Last news in Fakti

4 Февруари, 2021 16:16 2 384 27

Красимир Вълчев: Има опасност учениците да се върнат вкъщи

  • красимир вълчев-
  • ученици-
  • образование

Картата на Европа е тъмночервена, ние сме като остров, заяви образователният министър

Красимир Вълчев: Има опасност учениците да се върнат вкъщи - 1
Кадър: Bulgaria ON AIR

След повече от месец на дистанционно обучение учениците от 7, 8 и 12 клас се върнаха в класните стаи. Притеснения нямат и споделят, че най-много им е липсвал социалният контакт.

"Радвам се да върна в класната стая и да видя моите съученици. Някои от тях много ми липсваха и се радвам да ги видя отново. Смятам, че онлайн обучението е по-безопасно. Дори и да не виждам физически моите приятели и учители, все пак е много по-безопасно и лесно", сподели ученикът Славчо Абрашев пред телевизия Bulgaria ON AIR.

"Онлайн не се учи толкова, колкото присъствено - разсеян си с технологиите, с телефон, с всичко общо взето", казва от своя страна Ева Стоева.

Сред новите мерки е задължителното носене на маски в клас, а родителите на малките ученици в 119 СОУ дори са събрали пари за пречистватели за въздух.

"Първи до четвърти клас на долните 3 етажа имат самостоятелен вход, от който влизат и излизат към двора и за обедното столово хранене - по този начин потоците не се смесват", каза зам.-директорът на 119 СОУ Симеон Ангелов.

Учителите признават, че се притесняват от заразяване, най-вече заради своите близки, но са категорични, че присъственото обучение е по-продуктивно. А около 1200 ученици са заявили, че искат да продължат да се обучават онлайн.

"Към тях сме поели ангажимент да изпращаме информацията, която обработваме в училище с присъствените ученици, но не и да караме видеочасове. Имаме кабинети, които са ни обособени специално за онлайн часовете, за да нямаме проблем с тичането до вкъщи и училище. В определени кабинети работим онлайн, идваме в кабинетите за присъствена работа", коментира учителят Габриела Давидкова.

"Има опасност учениците отново да се върнат у дома", предупреди образователният министър Красимир Вълчев.

"Картата на Европа е тъмночервена, ние сме като остров. Няма как да спрем да живеем, да учим, да се движим. Образованието е това, което заслужава да поемем разумен риск", заяви още той пред Bulgaria ON AIR.

Близо 1/5 от учителите са изявили желание да се ваксинират, а около 1700 са карантинираните ученици до момента.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    14 13 Отговор
    Колко пъти трябва да се опарите, за да разберете, кога боли?
  • 2 гост

    26 2 Отговор
    Сценарият ....сценарият върви по план !
  • 3 Последния Софиянец

    23 3 Отговор
    Стига лъгахте бе! Затвор за Хунтата и НОЩ!
  • 4 Азззззззззз

    25 9 Отговор
    Те сега тръгнаха бе. Отваряйте всичко и се махайте фашиcти гербави.
  • 5 антидържава

    20 0 Отговор
    Тези хора бавноразвиващи ли са?

    Коментиран от #21

  • 6 123

    18 2 Отговор
    Трошене на глави трябва. Това не са министри а поставени лица аледващи глобалисркия план.
  • 7 Мангъров е човекът 💞Без страх напред

    15 2 Отговор
    Българки поговорки-
    Интереса клати феса.
    Наведена глава сабя не я сече.
    Ние сме от тия които са на власт
    Не е луд кой яде баницата .
    Новият политик е като стария -има голяма уста и дълбоки джобове.
  • 8 онзи

    24 0 Отговор
    Министърче, ти си за затваряне в кафеза. Вие се гаврите с милиони хора.
  • 9 Безакълни

    23 3 Отговор
    Повръща ми се от малоумни некадърници. Жалко и за децата, и за родителите и за учителите. Прабаба ми навремето и в студ и в пек е ходила 5километра пеша до най–близкото училище в съседното село, завършила е четвърто отделение, но имаше повече акъл от всички управници взети заедно.
  • 10 Нека да учат в

    1 2 Отговор
    ЦУM!там на вратите отгоре има топла сушилня и на витрината се продава Москвич цвят Слонова кост!!

    Коментиран от #14

  • 11 Pipi

    11 1 Отговор
    Това минава границите и на ненормалното
  • 12 Centurion

    21 2 Отговор
    Да,бе,да, бе,ясна е работата.Затварянето предстои,не пасем трева!Те за това са тези напъни от сутринта, десетина статии само в този сайт.Телевизии,медии,всичко е ангажирано в промивката на мозъци и подготовката за новия Локдаун!Колкото и да зсатваряте,в България схемата с ваксинацията няма да проработи!
  • 13 гост

    19 3 Отговор
    ПО ТОЗИ НЕПРИСЪСТВЕН НАЧИН НА ОБУЧЕНИЕ ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕМЕ В НЕГРАМОТНА НАЦИЯ. РАЗХОДЕТЕ СЕ НА ВЪН И ВИЖТЕ КАК УЧАТ УЧЕНИЦИТЕ С БУПИЛКИ БИРА В РЪКА И СЛУШАТ ЧАЛГА ОТ ТЕЛЕФОНИТЕ СИ. ТАКА Е НЕ САМО В НАШИЯТ КВАРТАЛ А ПОЧТИ НАВСЯКЪДЕ.
  • 14 бай Тодор

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Нека да учат в":

    На витрината се въртеше Москвич-407 синьо и бяло. Това беше през 1962г.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Даа

    4 8 Отговор
    А защо въобще тръгнаха. В други европейски държави ще са онлайн до март! Или те у Европа та са по-прости от Ганя?

    Коментиран от #18

  • 17 ХАХАХАХАХХА

    8 2 Отговор
    ТО ИМА ОПАСНОСТ И ТЕЯ ДЕТ ГИ РЪСЯТ СЪЩИТЕ "мъдрости" ЗА ОПАСНОСТИ И ЗАТВАРЯНИЯ ДА ВИСНАТ НА ВЪЖЕНЦА :)))) АМА НИЙ НЕ СА ОПЛАКВАМЕ НАЛИ? :D ДА Е МИСЛИЛ "министъра" КАТО Е ЗАТВАРЯЛ ДЕЦАТА И РОДИТЕЛИТЕ ИМ ПО ДОМОВЕТЕ КАТО ЗАТВОРНИЦИ БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА - СЕГА ВЕЧЕ Е КЪСНО ЗА МИСЛИЕНЕ И ВАЙКАНЕ :)
  • 18 ХАХАХАХАХАХАХ

    10 1 Отговор

    До коментар #16 от "Даа":

    ДА ПО-ПРОСТИ СА И ДАЖЕ МАЛОУМНИ, НО СЕ ПРОБУЖДАТ - ПРИМЕР СА ГРАЖДАНСКИТЕ БУНТОВЕ В АВСТРИЯ, ИТАЛИЯ, ГЕРМАНИЯ, ФРАНЦИЯ И ТО НЕ САМО ПО СТОЛИЦИТЕ, ЗА КОИТО НАШИТЕ ПРОДАЖНИ ЖУРНАЛЯ МЪЛЧАТ :) НО НА гербав АКТИВИСТ КАТО "вас" НАДАЛИ ИМА ФАЙДА ДА ОБЯСНЯВАМ - ТОЙ САМО СИ ЗНАЙ "ганЬо" И "винету :)))))
  • 19 Алфа Ромео

    6 2 Отговор
    Доживяхме в 21 век геноцид срещу човечеството, кой ви даде право да затваряте здрави хора, ще горите в ада за измамата Ковид, вие и тези отвън които ви нареждат. От стрес и нелекуване на заболяванията си измират хората, убити са индиректно!
  • 20 контактор

    1 0 Отговор
    Да се "наконтактят" и отново, кой от къде е.
  • 21 селтак

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "антидържава":

    Ми не са! На тех им требват овце,без образование,без цели,без каквито и да са идеи! Маските на муцуните и погледа във телефона!
  • 22 гост

    3 3 Отговор
    Цял клас хваща за 30 мин. въшки , а за вируси времето е отрицателно. Трябваше въобще да не ги пускате учениците тая година и да не затваряте нищо друго, ама много сте виснали на тая хранилка, чет нямате.

    Коментиран от #24

  • 23 МАРТИ

    3 1 Отговор
    Тези ученици дето са с бирата в ръка,те и присъствео не влизат в час,в края на крищата разберете веднъж за винаги обучението е за тези които искат да се образоват,защо се мъчите да превърните училището в забавачница.Който не иска да учи не дицтанционо ами и с фуния да му наливш ,ще бъде от пусто в празно така ли е? На сила хубост не става,всички не могат да са учени/професори/.За сведение не съм учител,но ми се свидят децата да ги излагате на такъв риск.Днес станах свидетел на пртъпканите автобуси,повечето бяха ученици и 90% бяха без маски или под брадичката,е кажете ми как тези деца ще бъдат в час без маски? Питам се как тези родители са спкойни? Учителите за тях е работа така или иначе те си я вършат ще спите ли спокойно като виждате какво става и вашето дете е изложено на този риск? На първо място е ЗДРАВЕТО нали? Моля да ме извените ако съм засегнала някой.
  • 24 селтак

    6 4 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Ти да не си даскалче? Хареса ви онлайн обучението,бобеца къкри на котлона,диванчето мекичко,парното на макс,и в края на месеца на банкоматчето! Че вие сте по добре от Римските аристократи бе! Ваканцииките и платените отпуски нема и да ги сметам!
  • 25 ТУКА

    6 1 Отговор
    ИМА ТУКА НЕМА??!!?!??!!!?!!?!!!!!!????!
    НЕМА ТАКИВА УПРАВНИЦИ
    МИЗЕРНИЦИ. ДНЕС ОТВАРЯМЕ СЛЕД 5 ДНИ ТЕ ПОДГОТВЯТ ЗА ЗАТВАРЯНЕ
    ЗАЩО БЕЕЕ МИЛИЧКИ НЕ СИ ОТИДИТЕ СЪС ДОБРО. И НА НАС
    ЩЕ НАПРАВИТЕ ГОЛЯМО ДОБРО...
    КЪДЕ Е ПАДИШАХА??!?ЗАЩО СЕ КРИЕ. НАЛИ Е ВЗЕЛ НАЙ ДОБРИТЕ
    МЕРКИ???!???? ДА КАЖЕ??!? ДНЕС ИЛИ УТРЕ ЩЕ БЪДЕ ТОВА ОТВАРЯНЕ
    ЗАТВАРЯНЕ??!!?!?!! ДО КОГА ЩЕ ЖИВЕЕМ ВЪВ СТРАХ И МИЗЕРИЯ??!?!!
  • 26 Истината

    6 0 Отговор
    Абсолютно всяка година има грипен вирус, без изключение! Почти всяка година, заради това учениците са били седмица - две в грипна ваканция, макар и не навсякъде в България , но да приемем, че винаги всички ученици зимата са били в грипна ваканция известно време. Всяка година, също така, от съответния грипен вирус е имало починали хора, включително млади -и то много. Това последното не се е тръбяло досега, разбира се. Не казвам нищо ново, всички знаем фактите. Питам-защо от март миналата година нещата са такива, каквито ги виждаме всички? Защо към този вирус не се прилагат същите мерки, както винаги е било. Защо никога досега не е бил сформиран щаб за борба с грипа? И много други въпроси имам, но няма смисъл да ги задавам. Който има очи и уши, ще разбере. Между другото, аз и всички мои близки и колеги минахме през вируса, по-точно той мина през нас. Казвам от опит, че два пъти през последните 10 години съм боледувал от сезонен грип изключително тежко. Но тогава нямаше локдаун и подобни щуротии. Да не говорим за НОЩ!
  • 27 ЦЕЦО

    1 0 Отговор
    АКО НЕ ХОДЯТ НА УЧИЛИЩЕ , СТАВА ТРУДНО СНАБДЯВАНЕТО С НЯКОЙ ДРОГИ -- НАПРАВЕТЕ ГИ ОНЛАЙН И НЕ ВДИГАЙТЕ ЦЕНАТА !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове