Last news in Fakti

26 Януари, 2021 09:16 1 561 22

Васил Велев: Държавата не трябва да чака европейските чиновници за ваксините

  • васил велев-
  • ваксини

Той добави, че ЕС позволява регистрацията на ваксини от самите държави членки

Васил Велев: Държавата не трябва да чака европейските чиновници за ваксините - 1
Снимка: БГНЕС

„За да се наводни пазарът на ваксини у нас трябва да се регистрират всички продукти, които вършат работа. Не трябва по странни геополитически причини да загърбваме някои производители, които доказано имат ефект“. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Той добави, че ЕС позволява регистрацията на ваксини от самите държави членки.

„Унгария също е в Съюза и вече се справя с този проблем. Държавата може да се справи сама с този проблем, а не да чака на европейските чиновници. Всичко това ограничава нашите възможности“, каза Велев.

„Ако чакахме да тестват нашите работници централизирано – икономиката щеше да фалира. Благодарение на нашата реакция към пандемията икономиката все пак запазва добра форма“.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал се обяви за регистрацията на повече ваксини у нас и по-гъвката процедура по одобрението им.

„Ако една компания има възможност да закупи ваксини, то нейните работници, които желаят, биха могли да се ваксинират бързо и лесно. Това вече се прави успешно с бързите тестове“, каза Велев.

За хоумофиса и онлайн обучението

Според Велев преподаването от вкъщи не е същото, а в много от бизнесите ситуацията е подобна.

„Ако се работи от вкъщи и това не е ефективно, то заплащането трябва да е по-ниско, за да е справедливо. Много от учителите казват, че се страхуват да се върнат в клас, за да не се заразят, но в същото време не искат и да се ваксинират“, каза той.

Помощите за бизнеса

„През първата вълна от миналата година трябваше да има компенсации за микро, средните и малките предприятия. За 21 хиляди микропредприятия са изплатени 173 млн. лв. и се очаква да се изплатят още 25 млн. лв. за още 3 хиляди такива. За средните предприятия има списък, но няма нито едно изпълнено платежно. Те са 230 млн. лв за около 1500 предприятия. Вече мина почти една година“, обясни Велев.

Той добавя, че за малките предприятия схемата още не е стартирала. Според него при компенсациите за втората вълна се действа по-бързо.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Овчарник

    10 1 Отговор
    Държавата е народа ...

    Коментиран от #6

  • 2 Българка

    23 0 Отговор
    Представителят на шайката прави интересен отчет за помощта, която бизнесът е получил от властта. Ако до фирмите и хората са достигнали само 403 милиона за близо година, питам къде са изтеглените и прахосани милиарди от заеми, които хунтата изтегли, но ние трябва да връшаме. Къде е Гешев? Кога ще има подробен финансов отчет с конкретика за похарчените от правителството пари?
  • 3 Не ми е ясно

    21 0 Отговор
    защо се купи и се дадоха пари за ваксината на все още неодобрената ваксина на Астра Зенека, а за руската не може; защо, след като държавата купува и предлага на гражданите си която и да е ваксина, не поема отговорност за евентуални странични явления; защо изобщо се дават много пари за ваксина, която се предлага с надпис "Не носим отговорност за негативни последствия"; защо потребителят ТРЯБВА да подписва "информирано съгласие", че приема това условие, въпреки че поне 90% от потребителите не са в състояние да преценят риска или спецификата на конкретната ваксина?

    Коментиран от #10, #20

  • 4 истината

    19 0 Отговор
    Въпросът с ваксините няма нищо общо с медицината и здравето на нацията.Става дума за много пари и много слугинаж на началниците.Руската и китайската ваксина са безпорно най-ефикасните,но противоречат на прословутите и изпразнени от всякакво съдържание понятия европейски ценности и европейска солидарност.Може да е отрова,но да е от господарите ни.
  • 5 БОЗА

    13 0 Отговор
    "Кои сте вие бе...ние сме седемте джуджета...а що сте само три...нема ора братче"...Велев си иска бачкьорите...това е голата истина...жесток демографски срив...люта емиграция...няма кой да бачка...индианци НЯМА...всичките станаха вождове...та не му е,за ваксините...иска си кинтите "бизнеса"...но не пада по гръб да започне да ПЛАЩА АДЕКВАТНО... ;-)
  • 6 Така трябва да е

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Овчарник":

    Но у нас държавата е мафията.
  • 7 Ами нормално е

    2 1 Отговор
    ЕС да не позволява за друга ваксина,не напразно се превеждат милиони в бг от ес.ножа е в тях,те решават колко да режат от сиренето,така че ганьо стой мирен и си трай
  • 8 ТаУмВзе

    5 0 Отговор
    Ще се чака и ще се козирува, защото едни Кражби трябва да се делнат. Избори трябва да се купуват ей!
  • 9 Дюбрютрю

    10 0 Отговор
    Темата какво правим в ЕС ще става все по актуална, неизбежно е да се разпадне или излезем
  • 10 НЯКОЙ ПИТА ГЛ.ПРОКУРОР

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Не ми е ясно":

    Кой избра ваксината Астра Зенека и каква отговорност ще понесе за очевидните последствия за населението от това?

    Коментиран от #16

  • 11 Герб

    4 0 Отговор
    Са българоубийци служители на Лангли.... Всичките ни беди идват по тази линия
  • 12 Ибн Ебн Ал Герб

    6 0 Отговор
    Нещо ни отсвириха ония от, който си купихме хвърчила
    за маса пари гледам на последно място в ЕС сме по брой
    ваксинирани, и причината е в доставките.Ако продължи
    с тези темпове ваксинацията ще стигнем 70% през 2040г.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ЦИТАТ

    8 0 Отговор
    .............. .........
    Не е важно дали котката е черна или бяла, важното е да лови мишки.
    .....
    .....Дън СяоПин
  • 15 Бонговец

    4 4 Отговор
    Унгария просто избра да си плаща данък спокойствие на Русия вместо на ЕУ. И сега като се наводнят с ваксини ще си ги чукат в главата

    Коментиран от #17

  • 16 По същия повод

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "НЯКОЙ ПИТА ГЛ.ПРОКУРОР":

    -има ли връзка между собственичката на "Астра Зенека - България" и една гербаджийска депутатка, поставена там /в Брюксел/ по неясни заслуги и качестнва ...?
  • 17 Ма много

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Бонговец":

    си умен... Много! Веднага дешифрира антиевропейската схема... А бе тези унгарци , много прости ,бе. Дават пари за нищо. Ние - умните - дадохме ли пари за нещо несъществуващо, но пък политически правилно? А руската ваксина се съхранява при нормална температура и създателите й и и производителите НОСЯТ отговорност при евентуални нежелани странични явления... ТОВА ОБАЧЕ НЕ Е ПО ЕВРОПЕЙСКИ - ДА НОСИШ ОТГОВОРНОСТ...
  • 18 Баш Гост

    2 0 Отговор
    Този малоумник, кой го направи председател на АИК. Колкото разбира от ваксини, толкова разбира и от икономика.
  • 19 Ясно е

    1 0 Отговор
    Положението отече, след като даже работодателските организации започнаха да се обаждат за диверсифициране пазара на ваксини, вместо да слугуваме на чиновник от ЕС.
    Много бавно реагират управляващите. По техния начин като дойдат ваксините няма да има кой дасе ваксинира, защото всички ще са придобили имунитет от преболедувания коронавирус. Така и пари няма да дават, ще угодят на началниците в ЕС и народа нема да е болен. Всичко за сметка на народа.
  • 20 нашия

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Не ми е ясно":

    а на мен не ми е ясно защо се изкривява разговора като се ПРЕДПОСТАВЯ условието че такива ваксини са толкова необходими -че без тях не можем
  • 21 ПРЕСТЪПНИК

    1 0 Отговор
    ДЪРЖАВАТА Е БОЙКО , НО ТОЙ ОТ ГОДИНА И ПОЛОВИНА Е ПРЕЗАЕТ С ПРОВЕРКИ И ПЪЛНЕНЕ НА ЧЕКМЕДЖЕТА - ТАКА ЧЕ МУ Е ВРЕМЕ ЗА ЗАТВОР !
  • 22 МОШИНИЦИ

    0 0 Отговор
    Публикувaнo във фaкти.бг: ДЪРЖAВAТA E БOЙКO , НO ТOЙ OТ ГOДИНA И ПOЛOВИНA E ПРEЗAEТ C ПРOВEРКИ И ПЪЛНEНE НA ЧEКМEДЖEТA - ТAКA ЧE МУ E ВРEМE ЗA ЗAТВOР ........... ЗАЕДНО С ВЕЛЕВ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове