Last news in Fakti

1 Февруари, 2021 13:06 1 677 18

Борис Бонев: Столичната община не генерира собствени приходи

  • борис бонев-
  • столична община-
  • приходи

Изграждането на метрото до „Овча купел“ трябваше също миналата година да е завършено и пуснато, припомни Бонев

Борис Бонев: Столичната община не генерира собствени приходи - 1
Снимка: БГНЕС

Приоритетите на кмета на София Йорданка Фандъкова за новия бюджет всяка година ги слушаме, те не са нови, те се повтарят всяка година и после не се изпълняват. Това каза пред БНР Борис Бонев, независим общински съветник преди онлайн общественото обсъждане на проектобюджета на столицата, който е в размер на близо 2 млрд. лева. Три са целите му – ремонт и изграждане на пътища и канализация, повече места в детски градини и по-чист град с по-чист въздух.

„Това са стари приоритети – като премахването на печките, трябваше вече да е завършила, а тя още не е стартирала. Изграждането на метрото до „Овча купел“ трябваше също миналата година да е завършено и пуснато, по отношение на филтрите на комини, които щели да се справят със замърсяването – имаше аргументи, че те са неефективни след две години, никой не е предвидил средства за тяхната поддържка. По отношение на това градският транспорт да е приоритет – това не знам как ще се случи, при условие че средствата за тази година са по-малко и вече общински съветници от управляващото мнозинство пишат писма до Бойко Борисов да отпусне милиони, за да не фалира градският транспорт“.

Общинският съветник припомни за идеята за детските градини - „тя още преди 10 години обещаваше, че до две години ще има достатъчно такива, а тя дори си подаде оставката като заместник-кмет по образованието отново заради провал със системата за детските градини“.

По думите на Бонев тези приоритети няма да бъдат изпълнени и от това управление на Столична община.

„Виждам три основни дефицита на този бюджет – скромното собствено участие на Общината, всичко са делегирани държавни дейности и пари за детските градини, Общината не генерира приходи. Пример за това е изключително популистката данъчна политика – като таксите за разрешително за строеж, тези такси не са повишавани от 2006 година, а цените на жилищата са скочили. Само заради това Общината губи десетки милиони лева годишно, които биха се използвали за канализация и детски градини. Вторият дефицит е липсата на реформи. Ако се обединят или окрупнят няколко общински дружества като тези за управление на пазарите, можеше да се съкрати административен капитал и да се намалят разходите. Третият дефицит е липсата на инвестиции в кварталите - парите за квартални ремонти са 10 милиона лева, което е смешно недостатъчна сума - аз искам двойно увеличаване на сумата. Тоест на всеки квартал ще се полагат по 400 хиляди лева за ремонти“, допълни Бонев в предаването „Преди всички“.

От 16,30 часа през сайта на Столична община и фейсбук страницата можете да участвате в откритото онлайн общественото обсъждане на проектобюджета на Столична община.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сусс

    5 6 Отговор
    цганин–катунар ли да ги генерира??

    Коментиран от #3

  • 2 Протест срещу безобразията в България

    5 2 Отговор
    „Желанието да живее в изобилие отклони човечеството от правилния път. Ние започнахме да доминираме над природата — производството на стоки се превърна в самоцел, както и безкрайното трупане на блага.”

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 РАДИО ЕЛТО

    3 17 Отговор
    ГЕРБ победа.

    Коментиран от #9, #17

  • 5 Иванчо

    16 1 Отговор
    А аз от години се чудя само едно: Къде аджеба отиват приходите от синя и зелена зона, които само на ден за стотици хиляди левове?

    Коментиран от #11

  • 6 Лъжите на Боко

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Протест срещу безобразията в България":

    Ненаситно е човешкото око, не разбирайки че то няма никакво отношение към еволюцията Дори.
  • 7 Stormtrooper

    9 2 Отговор
    Общините са най-мафиотизираните структури в държавата и това лице, ни говори за повишаване на данъци. Има ли нещо, за което да не плащаме данъци? Та даже, не може и сметките да си платим без да плащаме данъци! И за какво? За да сме максимално ограбени!
  • 8 сигурно

    9 2 Отговор
    Фандъкова и тя е оклепана до ушите с името си , а и тя да не си мисли ,че ще отърва затвора с действията и бездействията си !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Фъндене

    7 2 Отговор
    Тази кметица живее в Манастирски ливади, идете и вижте, какво архитектурно-благоустройствено недоразумение е този "квартал" ! Тя квартала си не може да оправи вие искате София !? Това са герберасти ве ей на първо място оправвт собствените си шкафове, а другото ..ми да се "спасяват София" !

    Коментиран от #13

  • 11 Гошо

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Иванчо":

    Не си сам в чуденето, голяма загадка са тези пари!
  • 12 тулуп

    2 1 Отговор
    ееее, то бива излагация ама толкова много. фандъкова не прави нищо без герб и боко.
  • 13 ФАНДЪКОВА МАЧКА

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Фъндене":

    "Манастирски ливади" е най-хубавия квартал в Софето. Факт. Това че, си беден и не можеш да ис позволиш жилище там не ти дава право да злобееш.

    Коментиран от #15

  • 14 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    САМО- САМОУКРАСЕН МАЛОУМНИК-МОЖЕ ДА ПРЕНЕБРЕГНЕ - ДАНЪК СГРАДИ И ... ДАНЪК СМЕТ И ... !!! ВИЖТЕ МУ ОЧИТЕ И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ КОЛКО Е ТЪ П !!!!!!!!!!!
  • 15 Славова

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "ФАНДЪКОВА МАЧКА":

    Явно сте от провинцията!По-нелепо твърдение не бях чувала.Това е квартал за бедни нови столичани.Майка ми, родена и израстнала на Графа, се уплаши къде е и "това какво е!?". Но ние така от злоба говорим,защото гроздето е кисело....Бягам да продавам имоти на ул.Оборище, за да съм и аз от елита!🤣 Както беше казал героят на един разказ:Господи,колко много мъка има на тоя свят!
  • 16 Двуликият Янус

    0 0 Отговор
    Тоя глупак го избраха само защото уж щеше да бъде срещу чумата герб в общината а после взе да увеличава зелени и сини зони както и гербер не ги е увеличавал. Долно мекере....
  • 17 Боклука герб

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "РАДИО ЕЛТО":

    Не може да победи... Може само да бъде изхвърлен с погнуса... Завинаги
  • 18 Столичната Община-много чиновници

    0 0 Отговор
    На Общинската софра, много Крадци и корупционери!!! Колкото и дае голям Бюджета толкова повече ще се краде!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове