Last news in Fakti

26 Януари, 2021 12:40 4 688 28

Д-р Вълков: Почти 3 милиона българи вече са се срещнали с COVID-19, ето доказателствата

  • българи-
  • заболели-
  • covid-19

Според официалната статистика в Единния информационен портал за COVID заболелите към 25 януари са 214 817 души

Д-р Вълков: Почти 3 милиона българи вече са се срещнали с COVID-19, ето доказателствата - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Между 2,5 и 3 милиона българи или около 45% вече са се срещнали с коронавируса. Това съобщи д-р Трифон Вълков от Инфекциозна болница - София, подчертавайки, че заключенията са лично негови, пише Труд бг.

Според официалната статистика в Единния информационен портал за COVID заболелите към 25 януари са 214 817 души.

Д-р Вълков подчерта, че официалната статистика никога не може да хване истинския брой на заразени и заболели.

“В повечето случаи става въпрос за около 10 пъти по-висока заболеваемост от епидемиологична гледна точка”, мотивира се медикът.

Той припомни, че за месец и половина има около 10 пъти спад на заболеваемостта - през октомври и ноември регистрирахме по 4000-5000 позитивни PCR теста на ден, сега броят им е между 400 и 500.

При това няма значими разлики в цифрите на тестваните хора. “През октомври и ноември не бяха включени антигенните тестове. Ако и те влизаха в статистиката, сигурно щяхме да регистрираме по 10 000 заболели на ден”, каза още д-р Вълков.

Той припомни публикация на американски учени, изследвали резултатите от противоепидемичните мерки. Заключението им било, че резултатите не надхвърлят 20% снижаване на заболеваемостта.

“Очевидно е, че 20 на сто не е 10 пъти намаляване на броя на регистрираните заразени и заболели”, заяви докторът.

Той бе категоричен, че резкият спад в заболеваемостта се дължи на факта, че мнозина от българите вече са се срещнали с вируса и са придобили имунитет. “За ваксинален имунитет все още не можем да говорим”, обясни д-р Вълков.

Според него за да се установи какъв е процентът на българите, които са се срещнали вече с вируса, е необходимо да се направи сероепидемиологично проучване - масово изследване на населението за наличие на антитела.

“Не говорим за изследване на 2 или 3 млн. души. Достатъчно е да се направи изследване на една представителна извадка, на един град, както беше направено в Банско в началото на пандемията”, обясни инфекционистът.

Според него, ако над 70% от хората имат антитела, би било твърде добре. “За съжаление обаче този процент е трудно постижим, тъй като се оказва, че между 20 и 30% от хората или бързо губят антителата - в рамките на месец-два, или въобще не изграждат антитела”.

Математикът проф. Михаил Константинов бе попитан може ли да се изчисли по позитивните тестове броят на българите, които са се срещнали с коронавируса.

Ето какво отговори той: “Няма как да се направи точна оценка на реалния брой българи, които вече са се срещнали с коронавируса. Косвено заключение може да се направи по позитивните PCR-и и антигенни тестове.

Според данните броят на позитивните тестове е рязко снижен. Според мен над 1 милион българи вече са се срещнали с коронавируса”.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Срещнали се

    22 2 Отговор
    и ги под минал !
  • 2 Българка

    60 6 Отговор
    Защо тези учени математици не вземат да се поупражнят в изчисляване на заграбеното от Борисов и глутницата? Имат с какво да сравняват

    Коментиран от #17

  • 3 Ковидов

    39 0 Отговор
    изследването на антитела може да покаже каква част от населението има създаден имунитет, боледували или неболедували /ако се вярва на писаното последните са 80%/. Тогава ще отпадне и необходимостта от масова имунизация, няма основание да се смята, че имунитета от ваксиниране е по-добър от естествено придобития имунитет/
  • 4 гост

    9 12 Отговор
    Есента направиха такова мащабно тестване в Стокхолм и о изненада ,само 7% се бяха срещнали с вируса.
  • 5 гост

    14 0 Отговор
    Най-важната част от статията:

    "Математикът проф. Михаил Константинов бе попитан може ли да се изчисли по позитивните тестове броят на българите, които са се срещнали с коронавируса."

    Коментиран от #7, #20

  • 6 ТаУмВзе

    29 1 Отговор
    Недей така де! Трябва да се върти далавера с уж ваксините и паниката и Безумието да продължат!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Експерт

    8 1 Отговор
    Вайба у лечителите..
  • 9 Д-р Менгеме

    6 3 Отговор
    Има математици, като Велков и Витанов, които могат да сметнат с голяма точност колко хора са преболедували вируса.... Но не го правят, а се крият като Мишоци..... Защо ли!?!?
  • 10 Просветен илюминат

    4 1 Отговор
    Ежедневно по няколко пъти на ден се срещам с Ковид,пием си кафенце,вечер уиски или бърбан и си изкарваме много добре.
    Забележете масово какъв проблем имат повечето хора.
    За другите се знаят повече неща и да оправя чуждите проблеми човек му е по-лесно отколкото да оправя собствените си.
    Пример давам с докторите,лекуват и спасяват живота на другите,а с това лечение собственият не си спасяват и умират.
    Ако продължаваме да правим едни и същи неща всеки ден какво ще получаваме като резултат?
  • 11 Мангъров

    18 1 Отговор
    Изследване на населението, което наистина ще покаже,че половината население вече е прекарало вируса не устройва хунтата. Защото на каква база ще налагат рестрикции,забрани и всякакви ограничителни мерки след това???? А иначе извадка може да си направи всеки от нас. Достатъчно е да направи равносметка,колко от неговите познати са прекарали заболяване със симптоми характерни за корона вируса.

    Коментиран от #13

  • 12 Личи

    2 6 Отговор
    Ще ги пишат пак по Европа за ръсене на простотия. Спрете се бре хора, гъмжите от акъл.
  • 13 Лайка

    1 11 Отговор

    До коментар #11 от "Мангъров":

    Кое изследване бре Мангъров. Стига се прави на шут и ходи да си върнеш дипломата.
  • 14 Хипократ

    15 0 Отговор
    Има достойни и почтени медици като този доктор, които казват неудобни за властта неща. Не всички са роби на престъпната власт, ненаситната за още и още печалби фармация и алчна олигархия. Осъзнават каква е същтноста на Хипократовата клетва. Поклон вам и проклети да са изводите,които причиниха всичко това на човечеството. Амин!
  • 15 Рошко

    4 0 Отговор
    И аз го срещнах ама не ме хареса нещо и но не разбрах
  • 16 Личко

    7 1 Отговор
    Аз съм са срещал лично с Ковид и пихме кафе миналата година
  • 17 123

    1 7 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Щото темата е за ковид и освен това си има институции като сметна палата, икономическа полиция и др. Ама на БСП троловете им плащат да спамят не да мислят. Тя и цялата дейност на БСП е “спам” инъче щяхме да живеем в нормална държава.

    Коментиран от #19, #24

  • 18 Просветен илюминат

    5 0 Отговор
    Проблем за здравето на хората ще бъде факта,че докторите са научени да се занимават със симптомите,а не с причините и търговският характер на системата,т.е. за да работи добре тази система се влияе от парите,а здрави хора пари не харчат,съответно колкото повече болни хора има толкова повече успешна финансово е системата и сега тази пандемия доста добре осветли този факт.
  • 19 Просветен илюминат

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "123":

    Ти и всеки останал е държавата,като част от държавата защо смяташ,че някой друг ти е виновен да не живееш добре?
    Защото не носиш отговорност и чакаш на другите или носиш отговорност и другите не те вълнуват?
    Политиката няма за цел да разреши проблемите ти и да живееш добре.
    Пари има ли в това да няма бедни и всички да живеят спокойно и задоволени във всичко?
    Тогава няма да има нужда от полицаи,съдии и адвокати и т.н.,т.е. парите ако са равни за всеки какво ще работят тези от чиято професия няма да има нужда?
    Схващаш ли намека ми?

    Коментиран от #26

  • 20 Ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Намерили кой да питат.Че той не познава арабските цифри.Работи с римски.
  • 21 тарикату

    2 0 Отговор
    аз не познавам някой да не го изкара този грип, за какво са ни ваксини и мерки?

    Коментиран от #28

  • 22 еха

    5 1 Отговор
    о да срещали сме се и с други неща като безработица безпаричие безизходица и скапано управление и с разни мисирки тулупи и един бустан тикви
  • 23 буда

    2 0 Отговор
    айде некоя медия да извади десет хиляди и да напраеи неколкостотин теста на улицата на случайни минувачи с техно съгласие и да видиме верно лие това. според мене е абсурдно
  • 24 Българка

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "123":

    Да де темата е упражнения на математици върху ковид! А нали заради ковид правителството взе външни заеми милиарди лева? Та грабенето също е свързано с ковид и не само с него. А институциите , които изброяваш отдавна са превзети от мафията и основната им работа е да прикриват и съдействат на престъпниците. След като има статистика за ковид, защо няма статистика за заграбеното около ковид?
  • 25 Behemoth

    3 2 Отговор
    Да бе идват избори и населението трябва да се страхува за да гласува за своя герой,слънце ,инспектор,шампион по джобен тенис ,е.а.ча с двеста ,кухата лейка ,немлъкващата уста негово жалко същесвование Бойкооооо простата тикваааааа...
  • 26 123

    1 5 Отговор

    До коментар #19 от "Просветен илюминат":

    Не съм писал, че не живея добре или, че съм останал в България. Дразня се, че някой се опитва да натрапи една партия провалила се всеки път когато е получила шанс за единствената алтернатива вместо смислени коментари по темата. Изглежда, че няма смисъл и да се четът коментарите в сайта плод на 50-Тина антиваксъри и БСП поддръжници. Просто жалко
  • 27 12345

    3 0 Отговор
    Какво общо има БСП-Герб с КОРОНА вирусите.Защото Корона вируса е от сем.CORONAVIRIDAE.За първи път са изолирани през 1937 г.За сега са изолирани около 15вида от семейството,които могат да инфектират,хора,птици,и бозайници/едър рогат добитък, прасета,гризачи,котки и кучета/.Заболяването протича с назофарингит,кашлица,температура,главоболие,ринорея, конюнктивит,долен диспептичен синдром. Засяга и белия дроб при възрастни и изтощени хора с придружаващи заболяванияЛечение -общо укрепващи лекарства имунната система.Именно тя е в състояние да се справи с корона вируса.Силна храна-месо, зеленчуци ,плодове.Ваксините/оказаха се неподходящи и вредни-американската /.Руските ваксини са на база други вирусни инфекции и затова нямат странични ефекти/ако има такива ,то те са като при грипна ваксина/.Но не е необходимо да се поставя на хора ,които чрез силната си имунна система ще се справят с корона вируса.Много българи са били в досег с вируса и имат изграден имунитет-т.е. придобит.Това е накратко за вируса ,което не ви се съобщава.Обикновено ,интерес имат корпорации готови за пари да спекулират със вашето здраве.
  • 28 Просветен илюминат

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "тарикату":

    След като грипните ваксини не работят сега има друг проблем и пак се предлагат ваксини.
    Едно нещо се преименува на друго и за него се предлага ново лечение.
    Кой печели от цялата тази връзка е ясно.
    Продажба на лудост 2010г може да го изглеждаш в YouTube,всичко ще ти се изясни и обясни от специалисти.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове