4 Февруари, 2021 14:03 10 833 22

Младеж в Пазарджишко открадна целебна икона и умря след странен сън

  • икона-
  • светите братя флор и лавър-
  • кражба-
  • пожар-
  • черквата „света неделя“

Чудотворната икона оцеля и при пожар в черквата „Света Неделя“ в пазарджишкото село Дебращица

Чудотворна икона оцеля при пожар в черквата „Света Неделя“ в пазарджишкото село Дебращица. „Има Божия промисъл в това“, споделя отец Стефан Йорданов, който повече от четвърт век служи и се грижи за храма.

Пожарът станал на третия ден на Коледа м.г. и унищожил 5 икони. Тази на светите братя Флор и Лавър, която се намирала в дясната стена на специално украсено място, оцеляла от пламъците. Частично е изгоряла дървената рамка, но ще бъде възстановена с помощта на добри хора.

Свещеникът споделя пред „Телеграф“ интересната история на реликвата. Оказа се, че тя е извършила и продължава да върши доста чудеса.

По принцип стои в църквата, но за празници се качва на параклиса "Св. мъченици Флор и Лавър", който се намира на десетина километра над селото. Счита се, че цялата местност там има същата лечебна сила както Кръстова гора и Рупите.
През 70-те години на миналия век обаче иконата е била открадната. Много скоро злосторникът бил сполетян от внезапна смърт.

Група младежи от селото проникнали в черквата и един от тях посегнал към иконата. Като се прибрал вкъщи, през нощта сънувал, че там, където отивал, нямало да се върне. На младежа му предстояло да влезе в казармата.

След този странен сън той взел иконата и в страха си да я задържи или не я счупил на две и хвърлил в местността Ливадите над селото.

Две години счупената икона седяла в храсталаци, докато един ден младо момче, пастир от селото, отишъл при местния свещеник и му казал:

“Дядо попе, там в храсталаците има нещо, което плаши животните ми“. Тогавашният отец Георги, който бил бивш лесничей, бързо се ориентирал в гората и намерил откраднатата икона. А въпросният младеж, който я поругал, наистина не се завърнал никога у дома си.

Два дни преди да му изтече военната служба, издъхнал от нелепа смърт. След този случай всички от групата, проникнала в църквата в онази нощ, се изселили от Дебращица - от срам и позор. А едно от момчетата получил умопомрачение - главата му останала накриво, гледайки само на една страна.

Отец Стефан сладкодумно разказа още, че през 1908 г. в селото дошъл един монах на име Елисей, който споделил пред местните, че ще им покаже светите места в околностите - на света Петка, св. Вартоломей и манастира „Свети Флор и Лавър“.

Елисей много трудно убедил хората да извървят разстояние от около 5 км извън асфалтирания път до мястото, където било обрасло с трънаци и натрупани камъни. Бог му посочил мястото и когато отишли 4-5 души, единият от тях, поизморен, поседнал до един камък.

Опрял главата си да отдъхне и задрямал. След минута обаче скочил като ужилен и казал на земляците си: “Сънувах нещо“. Когато станал, видял до камъка, на който бил опрял главата си, иконата. Там групата намерила и един ключ, на който обаче през годините му се изгубват следите. Дядо Елисей казал на дебращяни, че това е Божи знак да се съгради параклис.

И така на това място е съграден малък, кирпичен параклис, където вечерта на 17 срещу 18 август, когато църквата почита светите братя Флор и Лавър, богомолци идват и преспиват тук. Всяка година се спазва традицията и се прави литургия, разказва отец Стефан.

На мястото е имало и аязмо, с което също е свързана любопитна история - как 6-годишно дете проговорило. Момченцето дошло заедно с родителите си от близкия град Пещера на 17 август. Те останали да пренощуват край параклиса над селото, където божият служител му прочел молитва.

Такава била традицията за хората, които се нуждаели от изцеление. Родителите били много притеснени, че синът им не можел да говори, тъй като не бил произнесъл и дума от раждането си до ден днешен.

Затова те, научавайки за чудодейната сила на иконата, се обърнали с надежда към свещеника. А след молитвата чудото се случило и хлапето проговорило. „Колко малко иска Бог от нас, да се помолим с вяра и да ни прати изцеление“, коментира случая отец Стефан.

Смята се, че в района още през XII-XIV век е бил основан манастир. В сегашния си вид параклисът (известен още и като Дебращенски манастир) е възстановен през 1995-1996 година. Той носи името на светците Флор и Лавър, което го прави единствения на Балканския полуостров.

Отец Стефан свидетелства, че пред иконата са се случвали много чудеса. Светците помагали на бездетни жени отблизо и далеч да заченат. Но най-вече хората се молили за закрила и помощ при проблеми с говорните умения на децата си.

При параклиса се намира т.нар. добра вода, която е използвана още от древните траки и по-късно от монасите в манастира за чудодейни цели. По-късно там е построена и хижа „Добра вода“.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1908г

    25 0 Отговор
    Асфалт

    Коментиран от #5, #22

  • 2 гост

    21 0 Отговор
    1908 г имало ли е асфалт, та Елисей едвам ги убеди ?
  • 3 Санта Мария

    42 1 Отговор
    От църква не се краде бе,келеш..

    Коментиран от #4, #9, #21

  • 4 Да така е

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "Санта Мария":

    Но да видиш НЯКОИ в какви имоти живеят.
  • 5 мда

    22 6 Отговор

    До коментар #1 от "1908г":

    Защо не, Бойко и тогава е правил пътища и магистрали ... да му се свети името!
  • 6 Ъхъ

    15 14 Отговор
    Страхотна реклама, за пълнене на църковната каса, ама страхотна ! След като е чудотворна тая икона, защо не я занесат в някоя болница, да помага на болните ??? Исус би поискал точно това !!! Долнопробни мошеници

    Коментиран от #8

  • 7 Цеко сифоня

    20 9 Отговор
    Като е толкоз чудотворна тая икона, не може ли да изгони Тиквоча ?

    Коментиран от #20

  • 8 Клиника на 3 етаж

    5 4 Отговор

    До коментар #6 от "Ъхъ":

    Прав сте!
  • 9 Ъхъ

    9 5 Отговор

    До коментар #3 от "Санта Мария":

    То и търговия не се прави там, ама мошениците в расо продават икони за по 1000 лв.
  • 10 Макарон

    14 6 Отговор
    Исус Христос умря за греховете на всички хора, така че да прекарат вечността с Него. Малко вероятно е да убие човек, за когото Сам се е жертвал, защото е откраднал някакъв идол (да, иконите са идоли, защото хората се молят на тях вместо на Истинския Бог), човешката душа в Божийте очи е безценна.

    Коментиран от #12, #19

  • 11 То и на мен след

    8 8 Отговор
    Казармата ми има нещо главата ми е накриво пикkая през пет минути куца сърцето хлопа чувам ВВCбез антена харесвам бате бойко нямам жена И пари нямам кола И други работи нямам а не съм крал икона!Дано ДОЦ мангърoф ми помогне!гледам и тв алфа!и протеста гледам! И тези сайтове чета!ужас!
  • 12 А не бе

    5 4 Отговор

    До коментар #10 от "Макарон":

    Ако всички вярващи и религиозни, мислеха като тебе, най-вероятно нямаше, да бъда отвратен от религията
  • 13 Защо винаги поукрасяваме?

    10 2 Отговор
    Затова на много хора им е трудно да погледнат сериозно на религията. Не вярвам до нито едно село в България да е имало асфалтиран път през 1908 год.

    Коментиран от #17

  • 14 сгур

    4 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: След този странен сън той взел иконата и в страха си да я задържи или не я счупил на две и хвърлил в местността Ливадите над селото.' - WTF?
  • 15 Фактъ

    6 2 Отговор
    Така и на Боко крадеца ще му остане тиквата на една страна да гледа .
  • 16 васик атанасова

    12 1 Отговор
    СЛАВА НА ОТЦА СИНА И СВЕТИЯ ДУХ
    СЛАВА НА СВЕТАТА ТРОИЦА
  • 17 Именно

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Защо винаги поукрасяваме?":

    Словото на Исус, както и писаното в Библията, е за да се възприема и следва буквално, а те седнали, да си тълкуват, интерпретират, както казваш, разкрасяват и т.н. и .т.н. друса ги едно лицемерие, та пушек се вдига и се правят, че не го виждат.....
  • 18 нещастници

    5 3 Отговор
    Всички комунисти сте Богохулци Антихристи
  • 19 Bon voyage

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Макарон":

    Не съдете, за да не бъдете съдени; защото с какъвто съд съдите, с такъв ще бъдете съдени; и с каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмери. (Мат. 7:1-2)
  • 20 Българин

    1 12 Отговор

    До коментар #7 от "Цеко сифоня":

    Ще повярвам, че е чудотворна ако изгони Срадев
  • 21 Така е

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Санта Мария":

    Само църквата може да краде
  • 22 бай Иван

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "1908г":

    КОМЕНТАРИТЕ СА ИЗЛИШНИ ВСИЧКО Е ЛЪЖА И ИЗМАМА,асфалт ама друг път,мисирки неуки.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове