27 Януари, 2021 21:41 14 306 72

ЕК съветва: Ограничете ранното пенсиониране

  • ек-
  • пенсионна възраст-
  • пенсионери

Липсата на по-нататъшни реформи, увеличаване на пенсионерите и по-малко хора в трудоспособна възраст, ще доведат до по-високи вноски за пенсия

ЕК съветва: Ограничете ранното пенсиониране - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Хората трябва да работят по-дълго време, за да получават адекватни пенсии с оглед на увеличената продължителност на живота, пише Труд бг.

Пенсионните системи могат да поддържат по-дълъг трудов живот чрез коригиране на възрастта за пенсиониране или изискванията за стаж.

Друга стъпка е ограничаването на ранното пенсиониране до обективно оправдани случаи.

Това се посочва в Зелена книга, свързана със застаряването на европейското населението, която Европейската комисия представи.

По нея започва 12-седмичен период на обществено обсъждане, като предложенията после ще прераснат в мерки за справяне с демографските тенденции.

В документа е записано още, че установяването на общо право на работа след пенсионна възраст и гъвкави схеми за пенсиониране, може да помогнат пенсионните системи да станат адекватни и устойчиви.

Според Европейската комисия липсата на по-нататъшни реформи, увеличаване на пенсионерите и по-малко хора в трудоспособна възраст, ще доведат до по-високи вноски за пенсия, за да се гарантира устойчивостта на публичните финанси.

Това ще създаде двойна тежест за младите поколения. Ключовото решение на този проблем е по-дългият трудов живот, се казва в Зелената книга.

Тя цитира последната прогноза на Евростат, според която, ако трудовият живот бъде удължен до 70-годишна възраст, това ще запази съотношението на работоспособното население към хората в пенсионна възраст през следващите 20 години на нивото от 2020 г.

Докладът обаче посочва, че в различните държави трудовата възраст трябва да се повиши различно. В Малта, Унгария и Швеция например хората трябва да работят до 68 години, докато в Литва и Люксембург - до 72 години.

Пенсии, позволяващи достоен жизнен стандарт в напреднала възраст, трябва да бъдат достъпни и за тези, които няма да могат да имат по-дълъг трудов живот, посочват авторите на документа.

Това може да бъде постигнато например чрез пенсионни кредити, минимални пенсии, и социални помощи, насочени към възрастните хора.

Обръща се внимание и на допълнителното пенсионно осигуряване.

Според ЕК, висококачествените, безопасни и рентабилни допълнителни пенсии, които се прибавят към законоустановените пенсионни схеми, могат да осигурят допълнителни спестявания.

За повечето хора пенсионирането идва със спад в доходите, а за някои и със заплаха от бедност в напреднала възраст. Рискът продължава да бъде по-висок за конкретни групи, като такива са посочени жените и мигрантите.

Пенсиите на жените в ЕС са средно с 29,5% по-ниски от тези на мъжете, пише в доклада.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    130 6 Отговор
    НАЙ-ДОБРЕ ПРЕМАХНЕТЕ ПЕНСИИТЕ!!!

    Коментиран от #13, #45, #48, #54

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 А хти

    134 3 Отговор
    Докат умрем ше работим.. а при тез крадци дет ни управляват ще умрем и гладни.. с отворени очи, да им тежи на съвеста на тол пите...

    Коментиран от #25

  • 4 Да,бе

    118 6 Отговор
    Работете и в отвъдното, че шкафче празно им не требе.
  • 5 Лост

    101 2 Отговор
    Новата упорка след Ковида.
  • 6 Майна

    121 2 Отговор
    ТОЧНО, ВАКСИНАЦИЯ И УДЪЛЖАВАНЕ НА ПЕНСИОНИРАНЕТО ..ТАКА НЯМА ДА ИМА ПЕНСИОНЕРИ..
  • 7 толерантен

    101 1 Отговор
    абе тези европ.едали от еврокомисията защо не си обършат зад.ниците със тази зелена книга
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ЕсБюрократ

    80 0 Отговор
    ЕС бюрокрацията е готова да даде на представителите си десетли милиони за да разботят нещо, което ще спести хиляди ... просто модела е един път. С години не успехя да съгласуват как една членка да напусне съюза, но ядоха и пиха докато "мислеха как да стане"... Брюксел е пансион за някои хора, а творенията им всички ги виждаме какви са.
  • 10 Дебил

    94 1 Отговор
    Няма ядове.Ще работиме докато не умрем.Така ще им спестим на евреите да ни изплащат пенсиите.
  • 11 българина

    90 3 Отговор
    въпросния експерт първо да каже каква е пенсията и ПРИВИЛЕГИИТЕ на чиляк работил над 10 г след пенсиониране???? второ не е проблема в живота а в раждаемостта, която вие нещастници юдейски замествате с уруди от африка и азия, да пукне всеки такъв нещастник и той и родата му!
  • 12 Дъртият 80 дни от заразяване

    75 1 Отговор
    Трябва да се пенсионираш на 90 със 70 години трудов стаж.
  • 13 Боо

    81 1 Отговор

    До коментар #1 от "факт":

    Вече е изпълнено, те направо премахнаха половината пенсионери, за по-сигурно!
  • 14 гост

    58 2 Отговор
    не желая да внасям и 1 лев в общия фонд, така или иначе няма да видя и 1 лев от него, имам до сега 15 години стаж а имам да работя още 30, а дано ама на дали
    дайте възможност на хората сами да избират дали да внасят пари или не
  • 15 БАЙ Х@Й‼

    108 0 Отговор
    Ако се вярва на официалната статистика, при средна заплата от около 850 лева всеки редови български бачкатор внася за пенсия към 150-160 лева месечно.
    Това прави над 1800-1900 лева годишно. Така за 40 години трудов стаж средният българин спестява в пенсионната си сметка към 80 000 лева.
    Дотук добре. Следва най-важният въпрос.
    Къде са парите? Това пита Кеворк Кеворкян.
    80 000 лева, без лихвите, стигат един човек да получава средната пенсия от 300 лева в продължение на 22 години. Значи, ако един човек се пенсионира на 65, трябва да живее до 87, за да си вземе всичко, което е внесъл за пенсия.
    Но мъжете в България получават пенсия средно по 6 години. На 70 умират. За тия 5 години живот след работа средностатистическият български мъж взема около 18 000 лева от своите пари. Останалите 60 000 са за почерпка на управляващите. За Бог да прости

    Коментиран от #16, #19, #28

  • 16 БАЙ Х@Й‼

    32 0 Отговор

    До коментар #15 от "БАЙ Х@Й‼":

    Статия на Кеворк Кеворкян ‼
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Боо

    60 1 Отговор
    Ако имате възможност не плащайте нищо, да не мислите , че ромите плащат ?? 90% никой нищо не плаща, дори вода, данъци на къщи, билетчета за градския транспорт, актове, здравни, камо ли осигуровки за пенсия! И накрая пак им дават социални пенсий!
  • 19 пенсията

    34 31 Отговор

    До коментар #15 от "БАЙ Х@Й‼":

    Ще ти кажа къде отиват пенсиите: грешно ти е предположението, че пенсии се дават след като навършиш 65 г. Всъщност маса народ започва да взема пенсии по-рано и то доста по-високи пенсии - основно военни и МВР. Като добавим към този и близо милион социални пенсии - най-вече на инвалиди - ето къде отиват парите.
    Ако всички се пенсионираха на 65 и нямахме милион инвалиди - пенсиите щяха да бъдат два пъти по-големи

    Коментиран от #21, #29, #30

  • 20 истина е

    40 1 Отговор
    Ама вие не знаете ли че , българина работи докато мърда ,за тези които го ограбват !
  • 21 Аз съм от масата

    28 2 Отговор

    До коментар #19 от "пенсията":

    И съм работил в металургията 17 години и не знам дали ще се пенсионира даже и като втора категория. И преди да плещиш глупости, прочети каква е разликата в осигуровките за 1 и 2 категория труд

    Коментиран от #34

  • 22 Боо

    41 3 Отговор
    В САЩ, Испания, Гърция 10 години работиш и ти дават минималната пенсия, стига да искаш!

    Коментиран от #24

  • 23 ПОСЛЕ

    7 24 Отговор

    До коментар #8 от "Тошо":

    ЩЕ РЕВЕШ ,ЧЕ НЯМАШ , ИЛИ ТИ Е МАЛКА ПЕНСИЯТА .....ЗА КОЕТО ЩЕ ОБВИНЯВАШ ПАК ДЪРЖАВАТА !
  • 24 АМИ

    4 17 Отговор

    До коментар #22 от "Боо":

    Отивай там , като ти харесва .
  • 25 Та ти

    5 8 Отговор

    До коментар #3 от "А хти":

    ЦЯЛ ден ТРОЛИШ тук , каква ПЕНСИЯ искаш?

    Коментиран от #41

  • 26 Бандерас

    32 1 Отговор
    Малоумници,да бъдем роби докато сме живи ли бе!?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 СЛАБА ТИ Е

    4 21 Отговор

    До коментар #15 от "БАЙ Х@Й‼":

    АРИТМЕТИКАТА , вземи си фиша и ПОГЛЕДНИ, ама хубаво КОЛКО удръжки имаш за пенсия! ГОВОРИШ за да не заспиш.....и да надъхваш ОСТАНАЛИТЕ , ДА пишат ГЛУПОСТИ!

    Коментиран от #31

  • 29 БАЙ Х@Й‼

    48 1 Отговор

    До коментар #19 от "пенсията":

    Не влизай в дълбокото, като не можеш да плуваш ! Знаеш ли колко хора с осигуровки не са дочакали пенсия ? Знаеш ли от 20'000 военни и 60'000 полицаи колко се пенсионират годишно и какъв процент са те от всички ? Виж за фалшиви ТЕЛК и пенсии по болест бъркат яко в кацата ! Имаш ли идея колко пари са събрани по ДОБРОВОЛНИЯ ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН втори стълб без да е изплатен нито лев досега ? А знаеш ли какви заплати и бонуси взимат "отговарящите" за тези пари ?
  • 30 Антигерб

    36 3 Отговор

    До коментар #19 от "пенсията":

    Инвалидите не трябва да вземат пенсии от пенсионния фонд а от социалното поне докато не навършат възраст.

    За хрантутниците от МВР и особенно армията ни си прав, не само че вземат огромни пенсии но и 20 заплати. Та техните пенсии не трябва също да са от пенсионния фонд а от бюджета за отбрана.

    Най-голямата тежест са държавната администрация защото не внасят вноски а после получават пенсии че и са до тавана.

    Та единствено работещите внасят а после се навързват военни, МВР, инвалиди, със социални пенсии, държавна администрация и няма пари - как да има.
  • 31 БАЙ Х@Й‼

    22 0 Отговор

    До коментар #28 от "СЛАБА ТИ Е":

    Математиката не е за всеки! Първо четейки можеш ли да мислиш - това е статия на Кеворкян! Второ, освен това което виждаш като удръжка във фиша има удръжка и от работодателя !
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 пенсията

    20 3 Отговор
    Проверих: www.noi.bg/images/bg/users/infomaterials/osiguriavane/Trudov_dogovor_vnoski.pdf
    За 2021 г, осигуровката за III-та категория труд е общо 19.3%, докато за II-ра и I-ра категория е 22.3% (общо работодател и работник за родени след 1960).
    Та искаш да кажеш, че тези 3% разлика покриват пенсионирането 10 години по-рано? Или сега ще ми излезеш с теорията, че всички от първа и втора категория живят с 10 години по-малко?
    Нямам против военни и полицаи да могат да се пенсионират по-рано, но ако го направят - да си вземат пенсия пропорционално на стажа, който са натрупали, наравно с останалите. Ако не им харесва - да работят като останалите (както и всъщност много от тях правят - стават пазачи и си вземем хем заплата, хем пенсия)

    Коментиран от #44

  • 36 наглост

    32 1 Отговор
    Та така, а.... робовладелският строй се завръща. Малко им се видяха привилегиите, заплатите, имотите, самолетите и изобщо лукса, в който живеят, та мислиха и измислиха, как да съсипят докрай и без това трудният ни живот.Няма дума, която да изрази точно този престъпна идея .
  • 37 555

    23 0 Отговор
    Крадци - трябва дасе съдят и затварят!
    Но правосъдната система не работи за политици!
    До кога?
  • 38 Сатъра на Хана

    13 0 Отговор
    Затова, Аз от инженер станах занаятчия
    и излязох напълно от Матрицата :)))
  • 39 Не е вярно

    14 19 Отговор
    Че военните и полицаите са тези, които тежат на пенсионната система. Няма как да се проверят всички максимални пенсии на цивилни, и да се види кой, как ги е заслужил. Колко трудов стаж е фалшив и колко много хора вземат незаслужено пенсии. Не пожелавайте нито пенсиите, нито живота на полицаите, военните, пожарникарите. ......Нямате никаква представа в какъв ад живеят те и семействата им.
  • 40 Сатъра на Хана

    12 0 Отговор
    Недей дочаква и зори,
    ......
    Върви ори, ори, ори...
    ...
    Като няма прокопсия,
    ......
    Плюл съм в тази орисия!
  • 41 3000

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Та ти":

    Лева, когат са 31 дена, 3100.. Следите ли ме, маскари сте, пома стси мърсни ми зливи, умирисахте държавата!
  • 42 Пенсионери

    26 0 Отговор
    Да, продължителността на живота се е увеличила благодарение на лекарствата за кръвно, сърце и др., но още няма ефективно лечение за прогресивни заболявания като алцхаймер и деменция. Много хора след 60 вече не са толкова продуктивни и конкурентноспособни.
  • 43 пенсията

    33 3 Отговор
    Да бе, само на военни и полицаи животът бил ад... ами на учителите, които цял живот се занимават с нехранимайковци? ами на докторите, на които пациенти им умират всеки ден? ами строителите, които висят по строежите в студ и жега? ами на ръководителите в частните фирми, от чиито решения зависят милиони печалба или загуба? на всички тези животът им не е ад?
    ще ти кажа, че всъщност най-големият ад е за обикновения работник, който цял живот се бъхта и плаща осигуровките на всички, които са на държавна хранилка! един такъв работник храни 5 човека в тази държава (държавна администрация, военни, полиция, учители, пенсионери и деца)!
  • 44 Зависи

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "пенсията":

    ПМС № 43 от 18.03.1991 г. (ДВ, бр. 23/1991 г.) – 01.03.1991 – 01.03.1996
    35 % – за лицата, които се пенсионират при условията на ІІІ категория труд;
    45 % – за лицата, които придобиват право на пенсия 5 години по-рано от възрастта за пенсиониране при трета категория труд (~ІІ категория) [От 01.01.1993 г. е променено на 3 години и са добавени учителите.];
    50 % – за лицата, които придобиват право на пенсия 10 и повече години по-рано от възрастта за пенсиониране при трета категория труд (~І категория) [От 01.01.1993 г. е променено на 8 години.]
    Това е когато съм работил 1 категория, разликата е 35 процента за трета срещу 50 за 1 ва категория
  • 45 ЦК на ГЕРБ

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "факт":

    И това ще стане скоро...
  • 46 Пенсии нанай

    10 0 Отговор
    Крадливи бюрократи, няма ли най-накрая да се спрете?
  • 47 работникът

    36 1 Отговор
    Сметката е горе-долу: един работник в частна фирма е заработил 1000 лв. От тях работодателя внася близо 160 лв осигурителни вноски. Така за работника основната заплата става 840 лв бруто. От тях работника плаща 115 лв осигуровки и върху остатъка от 725 лв плаща 10% данък, т.е. накрая взема чисто 650 лв.
    Значи до тук от заработени 1000 лв, реално в джоба на човечеца остават 650 лв, т.е. 35% данъци и осигуровки.
    Да ама после с тия 650 лв човека отива и си плаща сметки, купува си неща. И навсякъде го цакат с още 20% ДДС, т.е. то кашкавала струва 15 лв/кг, ама на него му го продават по 18 лв/кг, щото държавата иска да му прибере още едни 20%.
    Т.е. от тази 650 лв чиста заплата - още 20% oтиват данък за държавата докато си харчиш парите. Така всъщност човекът има на разположение да си пазарува реално само 520 лв.
    Т.е. от 1000 лв дето си е заработил, държавата прибира половината!
    С тази половина се хранят чиновници, военни, полицаи, учители, лекари, магистрали, градини, шкафчета и т.н.

    Коментиран от #56, #59

  • 48 Демокрация да

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "факт":

    А бе да работим, няма лошо ,но нека да са равни нашите пенсии с тези в Швеция ,например?
    Няма как 150 евро да се сравни с 1500 евро ?
    Нали г-н Бойко Борисов, ти се качи на кораба и отплува ,а ние да махаме със сополинете кърпички от кея????

    Коментиран от #52

  • 49 ЕККК

    6 3 Отговор
    ЕК УТРЕПЕТЕ РОДИТЕЛИТЕ СИ ЗА ДА НЕ ПЛАЩАМЕ ПЕНСИИ.
  • 50 асдаа

    17 3 Отговор

    До коментар #17 от "ха ха":

    Никога повече ГЕРБ !!! Никой не би си причинил такова нещастие.
    За тиквата пенсионерите са лош материал.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Петя

    6 9 Отговор

    До коментар #48 от "Демокрация да":

    В Швеция данъците са адски високи и бизнеса и за наетите работещи. Почти 60% от печалбата или трудовото възнаграждение го взема държавата Швеция. Знаете ли го това?
  • 53 ежко

    26 0 Отговор
    А не може ли да премахнем половината администрация дето зорлем хрантутиме и икономисаните пари да отиват за пенсии?През лошият социализъм жените ги пенсионираха на 55, а мъжете на 60 години за трета категория!
  • 54 Не така

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "факт":

    Та де, да ги премахнат или поне работим, докато започнем да се изпускаме в гащите на работното място, тогава и да искаме никой няма да ни търпи.
    Съвременната политико-икономическа класа сама си налива масло в огъня и си прикарва крайцера Аврора пред дворците! Не така, не с тоя акъл, че далече няма да стигнете.
  • 55 Тоти

    12 0 Отговор
    В божествата от ГЕРБ съвест няма. Там се гледа само откраднатото и къде има още мазнинка. Нищо друго освен пари и власт не ги интересува. Така управлява мафията. А вие пенсии чакате - от умрял писмо. И пак за ГЕРБ да гласувате.
  • 56 Коментара

    12 0 Отговор

    До коментар #47 от "работникът":

    Браво! Разбираемо и ясно за всеки. Единствено си пропуснал местните данъци и такси с които също го товарят този човечец и битовите разходи които обаче освен в държавата се разпределят и към частни дружества. Та от тези 500лв му остават май доста по-малко...
  • 57 Гост

    13 0 Отговор
    По-дълго трябва да работят хората. До 100 години трябва да тегли вола. И поне 90 години стаж да има. А кражбите и излишно претрупаният с калинки държавен апарат нека си расте още. Балъци има.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Гост

    11 0 Отговор

    До коментар #47 от "работникът":

    Отлично сметнато и съвършено вярно. Само добави и акциза и митото на горивото, което зареждаш. Ако заредиш 100 лв гориво този месец, от тях 55 лв са акциз и мито за държавата. Реално от тия 1000 лв заплата, за държавата отиват към 600 лв. За теб остават 400.
  • 60 Преди години

    15 0 Отговор
    Тази тема не се дискутираше,нито в ЕС,нито в отделните държави.Иска време,за постепенно успиване на стадото.Започва се със плавни техники.Оная- Масларовица, първа натисна бутона- Старт! С разни точки,сбор от точки и възраст.Само с този трик,блокира за няколко години над 50 х души да се пенсионират.Препрати ги напред между 3- до 5 години.Ако имаш точки за тр.стаж- нямаш възраст.Или обратно.След това последва старт със вдигане на възраст.Всяка година с три месеца.Та Онази Масларката ( иначе баш социалистка) замина още тогава на обмяна на опит.Познайте къде? В страната на кенгуру.Там право на пенсия и за двата пола е 67 години.Сега либералите предлагат( и ще го узаконят) задължителна възраст-72 години! Проличава световната договореност в детайлите,нали? Така,че не завиждам на поколенията родени около,и след 1990 г.

    Коментиран от #71

  • 61 виж ти

    11 0 Отговор
    Явно Ковида не умори достатъчно възрастни и сега нов вирус на хоризонта. Колко прозрачно - за някои не е добре всички хора да имат Добро качество на живот. За благото на онези, които цял живот управляват само банковите си сметки , другите трябва да умират на работните си места от старост - какво гнусно предложение
  • 62 1215

    11 0 Отговор
    ЕК защо не даде тези препоръки на Франция, която единствена намали пенсионната възраст. Каква е тяхната продължителност на живот и каква е нашата?
  • 63 Професионалист

    4 15 Отговор
    Защо завиждате на полицаи,военни,пожарникари, мин.на правосъдието и т.н,които се пенсионират първа категория труд? Да бяхте станали такива,но пусти мързел и страх,а трябва и много учене.На българина му дай само да злобее и завижда.

    Коментиран от #64

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Libre comments air

    6 0 Отговор
    Питам тия кавали от ЕК дали има разлика в пенсията на българин с 15 години стаж и такъв с 40 години стаж който има ДОО на МРЗ.... Явно няма и единият и другият ще вземат 300 лв пенсия само че единият си е клатил топките а другият се е трепал 40 години...
  • 66 ВВъргала

    0 1 Отговор
    Да бачкат балъците, аз си пълня чекмеджета и си карам жипа.
  • 67 Не бе те завоалирано ви казват че

    4 0 Отговор
    Вече не им трябвате на световните управници и че вие човеците ше бъдете заменени с роботи и изкуствен интелект и трябва да бъдете елиминирани като паразити и консуматори и неефективни същества дето само разхищават природните ресурси на планетата и сте обект на хуманно унищожаване с био оръжия едното от който е ковето
  • 68 кочо

    2 0 Отговор
    проблема е кражбите от пенсионите фондове от управляващите крадци.това е геноцит върху пенсионерите.младите хора да се върнат встраните си.не може военен летец пенсиониран на 40г. да има трудов стаж-55г.
  • 69 дора

    3 0 Отговор
    на 60 год. не ме вземат на работа а на 70 -КОЙ.
  • 70 е х о

    1 0 Отговор
    Тази тема , се коментираше още през 1989г. в Термания и съответно във Франция . Тогава , коментиращите бяха безкрайно откровенни - защо да пенсионират мъжете на 55г. , а жените на 50г.? След пенсионирането , държавата се обременява с изплащане на пенсии и лекуване на пенсионерите безплатно в продължение на години . Тогава средната продължителност на живота в тези две държави беше 83-87г. Коментаторите , честно признаваха - това е нелепо ! През 1990г. се взе решение - вдигане на бариерата постепенно през следващите години . Не криеха , че трябва да се стигне до 70-72г.
  • 71 е х о

    2 2 Отговор

    До коментар #60 от "Преди години":

    Грешиш , стартът беше даден от иванчо костов - цигането на Андрей Луканов . 2000г. започна схемата в Б-ия - пенсии и здравно осигуряване .
  • 72 Баба

    3 0 Отговор
    Направо ни евтаназирайте,така хем няма да взимаме пенсии,хем няма да се харчат пари за лекарства.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове