Last news in Fakti

24 Януари, 2021 19:41 3 520 45

Д-р. Симидчиев обясни с какво новият щам на COVID-19 e по-опасен за българите

  • д-р александър симидчиев-
  • нов щам-
  • ваксини

Трябва да се ваксинираме максимално бързо, за да не позволим на коронавируса да мутира

Д-р. Симидчиев обясни с какво новият щам на COVID-19 e по-опасен за българите - 1
Снимка: БГНЕС

Ако погледнете още от началото на пандемичния процес, той протича на вълни. Това е свързано с нашето поведение. Когато има повече болни контактите се ограничават и пандемичният процес спада. Така, ту нагоре- ту надолу. Така коментира ситуацията с пандемията от К-19 у нас пулмологът д-р Александър Симидчиев пред БТВ.

Симидчиев коментира и британския мутант, който в момента заплашва Европа. По думите му, данните за новия щам засега са противоречиви.

"Имаше данни за 700-1000%, но вече новите проучвания говорят за цифри между 50 и 70% по-голяма заразност. Средно 52% е по-заразен", каза пулмологът.

Симидчиев обясни и на какво се дължи този факт.

"Мутациите, свързани с рецептора на нашите клетки, се състои от 3 под единици, те оформят едно цветенце, с които вирусът се закача към клетката. Когато протеините се променят, цветенцето става по-голямо и вируса става по-заразен. Така вирусът се развива в горните дихателни пътища. А при говорене и кихане, се изхвърля навън", обясни той.

По думите му, засега няма данни, че новият щам на вируса протича по-леко. При хората над 70 годишна възраст, той протича по-тежко и е по-смъртоносен, но засега това са първоначални данни. За момента се счита, че той протича до 30% по-тежко, но това не са категорични данни, подчерта пулмологът.

Симидчиев отрече, че мерките на правителството не работят и то не се справя с управлението на коронакризата.

"От самото начало на пандемичния процес колкото по-малко има от вируса, толкова е по-малка вероятността да се намножава и да се променя. Колкото повече гостоприемници има, толкова по-голям е шанса да мутира", добави той, коментирайки ръста и спада на болните на фона на предприеманите мерки.

Симидчиев подчерта още, че липсата на предпазливост спрямо пандемията се дължи на факта, че голяма част от хората все още не са имали среща от първо лице с вируса.

"Не съм виждал толкова често, толкова тежки пневмонии с толкова тежки усложнения. Истинският голям проблем е, че вирусът се разпространи пандемично. При МЕРС смъртността бе 30%, но той бе много бързо локализиран, защото там всеки болен влизаше в болница, затова от него има починали само над 800 души. Сегашният вирус много се крие, защото при редица хора протича безсимптомно, обясни експертът.

Симидчиев коментира и нежеланието на хората да се ваксинират и дали това е личен избор.

"Има два аспекта. Индивидуалното решение трябва да е лично, защото инфекцията няма висока смъртност. Но ако гледаме обществения интерес, ние трябва да постигнем ваксинация между 60 и 70 процента. Ваксинацията трябва да стане максимално бързо, за да не се допусне вирусът да мутира.

Трябва да има широк фронт с максимално ваксинирани, за да победим вируса. Няма значение с коя ваксина се ваксинираме, стига това да стане максимално бързо, за да може пандемията да затихне", каза пулмологът.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДИО ЕЛТО

    42 6 Отговор
    какво е това нещо насаждате психоза депресирате доразболявате стресирате ХОРАТА

    Коментиран от #24

  • 2 Private Spaсe

    40 6 Отговор
    Ааа това ли е идята на новия щам да се ваксинираме аааа това било е било нов щам. как ваксината на стария щам ще ме защити от новия?
  • 3 така така

    38 7 Отговор
    Toй доктор, колко аз – професор.
  • 4 На всички така наречени

    32 3 Отговор
    Доктори,доценти,професори и прочие,до девето коляно ще ви стигат народните благословии
  • 5 Овчарник

    36 2 Отговор
    В България лекарите правят ненужни операции за пари,само луд човек може да вярва на гадовете.
  • 6 Оди го разбери тоя!

    26 1 Отговор
    Приказва като на научен семинар!Абе с прости думи,кажи на хората - на всеки два месеца ще идва нов щам,кой от кого по-страшен! Че да се поуспокоят малко хората..
  • 7 Професора

    23 1 Отговор
    Нов щам стара ваксина за друг щам. А защо тогава всяка год ни ваксинират за грип като щама е същия от предходната само малко мутирал?
  • 8 казака

    15 2 Отговор
    Д-р Симид,след,като е най-заразна и разпространен вируса н групата 30-60год,защо не започнахте с ваксината от там?Това е средата която движи икономиката и не би трябвало да стига до болница.Всички те са в активна възраст,работна среда и имат деца,или внуци.Прекъснете заразата там тъпунгер такъв.Те мрът от цитокинова буря.
  • 9 В Холандия

    14 0 Отговор
    Твърдят че новия щам не е по заразен и не е по смъртоносен. А в Холандия е лабораторията която одобрява ваксините. Френски лекари алармират че на хора със слаб имунитет ваксините не действат.
  • 10 Btw

    25 1 Отговор
    Ако спрат да бълват глупости и вируса ще изчезне
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 доктора

    3 15 Отговор
    Писатели тук, много сте зле,четете бе хора, четете научните статистики, всички лумпени смятат, че ще ги чипират, че кой интелегеннтен човек би искал такива чипирани мутропитеци.
  • 13 Анонимен

    16 0 Отговор
    Първото изречение.....ако се ваксинираме но се окаже че ваксината не действа на новите щамове кво правим??? То и в момента все още не се знае колко ще действат ваксините.
    Дай компетентен отговор докторе а не да ни разказваш приказки.Ако се ваксинираме и близък почине от Ковида въпреки че е ваксиниран може ли да те съдя че даваш публично и експертно мнение??
  • 14 Стрелата

    3 0 Отговор
    Яла аз да те ваксинирам... Бабачкааа
  • 15 Брендилия

    5 0 Отговор
    Ковид 19 е измама!!!!!! България да се поклони на Император Нурахито, че лошо ви се пише
  • 16 Още един папагал

    7 0 Отговор
    Вълнувате ли се от новата ваксина Pfizer?

    Прочетете това писмо от д-р Майкъл Йедън, (бивш вицепрезидент на Pfizer) на депутата Мат Ханкок, Великобритания.

    Той казва, че сегашният списък на ваксинациите срещу COVID са експериментални и непроверени

    Източник Facebook 22 септември

    Уважаеми г-н Hancock, имам степен по биохимия и токсикология и научна докторска степен по фармакология.
    Прекарах 32 години във фармацевтични научноизследователски и развойни дейности, най-вече в нови лекарства за разстройства на белите дробове и кожата.
    Бях вицепрезидент в Pfizer и главен изпълнителен директор на биотехнология, която основах (Ziarco - придобита от Novartis).
    Аз съм запознат с научноизследователската и развойна дейност на новите лекарства. Прочетох документа за консултация.
    Рядко съм бил толкова шокиран и разстроен. Всички ваксини срещу вируса SARS-COV-2 по дефиниция са нови.
    Нито една кандидат-ваксина не се разработва повече от няколко месеца.
    Ако някоя такава ваксина е одобрена за употреба при каквито и да било обстоятелства, които не са ИЗЧИСЛИТЕЛНО експериментални, аз вярвам, че получателите са подведени в криминална степен.
    Това е така, защото има точно нула човешки доброволци, за които евентуално може да има повече от няколко месеца информация за безопасността при дозиране.
    Притеснението ми не възниква, защото имам отрицателни възгледи за ваксините (нямам). Вместо това, самият принцип е, че политиците изглеждат готови да се о
  • 17 Браво

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "ГPAД КOЗЛОДУЙ":

    Браво бе ГРАД КОЗЛОДУЙ или РАДИО ЕЛТО един от резервните ти никове продържавай в същият дух.
  • 18 Още един папагал

    8 0 Отговор
    Вместо това, самият принцип е, че политиците изглеждат готови да се откажат, че новите медицински интервенции при това, непълно състояние на развитие - не трябва да бъдат предоставяни на субекти на нещо различно от изрично експериментална основа.
    Това е моята грижа. И причината за това безпокойство е, че не е известно какъв ще бъде профилът на безопасност, шест месеца или една година или повече след дозиране.
    Нямате буквално данни за това, нито някой друг. Не че казвам, че неприемливи неблагоприятни ефекти ще се появят след по-дълги интервали след дозиране. Не: все още нямате представа какво ще се случи, въпреки това ще създавате впечатление, че го правите.
    Няколко от кандидатите за ваксина използват нова технология, която досега не е била използвана за създаване на ваксини. Следователно няма дългосрочни данни за безопасност, които да бъдат посочени в подкрепа на идеята, че е разумно да се ускори разработването и да се откаже липсваща информация за безопасност по този повод. Подозрителен съм към мотивите на онези, които предлагат ускорена употреба в по-широката човешка популация.
    Сега разбираме кой е изложен на особено повишен риск от заболеваемост и смъртност от придобиването на този вирус. На доброволците от тези групи трябва да се предоставя подробна информация за риска / ползата, включително единственото, което изтъквам тук.
    Само ако е дадено информирано съгласие, трябва да се използва някаква ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА ваксина? Не ти вярвам. Не сте би
  • 19 Още един папагал

    6 0 Отговор
    Не ти вярвам. Не сте били директни и сте се държали ужасяващо през цялата криза. Все още го правите сега, заблуждавайки за риска от инфекция от малки деца. Защо трябва да ви вярвам по отношение на експерименталните ваксини? Д-р Майкъл Йейдън
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Общ интерес

    10 0 Отговор
    е пенсионерите да взимат по 1000 пенсия , а ние по минимум 3000 лева заплати. Обществен интерес - Борисов в затвора, всички олигарси в затвора.
  • 22 Ако разбирам

    6 0 Отговор
    "Индивидуaлнoтo рeшeниe трябвa дa e личнo, зaщoтo инфeкциятa нямa виcoкa cмъртнocт. Нo aкo глeдaмe oбщecтвeния интeрec, ниe трябвa дa пocтигнeм вaкcинaция мeжду 60 и 70 прoцeнтa."
    Ако разбирам нещо от тия две изречения е:
    - от една страна нямa виcoкa cмъртнocт? Браво, значи няма кой знае каква необходимост от излишен шум и "ваксинации"!
    - от друга страна тогава за к'ъф дявол има "обществен интерес" от 60-70 ваксинации изобщо? Да се ваксинират застрaшените от смърт - едва ли са повече от 1.5%!
  • 23 факт

    2 0 Отговор
    На времето имаше един лаф: Пари няма – действайте!
  • 24 Политолог

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "РАДИО ЕЛТО":

    Ами що четеш, бе смешник!? Спри си телевизора, радиото, спри си нета, махни си маската и бегай наваън на чист въздух. То няма Ковид. Всъщност този за кво говори!?

    Коментиран от #38

  • 25 Лайка

    10 0 Отговор
    Я кажи баце за последните 24 часа колко човека са ваксинирани? Май бяха страшно много - 18. Бъзикате се с хората и ние ще Ви вкараме на топло защото вършите чист геноцид.
  • 26 ЗДРАВНА КАСА

    6 0 Отговор
    СПИРАМ ДА ПЛАЩАМ ПО 24,40 ЛВ НА МЕСЕЦ -------БЕЗ ДА ИМАМ ДОГОВОР -----СЪС ТЯХ....... НА ТЕЗИ ФИЛОСОФФИ.....БЪКТЪМ ОТ ДЪРВЕНИ....ФИЛОСОФФИ..... АМАН ОТ ТАКИВА .....ЧАК МИ СЕ ПОВРЪЩА....
  • 27 Без значение

    3 13 Отговор
    Като чета ми прави впечатления колко много наивни коментари има на хора, който или не са се заразявали с вируса или са имали късмета да го изкарат леко. Същите тези хора в началото на миналото лято твърдяха, че вирус няма и той е някаква конспирация. После твърдяха, че е лек и, че смъртността е незначителна т.н. Видяхме какво стана ноември и декември. По данни на НСИ за 2020 има поне 15 000 повече починали спрямо предходни години. Този вирус има потециала да убива. За мое съжаление преди дни се простих с моя близка роднина и за малко да се простя с още един няколко седмици по-рано ... и двамата лежаха в ковид отделение в болница Света Анна в София и бяха на кислород. А последиците и симптомите, които изпитахме много от нас ми напомнят на нещо средно между кошмар и филм на ужасите. Никого не искам да плаша, а пиша този коментар с надеждата, че все някой ще се вслуша. Знам, че хората обикновенно осъзнават нещо едва след като го преживеят лично, но все пак аз съм длъжен да предупредя като един обикновен читател.
    Бъдете здрави!

    Коментиран от #32

  • 28 От Човекът

    16 1 Отговор
    По опасен Вирус няма ХаХаХа -Cъдят бритaнкa, кoятo зacнe прaзнa бoлницa и зaяви, чe СОVID-19 e измaмa
    "Къдe умирaт вcички тeзи хoрa и къдe e мутирaлият вируc?", пoпитa 46-гoдишнaтa жeнa

    Коментиран от #43

  • 29 гербав скулптор

    8 0 Отговор
    ex симитчо,какъв професионалист,само какви качества имаш ,паметник даже ще ти вдигна за ревностната служба!
  • 30 Сокола

    2 6 Отговор
    Специално коментиращите в този сайт не се ваксинирайте. Нека да оставим вируса да си свърши работата ;)

    Коментиран от #41

  • 31 гневна

    9 0 Отговор
    Айде, марш вече, платени АГИТАТОРИ за "ваксината" /ваксината в кавички!/. Няма да стане! Няма !
  • 32 Главен лекар

    1 5 Отговор

    До коментар #27 от "Без значение":

    БРАВО!!!ТОВА ДА ГО ПРОЧЕТАТ ВСИЧКИ!!!И ОНЯ ОТ ПРОТЕСТА С ПЛЕТЕНАТА ЗЕЛЕНА ШАПКА ДА ГО ПРОЧЕТЕ ПРЕЗ ГОЛЯМОТО ЦУKAЛО ДЕТО ГОВОРИ НА ВСИЧКИ КАДЕТО ГИ СЪБИРА НА ПЛОЩАДА И ЗЯПНАЛO ГО СЛУШАT!!!

    Коментиран от #33

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ОФФ

    4 0 Отговор
    Ей, чиче, ей, платен Юда, знаеш ли колко си омразен.....?!?
  • 37 Лелеее

    3 0 Отговор
    Човек трябва да усеща кога става банален и безинтересен !
  • 38 gost

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Политолог":

    РАДИО ЕЛТО денонощно излъчва на ,,къси,, вълни в сайта, а ако не успее да се вреди в първите пет коментара и вдига кръвното.
  • 39 Дръвчо

    2 0 Отговор
    Интересно е защо новия щам не е опасен за румънците, защото от 06.02.2021 година се връща нормалния начин на живот и работа. Без ограничения и страх.

    Коментиран от #40

  • 40 Брендилия

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Дръвчо":

    Кьовеши ще ги дървари затова. Тя е войнствена. Порутила е разни навлеци по пътя да седне на тоя стол в ЕС
  • 41 Брендилия

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Сокола":

    По-добре е да се свалят самолетите дето пръскат, но си е рисковано при тия шаврътливи години наред управляващи
  • 42 Первазов

    1 0 Отговор
    Ей Симид,ти и за дупка на геврек не ставаш!
  • 43 питане

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "От Човекът":

    да не би гешев да е главен обвинител на британката?
  • 44 Ко става

    0 1 Отговор
    Дежавю тая статия нямаше ли я в петък
  • 45 ЕКСПЕРТА

    1 0 Отговор
    АКО УСЕТИТЕ СТУДЕНИТЕ ТРЪПКИ ПИЙТЕ АСПИРИНЧЕТА И СИ СВИРУКАЙТЕ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове