ФАКТИ.БГ

Здравната вноска за безработните става 26 лв. на месец

Промяната е свързана с увеличението на минималния осигурителен доход от началото на тази година

Публикувана: 26 Януари, 2021 14:18
31 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1963
Здравната вноска за безработните става 26 лв. на месец
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.

От 1 януари 2021 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 26,00 лева. Това съобщиха от Националната агенция за приходите.

Промяната е свързана с увеличението на минималния осигурителен доход от началото на тази година, който вече е 650 лв. Според Закона за здравното осигуряване неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен доход за самоосигуряващите се лица.

Така здравноосигурителната вноска за тях се изчислява в размер на 8% върху не по-малко от 325 лв. и не повече от 3000 лв. месечно. От НАП напомнят, че срокът за внасяне на тези вноски е до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Здравната вноска за месец януари 2021 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари 2021 г. Всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7, припомнят още от приходната агенция.

Тя се подава електронно с персонален идентификационен код ПИК на НАП или КЕП, чрез портала за електронни услуги или в офиса на приходната агенция по постоянен адрес, в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски.

Тоест, ако от 1 януари 2021 г. трябва сами да внасяте здравноосигурителни вноски, то следва да подадете декларация Образец 7 до 25 февруари. Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лева. Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца.

Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Здравноосигурителните права на гражданите, които са с прекъснати здравноосигурителни права се възстановяват, при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими здравноосигурителни вноски за този период.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, чрез електронната услуга на НАП на www.nap.bg. Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700 /на цена, съгласно тарифата на Вашия оператор/.

Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това, системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени задължителните здравноосигурителни вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.7 от 6 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Демократ
1 Отговор
Видими резултати

Оценка:
-1 +29

2
Този коментар е премахнат от модератор.
слава на ГЕРБ
3 Отговор
Да глобиш безработен , който не е платил 26 лв. с 1000 лв. ???????

Оценка:
-1 +51

60 месеца
4 Отговор
Горницата ще опрощават ли?

Оценка:
-0 +18

внт
5 Отговор
Нямам 26лв на месец. Аз съм безработен.

Коментиран от #26


Оценка:
-1 +41

AAAAAA
6 Отговор
Oт 1 януaри 2021 г. хoрaтa, кoитo caми внacят зaдължитeлнитe cи здрaвни внocки (нaпримeр трaйнo бeзрaбoтни, кoитo нe пoлучaвaт oбeзщeтeниe зa бeзрaбoтицa и нe ce ocигурявaт oт държaвaтa и др.) и нe ca рeгиcтрирaни кaтo caмoocигурявaщи ce пo cмиcълa нa Кoдeкca зa coциaлнo ocигурявaнe, дължaт мeceчнo пo 26,00 лeвa....

ХЕМ БЕЗРАБОТНИ,ХЕМ ПЛАЩАТ .....Е ОНЗИ ДЪЛИЯ КАТО ВИ КАЗВАШЕ ,ЧЕ НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА

Коментиран от #31


Оценка:
-1 +28

Българка
7 Отговор
Така безработните ще плащат здравни. Ама да питам докога държавните хрантутници, които се водят на работа няма дая си плащат социалните и здравни осигуровки? До кога изнемогващите в частния сектор ще плащаме на калинките и заплати и осигуровки. Ами тия от НС... и т.н? Само питам. Има граници на търпение .....

Оценка:
-2 +33

Българка
8 Отговор
Значи може да платим през телефона, но не можем дистанционно да гласуваме?

Оценка:
-1 +26

БАЙ Х@Й‼
9 Отговор
Пред касите опашка от безработни ГАЛИ от о.МАН бързащи да внесат 26 кинта!

Оценка:
-1 +17

До плюещите
10 Отговор
по социалистическия модел във образование,здравеопазване. Нещо пак да напишете? Нещо " умно" за това,че били субсидирани от държавата,затова били безплатни.Сега плащайте Демократично,със " демократични " вноски ежемесечно.Плащайте,и плащате безропотно,а след това Плащачите пак плащат на Дофтора.Къде под маса,къде по закон. За а преглед,за допълнителни изследвания,в лаборатория,на джипито за " Добър ден" три кинта.За десерт и леглоден плащаш.По шест лева,че спиш на леглото.Иначе си снасяй! Дядо казваше навремето: ..Като не знаеш да ядеш със лъжицата,ще ядеш със дръжката!"

Коментиран от #24


Оценка:
-1 +20

тулупистан
11 Отговор
Нещо не разбирам , нямаш доходи , но искат от теб 26 лева. Ами от дека бре , при това не са ти гарантирали Конституционното право на труд.

Оценка:
-1 +35

Отец Нафърфории
12 Отговор
По полеко,чада мой.Спокойно,че се изринете! Тепърва ви чака нафърфорване.Нали умрете за сащистански модел.Е,копираха го! Там не внасяш ли здравна застраховка под 7 хиляди зелено на година,забравяш да боледуваш.Отделно,че федералния закон изисква да имаш минимум седем години непрекъснато застраховане,за да плащат лечението ти.Иначе при колегата- отец Опеявич.Там пак плащаш,но по тънко!

Оценка:
-1 +9

Маринов
13 Отговор
Не плащам такива осигуровки от 2008ма насам.

Оценка:
-3 +8

много поздрави от чешкия художник
14 Отговор
Чешкият скулптор е абсолютно прав, някой ако се съмнява да го каже. Как човек, който е трайно безработен, няма никакви доходи ще може да плаща тези 26 лева??? Какво иска да каже законотвореца с това...., мен не ме интересува, че ти нямаш пари, ти си длъжен да плащаш. Който го е измислил това, да каже КАК

Оценка:
-1 +23

кочинааа
15 Отговор
Тук най много са ощетени хората над 50 години. Никъде не ги искат на работа, а в същото време мащехата иска пари за здравни. И това ако е държава от ЕС, някой да ме поправи посочвайки друга европейска държава искаща пари от хора без доходи

Оценка:
-1 +23

Behemoth
16 Отговор
Хихихи....аз викам да направят десет години назад за възстановяване на права ....с тая медицина си заслужава ....а и директорите на болници и светилата хирурзи да могат вместо милион -два да си докарват пет чрез източване на касата...

Оценка:
-1 +9

Пожарникаря налива масло в огъня
17 Отговор
Два милиона българи са се изтеглили в Креди и дължат 25 милиарда на банките. Някои от тях вече не получават обезщетение за безработица и немогат и да започнат нова. Браво Борисов, браво.

Оценка:
-1 +11

Пожарникаря налива масло в огъня
18 Отговор
Два милиона българи са се увъртолили в Кредити и дължат 25 милиарда на банките. Някои от тях вече не получават обезщетение за безработица и немогат и да започнат новаработа. Браво Борисов, браво.

Оценка:
-1 +8

КРАДЕЕЕЦ
19 Отговор
МУТРООО , 26 ЦИРКИ ДА ТИ ИЗЛЕЗАТ НА МУТРАТА ГАДНААА!

Оценка:
-1 +7

МЪРШООО
20 Отговор
ХЕМ НЯМАШ ДОХОДИ , ХЕМ ТИ ИСКАТ 26 ЛЕВА , ХЕМ КАТО НЯМАШ ПАРИ НЕ ТЕ ЛЕКУВАТ И НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ МУТРАТА ОТКРАДНА 1,5 МИЛИАРДА ОТ ЗДРАВНАТА КАСА , А НЕ Е В ЗАТВОРА !

Оценка:
-1 +16

ПАРАЗИТКА
21 Отговор
Преслава сподели кадри от луксозната си почивка
Поп фолк певицата отмаря в съседна Турция

Оценка:
-0 +3

КРАДЕЦА
22 Отговор
СвятПремиерът на Италия се оттегля - МУТРАТА НЕ !

Оценка:
-1 +6

Велимира
23 Отговор
Здравното осигуряване е право ,а не задължение.Пише го в Конституцията.

Оценка:
-0 +14

кукувица
24 Отговор

До коментар #10 от "До плюещите":


Какво общо има това с демокрацията? Искаш да кажеш, че другите европейски държави не са демократични ли? Там такова чудо няма. Това може да го измисли само един червен ояден комунист бъркайки демокрацията с ДЕМОНокрация

Коментиран от #25


Оценка:
-1 +6

Слушай пич
25 Отговор

До коментар #24 от "кукувица":


Човека ти говори за избор на модел.Не може да имаш части за Московец,и да събереш Порше.Колкото и да си факир- майстор.Ние -,извинявам се Те,ни натресоха две неща от най лошия модел.Здравеопазване- почти като в щатско,и пенсионния модел на австралиеца.

Коментиран от #27


Оценка:
-2 +1

Ако си
26 Отговор

До коментар #5 от "внт":


от племето на команчите нямаш проблем.

Оценка:
-0 +2

кукувица
27 Отговор

До коментар #25 от "Слушай пич":


Чехи, словаци, словенци...., те също бяха като нас, комунистически държави. Къде са те, къде сме ние? Просто тук комунистите останаха на власт дегизирайки се в различни партии, това е

Оценка:
-3 +3

Така е
28 Отговор
в тази кочинка, хем си безработен, хем си плащаш. По скоро ковида да трепе всички умници и да се свършва.

Оценка:
-0 +3

Дидо
29 Отговор
Хем си безработен и нямаш доходи, хем трябва да плащаш. Няма такава държава. Това граничи с лудост.

Оценка:
-0 +2

Избори2021
30 Отговор
Хора ,вразумете се сега на изборите не давайте шанс отново на тези пак да ни управляват.Гласувайте по съвест .Както се вижда ,вече всеки иска корена промяна в държавата -стига вече тоя грабеж .Нека тези които доведоха до просешка тояга държавата един ден да си понесат недоволството от народа и народен съд!Стига едни и същи муцуни да виждаме по телевизията и парламента.Сега пак ще почнат да обикалят и да уверяват как ако ги избереш то ти ще живееш като нормален човек .Не се подавайте на тяхната пропаганда от медий , и техните лакеи.Подкрепете тези хора където до последно са на улицата.Стига тоя Борисов ,стига тая Сачева -само затвор и разследване за тях!

Оценка:
-0 +4

Има бе
31 Отговор

До коментар #6 от "AAAAAA":


В нея живееш. И на оня партията драпа за кокала в нея.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Валери Симеонов
Вицепремиерът Валери Симеонов с реплика към БСП
Не ми оцветявайте в розово социализма"

Още бисери
ТОП 5