26 Януари, 2021 14:18 2 461 31

Здравната вноска за безработните става 26 лв. на месец

  • безработни-
  • нап-
  • здравна вноска

Промяната е свързана с увеличението на минималния осигурителен доход от началото на тази година

Здравната вноска за безработните става 26 лв. на месец - 1
Снимка: БГНЕС

От 1 януари 2021 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 26,00 лева. Това съобщиха от Националната агенция за приходите.

Промяната е свързана с увеличението на минималния осигурителен доход от началото на тази година, който вече е 650 лв. Според Закона за здравното осигуряване неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен доход за самоосигуряващите се лица.

Така здравноосигурителната вноска за тях се изчислява в размер на 8% върху не по-малко от 325 лв. и не повече от 3000 лв. месечно. От НАП напомнят, че срокът за внасяне на тези вноски е до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Здравната вноска за месец януари 2021 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари 2021 г. Всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7, припомнят още от приходната агенция.

Тя се подава електронно с персонален идентификационен код ПИК на НАП или КЕП, чрез портала за електронни услуги или в офиса на приходната агенция по постоянен адрес, в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски.

Тоест, ако от 1 януари 2021 г. трябва сами да внасяте здравноосигурителни вноски, то следва да подадете декларация Образец 7 до 25 февруари. Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лева. Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца.

Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Здравноосигурителните права на гражданите, които са с прекъснати здравноосигурителни права се възстановяват, при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими здравноосигурителни вноски за този период.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, чрез електронната услуга на НАП на www.nap.bg. Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700 /на цена, съгласно тарифата на Вашия оператор/.

Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това, системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени задължителните здравноосигурителни вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демократ

    29 1 Отговор
    Видими резултати
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 слава на ГЕРБ

    51 1 Отговор
    Да глобиш безработен , който не е платил 26 лв. с 1000 лв. ???????
  • 4 60 месеца

    18 0 Отговор
    Горницата ще опрощават ли?
  • 5 внт

    41 1 Отговор
    Нямам 26лв на месец. Аз съм безработен.

    Коментиран от #26

  • 6 AAAAAA

    28 1 Отговор
    Oт 1 януaри 2021 г. хoрaтa, кoитo caми внacят зaдължитeлнитe cи здрaвни внocки (нaпримeр трaйнo бeзрaбoтни, кoитo нe пoлучaвaт oбeзщeтeниe зa бeзрaбoтицa и нe ce ocигурявaт oт държaвaтa и др.) и нe ca рeгиcтрирaни кaтo caмoocигурявaщи ce пo cмиcълa нa Кoдeкca зa coциaлнo ocигурявaнe, дължaт мeceчнo пo 26,00 лeвa....

    ХЕМ БЕЗРАБОТНИ,ХЕМ ПЛАЩАТ .....Е ОНЗИ ДЪЛИЯ КАТО ВИ КАЗВАШЕ ,ЧЕ НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА

    Коментиран от #31

  • 7 Българка

    33 2 Отговор
    Така безработните ще плащат здравни. Ама да питам докога държавните хрантутници, които се водят на работа няма дая си плащат социалните и здравни осигуровки? До кога изнемогващите в частния сектор ще плащаме на калинките и заплати и осигуровки. Ами тия от НС... и т.н? Само питам. Има граници на търпение .....
  • 8 Българка

    26 1 Отговор
    Значи може да платим през телефона, но не можем дистанционно да гласуваме?
  • 9 БАЙ Х@Й‼

    17 1 Отговор
    Пред касите опашка от безработни ГАЛИ от о.МАН бързащи да внесат 26 кинта!
  • 10 До плюещите

    20 1 Отговор
    по социалистическия модел във образование,здравеопазване. Нещо пак да напишете? Нещо " умно" за това,че били субсидирани от държавата,затова били безплатни.Сега плащайте Демократично,със " демократични " вноски ежемесечно.Плащайте,и плащате безропотно,а след това Плащачите пак плащат на Дофтора.Къде под маса,къде по закон. За а преглед,за допълнителни изследвания,в лаборатория,на джипито за " Добър ден" три кинта.За десерт и леглоден плащаш.По шест лева,че спиш на леглото.Иначе си снасяй! Дядо казваше навремето: ..Като не знаеш да ядеш със лъжицата,ще ядеш със дръжката!"

    Коментиран от #24

  • 11 тулупистан

    35 1 Отговор
    Нещо не разбирам , нямаш доходи , но искат от теб 26 лева. Ами от дека бре , при това не са ти гарантирали Конституционното право на труд.
  • 12 Отец Нафърфории

    9 1 Отговор
    По полеко,чада мой.Спокойно,че се изринете! Тепърва ви чака нафърфорване.Нали умрете за сащистански модел.Е,копираха го! Там не внасяш ли здравна застраховка под 7 хиляди зелено на година,забравяш да боледуваш.Отделно,че федералния закон изисква да имаш минимум седем години непрекъснато застраховане,за да плащат лечението ти.Иначе при колегата- отец Опеявич.Там пак плащаш,но по тънко!
  • 13 Маринов

    8 3 Отговор
    Не плащам такива осигуровки от 2008ма насам.
  • 14 много поздрави от чешкия художник

    23 1 Отговор
    Чешкият скулптор е абсолютно прав, някой ако се съмнява да го каже. Как човек, който е трайно безработен, няма никакви доходи ще може да плаща тези 26 лева??? Какво иска да каже законотвореца с това...., мен не ме интересува, че ти нямаш пари, ти си длъжен да плащаш. Който го е измислил това, да каже КАК
  • 15 кочинааа

    23 1 Отговор
    Тук най много са ощетени хората над 50 години. Никъде не ги искат на работа, а в същото време мащехата иска пари за здравни. И това ако е държава от ЕС, някой да ме поправи посочвайки друга европейска държава искаща пари от хора без доходи
  • 16 Behemoth

    9 1 Отговор
    Хихихи....аз викам да направят десет години назад за възстановяване на права ....с тая медицина си заслужава ....а и директорите на болници и светилата хирурзи да могат вместо милион -два да си докарват пет чрез източване на касата...
  • 17 Пожарникаря налива масло в огъня

    11 1 Отговор
    Два милиона българи са се изтеглили в Креди и дължат 25 милиарда на банките. Някои от тях вече не получават обезщетение за безработица и немогат и да започнат нова. Браво Борисов, браво.
  • 18 Пожарникаря налива масло в огъня

    8 1 Отговор
    Два милиона българи са се увъртолили в Кредити и дължат 25 милиарда на банките. Някои от тях вече не получават обезщетение за безработица и немогат и да започнат новаработа. Браво Борисов, браво.
  • 19 КРАДЕЕЕЦ

    7 1 Отговор
    МУТРООО , 26 ЦИРКИ ДА ТИ ИЗЛЕЗАТ НА МУТРАТА ГАДНААА!
  • 20 МЪРШООО

    16 1 Отговор
    ХЕМ НЯМАШ ДОХОДИ , ХЕМ ТИ ИСКАТ 26 ЛЕВА , ХЕМ КАТО НЯМАШ ПАРИ НЕ ТЕ ЛЕКУВАТ И НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ МУТРАТА ОТКРАДНА 1,5 МИЛИАРДА ОТ ЗДРАВНАТА КАСА , А НЕ Е В ЗАТВОРА !
  • 21 ПАРАЗИТКА

    3 0 Отговор
    Преслава сподели кадри от луксозната си почивка
    Поп фолк певицата отмаря в съседна Турция
  • 22 КРАДЕЦА

    6 1 Отговор
    СвятПремиерът на Италия се оттегля - МУТРАТА НЕ !
  • 23 Велимира

    14 0 Отговор
    Здравното осигуряване е право ,а не задължение.Пише го в Конституцията.
  • 24 кукувица

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "До плюещите":

    Какво общо има това с демокрацията? Искаш да кажеш, че другите европейски държави не са демократични ли? Там такова чудо няма. Това може да го измисли само един червен ояден комунист бъркайки демокрацията с ДЕМОНокрация

    Коментиран от #25

  • 25 Слушай пич

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "кукувица":

    Човека ти говори за избор на модел.Не може да имаш части за Московец,и да събереш Порше.Колкото и да си факир- майстор.Ние -,извинявам се Те,ни натресоха две неща от най лошия модел.Здравеопазване- почти като в щатско,и пенсионния модел на австралиеца.

    Коментиран от #27

  • 26 Ако си

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "внт":

    от племето на команчите нямаш проблем.
  • 27 кукувица

    3 3 Отговор

    До коментар #25 от "Слушай пич":

    Чехи, словаци, словенци...., те също бяха като нас, комунистически държави. Къде са те, къде сме ние? Просто тук комунистите останаха на власт дегизирайки се в различни партии, това е
  • 28 Така е

    3 0 Отговор
    в тази кочинка, хем си безработен, хем си плащаш. По скоро ковида да трепе всички умници и да се свършва.
  • 29 Дидо

    2 0 Отговор
    Хем си безработен и нямаш доходи, хем трябва да плащаш. Няма такава държава. Това граничи с лудост.
  • 30 Избори2021

    4 0 Отговор
    Хора ,вразумете се сега на изборите не давайте шанс отново на тези пак да ни управляват.Гласувайте по съвест .Както се вижда ,вече всеки иска корена промяна в държавата -стига вече тоя грабеж .Нека тези които доведоха до просешка тояга държавата един ден да си понесат недоволството от народа и народен съд!Стига едни и същи муцуни да виждаме по телевизията и парламента.Сега пак ще почнат да обикалят и да уверяват как ако ги избереш то ти ще живееш като нормален човек .Не се подавайте на тяхната пропаганда от медий , и техните лакеи.Подкрепете тези хора където до последно са на улицата.Стига тоя Борисов ,стига тая Сачева -само затвор и разследване за тях!
  • 31 Има бе

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "AAAAAA":

    В нея живееш. И на оня партията драпа за кокала в нея.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове