8 Февруари, 2021 10:56 1 205 20

Проф. Гетов: Потребността от ваксини надхвърли възможностите на производителите

  • проф. илко гетов-
  • ваксини-
  • производители

Има проблем с доставките за целия ЕС

Проф. Гетов: Потребността от ваксини надхвърли възможностите на производителите - 1
Кадър бТВ

„Не е възможно да ни се случи закупуване на фалшиви ваксини в рамките на ЕС, понеже получаваме дозите от склада на производителя до държавата членка“. Това каза проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата, в ефира на сутрешния блок на бТВ.

Проф. Гетов. призна, че има проблем с доставките за целия ЕС, но обясни, че производственият капацитет не достига, а компаниите са мултинационални и осигуряват дозите за целия свят.

"Надявам се да има някаква колаборация между компаниите, за да се разреши този проблем", каза Гетов. Това показва, че потребността се оказва повече от възможностите, обясни още той.

Гетов заяви, че данните до момента не са достатъчни, за да се оцени ефикасността на AstraZeneca при хора над 55 години, а текат и клинични изпитвания, и до март месец да ни изяснят каква е тази ефикасност. За безопасността - почти сигурни сме, че няма да има никакъв проблем, добави представителят на България в Европейската агенция по лекарствата.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    19 0 Отговор
    Аз пък не познавам нито един васкиниран, нито пък някой изявява желание да се ваксинира.

    Коментиран от #15

  • 2 Гост

    13 0 Отговор
    Така е, скоро ще скочи и нещо друго:МАСКИТЕ, упорито се НАТРАПВА носенето на два чифта маски една върху друга, очквайте скоро и унас!!!
  • 3 Петьо Петров

    14 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: За безопасността - почти сигурни сме, че няма да има никакъв проблем.

    Какво значи почти сигурни? Ами при такова изказване съм почти сигурен,че няма да има желаещи.

    Коментиран от #10

  • 4 Дирек

    15 0 Отговор
    И този стана адвокат на ЕС. Малко достойнство не е излишно.
  • 5 мекере

    15 0 Отговор
    Този е на хранилка на мултинационалните компании, не го слушайте. Зарабова си надника, приказва врели некипели и просто отлага уволнението си поради незадоволителни резултати. Българинът е прозорлив и отдавна на такива като тоя им е измислил прозвището - яланджия.
  • 6 Те..........

    10 0 Отговор
    заради недостиг на ваксини търсят кандидати за ваксинация.... защото им изтича срокът на дозите.
  • 7 гост

    11 0 Отговор
    На сила хубост не става - българска поговорка !
  • 8 В БЪЛГАРИЯ ИМА

    5 2 Отговор
    ИЗЛИШНА ВАКСИНА ! 7000 000 българи не сakaт да се „боцкат”!нас джизac ни пази!ни ше се пазим с ракия и ще се мaжем със свинска мас!!!ние на докторчето не вервaме!ние се лекуваме по интернет!!!!
  • 9 Gogo

    8 1 Отговор
    Не им тежи думата на Професорите вече, вадате от нафталина Академиците 😎😎😎😄😄😄
  • 10 Лост

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Петьо Петров":

    Аз за друго се замислям :над 55 години е възраст, но българските 55 дали се равняват по здраве с другите?

    Коментиран от #14

  • 11 Тольо

    7 0 Отговор
    Не и в България. Тук ваксини има желаещи няма.
  • 12 Хахаха

    3 0 Отговор
    Трябна да ще вакцинираме всички за да спрем заразата. Въпросът е друг- хората искат избор.
  • 13 Има проблем

    2 0 Отговор
    с,биенето !!!
  • 14 Петьо Петров

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Лост":

    Ами то си е за размисъл при нашето здравеопазване и начин на живот,може би се равняват на 75-годишните от белите страни.

    Коментиран от #17

  • 15 яко ни лъжат

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    COVID-19 е сглобен от три части: коронавирус на прилепи, коронавирус на змии и компонент на HIV (вирус на човешката имунна недостатъчност) – гликопротеинов протеин. В природата такава комбинация не може да се получи. Разпространението, особено в Иран и Италия, предполага, че вече има различен щам (на вируса), тъй като той е много по-смъртоносен;
    в днешно време има толкова високи, изключително интересни и модерни технологии за молекулярно генетични изследвания, че на практика нищо не е невъзможно. Въз основа на тези технологии можете да създадете например атенюиран щам на вируса, можете да създадете ваксини, химерни конструкции, много неща, дори да синтезирате средно способни вирусни частици. Този вариант теоретично е възможен;
    взимаме вируса на прилепите, вземаме човешки клетки, наливаме вируса, извършваме определени манипулации и в крайна сметка получаваме вирус на прилепите, преадаптиран към хората. Това е напълно възможно, това е стандартен инструмент във вирусологията. Това се доказва от съпоставянето на някои събития.
    На 5 август 2019 г. Ню Йорк Таймс публикува статия за затварянето на военната биологична лаборатория в САЩ от "съображения за сигурност".
    На 11 септември 2019 г. американският център за контрол и превенция на заболяванията съобщи за 450 случая на заразяване с неизвестна белодробна болест в 33 щата. Симптомите включваха случаи на пневмония, задух, кашлица, треска, гърчове и проблеми с дишането.
    18-27 октомври 2019 г. в Ухан, Китай се
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Лост

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Петьо Петров":

    Но пък голяма част от възрастните са яли истински храни от село и много още ядат и не могат да ги уморят. Затова и някои от младите им дейста по тежко, защото даже не знаят, че са болни. Ако си спомняш навремето не знаехме за магнитните бури, а сега някои четат кога ще има и често се чувстват зле на психическа основа.

    Коментиран от #19

  • 18 Просветен илюминат

    4 0 Отговор
    Интересно е до колко човек има търпение и поносимост да бъде воден по път по който все повече става очевидно,че той едва ли не трябва да не живее,а умира като мазохист бавно и сигурно заради мерки закони и правила,измислени от някой друг защото така се смята,че е правилно?
    Хора,нормално ли е всичко това да го търсите,да го правите с години и да го коментирате ежедневно до втръсване?
  • 19 Петьо Петров

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Лост":

    Прав си, но при някои хипохондрията е вродена или насаждана от родители още през детството. Аз така и не знам как точно действат магнитните бури,но само защото това е тема,която не представлява интерес за мен.Живеем в постоянен стрес,особено през последната година,за да се притеснявам и за глупости.А за храните,по-младите няма как да знаят,особено тези под 40,какво е чиста селска храна,салатата от градината или месото от обора. Но пък живеем в демокрация,във веригите е пълно с банани по всяко време и можем да пътуваме,пей сърце.
  • 20 Нищо

    1 0 Отговор
    Този го гледах и единствената асоциация бе, че са от една дружинка с Ангелинка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове