защо не слушаш,бе? Ще има плющаци!
  • 18 Слави го спомена.

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "БАЙ Х@Й‼":

    Премахване на депутатският имунитет. И така прокуратурата ще може да ги отзовава много лесно. Те пак тогава няма да се занимават с глупости и ще внимават в картинката.

    Коментиран от #24

  • 19 БАЙ Х@Й‼

    8 2 Отговор
    Защо може дУпЕтати да влизат с гласове на една партия , а после в НС да "размислят" и да стават неЗАВИСИМИ ?
  • 20 Бикоборец

    9 6 Отговор
    Живях 20години в Европейска Държава,според мое лично мнение живеещите в чужбина не трябва да гласуват.
  • 21 Муньо

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Трябва се забрани гласуването в чужбина.":

    А само в гетата ли ще се гласува?
  • 22 Рупите

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Мая премиер":

    И сериала че свърши и ще заживеят в България, като в приказките щастливо до края на живота си. Дали?
  • 23 Абе тъпанари

    3 3 Отговор
    какво пишете само глупости.Това,което пише Мая е добро,но трябва НЕПРЕМЕННО да добави,когато депутат се отдели от партията,КОЯТО Е ГЛАСУВАЛА ЗА НЕГО ДА СИ ХОДИ И ДРУГ ОТ СЪЩАТА ПАРТИЯ ДА ГО СМЕНИыНЕ ДА СЕ ПРАВЯТ НА НЕЗАВИСИМИ И ДА ПОДКРЕПЯТ ДРУГИ,А ДА СИ ХОДИ!!!!!!!!!!!!!!!
  • 24 А бе

    1 5 Отговор

    До коментар #18 от "Слави го спомена.":

    Коя прокуратура точно, ................ каскетурата ли?
  • 25 А бе

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Депутат":

    Дупетатино и ти ще станеш на 50, а нямаш и средно образование (съдейки по настоящия парламент), а кражбите си ги "изписвате" като социални помощи.......................е, КЕ ТРЕБЕ ДА СИ ОДИШ ВЕКЕ !
  • 26 Умен по цялата глава

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "Откога разправям":

    Объркал си се.Мая Манолова внася законопроект 2005 та мисля.Тя е депутат.Татяна Дончева в комисията в НС прави всичко възможно да влезе в зала и поправката на НК е гласувана от БСП....След нея Ванко1 ,който е Осъден на 16 години за сводник на малолетни и наркотрафик,излежал три години от присъдата е Пуснат на свобода...Поправката в НК е била заради Него...Сега в Канада играе кючек....Можеш ли да вярваш вече на ММ какво е замислила.....Защо й позволяват Изобщо законодателна инициатива....
  • 27 ПЕНКО

    5 0 Отговор
    ОБАЧЕ ТЯ Е БАБИЧКА НАД 50 ГОДИНКИ -И СИ Е АГЕНТ С ПАРИЧКИ И ФУНКЦИИ И ЩЕ ВИ МАНИПУЛИРКА -ДО ИЗТОЩЕНИЕ НА ЗАЩИТНИТЕ ВИ ФУНКЦИИ -БЪЛГАРИ- "БОГАТИРИ И БОГАТИРКИ " !!!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 така така

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мая премиер":

    с къна за 5.99лв.
  • 30 мразим комунета

    0 1 Отговор
    Всите комунета..................президент............боко...........фандъка...........мая............шефа на бнб...........тия не пускат власта вече 75 години.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове