Last news in Fakti

5 Февруари, 2021 13:36 1 574 23

Парламентът одобри увеличение на вноската на България в бюджета на ЕС

  • бюджет на ес-
  • вноска-
  • народно събрание

Средногодишно повишаването е с около 4.17%

Парламентът одобри увеличение на вноската на България в бюджета на ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

Парламентът одобри решението за системата на собствените ресурси, което касае вноската на България по бюджета на ЕС, предаде Агенция "Фокус". "За" предложението гласуваха 102 народни представители, без "против" и с 50 "въздържали се".

На 15 декември 2020 г. в „Официален вестник“ на Европейския съюз бе обнародвано Решение на Съвета от 14 декември 2020 година за системата на собствените ресурси на Европейския съюз и за отмяна на решение на ЕС, Евратом, което ще се прилага за периода 2021-2027 г.

Обсъждането на европейско решение, свързано с повишаването на вноската на България към един от финансовите инструменти на ЕС, предизвика тежък сблъсък между ГЕРБ и БСП.

Пред депутатите стоеше задачата да разгледат приетото през декември 2020 г. Решение на Съвета на ЕС за собствените ресурси на съюза, което ще се прилага за новия бюджетен период 2021-2027 г. Това решение е обвързано с мерките за възстановяване от кризата, породена от пандемията. Европейската комисия възнамерява да заеме от капиталовите пазари до 2026 г. средства в размер до 750 млрд. евро за финансиране на новоприетия Инструмент за възстановяване „Следващо поколение ЕС”. За да се осигурят условията за този заем, Европейският съвет е одобрил временно повишение на определени задължения на страните-членки, докато бъдат покрити задълженията на съюза, произтичащи от бъдещите заеми. В резултат на това се очаква вноската на България към бюджета на ЕС да нарасне средногодишно с 4.17 на сто.

По време на дебата в парламента социалистите предупредиха, че решението ще доведе до това страните в Източна Европа да допринасят повече за бюджета на ЕС, отколкото богатите страни-членки. „Петте най-развити страни на ЕС искат регресивен подход, тоест, болен здрав носи – тяхното увеличение на вноската да се забавя в сравнение с увеличението на вноската на източноевропейските страни. Ние не можем да подкрепим такъв подход, защото той води до свиване на ножицата и на практика до миниране на кохезионната политика на ЕС, където една от основните цели е да се помага на по-слабо развитите страни да могат да се изравнят със средните показатели на ЕС”, обяви соцдепутатът Румен Гечев. Той настоя депутатите да се въздържат при гласуването на решението и да възложат на българското правителство да продължи да води разговори заедно с другите страни, които са засегнати.

Със студена вода обаче го поля съпартиецът му Драгомир Стойнев, който е председател на парламентарната комисия по европейските въпроси и европейските фондове. „Това решение е вече взето. Правителството не може да направи задна крачка, защото това решение е взето единодушно от Съвета на ЕС и е съгласувано с Европейския парламент”, обясни Стойнев. В същото време той нападна премиера Бойко Борисов, че не е направил нищо, за да съгласува позицията на България с парламента по един толкова важен въпрос, преди да го обсъжда с евролидерите. „Какво е говорил министър-председателят, пазарил ли се е, каква е била неговата политика – това ние, за съжаление, не знаем. Затова от опозицията искаме да имаме дебати и той да дойде тук”, каза соцдепутатът.

От ГЕРБ отвърнаха, че България е получавала и ще продължи да получава от евробюджета в пъти повече от това, което внася. Това обаче ще бъде поставено под въпрос, ако българският парламент откаже да подкрепи решението. „Неприемане от една държава-членка на това решение, означава блокиране на целия бюджет на ЕС за следващия програмен период. Означава България да не получи милиардите, които е предвидено да получи”, каза депутатът от ГЕРБ и шеф на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова.

Тя нападна социалистите, че искат България да взима ресурсите на ЕС, без да дава нищо в замяна. „От тази трибуна чухме внушения, че, видите ли, някой е длъжен да продължава да работи и да дава повече и повече на България и на подобни малки и по-изостанали страни. Това е факт – нетните донори продължават да дават много повече от гледна точка на европейската солидарност. Но не – това не е достатъчно за социалистите. Нали така са научени – някой да работи вместо тях, а те само да консумират. Сега това го искат за държавата. Това е тяхната философия, която винаги е била изповядвана от тяхната политическа сила, и която, не дай си боже, ако дойдат на власт, те ще реализират и в България. Това беше една ясна заявка срещу европейските политики, че България, ако тези хора имат възможност да управляват, би водила политика срещу европейските политики”, гръмко обяви Стоянова.

"Вие 90 на сто сте от БКП. Вие до 90-а година сте били мързеливи, пък сега сте работливи ли? Децата на активните борци ще ни дават акъл ли? Приятен ден!", раздразнено ѝ отговори Румен Гечев.

При последвалото гласуване решението беше одобрено със 102 гласа, против нямаше, а 50 депутати се въздържаха.

С влизане в сила на новото решение се очаква леко увеличение на вноската на Република България в бюджета на ЕС - средногодишно с около 4.17 %.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    27 2 Отговор
    Който не ни е хванал,той не ни е отръскал.Нашият чувал толкова бой изяде и пуска ли,пуска!
  • 2 тулупчето на еп

    27 1 Отговор
    Баци слушка , Баци е послушно детенце , ЕП ще му подари ново мандатче , ама надали.
  • 3 Боко вече не си фактор

    23 2 Отговор
    Смешници. Театър сълза и смях!
  • 4 боко

    27 2 Отговор
    Браво а народа да гладува, най-бедната страна с най-богатите управници не са мо в ЕС.
  • 5 сигурно

    17 1 Отговор
    Скоро май ще разкопават градината в Банкя за да се търсят куфари с евра и злата !
  • 6 гешо

    23 2 Отговор
    Герберската мафия си плаща, за да съществува!

    Коментиран от #7

  • 7 Плащат

    17 1 Отговор

    До коментар #6 от "гешо":

    българските данъкоплатци !
  • 8 чекмедже куфар

    12 1 Отговор
    Милиарди наливали бюрократите от Брюксел , милиадиииии , ама де са тия милиарди отговор нема , само срутища и свлачища.

    Коментиран от #10

  • 9 Какво им дреме на толупите в парламата..

    12 1 Отговор
    Важно е да си гребнат с поцинковани те кофи в каЦичката с парички...Да има за внуци и правнуци.Простака от низините да плаща столетия наред за кражбите които вършеят сега крадците дупедати.Прост народ!95 процента от най некачествен и крадлив матреАл..
  • 10 Много

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "чекмедже куфар":

    авторитетен политик в ЕП ясно го каза , че милиардите от ЕС отиват директно в ръцете на мафията !
  • 11 Перо

    9 1 Отговор
    И сега кое е в повече,вноската или приходите от ЕС? Не вярвам англичаните да са толкова тъпи,да изпуснат келепира.
  • 12 Сух

    12 0 Отговор
    Е колко е това 4.17%? Като пишеш статия пиши всичко..
  • 13 И Какво получаваме срещу тия вноски

    8 1 Отговор
    Още по-преливащи от евромилиарди не чекмеджета на ДС агентурника Буда от Банкя....ЕС одобрява това!
  • 14 Перо

    13 1 Отговор
    П.С. Вноската в ЕС е от данъкоплатеца,приходите от там - в шкафчето!
  • 15 Българка

    12 1 Отговор
    Ресурсите от ЕС отидоха в чекмеджбетата и сметките на мутрите, а сега пок народа трябва да плаща!
    Да се осъдят всички от шайката да върнат ограбеното!
    Оставки, съд, затвор, конфискация и лустрация!
    Разпускайте вредното за българите сборище НС!

    Коментиран от #18

  • 16 БАЙ Х@Й ‼

    8 1 Отговор
    Българският парламент гласува решение , което на практика е решено и гласувано другаде ‼ нещо неясно ⁉️
  • 17 Оги

    6 1 Отговор
    Добър ден овце, минавам да ви честитя повишаването на вноските за ЕС. Трябва все пак да има еврофондове за Шиши и Доги да крадат. Честито и на тях. А на стадото - дупе да ви е яко, овце!
  • 18 Един месец да спят със запис на....

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Българка":

    Звуците и писъците,,От изпълнение на присъдата за китайски политик, който си е позволил да присвои държавни средства за лично облагодетелстване" Без превод,в случая всичко се разбира с малко фантазия....
  • 19 От всички

    4 1 Отговор
    държави на ЕС , България е с най - голям профит от отпуснатите милиарди за справяне с корона вируса !
  • 20 Отец Нафърфории

    3 0 Отговор
    Чадо мое! Че ще ни нафърфорват насухо го разбрах.Но едно не схванах: Тия пусте проценте- 4,17 от кое,от целата баница,дето сте нарекли БВП,или нещо друго.

    Коментиран от #21

  • 21 тъй де

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Отец Нафърфории":

    Отче , от вноската , от вноската , ама и тя не ни е малка срещу това да зареждат шкафчетата на Чекмедже Тулупа , а държавата ни да тъне. Ние плащаме оня прибира и дели с тях, това им е схемата и на ония брюкселски зелки.
  • 22 temerut

    2 0 Отговор
    Ние ще даваме,Те ще Му дават,ако пак му дадем!
  • 23 миш

    1 0 Отговор
    Значи, за-102 от 240.Браво.Те това е мнозинство.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове