Last news in Fakti

22 Януари, 2021 15:44 1 515 24

56% от българите смятат, че правителството не се справя с пандемията

  • коронакриза-
  • правителство-
  • пандемия

22% от българите казват, че не знаят дали ще се ваксинират и по този показател сме първи в света

56% от българите смятат, че правителството не се справя с пандемията - 1
Снимка: Галъп интернешънъл

32% от запитаните в края на миналата година българи смятат, че правителството у нас се справя добре със ситуацията с коронавируса. 56% обаче не се съгласяват. 11% не могат да преценят. Това показват данните на последното социологическо проучване на „Галъп интернешънъл“, част от международно изследване за нагласите на обществото по време на пандемия. В България допитването е проведено сред 808 души и е проведено между 26 октомври и 6 ноември 2020 г.

„В първите месеци на кризата миналата година българското правителство, а и много други по света, получиха силен ситуационен рейтинг, породен донякъде и от страха и неизвестността на новата заплаха. Постепенно, в последните месеци този силен първоначален заряд на подкрепа се изчерпва – и поради привикване със новата ситуация и живот в условията на коронавирус, и поради сериозния ръст на новите случаи в страната в края на 2020 г.“, заключават от „Галъп интернешънъл“.

От агенцията отбелязват, че през април и юни близо три четвърти от българите са одобрявали начина, по който правителството у нас се справя с коронавируса, но сега този дял се е стопил до една трета и ще трябва да се изчака какъв ще е ефектът от спада в случаите на коронавирус, за да се види имали съживяване на показателите.

Две трети от българите се съгласяват с твърдението, че ограничаването на пътуването между страните е приемлив метод за борба с разпространението на коронавируса. Една пета е на противоположното мнение. 9% не могат да преценят. Макар че общественото мнение в страната ни е по-скоро близко до средното за света, българското общество е по-скоро от онези, които подкрепят с известна неохота ограничаването на пътуването, дори и то да е с цел минимизиране на разпространението на заразата.

В края на 2020 г. у нас се наблюдава закономерен на фона на многото случаи на болест спад в склонността на обществото ни да приема заплахата от коронавируса за преувеличена. Вече 44% от анкетираните не смятат опасността от новия вирус за преувеличена, докато преди това обратната теза е имала повече поддръжници.

Делът на хората, които и сега смятат, че заплахата от COVID-19 е преувеличена обаче продължава също да бъде висок - 42%.

През последните месеци делът на пренебрегващите опасността е спаднал значително – с повече от 30% спрямо изследването от първата вълна в края на март. Така изглежда, че обществото ни, макар и да привиква с живота в условията на COVID-19, е започнало да приема опасността по-сериозно, заключават от „Галъп интернешънъл“.

56% от анкетираните българи изразяват готовност да се откажат от някои от своите човешки права, ако това ще помогне да се спре разпространението на коронавируса. 31% не биха жертвали своите човешки права, дори и за да ограничат заразата. 13% не могат да формират мнение по този въпрос.

Макар че мнозинството у нас все още е склонно да се откаже от свои права в борбата против вируса, забелязва се и сериозен спад на изразената готовност за това в сравнение с декларираното съгласие през март (83%) и април (78%). Българското общество е и далеч по-неуверено в съгласието си за отказ от човешки права на фона на обобщените за света данни.

Що се отнася до отношението към ваксините срещу коронавируса, 42% от българите изразяват своето желание да се ваксинират, в случай че има обществено достъпна ваксина срещу болестта, която е считана за безопасна е ефективна. 36% по-скоро не биха си поставили такава ваксина. Отговорите у нас са близки до средните стойности за ЕС, особено до тези на източните държави от Съюза, отбелязват от „Галъп интернешънъл“.

На този фон, прави впечатление размерът на дела на отговорите „не знам“ – 22%, е най-високият регистриран дял на колебание сред всички държави, участвали в глобалното изследване.

Това показва не особено висока увереност и силна зависимост от потока информация и необходимостта от разяснителна кампания, отбелязват от „Галъп интернешънъл“.

Агенцията заключава, че макар и българите да не приемат с особен ентусиазъм идеята за ваксинация срещу COVID-19, пандемията не е повлияла негативно на цялостните нагласи на обществото ни към ваксините. Малко над една трета е делът на тези, които споделят, че след глобалната пандемия от коронавирус е по-вероятно да се ваксинират по принцип, а малко под една трета са тези, които казват, че няма промяна в тяхното отношение по този въпрос. Една четвърт пък е делът на тези, които споделят, че сега е по-малко вероятно да се ваксинират.

35% от респондентите у нас очакват след пандемията от коронавирус българите да са по-склонни да се ваксинират по принцип. 22% смятат, че след пандемията българите по-скоро ще избягват ваксините, а 16% не виждат промяна в общественото мнение по-този въпрос. Отново значителен е делът на тези, които не могат да отговорят (28%), най-висок от всички страни, участвали в изследването.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойку шкафа

    37 10 Отговор
    Ама с пълненето на шкафовете се справям чудесно.

    Коментиран от #19

  • 2 гост райдър

    24 8 Отговор
    Правителството се справя само със схемите и цепийте...Там са N1..
  • 3 Рошко

    29 5 Отговор
    Аз не вярвам ни в пандемия но в правителство и то за нищо, само на фалшиви медиии
  • 4 Мануил

    23 6 Отговор
    Не са 56%,повече са. Крият го. И некомплекта в армията писаха,че бил5400 човека,а се оказа после,че е към 8000.
  • 5 Johansson

    18 7 Отговор
    Не ми дреме за тоя вирус , камо ли да се страхувам, а за ваксина абсурд.
  • 6 Аз40🏴‍☠️

    23 1 Отговор
    Галопа са ни ясни. Тази статистика са си я съчинили.
  • 7 волен сидеров

    18 9 Отговор
    КАКВА ПАНДЕМИ КВИ ПЕТ ЛЕВА БЕ-ПАНДЕМИЯ ИМА В ГЛАВИТЕ ВИ САМО
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 100 процента

    20 9 Отговор
    Справя се екстра правителството начело с баш бащицата. По–крадливо, по–некомпетентно и по–нагло с лъжите си провителство досега България не е имала. Бройте и Гроб кметовете по места.
  • 12 ЪРП

    11 6 Отговор
    ИМАТЕ УЕЕЕКА ГРЕШКА...........ДЕЙСТВИТЕЛНИТЕ ПРОЦЕНТИ СА 560 % !!!!!
  • 13 Бай Иван Бунаков

    2 11 Отговор
    Може би се справя но няма достатъчно яснота ,ни за пандемия,ни за ваксини.Иска се диалог ,а не монолог.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 От болницата

    10 8 Отговор
    Този деб..ил Борисов трябваше да легне в реанимацията с шнорхел забит в гърлото, за да види как страдат хората. Наду ни главите как сме били първи по справяне с пандемията, а после, когато започнаха да броят труповете, запраши спешно с джипката да проверява, дали не са виждали китайски дрон по магистралите.

    Коментиран от #22

  • 16 MERS

    10 5 Отговор
    Може процента да е по-голям !
  • 17 Червени боклуци.

    10 6 Отговор
    'Довчера' маски горихте, дрОгари лумпени...
  • 18 Кои българи ?

    9 5 Отговор
    Руските шпиони ли?! Не ни вълнуват пом ияр и!
  • 19 далавери симеоноФ

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "Бойку шкафа":

    И аз пълня шкафовете...
  • 20 Матей

    3 8 Отговор
    И още повече ще узреят,като се усложнят до невъзможност страничните ефекти от ковид-кризата,икономическите и социално -битови стагнации.Миналата година се размина заради сравнително бързото охлабване през лятото,но сега имаме и ефекта на натрупването,на негативни въздействия,от всякакво естество.Търпението на българина е волско ,ама не и безкрайно,засега се изразява в автоагресия и повишена заболеваемост ,а гладът е лош съветник.Щаба се кефи ,че английския щам е открит тук едва ли не предварително,ще видят те кон боб яде ли!
  • 21 Политолог

    6 6 Отговор
    Който не вярва на правителството, че се справя с вуруса, НЯМА ДА БЪДЕ ВАКСИНИРАН. АЗ БИХ ЗАБРАНИЛ И ДА СЕ ПРИЕМА В БОЛНИЦА
  • 22 ОТ ЦЕНТРАЛАТА

    5 4 Отговор

    До коментар #15 от "От болницата":

    ЗАЩО ДА ЗАБИВАТ ШНОРХЕЛ НА БОРИСОВ?!? ОНОВА НЕДОРАЗВИТОТО НЕЩО В ПРЕЗИДЕНТСТВОТО ПЪРВО ИЗЛЕЗЕ ДА НИ ИНФОРМИРА, ЧЕ НЯМА ТАКОВА НЕЩО КАТО ВИРУСИ, КУРНЕЛА МУ ПРИГЛАСЯШЕ, НО КАТО СЕ РАЗБОЛЯ, ХУКНА КЪМ ВМА, ТОЗИ, ДЪЛГИЯ И СЕГА РЕВЕ, ЧЕ НЯМА ЧРОБЛЕМ С ВИРУСИТЕ/ИЗГЛЕЖДА И НА ТЯХ Е НЕДИМПАТИЧЕН/... ЗА ПРОТОКОЛА-КОГАТО КУРНЕЛА СЕ СКАТА ВЪВ ВМА, СИНЪТ МИ ГО ЛЕКУВАХА ПО ТЕЛЕФОНА..И ПОСЛЕ... БОЙКО ДА ВЛЕЗЕЛ В БОЛНИЦА... А ФИГУРАНТА...?!? А ТЕЗИ, ДЕТО ГОРЯХА МАСКИ ПРЕД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ?!?
  • 23 cpv

    1 1 Отговор
    Това е измислица на някоя от агенциите на БСП,които умишлено правокират човешкото мнение! Когато имаме 6-7% заразяване спрямо останалите държави,тогава не пишете глупости!
  • 24 Вуйо

    0 0 Отговор
    Борисов е пич,като дойдат комунетата тогава ше видите
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове