2 Февруари, 2021 17:09 1 749 15

Кметовете да могат да забраняват движението на замърсяващи въздуха коли

  • задръстване-
  • смог-
  • забрана-
  • коли-
  • автомобили

Целта е хората да се пренасочат към използване на обществен транспорт

Кметовете да могат да забраняват движението на замърсяващи въздуха коли - 1
Снимка: БГНЕС

От юни 2022 г. кметовете ще могат временно да забраняват движението на замърсяващи атмосферния въздух автомобили в определени зони в градовете с ниски емисии в дни със завишени нива на замърсители в атмосферния въздух. Такова предложение за промяна в Закона за чистотата на атмосферния въздух са внесли в парламента от ГЕРБ.

Промяната е свързана с Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух в периода 2018-2024 г., в която са предложени мерки за намаляване на вредните емисии от транспортния сектор, като една от тези мерки е обновяването на зоните с ниски емисии.

София с бюджет от близо 1,9 млрд. лв. - приоритетни са транспорт, градини и чист въздух
Общинските съвети ще могат да ограничават движението на определени категории превозни средства на територията на съответната община и да създават зони с ниски емисии на вредни вещества в случаите, когато има замърсяване на въздуха или при непостигане на нормите за замърсителите и отлаганията, посочени в наредби от здравния и екоминистъра.

Целта е да се намали трафикът и хората да се пренасочат към използване на обществен транспорт или да се използват по-нови и екологично по-чисти превозни средства.

Ще се ограничава движението на автомобили в определена зона в зависимост от вида гориво, пише "Монитор".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    17 5 Отговор
    Почна се. Първо ще спрат дизелите.

    Коментиран от #9

  • 2 Бай

    30 0 Отговор
    Вместо да забраняват да хванат да мият улиците че е такава мизерия като в Индия!!!Строежите да спрат защо строят в двора на Френската гимназия?Защо застроиха цяла Витоша и се топлат всички на камини до кога ще търпим ?Какви са тия небостъргачи златен век на Христо Ботев бившия Солни пазар кога ще има ЗАТВОР ДА АРХИТЕКТА И КМЕТА ИЗДАЛ РАЗРЕШИТЕЛНО ?
  • 3 гост

    8 1 Отговор
    Нивото на обществения транспорт е над европейско, та...ще си караме по старо му !
  • 4 ужас

    14 1 Отговор
    Моргите ни няма да могат да поемат кошниците , но боко не дава пари за заплати за да можем да си посрещнем разходите ,а нови коли си купуват само активестете на мафията !
  • 5 Полъх южен

    11 0 Отговор
    А "кебапчийницата" която трови с BBQ-то си половината кв.Северен в Пловдив ще бъде ли глобена!?
  • 6 За автомобили с маска на аспуха

    9 2 Отговор
    Че важат ли забраните. Щото щом маската е ефикасна срещу Ковида трябва да е ефикасна и срещу фините прахови частици.
  • 7 Пешо

    14 1 Отговор
    Интересно , как кмета на Горно Надолнище ще прецени кой автомобил замърсява?!?!
  • 8 Шоп

    18 0 Отговор
    Абе хубаво, забраняват димящите коли, ама запалените автомобилни гуми в гетата, печките горящи пластмаса, стари мебели и дограми.
    Една запалена автомобилна гума замърсява повече от 20 хиляди дизелови коли събрани на едно място със запален двигател!
    Ама тия с гумите са избиратели на гробарите, нали така!
  • 9 хъхъ

    10 12 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    Дано ги спрат. Омръзна ми на светофара пред мен да е някое TDI и при потегляне да хвърля кълбо черен дим и сажди. Моята бензинка и тя не е първа младост, ама поне не се вижда нещо да излиза от ауспуха.

    Коментиран от #10, #11

  • 10 За димящите автомобили

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "хъхъ":

    Са виновни Кои? И сега не е позволено димящите автомобили да се движат по пътищата, обаче се движат, а някои дори се управляват с шофьорски книжки придобити по втория начин. А ти съгласен ли си цял живот да плащаш лизинг за автомобил, само и само да можеш да идеш на кафе на Центъра с автомобила си.
  • 11 А бе

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "хъхъ":

    И аз карах стара бензинка на газ, но сега съм с 1.9 TDI. Да те видим като ти се скапе бензинката какво ще си купиш ако нямаш пари за нова? Заплатите покрай короната паднаха с 20% и новата кола е мечта за повечето от нас.
  • 12 8899

    1 6 Отговор
    В града да се карат само електрически и хибридни автомобили.
  • 13 Васил

    1 0 Отговор
    Тука всичко е на обратно значи ако имам кола с Евро с изрязани катализатори и DPF пак ще съм с евро 4 стандарт е няма що поредната тъпотия на Герб които нямат край.
  • 14 Гост

    4 0 Отговор
    Хайде да видим тогава, кой ще прави оборот на лукойла? И като ме спрат няколко пъти от движение, аз ще си спра колата и ще останат без моите 200 лева данък и 300 лева застраховка и 100 лева винетка. И като спрат още половин милион като мене, ще си пълнят хазната само от данъците на електората си.
  • 15 вазмутен

    1 0 Отговор
    Както винаги - ТЪПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ОТ ГРОБ! Абе ГРОБАРИ, КАК ВИЖДАТЕ РЕАЛИЗИРАНЕТО НА ТОВА НЕЩО? Кмета, че няма да тръгне след колите, то е ясно, КАКЪВ СПЕЦИАЛИСТ ТРЯБВА ДА ИМА В ОБЩИНАТА за да се прави КАРЕСТВЕНО, А НЕ КАКТО ВСИЧКО ИЗМИСЛЕНО ОТ ГРОБ- ФОРМАЛНО! ХЕЙ, ТЪПИ СЪТВОРЕНИЯ, СТИГА ИЗМИСЛЯХТЕ ТЪПОТИИ, ДАЙ БОЖЕ 04.04.2021 да е ПОСЛЕДНА ЗА ВАС и ДА НЯМА НИТО ЕДИН ДЕПУТАТ В ПАРЛАМЕНТА ОТ ТЪПАТА ВИ ПАРТИЯ!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове