Last news in Fakti

5 Февруари, 2021 09:44 1 621 35

Теменужка Петкова: Имаме една от най-конкурентните цени на природен газ спрямо Европа

  • теменужка петкова-
  • енергетика-
  • природен газ-
  • аец козлодуй

Според енергийния министър цените на горивото у нас са значително по-ниски от тези на борсите

Теменужка Петкова: Имаме една от най-конкурентните цени на природен газ спрямо Европа - 1
Кадър: БНТ

Както вече ФАКТИ съобщи, вчера беше подписан договор между АЕЦ "Козлодуй" и компанията "Уестигхаус Електрик Швеция" за анализ на безопасността за лицензиране и внедряване на алтернативно гориво в блок 5 на ядрената централа.

"Диверсификацията на енергийните ресурси е един от основните приоритети на нашето правителство. Един от елементите, свързани с диверсификацията, е именно диверсификация на свежото ядрено гориво", коментира в сутрешния блок на БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя обясни, че това е изискване на Агенцията по доставките, на "Евратом", които България трябва стриктно да следва. Под диверсификация се разбира това да имаме разнообразие на източниците за доставка на съответния енергиен ресурс, което означава на първо място сигурност на доставката и на второ място - конкуренция и конкурентни цени.

"Вчера се подписа един много важен договор, който на практика прави необратим процеса по отношение на диверсификация на свежо ядрено гориво", каза министърът.

Петкова обясни, че е било изключително важно за правителството да диверсифицира източниците на природен газ. От цената на природния газ зависи доколко конкурентноспособна ще бъде и българската икономика, уточни тя.

България има договор с Азербайджан за доставка на 1 милиард кубични метра годишно за срок от 25 години. Идеята е свързана пряко с реализацията на Трансадриатическия тръбопровод и връзката с интерконектора Гърция-България. Входната точка на доставка на азерски газ е Комотини. Проектът към настоящия момент все още не е построен изцяло. Проектът трябва да бъде приключен до края на годината и да бъде въведен в търговска експлоатация.

"Влязохме в преговори с компанията от Азербайджан, за да можем временно да променим входната точка на доставка и за радост, успяхме да го направим с колегите от "Булгаргаз". Те са явиха на търг в Гърция, спечелихме определен количества - такива, каквито позволява самата възможност на гръцката газопреносна мрежа, и сключихме допълнително споразумение на договора с Азербайджан, на база на което получаваме азерска газ към настоящия момент", каза министърът.

Според Петкова това е позволило към момента ние да имаме една от най-конкурентните цени на природен газ спрямо Европа. Цените на природния газ у нас са значително по-ниски от тези на борсите в момента, сочи тя. Министърът обясни, че потребителите усещат това по цената на природния газ. Бизнесът го усеща при прегледи и анализ на цените на съседните борси.

"Това, което се наблюдава в момента, е съживяване на икономиката и съответно покачване на търсенето на природен газ. С това се покачват и цените на световните пазари", каза Петкова.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мутристан

    29 1 Отговор
    Шизофренията е психическо разстройство, характеризиращо се с нарушение на мисловните процеси и емоционалните реакции. Заболяването най-често се проявява със слухови халюцинации, параноични или фантасмагорични налудности или дезорганизираност на говора и мисленето и е придружено от значителна социална дисфункция и нарушена работоспособност.
  • 2 Оставка

    32 1 Отговор
    Още една лъжлива Калинка на ГЕРБ
  • 3 гадно

    26 1 Отговор
    Поредните общи приказки да каже колко е крайната цена. Оня ден сърбина каза, че плащат 155 $ за 1000 кубометри газ, ние къде сме спрямо нея??? Колкото до Уестингхаус Господ да ни е на помощ, защо чехите ги изгониха 2014г?
  • 4 адаша

    23 1 Отговор
    Не си теменужка . Не си цвете за мирисане...Аут!
  • 5 Луда работа

    21 0 Отговор
    Това цените на невидимия азерски газ ли са?Вярно нямате срам 🤮🤮🤮
  • 6 Стига лъжи, обирджии гербави

    22 0 Отговор
    Свинушка пак лъже.... Вижте само сметките за ток и парно!
  • 7 бай Иван

    17 0 Отговор
    A ЗАПЛАТИТЕ КЪДЕ СА ТУК У НАС.
  • 8 Гост

    19 0 Отговор
    А кога ще имаме едни от най-добрите заплати в Европа? Кажи ма, теменужник?

    Коментиран от #19

  • 9 Лост

    10 0 Отговор
    Тя теменужката с която си говореше Костов сигурно е по умна.
  • 10 Вуте

    14 0 Отговор
    В сравнение с богатите страни от ЕС тук е по-евтино. Но защо в Румъния,Унгария,Сърбия,Турция и прибалтийските републики е по-евтино?
  • 11 пешо

    9 0 Отговор
    цените са ниски , да не говорим за заплатите и пенсиите.

    Коментиран от #20

  • 12 Омерзен

    12 0 Отговор
    Тази изявена калинка на ГЕРБ я очаква възмездие за съсипването на българската енргетика! Вън веднага и завинаги шайката ГЕРБ от живота ни!
  • 13 Иванчо

    11 0 Отговор
    Тая да не се прави на луда, защото е важно отношението между средната заплата и цената на газта. Какви са заплатите в Европа спрямо цената на газта и какво е отношението у нас? Нагли до безочие!
  • 14 гост

    12 0 Отговор
    Като слушаш нашите министри при нас всичко е най-the best,като се огледаш малко и се питаш,абе тия хора за тази страна ли говорят.
  • 15 Вуте

    5 0 Отговор
    В сравнение с богатите страни от ЕС тук е по-евтино. Но защо в Румъния,Унгария,Сърбия,Турция и прибалтийските републики е по-евтино?

    Коментиран от #18

  • 16 БАЛКАНСКИ ПОТОК....ШАМАР ЗА. БСП

    0 6 Отговор
    ДРУГАРИ ЩОМ РУГАЕТЕ И ПСУВАТЕ МИНИСТЪРА, ЗНАЧИ ТЕМЕНУЖКА Е ПРАВА.......ЗНАЧИ ПРАВИ ДОБРО ЗА БГ
  • 17 БАЛКАНСКИ ПОТОК....ШАМАР ЗА. БСП

    0 5 Отговор
    ЛЕКА ПОЛЕКА БИЕМ ШУТА НА РУСНАЦИТЕ....ПРИ ГАЗОВИТЕ ДОСТАВКИ
  • 18 БАЛКАНСКИ ПОТОК....ШАМАР ЗА. БСП

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "Вуте":

    ЦЕНАТА СЕ ОПРЕДЕЛЯ ОТ КОЛИЧЕСТВАТА ГАЗ....
  • 19 НОВО ПЕТ

    0 6 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    ЗА МЪРЗЕЛИВИТЕ И ЛЕНИВИТЕ...МИНИМАЛНИ.ЗАПЛАТИ......ДРУГИТЕ СИ ДОКАРВАТ ПО 2-3 ХИЛЯДИ...И ПОВЕЧЕ...ТАКА ТРЯБВА ДА БЪДЕ

    Коментиран от #21, #29

  • 20 НОВО ПЕТ

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "пешо":

    ЩО СЕДИШ НА ТАКАВА НИСКА ЗАПЛАТА ??????

    Коментиран от #22

  • 21 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "НОВО ПЕТ":

    Кои другите бе, другарю? ИТ специалистите ли? Може ли цяла България да е само ИТ специалисти, батки със строителен бизнес, и рекетьори от НАП? Кой ще работи на полето? Кой ще гледа животни? Я посочи, кой кравар или тракторист си докарва по 2000 лева? Познаваш ли някой стругар или фрезист с такава заплата? Аз познавам над 200 стругари и всичките са майстори на по 800 лв. Ако ще да са на машината 24/7 пак няма да вземат повече, защото са на твърда заплата по договор. Защо като работя в Германия ми плащат 5 пъти повече за същата работа? Вие държите хората на мизерни заплати, за да си изплащате кредитите за охолен живот. Да карате джипове и да живеете в палати още преди да сте си отворили бизнеса. Тези пари, които пилеете по ресторанти и курорти, сте ги отрязали от надника на работника си.
  • 22 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "НОВО ПЕТ":

    Ами дай му повече, и ще дойде при тебе да стане човек.

    Коментиран от #23

  • 23 НОВО ПЕТ

    0 3 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    ЗАПЛАТА НЕ СЕ ДАВА....А СЕ ИЗКАРВА....

    Коментиран от #30

  • 24 а това

    4 0 Отговор
    Имa дoклaд в НAП, кoйтo e пoкрит oт влacттa, 17 млрд лeвa caмo oт ДДC липcвaт в хaзнaтa! Тoвa нoрмaлнo ли e. Вярнo, чe пeриoдa e зa 11 гoдини, нo вce пaк.

    Коментиран от #26, #35

  • 25 Edin

    6 0 Отговор
    Имаме най-добрите теменужки и калинки в цял свят!
  • 26 04.04.....ББ4

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "а това":

    СЕГА ШЕ ГИ ВЗЕМАТ ОТ БОЖКОВ, АРАБАДЖИЕВИ, БАНЕВИ И Т.Н. ВСЕ ОТ КОТИЛОТО НА БСП....И Р.ОВЧ...РАЗБИРА СЕ
  • 27 чиба псета

    2 0 Отговор
    Интересно , как конкурентността вдига цената , тая е сошла с ума .
  • 28 Павел Пенев

    3 0 Отговор
    Тази приятно закръглена дама трябва да отиде на подсъдимата скамейка, за съсипване на енергийната ни система,съзнателно целенасочено и системно от както е министър.
  • 29 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "НОВО ПЕТ":

    Щом трябва да бъде така, от утре като ми звъннеш да ти лепя тераков в банята, няма вече да е по 30 лв/кв, а ще е по 50. Ай честито.

    Коментиран от #32

  • 30 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "НОВО ПЕТ":

    А ти защо не си я изкараш, ами само търсиш поредната схема и далаверка?
  • 31 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    НЯМА ЛОШО ДА СИ К УРВА - САМО ДА НЕ БЕШЕ ТОЛКО СТАРА !!!
  • 32 НОВО ПЕТ

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    ЩЕ ДОЙДЕ НЯКОЙ ЗА 30 ЛВ....А ТИ ПОНЕ СИ МНОГО ЛАКОМ, ШЕ ГРИЗНЕШ ДРЪВЦЕТО.....КОНКУРЕНЦИЯ БРАТО
  • 33 чекмедже 2

    2 0 Отговор
    газ,петрол в БГ като цени все на световно ниво, КЗК спи тежък сън..кочината пълна..грабежа продължава.Уж намалиха с 50% цената на газ , а като дойдоха сметките видяха ужас..
  • 34 Диоген

    1 0 Отговор
    Плицук,плицук с хладка вода.Кажи колко по евтин става тока?Ама не става.Още малко и французите ще се откажат от собствено гориво и ще го внасят от Швеция? За да демонстрират диверсификация.Може,ама друг път.Оплела се патката в калчища и сега бла бла.
  • 35 село Гайда

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "а това":

    Питай Мургина,тя знае къде са,но информацията я класифицираха.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове