Last news in Fakti

6 Февруари, 2021 11:40 2 459 55

Иван Анчев: Политиците у нас се страхуват от българите в чужбина

  • избори-
  • българи-
  • чужбина

България е там, където има и един българин

Иван Анчев: Политиците у нас се страхуват от българите в чужбина - 1
Снимка: БГНЕС

Политиците у нас се страхуват от българите в чужбина. Това каза Иван Анчев член на Изпълнителния съвет, координатор на сектор „Политики на българите в чужбина“ в Републиканци за България и бивш генерален консул на България в Чикаго, в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“.

„Необходимо е да изградим такава среда, че сънародниците ни в чужбина да не усещат разлика къде живеят, дали у нас или зад граница. Сред първите неща, които трябва да се реформират са върховенството на закона, образованието и здравеопазването. Също така е необходима стабилна икономика и когато тези неща се установят в държавата много лесно ще стане тази трансформация. Тогава вече няма да има нужда от призиви и програми и ще е естествен процесът от страна на нашите сънародници в чужбина“, заяви Анчев.

„Към момента в България политиците не искат българите в чужбина да гласуват и затова са създадени тези рестриктивни системи в чужбина“, уточни Иван Анчев и добави, че: „Управляващите политици през последните 25-30 години се страхуват от българите в чужбина“.
„Те знаят, че това е един огромен потенциал – национален, икономически и политически на българската нация, който знае какво означава да се живее в правова държава. С гласа на българите в чужбина може да обърнем „добрата подредба“, която сме си наредили тук“, е на мнение бившият генерален консул.

Анчев разказа, че в Чикаго има 12 съботно-неделни училища, две православни и две евангелски църкви, огромна палитра от български културни и обществени организации, които говорят за една много силна българска общност в района на Чикаго и Средния Запад.

Сред предложенията за българите в чужбина залегнали в програмата на Републиканци за България е Конституционна промяна, която да даде правото на българите с двойно гражданство да се кандидатират за народни представили. Предвижда се създаването на многомандатен район „Чужбина“.

„България е там, където има и един българин. Ние трябва да направим така, че българската държава да излезе от сегашния си ступор и нищоправене по отношение на българите в чужбина и да предприеме целенасочени и задълбочени политики.

В момента имаме Агенция за българите в чужбина, която е в будна кома, корупционните скандали нанесоха огромни щети върху нея, но и преди тях тя не работеше както трябва. Беше дадена на концесия през последните години на една политическа сила“, припомни той.

„Имаме и три министерства, които се занимават в различни аспекти с българите в чужбина – МВнР, чрез дирекция „Консулски отношения“ и Държавния културен институт, Министерство на културата, с 12 на брой центрове по целия свят и дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет. Всичко това, трябва да бъде събрано в едно бъдещо Министерство за българите в чужбина, залегнало в нашите предложения, което да обобщи целия ресурс на държавата и да има министър, който да има правото на законодателна инициатива.

Трябва да бъде сложено началото на едно двустранно партньорско отношение между българската държава и българските граждани в чужбина. Те не са забравени, нито нежелани – те са хората, с които трябва да се хванем ръка за ръка и с техния огромен потенциал да видим какво може да направим по-добре за България и за бъдещите поколения“, каза координаторът Анчев.
По думите му Републиканци за България е най-прозападната и проатлантическа политическа формация в България.

„Аз съм убеден радетел на европейската ориентация на България и силен поддръжник на трансатлантическите взаимоотношения между нашата държава и съюзническите страни от НАТО. Пред България няма друг външнополитически вектор освен този с Европейския съюз и с НАТО“, каза Иван Анчев.

Той изрази убеденост, че Републиканци за България ще е в следващия парламент, именно защото разчита на хора като него, които желаят България да се развива по проевропейски път.
„Трябва да се направят предпоставки за електронно-дистанционно гласуване, за едно много по-силно присъстващо електронно управление, цифровизиране във взаимоотношенията между българите в чужбина и държавата, което е сред залегналите предложения в програмата ни“.
„Българите в чужбина са един от основните донори в българската икономика, вкарвайки годишно около 1 млр. евро считаме, че е удачно да се създаде един фонд, който да връща поне 1% от тази сума обратно към културни организации, които са в чужбина.

Това би станало чрез фонд за финансиране на малки проекти, но по този начин ще дадем възможност на българската общност в чужбина да се увери, че българската държава да мисли за тях, че те не са останали сирачета и да използваме меката сила на публичната дипломация, нещо което е много добро и се получава с минимален ресурс, а може да получиш максимални резултати“, сподели той.

Иван Анчев спомена, че в посланията в сектор „Политика за българите в чужбина“ е и създаването на Вазов институт.

„Нека бъдем повече държавници, да мислим повече за следващото поколение, да знаем какво оставяме на нашите деца, така че, когато дойдат нашите внуци при нас един ден да не ни е срам и да ги гледаме с наведена глава. Ще мотивираме хората да гласуват за нас с честност, визия и общи действия по взаимноинтересни проекти“, заключи Анчев.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойку шкафа

    25 7 Отговор
    Повече се страхувам,мата хари да не ме е снимала докато подреждам кюлчетата и еврото..

    Коментиран от #17, #21

  • 2 Зъл бесепар

    12 40 Отговор
    Те са чужбина и не ги интересува България.
  • 3 Мата хари

    28 3 Отговор
    Нашата 🎃 го е най -страх от мен...
  • 4 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    45 3 Отговор
    На българите в чужбина не могат да извиват ръцете, да ги плашат и правят мутренски проверки.
  • 5 Бaро Вкаров

    7 22 Отговор
    Българите в чужбина точно ги БХ за изборите.🐵
  • 6 Дон Тиквелоне

    29 4 Отговор
    Българите в чужбина не може да ги репресира държавната душманизация и това ми е проблем.

    Коментиран от #28

  • 7 Българка

    35 6 Отговор
    Шайката направи и прави всичко възможно българите от чужбина, повечето принудени да заминат от управлението на Борисов, да не гласуват. Не приеха дистанционно гласуване, дори ЦИК не са качили в сайта си формуляр за завяване на желание от българите да гласуват в чужбина. А без такова деклариране най-малко от 60 души не разкрива избирателна секция в чужбина! Всичко е организирано за подмяна на вота, забраната му и служебна победа на грабливата шайка!
  • 8 Майна

    27 5 Отговор
    РАЗБИРА СЕ , ЧЕ СЕ СТРАХУВА, ЗАЩОТО НЯМА КАК ДА НИ КУПУ! И ЗАЩОТО СЪС ИЗВИНЕНИЕ КЪМ СЪНАРОДНИЦИТЕ НИ, НО ИЗГЛЕЖДА СМЕ ПО-СМЕЛИТЕ ...

    Коментиран от #10, #14

  • 9 Да...

    26 5 Отговор
    НЯМА КАК ДА СМЕНЯТ ЧУВАЛИТЕ И ПРОТОКОЛИТЕ
  • 10 Хаха

    11 8 Отговор

    До коментар #8 от "Майна":

    Смелите сме тук дето ни се е,.. Бава ммта, ама държим въпреки РЕПРЕСИЯТА.
    Затова още имате родина!!!

    Коментиран от #13

  • 11 Майна

    18 4 Отговор
    ДА ПРЕДУПРЕДЯ ВСИЧКИ, КОИТО СА В БГ, СЛЕД ТРИ СЕДМИЦИ СЕ ГОТВЯТ ДА ВИ ЗАТВОРЯТ...ВДИГАЙТЕ СЕ, ХОРА, АКО ИСКАТЕ ДА...ЖИВЕЕТЕ

    Коментиран от #19

  • 12 Предложението за

    14 7 Отговор
    "Конституционна промяна, която да даде правото на българите с двойно гражданство да се кандидатират за народни представили" не ми се струва разумно. Право на гласуване - да, определено, поне за тези, които живеят в чужбина, но имат само българско гражданство. Народни представители с двойно гражданство - твърдо "НЕ".
  • 13 Майна

    18 6 Отговор

    До коментар #10 от "Хаха":

    ДОБРЕ, ЧЕ ВКАРВАМЕ ПАРИ ИЗРАБОТЕНИ В ЧУЖБИНА ЗА ДА КРЕПИМЕ БЪЛГАРИЯ...ЗА СЪЖАЛЕНИЕ...

    Коментиран от #16

  • 14 Разбирам, какво искаш да кажеш,

    23 2 Отговор

    До коментар #8 от "Майна":

    но това за "по-смелите" го остави настрана. Нужно ли е такова разделение? (Нали го знаеш израза "Разделяй и владей".) И българите в България, и тези в чужбина, са смели - никой от обикновените хора не получава нищо даром - нито в БГ, нито в други държави. Всеки си "носи кръста".
  • 15 Първанов

    6 22 Отговор
    Българите в чужбина не трябва да гласуват.
  • 16 До13

    7 12 Отговор

    До коментар #13 от "Майна":

    На мен никой от. Чужбина никой пари не ми дава. А съм живял и работил там и със статут на жител.
    Там си за по лесно.

    Коментиран от #20

  • 17 Ах ти

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "Бойку шкафа":

    Казваш страхуваш се да не са те снимали докато надуваш на Бойку каваля кожения с една дупка
  • 18 4745

    9 7 Отговор
    Знаете ли колко са с българско гражданство и не са българи?! И по една случайност са в чужбина! Ще разберете! Разрешете гласуване по пощата, електронно гласуване и каквото ви дойде на ум! Ще оревете орталъка, ама ще е късно! Мандалото лопна!
  • 19 До 11

    3 6 Отговор

    До коментар #11 от "Майна":

    Много си отворен...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 От Швеция

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Бойку шкафа":

    Няма как, да не ги е страх, я виж малките "Калинки- феодали",
    как са присвоили земята ни, с измислени договори ,
    за 30 години напред, ако днес един Българин, се прибере от чужбина ,
    ще получи тотален шок , до каква степен на корупция,
    получаващите субсидий фирми, са променили закона в тяхна полза?
    Това е в пълен противовес, на закона за конкуренцията?
    Ясно е защо Българите от чужбина , не сме добре дошли в България????
    Законите в земеделието са една "поръчкова афера ,в стил "Бърни Ръбала"
    " сътворени" , за една шепа хора?
    "Калинките- Феодали" са във Общинските съвети ,
    отдавна с по няколко, различни партии, чрез братовчеди,
    съдружници и платени поставени лица?
    Очертали са за Европейски субсидий, пътища, пътеки, канализаций ,
    бели петна създадени от тях за субсидий ,много често си гласуват сами ,тези условия,
    в разрез на Закона за конфликт на интереси?
    Едни такива са Хисарските Калинки , които назначават и нареждат,
    не само политическата картина в общините ,
    а също подкупват Прокуратура и Полиция, за да ги пазят от закона ?
    Крадат и присвояват земи от който им падне,
    под закрилата на Полицията ,Общинската и Прокурорската ,
    и съдебни администраций , с обещания за по високи постове в адмистрацията!
    Това се върши , не само за техни интереси, а и за мачкане на конкуренцията ,
    което пък попада под друг закон, за свободна конкуренция в бизнеса??
    Явно е , че доста трябва да се свърши, преди някой да си помисли ,
    дали м
  • 22 Човешко достойнство?!

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Майна":

    Ти вчера чете ли коментарите под статиите за загиналия ни алпинист? Хората са озверели.

    Коментиран от #45

  • 23 Майна

    9 3 Отговор
    ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО БЪЛГАРСКИ ДЕЦА СА РОДЕНИ И СЕ РАЖДАТ В ЧУЖБИНА.., ЗНАЕТЕ ЛИ ЗА КОЛКО ДЕЦА ЙЪЛГАРИЯ ЩЕ ОСТАНЕ РОДНАТА НА ММА И ТАТИ...ВСЕ ОЩЕ ИМА ШАНС ДА СЕ ВЪРНЕМ ...ОПОМНЕТЕ СЕ, СЪНАРОДНИЦИ...
  • 24 Майна

    11 2 Отговор
    ПЪК И С ГРЕШКИ ПИША, АМА СЪРЦЕТО МЕ БОЛИ КАТО ВИ ЧЕТА КОМЕНТАРИТЕ
  • 25 КОЙ

    8 1 Отговор
    Даа една Южна съседка иска повече представителство в парламента.И дпс натиска.
  • 26 СТРАХ ви тресе

    11 3 Отговор
    Чумави гербаджий, всички емигранти, напуснали БЪЛГАРИЯ са против групировката герб гроб гепи бойко методиев борисов и коалиции престъпници. Затова правят спънки за гласуването в чужбина.

    Коментиран от #27

  • 27 стоян

    4 6 Отговор

    До коментар #26 от "СТРАХ ви тресе":

    До 26 ком -другарю -ти техен говорител ли си -или само от твое име плюеш=защото имам приятели в чужбина дето мразят много кумунягите които им окрадоха спестяванията 1997година 1000лв за 1 лв

    Коментиран от #36, #41

  • 28 0404

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "Дон Тиквелоне":

    аз се върнах от чужбина и въобще властимащите не могат да ме изнудва репресират или манипулитат ... не ме е страх от тях, отстоявайте си позицийте без да ви е страх че може да останете без работа . работа винаги еимало и ще има така , че бъдете по смели и да не ви пука от тези забравили се политици , следващият парламент трябва да го гледаме под лупа , че пак ще ни се качат на главите изродите..

    Коментиран от #32

  • 29 Емил

    13 3 Отговор
    От групировката герп не обичат българите в чужбина, защото са по-умни и по-смели от тях.
  • 30 герп=мафия

    3 3 Отговор
    проста казано, като оня.
  • 31 Ех мечти

    5 5 Отговор
    Размечтал се за българите в чужбина!!Ми тях ги бОли фара!На 80% от децата им не могат да говорят български,и да ще се върнат в БГ aма някой друг път!!И защо ,да се връщат!???Някой селски таркат да ги краде!???
  • 32 От чужбина се връщат

    3 8 Отговор

    До коментар #28 от "0404":

    Само некадърниците!
  • 33 До онези които не им харесва у нас

    3 11 Отговор
    От предатели на чужда хранилка съвети не искаме . Който иска да гласува живее в България.Който е избрал да живее в друга страна да си стои там,да си плаща данъците там,и да си устройва живота там.Ако им беше мила България щяха да търсят решения тук.

    Коментиран от #35

  • 34 TEЗ

    4 1 Отговор
    Турчора иска повече власт
  • 35 Хммм

    6 2 Отговор

    До коментар #33 от "До онези които не им харесва у нас":

    В България решенията се взимат от Мафия, от години. Останалите са комбинатори оцеляват с максимата,, абе ще намеря някакво решение.,,.е..ал съм му майката, аз да съм добре пък...,, Затова сте на тоя хал, всички дето се опитвате да оцелявате на родна територия.., явно това се нарича РОДОЛЮБИЕ
  • 36 демократ

    6 2 Отговор

    До коментар #27 от "стоян":

    Като ти чета коментарите, не се учудвам какви ти са и приятелите.
    И аз не харесвам комунистите, но към гербаджийските комунисти изпитвам направо отвращение - и от некадърността им, и от арогантното ( мутренско си е ) им поведение, и от лъжите им , опростачаването и каруцарския език, които наложиха като нормалност в политиката...
  • 37 тролове

    10 1 Отговор
    Гербаджийките тролове , явно имат нова задача - да настройват българите в чужбина срещу българите останали * за сега* в България.
    Долни манипулатори за настройване едни срещу други хора от един народ - това са стари методи на най-злите диктатори Хитлер и Сталин.

    Коментиран от #40

  • 38 BoLeto

    9 1 Отговор
    Не знам дали се страхуват, но истината е че българите в чужбина винаги са подценявани и омаловажавани. Никога, никой не ги чу, от тази гледна точка господинът е прав!
  • 39 Верно ли?

    11 0 Отговор
    Мдаааа,бугаро се надява на българите в чужбина да го "оправят",така както хъшовете по турско да го освободят.Да,ама не!Вий не разбрахте ли,че само требе да си оправите Кочинката,бря!!!
  • 40 За съжаление

    9 1 Отговор

    До коментар #37 от "тролове":

    тези тролове също са хора от народа. И явно си мислят, че настройването на хората в България срещу сънародниците им в чужбина, ги прави по-големи патриоти, "по-българи". Но си има една поговорка: "Прекален светец и Богу не е драг".
  • 41 махалото на Фуко

    7 2 Отговор

    До коментар #27 от "стоян":

    Първо, комунисти няма. Ако си на мнение, че има, кажи в какво се изразява. Да не би да е в натрупаните от тях капитали Второ, факта, че агент Буда беше лансиран за главен секретар от ген. Бриго Аспарухов е достатъчен за да си направиш сметка как се вписва самият той при "комунистите".
  • 42 кой

    8 2 Отговор
    Кой упорито се стреми да ни натрапи мнението си ,че българите в чужбина не се интересуват от ставащото тук?Този който се страхува от техния глас.Дайте им възможност да гласуват а след това разсъждавайте върху това.
  • 43 ПЕНКО

    1 8 Отговор
    БЪЛГАРИН В ЧУЖБИНА Е САМО ТОЗИ ,КОЙТО Е ПРЕБИВАВАЛ ПОНЕ 2 ПЪТИ В РОДИНАТА- ЗА ЕДНА ГОДИНА !!!! ВСЕКИ КОЙТО НЕ СЕ Е ВРЪЩАЛ В РОДИНАТА ---НЕ Е БЪЛГАРИН В ЧУЖБИНА ---И НЯМА ПРАВО ДА ГЛАСУВА -ЗА КАКВОТО И ДА БИЛО !!!!!!!!! ИМАМ ПОЗНАТ И ВЪВ ВАНКУВЪР ,НО НА КАКВО ОСНОВАНИЕ ЩЕ ГЛАСУВА ЗА БЪЛГАРИЯ --- НЕ СИ Е ИДВАЛ В РОДИНАТА НАД 10 ГОДИНИ !!!!!!!

    Коментиран от #47

  • 44 Boril

    7 1 Отговор
    Гласът на всеки българин трябва да бъде чут. Успех!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Шумен

    5 0 Отговор
    С право се страхуват! Погубиха маса народ да се скита!
  • 47 Шумен

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "ПЕНКО":

    А защо е заминал? Нима не изгониха маса народ точно политиците и политиките им?
  • 48 Анонимен

    1 0 Отговор
    Българи и турчеещи се млади хора. Много неграмотни. Страх ги е защото ди платиха за работните места. Не съм голословен. В някои региони е много тъпо, нищо, че е на високоплатена работа. Ограничени са. Скрил се младото полицайче.. Кво има.. Нищо му викам, търся списание, писмо от пощата.. Умни са възрадтните, а в бг младите са много ограничени. Те не са излизали от селото, града. Нямат си на идея за запада. И да се върнат, тук нямат среда. В някои градове не можеш българска реч да чуеш. Навън си е окей. Добре са, но много от тях са самотни. Казвст майките им. Имаха приятелки, тя замина за сащ, той в Испания и до там. А и бойко го каза, като си отидат от този свят, визираше 2 сестри в сащ неомъжени, имали в банка милиони е, така ще се оправи бг, наследнижите ще наследят... Виж протокола. Тукашните млади и стари им е хубаво, защото са прости и се разбират. Хубава вечер.
  • 49 Stan

    3 0 Отговор
    Два милиона са вън от границите, пращат пари, но не могат да пратят гласа си. Безобразие!
  • 50 Марийка

    0 0 Отговор
    Изборите сигурно няма да са честни,но ще са началото на края , на Бойко! Много го е страх!
  • 51 Жаклин

    1 0 Отговор
    Ми страхуват се. Това са 2 милиона, как ще се манипулира вота ако им се разреши да гласуват.
  • 52 Петер Брьогел

    0 0 Отговор
    Не ПОЛИТИЦИТЕ , а ТИКВАТА и ШАЙКАТА му ! Затова се прави всичко възможно да им попречат да гласуват .
  • 53 Stoma

    1 0 Отговор
    “Сред първите неща, които трябва да се реформират са върховенството на закона, образованието и здравеопазването.“
    Много точно, въпросът е защо не се прави?
  • 54 Kaiser Souze

    1 0 Отговор
    И те са българи и те имат същите права. Управляващите се страхуват от висока избирателна активност.
  • 55 юрта до иглуто

    0 0 Отговор
    Не ПОЛИТИЦИТЕ , а Тиквената ШАЙКА се плаши от българите зад граница. И всячески им пречи да гласуват. Страх ,лозе / власт / пази !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове