23 Януари, 2021 23:17 1 570 40

Теменужка Петкова: Енергийната ни сигурност не е свързана с новата администрация на САЩ

  • теменужка петкова-
  • енергетика

Трябва да изграждаме нови мощности, заяви министърът на енергетиката

Теменужка Петкова: Енергийната ни сигурност не е свързана с новата администрация на САЩ - 1
Снимка: БГНЕС

"Климатичната неутралност ни изправя пред сериозни предизвикателства, затова изграждаме мощности, които не генерират емисии". Това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Трябва да изграждаме нови мощности, за да развиваме своята енергетика. Налице са всички предпоставки да очакваме да се изгради нова ядрена мощност", обясни тя.

По нейните думи IP 1000 е една от ядрените технологии, които обсъждаме да получим, а от Уестинг Хаус ще участват в изграждането на нова ядрена мощност у нас.

"Горивото за АЕЦ трябва да бъде лицензирано, провежда се търг и се избира на база на най-добри икономически условия. 7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде започнат след като бъде изготвен правен анализ и доклад, трябва да бъдат направени и анализи за ядрената безопасност", разкри Петкова.

А едва след мащабното обществено обсъждане може да се пристъпи към изготвяне на проект.

Според нея най-добрият вариант е да може да се използват и двата реактора от АЕЦ „Белене“.

"Важно е да гарантираме нашата национална и енергийна сигурност и това не е свързано с новата администрация на САЩ.

Тя сподели, че чрез "Балкански поток" диверсифицирахме маршрута за доставка на природен газ до България и е налице свободен капацитет от 3 млрд. м3 газ. А договорът за производство на тръби за интерконектора с Гърция е приключен и тече процесът по заваряване.

"Цената на електроенергията няма да бъде повишена", увери министърът.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нашия

    8 0 Отговор
    да бе ...разбира се как ще е.....
  • 2 мечо

    0 8 Отговор
    и аз сам сагласен сас госпожа петкова редно е да се исградят нови мошности сас енергия от които да взимаме ток да се утопляваме
  • 3 Шопо

    8 0 Отговор
    Да,бе ! Веруйте на любави !
  • 4 Гост

    10 0 Отговор
    Жужа, ама ти чуваш ли се какви ги приказваш? Сега ни грее американсия газ ли :D.
  • 5 Муше

    10 0 Отговор
    ...и един мармот савиваше реактора в станьол...
  • 6 3,14К

    6 0 Отговор
    Пак показаха гледачката на длан.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тъпу тролче

    10 0 Отговор
    А новата администрация на САЩ знае ли?
  • 9 Criminal

    11 0 Отговор
    Дааа, тя никога не е имала намеса от вън нашата сигурност......било и енергийна............
  • 10 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "мечо":

    Имаш много як талант, мечо.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Criminal

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "мечо":

    Ок, само да не сте повече, че нямам повече от 40 патрона, КОС не ми дават........

    Коментиран от #14

  • 14 мечо

    0 5 Отговор

    До коментар #13 от "Criminal":

    не заплашваи щте плачеш имам досие неми пука като цияло нали расбираш бате

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 абе

    8 0 Отговор
    Паткова!Бягай от тука бе мазна мисирка....
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Criminal

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "мечо":

    А забравих, за майка ми нещо беше споделила......ку/Ко ми твоята, като те облиза от баламатума, как фана би батко оооо...........
  • 19 ГЕРБав ТУЛУП

    7 0 Отговор
    И ДРУГАРКАТА с УСТАкокошоДУПЕ се обади.🤣🤣🤣
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 А де

    5 0 Отговор
    Tъз лошия от хари потър ли е?
  • 22 СССРБарета

    6 0 Отговор
    Целта е Путин! Докато го има него няма как да пипат БашарАсад, Николас Мадуро, Александър Вучич, Ердоган, Александър Лукашенко и впрочем западнити хищници ще стоят гладни докато Путин стои на кормилото на най-мощната военна машина Русия и нийните съюзници! Соросоидите са бесни! Путин пречи и са гладни! Само 100 човека руски военни съветници бяха дастатъчни да стопират нападение над Венецуела! С много малък ресурс Москва може да стопира всяко нападение на сащ срещу следващата си жертва навсякаде па света стига жертвата да помоли Путин за ЗАКРИЛА!
  • 23 не може да бъде

    4 0 Отговор
    Тази енергийна сигурност,така както я обяснява г-жа Петкова означава ,че ще купуваме ток от Турция -със сигурност!Предишните стратегии за вземане на решения също бяха по по принципа "тука има -тука нЕма" и сега отново виждаме тоози принцип в действие!Сега ще се избира технология,ще се лицензира гориво ,търгове стратегически инвеститори,узаконяване на площадка и т.н!?А освен това руснаците няма да се съгласят техен реактор да се използва в Козлодуй и да ползва американско гориво ...те не са луди!?А през това време турците ще пуснат и четирите реактора и ще залеят целия район с по-евтина електроенергия!Нищо лошо-само дето ние ще фалираме нашия НЕК!И ще купуваме ток от Турция,ама май това значи да купуваме от Русия,защото сделката е сключена с финансиране,построяване и експлоатиране!
  • 24 Сатъра на Хана

    6 0 Отговор
    Аз не знам за Енергийната сигурност ,
    ........................
    но ако ГОРИВНИТЕ ПРЪТОВЕ в реакторите на АЕЦ КОЗЛОДУЙ почнат да СЕ РАЗПАДАТ понеже са АМЕРИКАНСКИ и НЕ МОГАТ ДА ИЗДЪРЖАТ НА МЕХАНИЧНИТЕ НАТОВАРВАНИЯ В РУСКИ РЕАКТОРИ , от Северна България и Южна Румъния ще остане едно голямо радиоактивно блато

    Коментиран от #25

  • 25 123

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Сатъра на Хана":

    Горивните прътове не се разпадат от механични натоварвания, там има термичнии химични процеси а това дали има повреждане на някои прътове гориво идва от некачественно зареждане на реактор с чужди частици в състемата, не от процесите в реактора.А дали има такива повредени прътове се установява много лесно, и това се контролира като няма възможност да стани нищо лошо нито на България нито на Румъния.
  • 26 123

    3 0 Отговор
    АП 1000 е най скъпия като цена от 13 милярда за един блок от 1000Мгв. и най бавно строения 13-14 години са 1 реактор. Уестингхаус е и най-скъпите консултнатски услуги и продукти. Следват Руснаците със 5.5-6.5 милярда долара за един реактор от 1000 Мгв и 6-8 години за строеж, това е за строеж извън Русия, в Русия строежа на един от типа реакори закупени от България е 3.8 милярда евро.Следва Китаи със 5.7 години за строеж и 2 милярда долара за 1000мгв в Китай, И Южна Корея със 1400мгв блок, 4.6 години за строеж и 5-6.2 Милярда долара цена за строеж на 1400 мгв блок извън Корея.

    Коментиран от #39

  • 27 123

    2 0 Отговор
    В света има работещи модулни реактори само в Русия, те са цели атомни централи 140 мгв , строеж и доставка 3 години,цена 282 милиона долара. Зарежда се с ново гориво на всеки 3 години, на 12 години се прави основен ремонт. Мощностите могат да бъдат по високи или по ниски според изискванията на клиента. В китаи се строи един от 125 мг в момента,който е китайски дизайн, други модулни реактори които да се строят или са опериращи няма в света.
  • 28 123

    2 0 Отговор
    Ако България се води от политически принципи за избиране на дизайнер и строител на атомна централа, а не от чисто икономически, то това ще бъде много скъпа ел. енергия за България и непродаваема извън България.
  • 29 Сатъра на Хана

    4 0 Отговор
    Имам 2 мастърса , 3 печеливши Американски патента, и от позицията на кандидат - дядо , ......
    мога само да ударя една попръжня ......
    на всяка проста лелка, мутра и бей - ..............Много дразнят - имат никакво килийно образование по физкултура , обаче коментират ядрена енергетика като Мария Кюри :))) .... Дразнещото е че и сред младите българи има много такива "специалисти" празнодумци - ръцете му дето се вика навряни в клоаката , обаче тъпата патица има самочувствие на пожарникар от Банкя :))
  • 30 бай Дън

    2 0 Отговор
    За нищо не ставате предатели ! До сега трябваше да имаме два нови реактора пред пуск. Некадърни, нагли лъжци. УСА-то ви натиска да си продаде непродаваемите скапани реактори и да ни зароби както с ТЕЦ-овете. Като лъжите се гледайте в огледалото, от 100 км ви личи.
  • 31 глас народен

    3 0 Отговор
    Ако ще строите нещо само да не е на територията на Козлодуй ! Видяхме ги толкова години вашите герберски строежи колко са качествени и издържливи. Като започнем от тротоарите, улиците, булевардите, магистралите, каналните тръби, метрото, укрепителните съоръжения тип "пощенска картичка" и "ГЕРБова марка" - стига, спрете да разрушавате държавата и да крадете. Маде ин ГЕРБ е признак за много, ама много лошо качество.
  • 32 Сахиб

    0 0 Отговор
    Каква енергетика със САЩ-те не взимат обработеното ядрено гориво, собственото си изпращат в Русия, и нямат капацитет за строеж на централи в ЕС?
    Затрихте ЮП -подписите на служители на ГЕРб стоят за закриването на ЮП, Орешарски го замрази, но вие го закрихте.
    3 години ядрени реактори стоят под брезент, подобно престъпно безхаберие няма по света.
    Затрихте разрешителните за Белене, мина им давността.

    САЩ ли ще ви плащат безобразно скъпият ток, или БГ потребителите?
    На какво обричате България-студ, глад, мизерия и ЧСИ-та, в условия на безработица и криза Ковид.
    Вие давате ли си сметка, че 2030 закривате ТЕЦ-овете.
    Край с евтиният ток от Марица.
    Фотоволтаици, перки, ВЕЦ са непосилни за джоба на българана.
    Да, вярно че на енергийната хранилка са близки и роднини на влаистоимащите, натправихте милиарди от енергийната мафия.

    Ако не сте способни да защитавате независима енергийна политика в полза на народа, какво правите в управлението, за какво сте там?
    Да се кланяте на белият сахиб Бай Дън, БГ без вас може да е губерния, нямаме нужда от посредници, които да хрантутим с нашите данъци.
    С цялото ми лично уважение към Вас, но ако екипът Ви не е спосебен да защити интереса на БГ, нямате място в управлението на държавата.

    За какво сте ни, след като не можете да защите интересите на народа си, да обричате нас и децата ни на мизерия в името на САЩ.
    Вие подигравате ли ни се?
    5 милиарда заеми за фрегати и фърчила.
    16 милиарда заеми за КТБ.
    Един мил
  • 33 Сахиб

    1 0 Отговор
    За какво сте ни, след като не можете да защите интересите на народа си, да обричате нас и децата ни на мизерия в името на САЩ.
    Вие подигравате ли ни се?
    5 милиарда заеми за фрегати и фърчила.
    16 милиарда заеми за КТБ.
    Един милиард заеми за последната година.
    22 милиарда профукани-ето ви парите за СТО ПРОЦЕНТА участие строежа на Белене и изцяло собственост на БГ държавата.

    Всички тези заеми, не само че децата ни трюбва да ги връщат, но и лихвите с тях 2%. Вкарвате българите и безнеса в дългова спирала, Орбан 2016 изплати дълговете на Унгария.
  • 34 Smooth Jazz

    1 0 Отговор
    Не е свързана с новата администрация на САЩ, а със старата администрация. Нали Майк Помпео първи ни каза да изпплзваме закъпеното оборудване за аец беляне в аец клозлодуй. Нашите веднага свалиха гащи и се наведоха. Така България се обрича да си остане с една атомна електроцентрала. И за каква енергийна "сигурност" говориш? Като спрем тецовете поради замърсяване ще видиш една енергийна сигурност. А амеиканците нека си имат десетки аец, мисля 68 бяха. Накрая като започнем да купуваме ток отвън и изпаднем в енергийна зависимост, на всеки един виновник трябва да се потърси отговорност със задна дата, без давност.
  • 35 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Дано "климатичната неутралност" Ви издуха от длъжностите, които напразно заемате, ядете народната пара и продавате всичко сътворено от българския народ на чужденци на безценица срещу големи комисионни !!!
    " Клишматичната неутралност " ли Ви принуждава да УНИЩОЖАВАТЕ БЪЛГАРСКАТА ГОРА ???. И нямате спиране !! Варварската сеч продължава неистово из цялата страна !!!
    Още 7 /седем / блока да направите на АЕЦ Козлодуй няма да НАМАЛИТЕ цената на електричеството за хората , а ще Я увеличите седем пъти, безсрамници ниедни !!!
  • 36 бушприт

    0 0 Отговор
    Айде,ма,не е свързана! Нали ако не беше свързана,вече щяхме да имаме нова,работеща АЕЦ и нямаше да се наложи да включваме ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове?
  • 37 зелен петел

    1 0 Отговор
    Теменушка с чушка.Лъжушка.
  • 38 ежко

    0 0 Отговор
    Тук съм абсолютно съгласен с Нушка."Енергийната ни сигурност не е свързана с новата администрация на САЩ"
    Много правилно -нова или стара нама значение на нас.Каквато и да е администрацията на САЩ -тя ще диктува нещата!
  • 39 ежко

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "123":

    АП 1000 има доста неизчистени проблеми.Не реактора,а защитният купол който е стоманен и има грандиозни проблеми с термични разщирения и от там -пукнатини.Уестингхаус направиха 2 блока в Юта и още не могат да ги пуснат......
  • 40 Котарак

    0 0 Отговор
    Гуци, гуци, гуци. Пак лъжеш.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове