6 Февруари, 2021 07:04 1 275 5

Евгени Иванов: Колеги могат да се самопредлагат за специален прокурор

  • евгени иванов-
  • прокурори-
  • всс

Не съм участвал в обсъждания на кандидатури, заяви членът на Прокурорската колегия на ВСС

Евгени Иванов: Колеги могат да се самопредлагат за специален прокурор - 1
Снимка: БГНЕС

Съвсем скоро трябва да започнат номинациите за избор на специален прокурор, тъй като има тримесечен срок от влизане в сила на допълненията в Наказателния кодекс, със заключителните разпоредби, на които беше променен Законът за съдебната власт.

Евгени Иванов, член на Прокурорската колегия на ВСС, обясни пред БНТ, че съгласно промените, "освен издигането на кандидатури от шестима членове на Пленума на ВСС, може и да се самопредлагат колеги, които считат, че имат необходимите качества и отговарят на условията за заемането на тази длъжност".

Евгени Иванов заяви, че не е участвал в обсъждания на кандидатури, както и не е чул такива да са правени, "не съм и чул да се спрягат имена. При подобен избор, който е натоварен с очаквания и емоции около него, се спекулира с имена".

Той беше категоричен, че решението за създаването на фигурата "специален прокурор" е изцяло на политиците и ако не се направи подходящ избор или изборът бъде съпроводен с много скандали, отговорността трябва да е именно на политиците.

Изискванията за специалния прокурор са високи, коментира Иванов и посочи, че те касаят юридическия стаж на кандидата, опита му, да не е наказван, да е професионалист. "Мнозинството, с което трябва да бъде избран, също е много високо".

Промените в НПК са факт. Това са промени в закона, ние като юристи ще ги изпълним, каквито и да са.

"Пленумът на Висшия съдебен съвет изрази своето становище и то е отрицателно. По-интересният факт е, че това отрицателно становище беше прието с пълно мнозинство от Пленума на Съвета", отбеляза Иванов и допълни, че това са закони, писани на коляно, "а бързата работа е срам за майстора".

По отношение на това колко са прецизни текстовете, свързани с независимостта на тази нова фигура, той подчерта, че е необходимо те да се дообмислят, така че да са работещи, а не да са самоцел изборът на този прокурор.

Евгени Иванов подчерта категорично, че за прокуратурата би било пагубно, ако е извън съдебната власт. Тя няма да може да изпълнява своите функции и да брани интересите на държавата и обществото. "Мястото на прокуратурата е в съдебната система, за да може тя да работи добре", каза в заключение той.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    5 0 Отговор
    Аз предлагам Христо Иванов!
  • 2 А кои

    3 0 Отговор
    Ще следи специалния прокурор?
  • 3 Специалния прокурор

    2 2 Отговор
    Трябва да е добър, честен, не подкупен, със сособствено мнение, не обвързан политически и да няма връзки с подземния свят! Е ТАКЪВ ЧОВЕК НЯМА!
  • 4 Лост

    2 0 Отговор
    Те доста ваши колеги се предлагат за други неща.
  • 5 на село

    1 0 Отговор
    А аз искам да се самопредложа за депутат. Да си барам ку89ра и да си папам печени кюфтетки.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове