28 Януари, 2021 08:44 1 476 4

В парламента ще гласуват промени в Закона за лечебните заведения

  • закон за извънредното положение-
  • карантинирани-
  • изборен кодекс-
  • извънредно положение-
  • парламентарни избори-
  • лечебни заведения

Предложени са и промени в закона за публичните предприятия

В парламента ще гласуват промени в Закона за лечебните заведения - 1
Снимка: БГНЕС

В Народното събрание ще гласуват промени в Закона за лечебните заведения. Чрез тях се предлагат и промени в закона за публичните предприятия. Така ще може да отпадне забраната за лица, работещи по трудов договор или по служебно правоотношение, освен като преподаватели във висше училище, да бъдат управители и изпълнителни членове на съветите на директорите, ще бъде дадена възможност на лекарите и на лекарите по дентална медицина, които са директори или управители на лечебни заведения публични предприятия по смисъла на закона за публичните предприятия, да упражняват професията си и ще бъде гарантиран достъпът до медицинска помощ на българските граждани в малките населени места, както и в трудно достъпните и отдалечени райони, където липсата на достатъчно медицински специалисти е сериозен проблем.

В Народното събрание ще гласуват окончателно и промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с които се урежда организацията на изборния процес по време на пандемията от коронавирус. С окончателните промени в закона се предвижда карантинираните граждани да гласуват чрез подвижни избирателни кутии, които обаче изпратят заявление, че желаят да гласуват не по-късно от три дни преди датата на изборите.

Министърът на здравеопазването и здравният главен инспектор въвеждат противоепидемични мерки, свързани с изборния процес. Въз основа на тях ЦИК ще организира провеждането на изборите.

Министерски съвет ще има задължението да обезпечи изборният процес с всички необходими средства за защита, като разходите за тях ще се включат в план сметката за изборите. Депутатите от правната комисия гласуваха и промяната в проверка в съответната здравна инспекция, общинската администрация да може да получи информация за броя на лицата под карантина, които имат право да гласуват с подвижна кутия.

На ЦИК се възлага не по-късно от 50 дни преди изборният ден да приеме правила за организация и реда на изборите. Избирателите ще удостоверяват самоличността си пред секционните комисии с документ за самоличност, независимо от изтичането на валидността им. Това правило ще важи, както за гласуването в страната, така и за тези в чужбина.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 корекция

    16 0 Отговор
    Професията лекар би следвало да се придобива в икономически университети а не медицински.Тя отдавна си е чиста търговия а не хуманитарна наука.Преди 89-та,когато държавата се грижеше за здравето на нацията лекарите бяха може би най уважаваното съсловие за разлика от днес
  • 2 Българка

    9 1 Отговор
    Промените в закона за мерките по време на извънредното положение, които касаят провеждането на изборите си е гавра с ИК и с гласоподавателите. Освен това нали в България няма извънредно положение. Цинизъм е хунтата да вмени на ЦИК и задължение за следене за безопасни здравни мерки, при положение, че трябваше да се промени ИК за дистанционно гласуване и видеонаблюдение.
    Лекарите станаха повече търговци, отколкото здравни работници. Необходимо е болниците да спрат да са търговски дружества
  • 3 От Варна

    4 0 Отговор
    Докато викаме”Оставка” за БМБ и И Г, мушмороците от НС лансират грабеж след грабеж, приемайки лобистки закони необезпокоявани. Такава вредителски сбирщина никога не е имало в България, толкова безскрупулни и крадливи.Какви майки са ги раждали и възпитавали тези “народни избранници,” не е за вярване?
  • 4 гербопитеци

    2 0 Отговор
    От тия гербопитеци, нищо хубаво не е излезнало,освен позицията, срещу измислената държава РСМакедония.Какво се чете между редовете-кражбите от здравеопазването ще се увеличат драстично с включването на още една гилдия крадци.Вече се разбра,че търговията със здравето на хората в момента е най доходоносния модел и всеки иска парче от тортата.Болниците трябва да станат държавни а лекарите само на заплата.Всяко друго изпълнение е геноцид срещу здравето на народа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове